Temat odciążenia "Kotów" padł już jakiś czas temu, ale jakoś właśnie nie było pomysłu jak to zrobić aby każdy był zadowolony

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
evanka pisze:patrząc na datę, kiedy tu dołączyłaś, to raczej nie miałaś większego wyboruterenia1 pisze:ktoś kto wchodzi na forum po raz piewrszy i potrzebuje pomocy nie myśli o tym gdzie to napisać po prostu pisze i tak tez ja zrobiłam kilka lat temu jak zagościłam na tym forum. Napisałam gdzie mi się wydawało, że będzie dobrze i pomoc uzyskałam![]()
![]()
teraz to forum jest wielokrotnie większe
zunia pisze:Obie macie rację, zarówno ten misz masz ma swoje uroki jak i evanka dobrze zauważyła, forum się rozrosło i wątki szybko schodzą na druga stronę albo i dalej.
Temat odciążenia "Kotów" padł już jakiś czas temu, ale jakoś właśnie nie było pomysłu jak to zrobić aby każdy był zadowolony
zunia pisze:
No ale były głosy, że wątki (nie wiem jak to ująć) radosnych rezydentów dominują inne wątki, czy jakoś tak
Mysza pisze:Monostra pisze:Jedni rezydenci mają stres, inni nie i od tego zależy, czy dołączamy innego kota. Świadomie bierzemy rezydentów czy decydujemy o zmianie statusu i jego pozostaniu.
Bezustanne dołączanie do stada nowego zwierzaka i niezwracanie uwagi na czasem nawet drobne, a narastające czasem symptomy zdenerwowania, to właśnie zamykanie oczu w imię ideologii.
Tymczas (a nie ich stado, bo to ściema a nie socjalizacja) gdy ma się na to warunki i możliwość izolacji i metraż - tak, odgrywanie Kociej Matki Teresy kosztem rezydentów - nie.
Raz dawno temu poszłam do akademika, a niedawno do mieszkania studenckiego - przerażające. Można pewnie wytrzymać pięć lat, ale na pewno nie bez uszczerbku dla psychiki. Wyobraziłam sobie akademik przez całe życie - coś takiego funduje się rezydentom w imię pomocy.
mówisz ze swojego wieloletniego czy też wielorazowego doświadczenia domu tymczasowego?Bo mocno generalizujesz. Są przepełnione DT ale sa i zbieracze rezydentów. Dla jednego kota katastrofą jest drugi rezydent, dla innego miot kociąt to miłe towarzystwo. Że tak przewrotnie napiszę, jakby więcej osób pomagało w adopcjach i sterylkach nie byłoby przepełnionych DT.
kussad pisze:W tej chwili na podforum „KOTY – kocie pogawędki” są:
• Opowieści o życiu kotów w naszych DT, pomoc dla kotów!
• Kocie pogawędki, nasze tymczasy, pomoc dla kotów, kocie problemy, wątki fundacji i schronisk!
Zofia.Sasza pisze:Koty w potrzebie?
jaaana pisze:wszelkie sprawy związane z kotami
wszystko, co z kotem związane
anulka111 pisze::P Propozycje byly juz wcześniej-podoba mi się ta: Podaj łapkę -pomóż kotom
zunia pisze:Kurcze nie przychodzi mi nic mądrego i zwięzłego do głowy, a należy też pamiętać, że to wołanie o pomoc bardzo często dotyczy np problemu z sikającym kotem, czy innych problemów np dokocenia, zachowania rezydentów w jakiś określonych warunkach np po jakimś zabiegu, to nie są wątki wołające tylko o pomoc finansową. Jest naprawdę dużo tego typu dylematów. Fajnie jakby tytuł ujmował w swojej treści jakoś ogólnie wszystkie dylematy, problemy, prośby o rady, oraz pomoc jakąkolwiek itd. Nie wiem czy zrozumiale napisałam, jakby co to wytłumaczę
mimbla64 pisze:Mi się propozycja: Podaj łapkę - pomóż kotom." nie podoba.
Jest infantylna.
Wątki kotów w potrzebie, wątki domów tymczasowych - wolałabym coś takiego.
cytryna pisze:moja propozycja:
Podaj Łapkę- wątki pomocowe i domy tymczasowe.
NITKA/KARINKA pisze:@ mimbla64
Ale jest też mnóstwo innych tematów.
Zdrowie, pielęgnacja, żwirki, kuwety, drapaki, wiersze o kotach, ciekawe i straszne artykuły, filmy, wydarzenia itp
zunia pisze:Może Kocie S.O.S
Masz problem, szukasz pomocy to ten dział jest dla Ciebie.
Wiem bezsensu, myślę dalej
EDIT
Albo:
Kocie S.O.S
Pomoc, pytania, akcje.
Kocie S.O.S
pytania/odpowiedzi, dylematy, pomoc, akcje
dobra dalej myślę
anulka111 pisze:mimbla64 pisze:Mi się propozycja: Podaj łapkę - pomóż kotom." nie podoba.
Jest infantylna.
Wątki kotów w potrzebie, wątki domów tymczasowych - wolałabym coś takiego.
Ale chodzi tez o to ,by nowi uzytkownicy orientowali sie gdzie wchodzą- dt to obcy skrot dla nowych itd.
Podaj Łapkę- wątki pomocowe,poradnikowe i domy tymczasowe.
Pomysł cytryny jest fajny,bo łaczy to ,ze podtytuł jest zrozumialy i jednoczesnie odnosi się do zawartosciPotem użytkownik może się zorientować o co chodzi z dt itd.
A podtytul nie da rady,by zawieral wszystko. A może tak?
Podaj Łapkę- wątki pomocowe,poradnikowe i domy tymczasowe.
NITKA/KARINKA pisze:Na KOTACH są też wątki fundacji i schronisk , nie tylko DT.
anulka111 pisze:A masz jakis pomysł ,jak to uwzględnić?
Podaj Łapkę- wątki pomocowe i poradnikowe.
Bo jak doda sie za duzo skladowych ,to nie bedzie czytelne
zunia pisze:Może:
Tu pomagamy oraz szukamy pomocy, dzielimy się wiedzą lub jej szukamy.
no jakoś tak, albo taj jak anulka111 proponuje.
jaaana pisze:Proponując dla podforum Koty opis mówiący o pomocy, niejako zmusza się tych, którzy mają tam watki rezydentów, do przeniesienia na Nasze Koty. A przecież przenosiny są - jak na razie - dobrowolne.
W tej chwili na Kotach jest wszystko i wszystko powinno być uwzględnione w podtytule.
zunia pisze:no to może
Tu uczymy się kota, pytania, odpowiedzi, pomoc potrzebującym.
albo
Tu dzielimy się doświadczeniem, szukamy pomocy, wspieramy i doradzamy.
Myszolandia pisze:Koty - wszystkie kocie i około kocie sprawy
felin pisze:anulka111 pisze::P Propozycje byly juz wcześniej-podoba mi się ta: Podaj łapkę -pomóż kotom
Bardziej do psiego forum pasuje moim zdaniem.
CoToMa pisze:Wszystko co kocie nie jest nam obce
mimbla64 pisze:zunia pisze:Tu dzielimy się doświadczeniem, szukamy pomocy, wspieramy i doradzamy.
Według mnie to dość dobrze oddaje zawartość podforum.
mb pisze:"Koty.
Wszystko o kotach i dla kotów".
Wiem, banalne.
Monostra pisze:Dobrze oddaje tylko troszkę długie.
Porady - pomoc - wsparcie ?
Ciężko ująć to wszystko i najbardziej pasuje misz-masz, albo koty to wieczne kłopoty
Mała1 pisze:a może
Kocie problemy i porady
albo
Koci Świat - problemy, porady, kocie historie
MariaD pisze:Mała1 pisze:Koci Świat
To nazwa fundacji.
A może prosto:
KOTY
Pomoc i porady.
mimbla64 pisze:Monostra pisze:Dobrze oddaje tylko troszkę długie.
Porady - pomoc - wsparcie ?
Ciężko ująć to wszystko i najbardziej pasuje misz-masz, albo koty to wieczne kłopoty
Wersja opisowa zuni podoba mi się, ale jeśli ma być krócej, to Twoja propozycja straciła: dzielimy się doświadczeniem.
A pomoc i wsparcie pokrywają się.
Może:
Koty. Nasze doświadczenia - porady - pomoc.
Nie ma w tym podtytule: kocich historii, ale chyba to tylko kwestia czasu, kiedy wątki rezydentne przeniosą się na "Nasze koty".
meg80 pisze:mb pisze:"Koty.
Wszystko o kotach i dla kotów".
Wiem, banalne.
A mnie się wlaśnie podobaTylko może bez "Koty" juz
Albo wręcz samo "Wszystko o kotach"
włóczka pisze:[
Uważam że opis mógłby być "koci worek, czyli wszelkie kocie sprawy" albo podobny. /./ bo jednorazowy problem z własnym kotem zdecydowanie do "cieni" zaliczyć można, a miejsce takiego wątku wszyscy widzieliby chyba raczej gdzie indziej
Monostra pisze:Ewa L. pisze:W końcu koty to coś ciepłego więc dlaczego ma wiać grozą - mnie też ten tytuł się podoba.A ktoś wcześniej zarzucił że jest za ciepły.
Bo w tej chwili z podforum KOTY wieje grozą. Nazwa podforum i jego opis nie ma emanować ciepełkiem, tylko powinna informować czego dany dział dotyczy.
zunia pisze:Dlatego właśnie to "Koty" powinny zmienić opis na taki, który mówi o tym, że właśnie tam nowy użytkownik powinien trafić jak ma pytanie, problem, dylemat związany z kotem i to nie ważne czy swoim czy dopiero co znalezionym. Tak mi się wydaje
Mysza pisze:[To GDZIE jest wątek jest właśnie ważne. Dlaczego teraz na Kotach jest tyle wątków z prośbą o pomoc? Bo kiedyś nastąpił podział na Koty i Kociarnię. I na Kociarnię juz nikt ot tak nie zagląda i nikt prośby o pomoc dla kota szukającego domu nie zauważy. A przecież jest duża grupa osób, które tymczasów nie biorą, ale pomagają w inny sposób- karmą, transportem do weta, mają doświadczenie którym mogą się podzielić. Nowej osobie szukającej pomocy czasem potrzebna jest tylko rada, czasem przekierowanie do kogoś, innego wątku, poradzenie co można samemu zrobić.. Ta pomoc nie musi być fizyczna. Ale jak się ogromna grupa osób wyniesie, to tej pomocy większość nawet przypadkiem nie udzieli. Bo większośc na Koty nie będzie zaglądać, fizycznie nie będa mieli na to czasu, "bo i tak nie mam jak pomóc", dokładnie tak jak było przy wydzieleniu Kociarni. Mnie chodzi głównie o tą pomoc przypadkową jak udziela się widząc w tytule wątku np swoje osiedle albo zachowanie, chorobę kota o którym się sporo wie.
/./. Jestem za przeniesieniem ponownym na koty tych z tymczasami![]()
U mnie w wątku od zawsze przewijały się i moje koty i tymczasy, a te które już szukały domu miały swój wątek na Kociarni. Aktywnie tymczasować nie zamierzam, ale przecież znów mi coś może na taras przyjść jak ostatniej jesieni. W związku z tym jednak zostanę na Kotach, a kto będzie chciał poczytać czy o moich kotach, obejrzeć zabezpieczony ogród czy podziwiać małe brysie będzie musiał się dla slumsów pofatygować.
).
Ewa L. pisze:Może najprościej byłoby nazwać RADY I PORADY.
OKI pisze:A jeśli chodzi o podtytuły, to wystarczyłoby zamienić podtytuły z Kotów i Naszych Kotów - i będzie pasować jak ulał![]()
W końcu życie ze szczęśliwymi kotami nie powinno mieć żadnych cieni
OKI pisze:anulka111 pisze:Jakoś nie widze w Twoich postach tytułow.
Wejdź na główną i postaw się w sytuacji osoby, ktora wpadła na forum z "ratunku! kot sika/nie sika/sika nie tam gdzie trzeba!"
To gdzie on pójdzie?
Tam gdzie "blaski i cienie", czy do "kocich pogawędek"?
Nie, nie chcę "Wam" zabierać podtytułu, ale uważam, że akuratnie są w tej chwili zamienione miejscami.
Bo w końcu czym są "kocie pogawędki", jeśli nie "kocioblogami" tylko po polsku bardziej?
Mysza pisze:Żeby nie było weszłam tu by i swój wątek przenieść, zagłosować na najlepszą nazwę. Po lekturze poczułam się jednak zniechęcona, niektórymi wypowiedziami wręcz zniesmaczona. Po latach aktywnej pomocy kotom poczułam się kimś gorszym, no prawie zabawne to![]()
Nazwa Rady i Porady jest za wąska, nie obejmuje DT i Fundacji.
Podaj łapkę tez mi się nei podoba. Zabawna to może byś nazwa jak Koci łapci, opis zawartości ma być merytoryczny.
Nasze koty- wątki (historie?) naszych kocich rezydentów.
Lub wątki blogerskie (nazwa nazwą ale wszyscy będą wiedzieć o co chodzi).
Dla Kotów ten opis był dobry Tu dzielimy się doświadczeniem, szukamy pomocy, wspieramy i doradzamy. jednak nadal nie łapie fundacji i DT.
Ma ktoś pomysł jak i tą zawartość ująć??
Zofia.Sasza pisze:Ja już podawałam swoją propozycję, ale powtórzę: Koty w potrzebie (nie ukrywam, że to plagiat z dogo). I od razu dodam, że IMO jeśli już powstało podforum "kocioblogowe", to powinno to zostać sformalizowane. Czyli powinny się tam znaleźć z automatu wszystkie wątki o tym charakterze.
anulka111 pisze:Mysza pisze:Żeby nie było weszłam tu by i swój wątek przenieść, zagłosować na najlepszą nazwę. Po lekturze poczułam się jednak zniechęcona, niektórymi wypowiedziami wręcz zniesmaczona. Po latach aktywnej pomocy kotom poczułam się kimś gorszym, no prawie zabawne to![]()
Nazwa Rady i Porady jest za wąska, nie obejmuje DT i Fundacji.
Podaj łapkę tez mi się nei podoba. Zabawna to może byś nazwa jak Koci łapci, opis zawartości ma być merytoryczny.
Nasze koty- wątki (historie?) naszych kocich rezydentów.
Lub wątki blogerskie (nazwa nazwą ale wszyscy będą wiedzieć o co chodzi).
Dla Kotów ten opis był dobry Tu dzielimy się doświadczeniem, szukamy pomocy, wspieramy i doradzamy. jednak nadal nie łapie fundacji i DT.
Ma ktoś pomysł jak i tą zawartość ująć??
Nasze koty już mają podtytuł,więc raczej nie będzie się go zmieniać.
Koty -"Dla Kotów ten opis był dobry Tu dzielimy się doświadczeniem, szukamy pomocy, wspieramy i doradzamy. jednak nadal nie łapie fundacji i DT". Według mnie działania fundacji i dt mieszczą się w tym wpisie.
OKI pisze:Zofia.Sasza pisze:anulka111 pisze:Zofia.Sasza pisze:Ja już podawałam swoją propozycję, ale powtórzę: Koty w potrzebie (nie ukrywam, że to plagiat z dogo). I od razu dodam, że IMO jeśli już powstało podforum "kocioblogowe", to powinno to zostać sformalizowane. Czyli powinny się tam znaleźć z automatu wszystkie wątki o tym charakterze.
A mnie się podoba dobrowolnosc przejscia-kto chce przejdzie,kto chce zostanie i juz.To decyzja prowadzacego watek i nie podnosi ciśnienia autorowi watku.
Tak Myszolandia- powoli sklada sie materiał na ankiete z tytulem " Kotów"
Za to w Kotach jak był misz masz, tak jest
I będzie, nawet po potencjalnym przeniesieniu wszystkich kocioblogów.
Bo i kuwety, i żwirki, i choroby, i znalezione kocięta, fundacje, dt, drapaki, żywienie, szczepienia - wszystko. Żeby nie było pieprznika, trzeba by założyć pierdyliard podforów na każdy temat. Skutek dodatkowy byłby taki, że część ludzi by się wyniosła, jak z dogomaniiAle czegóż się nie robi dla porządku...
W sumie misz-masz też byłby niezłym podtytułem
włóczka pisze:anulka111 pisze:Wątki rezydentów przeszkadzały,teraz przeszkadza,że się oddzielily![]()
Ależ nikomu chyba nie przeszkadza że wątki niektórych rezydentów się oddzieliły. Jak najbardziej rozumiem że ktoś może chcieć mieć podforum powiedzmy "kawiarniane", pogaduszkowe i optymistyczne. Natomiast przeszkadza że zmianą nazwy Kotów na podforum POMOCOWE, Z PORADAMI itp. usiłuje się "wypchnąć" WSZYSTKIE wątki rezydenckie na Nasze Koty, mimo że przenosiny są jak na razie dobrowolne. Jak pisałam poprzednio: niech jedna grupa nie "mebluje życia" innej![]()
Jeśli forumowicze z Naszych Kotów nie chcą mieć tam wątków nowicjuszy typu "ratujcie mój kot choruje / sika / miał wypadek / muszę go leczyć ale nie mam za co" czy co tam jeszcze, to niech zmienią (lub także zmienią) opis SWOJEGO podforum tak żeby "zakazywał" takiej tematyki (bo obecny prawdę mówiąc wręcz tam zaprasza). A opis Kotów niech będzie taki żeby mieściło się w nim wszystko co dotychczas, w tym wątki rezydenckie osób nie mających ochoty / potrzeby się przenosić.
Zamianę opisów zaproponowaną przez OKI uważam za oki![]()
anulka111 pisze:A kto usiłuje je wypchnąć?![]()
Jeśli już to watki pomocowe wypychaly watki kocich pogawędek z "Kotów".Teraz jest szansa na kompromis bez powodów do konfliktów. I to mi się podoba.![]()
Autor/autorka dokonuje wyboru ,gdzie chce mieć wątek.
Tytul niczego nie zmieni,tytuł oddać ma charakter większości watków na podforum,bo nie da się zamieścić w tytule wszystkiego. Jak w większości wątki dotyczą pomocy,to powinno to być ujęte w tytule według mnie.
Mysza pisze:anulka111 pisze:Koty -"Dla Kotów ten opis był dobry Tu dzielimy się doświadczeniem, szukamy pomocy, wspieramy i doradzamy. jednak nadal nie łapie fundacji i DT". Według mnie działania fundacji i dt mieszczą się w tym wpisie.
w której cześci?
Chyba żeby dadać słowo POMAGAMY jeszcze, albo zamienić by obejmowało i szukanie pomocy i pomaganie- a fundacje i DT pomagają właśnie, hm??
Tu dzielimy się doświadczeniem, pomagamy, wspieramy i doradzamy.
Z czego wspieramy jest najmniej merytoryczne
jaaana pisze:Mysza pisze:anulka111 pisze:Koty -"Dla Kotów ten opis był dobry Tu dzielimy się doświadczeniem, szukamy pomocy, wspieramy i doradzamy. jednak nadal nie łapie fundacji i DT". Według mnie działania fundacji i dt mieszczą się w tym wpisie.
w której cześci?
Chyba żeby dadać słowo POMAGAMY jeszcze, albo zamienić by obejmowało i szukanie pomocy i pomaganie- a fundacje i DT pomagają właśnie, hm??
Tu dzielimy się doświadczeniem, pomagamy i szukamy pomocy.
Bo dzielenie się doświadczeniem to doradzanie, a wspieranie to pomaganie.
mimbla64 pisze:jaaana pisze:Mysza pisze:anulka111 pisze:Koty -"Dla Kotów ten opis był dobry Tu dzielimy się doświadczeniem, szukamy pomocy, wspieramy i doradzamy. jednak nadal nie łapie fundacji i DT". Według mnie działania fundacji i dt mieszczą się w tym wpisie.
w której cześci?
Tu dzielimy się doświadczeniem, pomagamy i szukamy pomocy.
Bo dzielenie się doświadczeniem to doradzanie, a wspieranie to pomaganie.
Podoba mi się, ale z doradzamy bym nie rezygnowała.
Tu dzielimy się doświadczeniem, doradzamy, pomagamy i szukamy pomocy.
I zgadzam, się że podtytuł "Naszych kotów" może zmylić osoby szukające pomocy np. w sprawie kota sikającego poza kuwetą.
"Kocie opowieści" jak proponuje Oki byłyby znacznie trafniejsze.
Lub: Nasze koty. Wątki naszych kocich rezydentów. (Propozycja Myszy)
Mysza pisze:zunia pisze:evanka pisze:mimbla64 pisze:Tu dzielimy się doświadczeniem, doradzamy, pomagamy i szukamy pomocy.
mnie się podoba
Tak mi się też podoba, no ale to zrozumiałe![]()
Dla mnie tez może być. jedno słowo w te czy we wte nie robi różnicy![]()
Chyba nikt nie protestuje głośno, a tym bardziej nie protestuje dużo osób więc olać ankietę
Za to opis Naszym Kotom zdecyodwanie bym zmieniła.
Bo owszem np kot chory to te cienie życia z kotem, ale jak ktoś nowy wejdzie i zobaczy:
Nasz koty- o ja tez mam kota!
Cienie i blaski- no własnie te cienie, może ktoś mi powie czemu mi kot leje za kuwetę.
I założy tam wątek.
Sensowne byłoby choć dopisanie Cienie i blaski życia z kotem- wątki naszych rezydentów.
Albo same wątki naszych rezydentów.
Albo Koci pogaduszki o rezydentach.
zunia pisze:Wiem, wiem, i też mi się te glosy nie podobały.
EDIT
Tylko ja raczej opierałam się na sugestii administracji, że jest potrzeba odciążenia. I nie widziałam problemu ani w jedną ani w drugą stronę.
Zresztą inne fora to dopiero są rozdrobnione na różne podfora, osobno zdrowie, osobno pierwszy kot, osobno kuwety, pomoc, pytania itd.
Zresztą podfora to nie osobne forum tylko nadal to samo forum, kocie forum.
anulka111 pisze:Propozycje padaly rózne wcześniej
Mnie się dalej podoba ta:
1. Podaj łapkę -pomóż kotom
2. Różne formy pomocy kotom- domy tymczasowe,schroniska,fundacje.
3. Jak można pomóc kotom?
4.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue i 115 gości