» Czw kwi 25, 2013 18:38
Re: Co wiem o FIPie
Na początek witam wszystkich forumowiczów
Mam kotkę Koczi u której podejrzewane, a nawet stwierdzone jest FIP. Kot pochodzi ze schroniska ma 9 m-cy, jest po sterylizacji. Kotu została zrobiona morfologia oraz USG. Kot został skonsultowany u 4 weterynarzy z czego 3 zaleciło uśpienie. Poniżej zamieszczam wyniki badań krwi oraz opis USG bardzo proszę o pomoc wiem że wątków na temat FIP jest dużo ale ja mam mało czasu, do tej pory czytałam wiele postów, które nie nastrajały mnie zbyt optymistycznie. Być może ktoś miał podobną sytuacje i będzie mógł mi pomóc. Nie mogę do końca uwierzyć, że to FIP staram się szukać innej przyczyny złego stanu kota. Bardzo proszę na co wg Was mogą wskazywać poniższe wyniki
Morfologia z rozmazem
Liczba erytrocytów 7,77 mln/mm3 (w nawiasie będę podawała normy 5,0-10.0)
Hemoglobina 11,1 g/dl (9,0-15,0)
Hematokryt 35,0% (28-45)
MCV 45,0 fl (40-55)
MCH 14,3 pg (13-17)
MCHC 31,7 g/dl (30-36)
Płytki krwi 424 tys/mm3 (180-550)
L. leukocytów 11,84 tys/mm3 (6,0-11.0)
Limfocyty 4% (20-50)
Monocyty 2% (0-4)
Kwasochłonne 1% (0-6)
Pałeczki 2% (0-4)
Segmenty 91 % (50-75)
0006 AST (GOT)44,1 U/L (<55)
0063 Albuminy 20,7 g/l (26-56)
0016 Bilirubina całkowita 1,6 mg/dl (<0,2)
0019 Białko całkowite 8,1 g/dl (<0,2)
stosunek alb/glob 0,3 (0,6-1.2)
Badanie na FIP Przeciwciała dla wirusa Corona Miano 1:400
Opis badania USG
wątroba nieznacznie powiększona, miąższ bez zmian. Powierzchnia płatów i krawędzie regularne, nieznacznie zaokrąglone. pęcherzyk żółciowy miernie wypęłniony, układ żółciowy, układ naczyniowy wątroby bez zmian. Śledziona nieznacznie powiększona, do 1,2 cm. miąższ bez zmian.
Nerki rozmiarów prawidłowych, ok 4x2,7 cm, widoczny objaw obrąbka, poza tym miąższ bez zmian, zróżnicowanie korowo rdzeniowe zachowane. Brak złogów i cech zastojowych. Nadnercza bez zmian ok 3mm śr. Moczowody nieposzerzone bez uchwytnych zmian. Pęcherz moczowy wypęłniony bez uchwytnych zmian w budowie, brak złogów. Cewka moczowa w widocznym odcinku nieposzerzona bez uchwytnych zmian. Trzustka nieposzerzona, miąższ bez zmian. Żołądek z niewielką ilością treści w widocznych obszarach bez uchwytnych zmian, budowa warstwowa ściany zachowana. Perystaltyka widoczna, prawidłowa. Widoczne odcinki jelit bez uchwytnych zmian, budowa warstwowa ściany zachowana. Perystaltyka widoczna, prawidłowa.. W okrężnicy, prostnicy mierna ilość nieuformowanej treści, gazu. Węzły chłonne powiększone jak zapalnie do 5-9 mm śr. Znaczna ilość regularnie zagęszczonego płynu wolnego w jamie otrzewnej, brak w opłucnej . Otrzewna hiperechogenna. Obraz typowy dla FIP. Brak cech zastoju krążeniowego widocznych w łożysku naczyniowym jamy brzusznej