Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 18, 2013 17:32 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Przygotuj się na wrzaski w zimie, gdy sezon ogródkowy się skończy ;)

kciuk

Od: Sob kwi 12, 2008 20:11

Post » Pt kwi 19, 2013 7:54 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

kciuk pisze:Przygotuj się na wrzaski w zimie, gdy sezon ogródkowy się skończy ;)

Teraz, jak już jest ogrodzone, to będą mogły wychodzić nawet w zimie.

Ale wiem z poprzednich lat, że w zimie nigdy nie było chętnych do wychodzenia :lol:

Wczoraj Tysia siedziała w ogródku do 22.30, a do mieszkania przychodziła tylko w celu zjedzenia kolejnej, pysznej saszetki :smiech3:
A Kropcia stała się wyjątkowo odważna. Przebywa w ogródku nawet wtedy, gdy naokoło są ludzie. Ale gdy sąsiedzi zaczęli kłębić się za bardzo, Kropcia wolała posiedzieć sobie na parapecie, w domku. Drugi raz wyszła dopiero wtedy, gdy zrobiło się ciemno i mogła czuć się swobodnie.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pt kwi 19, 2013 14:46 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Nareszcie jest ciepło i widzę, że sezon ogródkowy cieszy się powodzeniem :D

Joako

Od: Wto cze 19, 2007 7:59

Post » Pt kwi 19, 2013 16:59 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Joako pisze:Nareszcie jest ciepło i widzę, że sezon ogródkowy cieszy się powodzeniem :D

Ogromnym powodzeniem :D

Jeszcze muszę kupić krzesełka, żeby koty miały na czym siedzieć, gdy jest chłodniej albo po deszczu :lol:

mb

Post » Pt kwi 19, 2013 18:08 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Krzesełka przydadzą się także w czasie upałów, można pod nimi cienia szukać. Jakie pożyteczne urządzenie takie krzesło - i dla człowieka się przyda, a jakbyś kupiła wiklinowe lub rattanowe to od razu kociczki miałyby drapak :lol:
Fajnie macie z tym ogrodem, moje skarby muszą się zadowolić pudełkami z trawą z działki, uwielbiają ją jeść, siedzieć na niej, leżeć, spać a i jakieś żyjątko można w niej znaleźć :)

Joako

Od: Wto cze 19, 2007 7:59

Post » Pt kwi 19, 2013 18:51 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Pudełka z trawą - niby namiastka, ale jednak spełniają rolę nie do przecenienia.
Niezły pomysł 8)

Kiedyś kupiłam kosz na pranie, w kształcie słonia, z wikliny.
Zawsze, gdy wracałam z pracy, naokoło kosza było pełno gałązek. Myślałam, że ta wiklina jest jakaś taka wybrakowana i się sypie.
Tak myślałam do czasu, kiedy to Bisia przy mnie zademonstrowała, jakim świetnym drapakiem jest ten kosz :smiech3:

mb

Post » Pt kwi 19, 2013 18:58 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Tylko tych krzesełek to co najmniej trzy musisz kupić :idea: :wink:

Super zrelaksowane panienki na wybiegu! :D
Obrazek

grrr...

Od: Pon paź 09, 2006 19:32

Post » Pt kwi 19, 2013 21:29 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

grrr... pisze:Tylko tych krzesełek to co najmniej trzy musisz kupić :idea: :wink:

Oczywiście - nie ma co liczyć, że koty ustąpią mi miejsca :lol:

mb

Post » Sob kwi 20, 2013 11:15 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Tyśka relaksuje się:

Obrazek

Kropcia uległa fascynacji ogródkiem:

Obrazek Obrazek Obrazek

mb

Post » Pon kwi 22, 2013 20:09 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

No proszę jakie szczęśliwe koteńki :D
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Wto kwi 23, 2013 7:24 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Anna61 pisze:No proszę jakie szczęśliwe koteńki :D

Są bardzo przejęte możliwością wychodzenia z mieszkania.
Cała niedzielę spędziły w tym skromnym ogródku - 14 godzin.
Do mieszkania przychodziły tylko coś przekąsić :smiech3:

mb

Post » Wto kwi 23, 2013 20:10 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

mb pisze:
Anna61 pisze:No proszę jakie szczęśliwe koteńki :D

Są bardzo przejęte możliwością wychodzenia z mieszkania.
Cała niedzielę spędziły w tym skromnym ogródku - 14 godzin.
Do mieszkania przychodziły tylko coś przekąsić :smiech3:

W taką pogodę to i ja bym do mieszkania na przekąski tylko wchodziła. :wink:

A ogródek osłonisz czymś trochę?
Obrazek Obrazek

Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)

Anna61

Post » Wto kwi 23, 2013 20:38 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Anna61 pisze:A ogródek osłonisz czymś trochę?

Zastanawiałam się nad tym, ale ostatecznie doszłam do wniosku, że nie będę niczym zasłaniać, bo po osłonięciu koty stracą możliwość obserwowania okolicy, a dla nich to super rozrywka.

mb

Post » Wto kwi 23, 2013 20:50 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

mb pisze:Zastanawiałam się nad tym, ale ostatecznie doszłam do wniosku, że nie będę niczym zasłaniać, bo po osłonięciu koty stracą możliwość obserwowania okolicy, a dla nich to super rozrywka.

Nie chodziło mi o całkowite osłonięcie, tylko czy jakieś tuje czy drzewka, czy krzaczki jakieś będą, kotki mogą się przecież chować za nie. :wink:
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Śro kwi 24, 2013 8:24 Re: Bez Bombilli i reszty - Kropcia i Tysia

Anna61 pisze:
mb pisze:Zastanawiałam się nad tym, ale ostatecznie doszłam do wniosku, że nie będę niczym zasłaniać, bo po osłonięciu koty stracą możliwość obserwowania okolicy, a dla nich to super rozrywka.

Nie chodziło mi o całkowite osłonięcie, tylko czy jakieś tuje czy drzewka, czy krzaczki jakieś będą, kotki mogą się przecież chować za nie. :wink:

To jest taras zielony na dachu garażu i tam sadzić roślin w ziemi nie tylko się nie da, ale nawet nam nie wolno - taki zapis mamy w aktach notarialnych (żeby nie było uszkodzeń stropu garażu).

Mamy prawo stawiać donice lub gazony betonowe i niektórzy tak robią. Ale to jest dużo kłopotów, bo rośliny długoletnie trzeba zabezpieczać na zimę itp. Dodatkowo zastawianie tej małej powierzchni donicami utrudni utrzymanie trawnika - trzeba by się przeciskać z kosiarką czy aeratorem między donicami, a mnie się nie chce tak kombinować. Można by takie donice ustawić przy ogrodzeniu, ale w tamtym miejscu jest już spadek terenu i trzeba by robić podkopy, żeby ustawić je w pionie. Nie chce mi się robić czegoś takiego, a poza tym obawiam się, że deweloper albo wspólnota mogliby się przyczepić, że takim kopaniem coś się uszkodzi. A ja chcę mieć przede wszystkim spokój.
Będę więc mieć trawnik angielski 8) :wink:

Zresztą teraz ta ziemia jest tak zadeptana i wysuszona (od miesięcy prawie nic nie pada), że już ledwo łażę z powodu wysiłku związanego z jej rekultywacją (biegam ciągle z konwią, aeratorem itp. sprzętem).
Jedna z sąsiadek postanowiła skuć tę ziemię na sucho (mają ludzie pomysły) i teraz ma ręce w ranach, a wszystko wokół (łącznie z moim mieszkaniem :evil: ) jest totalnie zapylone. Dobrze, że wczoraj przeszedł mały deszcz, to trochę zwilżył ten pył w jej ogródku.

mb

[poprzednia][następna]