Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon kwi 22, 2013 17:21 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław, te strzykawki nie są produkowane specjalnie na rynek weterynaryjny. Cenę będą miały taką samą dla wszystkich (np. dziecięcych pacjentów CZD). Firmę założyły osoby uprzednio związane z BD, więc sytuacja na rynku raczej nie jest dla nich tajemnicą. Nie sądzę, żebym właśnie wywróciła do góry nogami politykę cenową firmy.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pon kwi 22, 2013 17:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinka07 pisze:Molesław, ja bym przy wyniku lekko powyżej 150 mg/dl podała 0,25 jedn. Trudno na razie to wyczuć, ale mam wrażenie, że od ponad 150 do ok. 200 mg/dl powinno wystarczyć 0,25 jedn. (przy karmie bez Felixa). Powyżej 200 do 300 próbowałabym podać nieco mniej niż 0,5 jedn.

Tinka

do Mamrot
Rano dałam 0,25 jedn. zgodnie z powyższym, teraz Pre wyniósł 144 więc dostał 0,1 jedn.
Po porannym marudzeniu z jedzeniem, teraz już nie wybrzydza, zjadł już 120 i jeszcze będzie dokładka. Bardzo smakuje mu bozita z kurczakiem w galaretce
Ostatnio edytowano Pon kwi 22, 2013 17:31 przez Molesław, łącznie edytowano 1 raz

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Pon kwi 22, 2013 17:30 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata i Toffee pisze:Molesław, te strzykawki nie są produkowane specjalnie na rynek weterynaryjny. Cenę będą miały taką samą dla wszystkich (np. dziecięcych pacjentów CZD). Firmę założyły osoby uprzednio związane z BD, więc sytuacja na rynku raczej nie jest dla nich tajemnicą. Nie sądzę, żebym właśnie wywróciła do góry nogami politykę cenową firmy.

I tak to jest jak się czyta między pomiarem a podaniem insuliny. Sorry Małgosiu za niezrozumienie tekstu. :piwa:

Molesław

Post » Pon kwi 22, 2013 17:41 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Niech te nowe strzykawki będą szybciej :( bo u nas potrzebna dawka pomiędzy 1U a 0,75U :( No i jak to odmierzyć? :(

Ten antybiotyk, który bierze Dziki to Synulox (tak jak pisaliście). Ja tego akurat nie znam, nie znałam do tej pory. Pani wet kazała dawać 7 zamiast 5 dni.

Poza tym czekam na tabletki zakwaszające mocz. Ten UrinoVet Cat do duszy jest :cry: Dzisiaj pH siśków 7,3 :cry:

Poza tym mamy skoki cukru, antybiotyk, narośl (nadziąślak) w paszczy i stan zapalny dziąseł.

Do tego dochodzi mój hopping z dawkami, żeby jakość opanować sytuację :(

Najgorsze jest to, że u nas przy tym samym poziomie cukru, ta sama dawka nie działa nigdy tak samo :( więc nigdy nie wiem jaki będzie rezultat.

Więc może ktoś zajrzy w nasz dzienniczek? Pani wet stwierdziła, że za skomplikowany dla niej 8O

Może ktoś ma doświadczenie z cukrzycą i antybiotykami i stanami zapalnymi?

Możecie mnie skopać, czy opier....ć, ale dajcie jakieś rady.

Od Was, kochani, i tak przyjmuję wszystko! :kotek:

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Pon kwi 22, 2013 17:57 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolciu, spróbuj zapisać dzienniczek w starszej wersji EXCELA, bo inaczej nie można go otworzyć - sorry nie mam nowszej wersji

Molesław

Post » Pon kwi 22, 2013 17:59 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolcia, spojrzałam do Twojego dzienniczka i moja pierwsza myśl jest taka, że za często manewrujesz dawkami. W sytuacji jakiej teraz jest Kocie, ja spróbowałabym podawać 0,5 i utrzymać tę dawkę przez około tydzień - 10 dni. Jeżeli korekta, to o 0,1-0,25 jednostki. Stany zapalne na pewno utrudniają wyrównanie cukrzycy. Ale skoki o 0,5 jednostki w dawce też są do bani.
Pozdrówka.

Wiśniak

Od: Nie lis 20, 2011 15:16

Post » Pon kwi 22, 2013 18:37 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Już jest wersja dzienniczka w Excel 97-2003 :)

Ja wiem, że skaczę z dawkami i przyjmuję tego kopa w dupę :cry:

Mam strzykawki BD 0,5ml U100 i tam ciężko zmieniać o 0,1U. Nie stać mnie w tym momencie na te droższe :oops:

0,5 U to u nas za mało będzie. Przy 0,75U czasem jest OK, czasem za mało. Przy 1U jest OK lub za dużo.

Myślę, że powinnam się zatrzymać na 0,75U na dłuższy czas, tylko martwi mnie cukier w moczu przy infekcji pęcherza :(

Znalazłam taką karmę na zooplus: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/granatapet/348791
Strona producenta z analizą składu: http://www.granatapet.de/Katze/Nassfutter/DeliCatessen-Nassfutter-Ente-Gefluegel-0-200.html
Sprawdziłam smaki pod względem nfe:
- jagnięcina/indyk - 3,5%
- biała ryba/wątróbka - 2,11%
- czarniak/owoce morza - 2,11%
- cielęcina/królik - 2%
- czarniak/indyk - 2,5%
- kaczka/drób - 4,5%
Skład wygląda ładnie, cena też. Może kogoś zainteresuje :)

Karolcia i Dziki

Post » Pon kwi 22, 2013 18:49 Re: Wątek cukrzycowy VIII

-Kopa w dupę nie było.
-Nie wiesz czy 0,5 to będzie za mało, bo ani razu nie utrzymałaś tej dawki przez dłuższy czas. Pamiętaj też, że za chwilę organizm odczuje działanie antybiotyku. Dlatego zasugerowałam mniejszą dawkę. Ale może powinno to być 0,75. Może Tinka tu zajrzy i lepiej doradzi.
- Z dobrą jubilerską lupą odmierzysz wszystko.
- Granatapet jest o.k. Wiśniak ją bardzo polubił./tę z cielęciną i królikiem. nie wiem czemu kaczki nie tyka w niczym/

Wiśniak

Post » Pon kwi 22, 2013 18:57 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Rozumiem Wiśniak :)
My długo mieliśmy ładne wyniki na 1U, dlatego myślę o 0,75U. Na 0,5U za szybko cukier rósł :(
Dzisiaj dałam znowu 1U, bo mnie ten cukier martwi w moczu przy infekcji.
U nas trudno przewidzieć, jaka dawka da jaki efekt, bo jeszcze od czasu do czasu trzustka Dzikiego da coś od siebie i wtedy mamy pre ok.80mg/dl. Po takim wyniku zawsze się wszystko rozjeżdża, bo nie wiadomo potem, do jakiej dawki wrócić.
Może Tinka znajdzie czas na nasze wyniki i coś doradzi (i mnie obije :) )

Karolcia i Dziki

Post » Pon kwi 22, 2013 19:00 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:agnesos
strzykawki u40 nie nadaja się do insuliny u100 nie da rady nimi odmiezyc precyzyjnej dawki do tego sa niezbędne strzykawki u100
wszystkosię da ale zależy ile podajesz
1 jednostka U40 = 2,5 jednostki u 100
także jezeli podajesz 1 jednostke u 100 to raczej ciężko podać 0,4 jednostki tą strzykawką ale z "braku laku" da się miej więcej odmierzyć i lepsze to niż nie podać nic

Czy możecie mi powiedzieć jaka jest podziałka w tych strzykawkach chyba w każdej aptece jeśli nie od ręki to w ciągu 24h
tylko że one mają skale co 2 jednostkihttp://www.zdrowiediabetyka.pl/Strzykawka_05ml_U_100_030mm_30G_x_800_10_sztuk-142.html bo nadal nie otrzymałem odpowiedzi
Na razie używam strzykawek U-100 1ml BD micro-fine które są dostępne
Małgorzata i Toffee pisze:Tutaj macie link do strony firmy: http://www.niolab.pl/strzykawki-insulinowe.html
byłem wczoraj na ich stronie ale tam ani nie ma sklepu ani gdzie można kupić ich produkty :(

Filip2002

Od: Nie kwi 21, 2013 15:34

Post » Pon kwi 22, 2013 19:10 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Filip2002 pisze:
Czy możecie mi powiedzieć jaka jest podziałka w tych strzykawkach chyba w każdej aptece jeśli nie od ręki to w ciągu 24h
tylko że one mają skale co 2 jednostkihttp://www.zdrowiediabetyka.pl/Strzykawka_05ml_U_100_030mm_30G_x_800_10_sztuk-142.html bo nadal nie otrzymałem odpowiedzi
Na razie używam strzykawek U-100 1ml BD micro-fine które są dostępne
[ :(

1 kreska = 1 jednostka w strzykawkach 0,5ml
1 kreska = 2 jednostki w strzykawkach 1ml

Wiśniak

Post » Pon kwi 22, 2013 19:21 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Filip, tak jak powiedziałam, za trzy miesiące NioLab powinien ruszyć ze strzykawkami 0.3 ml i sami będą sprzedawać. Firma ma się za mną kontaktować, więc na pewno wszystkim dam znać co i jak.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pon kwi 22, 2013 20:47 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata, wielkie dzięki za podjęcie działań i dobre wiadomości.
Z tego co wiem jednak, wszystko rozbija się o refundacje NFZ, bo to dla producenta główny zarobek. Jeśli te nasze insulinówki któregoś pięknego dnia przestaną być refundowane, będzie finito na polskim rynku:( (a już cofnęli refundację na te z dłuższymi igłami).

Pojawił się tu temat dziąseł. Bardzo proszę, jeśli ktoś ma jakiś sensowny preparat do smarowania (zapodawania do pysia w każdej formie) bez recepty, podzielcie się nazwą. Ja już przetestowałam kilka, teraz podajemy FreshAid, głownie dlatego, że ma dość naturalny skład, a my nie mamy w tej chwili większych problemów (dzięsełka się podgoiły po zabiegu, ale są wciąż jeszcze zaróżowione). Ale chciałabym wiedzieć, w co się zaopatrzyć na przyszłość.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pon kwi 22, 2013 20:53 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dentisept - weterynaryjny, bez recepty.
Albo Orozyme - bardziej pielęgnacyjny.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon kwi 22, 2013 21:28 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ja mam najlepsze doświadczenie ze Stomodine Long Period, po tym poprawa ( ale niestety nie wyleczenie ) u kota już po 1 opakowaniu, Jest z chlorheksydyną, ale ma dodatek krokosza. Polecony był przez dobrego weta, podobno leczy nawet plazmocytarne zapalenie dziąseł. Używałam głównie Dentiseptu, Stomodine- zwykły żel, trochę roztworu srebra do przemywania dziąseł, Solcoseryl. Kotka ma problem z dziąsłami od 2 lat i smarowanie regularnie, codziennie też od 2 lat.

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

[poprzednia][następna]