Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob kwi 20, 2013 21:31 Re: Wątek cukrzycowy VIII

agnesos, fajnie, że przyszłaś w końcu na ten wątek. Wiem, że na razie nie ogarniasz, ale powoli wszystko się zrobi łatwiejsze. Odrobinę cierpliwości, dziewczyny Ci pomogą. :)

Pytanie do Tinki: Tinko, czy agnesos mogłaby liczyć z Twojej strony na pomoc w kwestii materiałów edukacyjnych?

agnesos: wet Ci kazał ładować 4 jednostki Lantusa raz dziennie? Dobrze, że zmniejszyłaś dawkę. Pomyśl o rozbiciu jej na rano i wieczorem.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Sob kwi 20, 2013 21:38 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgosiu, tak oczywiście. Jeśli masz mój poradnik w komputerze, to jej wyślij. Jeśli nie, to podaj jej mój e-mail. Niech mi wyśle krótką wiadomość. Przekażę jej wtedy wszystkie materiały.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob kwi 20, 2013 21:44 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Super. Dzięki, Tinko.

agnesos: zajrzyj za 10 minut na PW.

Edit: agnesos, dostaniesz od Tinki materiały edukacyjne. Zwróć uwagę na informacje o karmieniu. Odstaw natychmiast suchą karmę. Royal diabetic nie jest wskazana, choć w nazwie "cukrzycowa". W materiałach edukacyjnych jest ogromna lista dozwolonych karm.

Sprawa SUK - ja o tym nie mam bladego pojęcia. Mam nadzieję, że mądrzejsze koleżanki się wypowiedzą i Ci pomogą.

Acha! Nie bój się dzienniczka Karolci. To jest Mercedes, ale Trabantem też dojedziesz do celu. Ja jako głupek excelowy mam dzienniczek w Wordzie i też jest OK.
Ostatnio edytowano Sob kwi 20, 2013 22:16 przez Małgorzata i Toffee, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Sob kwi 20, 2013 21:53 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgosiu! Jak Toffee?

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Sob kwi 20, 2013 21:58 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolcia: wiesz, trudno mi nawet o tym pisać. On wygląda jak szkielecik. Po prostu płakać mi się chce, jak na niego patrzę. Już nawet trudno igłę wbić bez obawy, że się draśnie nie tam gdzie trzeba. Toffee odchodzi, a ja nie jestem w stanie podjąć ostatecznej decyzji. Je i pije, siusia w kuwecie, sam wskakuje na stół. Jeszcze się nie poddał. Tylko ta chudość jest koszmarna.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Sob kwi 20, 2013 22:05 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Przepraszam, a czy ja mogłabym liczyć na materialy edukacyjne? Mam kotkę zagrożoną cukrzycą, a bardzo się boję, że ten wątek zniknie... :evil:
Albo przynajmniej namiary na nowy watek, gdziekolwiek będzie :evil:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob kwi 20, 2013 22:39 Re: Wątek cukrzycowy VIII

taizu pisze:Przepraszam, a czy ja mogłabym liczyć na materialy edukacyjne? Mam kotkę zagrożoną cukrzycą, a bardzo się boję, że ten wątek zniknie... :evil:

Pisz PW z prośbą do Tinki. Podaj jej swój adres mailowy.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Sob kwi 20, 2013 22:47 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata i Toffee pisze:
taizu pisze:Przepraszam, a czy ja mogłabym liczyć na materialy edukacyjne? Mam kotkę zagrożoną cukrzycą, a bardzo się boję, że ten wątek zniknie... :evil:

Pisz PW z prośbą do Tinki. Podaj jej swój adres mailowy.

Tinka nie ma opcji PW :(
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob kwi 20, 2013 22:52 Re: Wątek cukrzycowy VIII

staand pisze:http://XXX
He, he mądre, ale jest to nielegalne i w dodatku karalne :wink:

Dobranoc
Tinka
Ostatnio edytowano Sob kwi 20, 2013 23:18 przez Tinka07, łącznie edytowano 2 razy
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob kwi 20, 2013 22:56 Re: Wątek cukrzycowy VIII

taizu, zostaw Tince swój adres mailowy w wątku.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Nie kwi 21, 2013 0:02 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Będę czekać z niecierpliwością na emaila żeby sprawdzić jakie karmy mogę mojej obżarej kotce w zamian za Royala podsunąć DZIEKUJĘ dziewczyny !

Małgorzata i Toffee jak rozbić tego LANTUSA 2 x dziennie po 2 jednostki ?

Czy ten tydzień podawać 1 x dziennie 2 jednostki i poczekać co będzie?, oczywiście mierzyć cukier i wprowadzać dietę.

Czy 2 x dziennie po 2 jednostki ?

Nie chcę sama podejmować decyzji, a weterynarza pytać nie będę bo same widzicie co zalecił, a chce spróbować od ludzi ktorzy to przerabiali już i mają na ten temat praktyczną wiedzę.

agnesos

Od: Czw kwi 18, 2013 19:52

Post » Nie kwi 21, 2013 0:14 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata :(

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Nie kwi 21, 2013 1:08 Re: Wątek cukrzycowy VIII

agnesos pisze:Będę czekać z niecierpliwością na emaila żeby sprawdzić jakie karmy mogę mojej obżarej kotce w zamian za Royala podsunąć DZIEKUJĘ dziewczyny !

Małgorzata i Toffee jak rozbić tego LANTUSA 2 x dziennie po 2 jednostki ?

Czy ten tydzień podawać 1 x dziennie 2 jednostki i poczekać co będzie?, oczywiście mierzyć cukier i wprowadzać dietę.

Czy 2 x dziennie po 2 jednostki ?

Nie chcę sama podejmować decyzji, a weterynarza pytać nie będę bo same widzicie co zalecił, a chce spróbować od ludzi ktorzy to przerabiali już i mają na ten temat praktyczną wiedzę.

Przyjęłaś dawkę 2 jednostki dziennie, czyli 1 jednostka rano, 1 jednostka po 12 godzinach.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Nie kwi 21, 2013 1:12 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Przy tak wysokim cukrze myslisz ze nie za mało po jednej jednostce 2 x dziennie ?

agnesos

Od: Czw kwi 18, 2013 19:52

Post » Nie kwi 21, 2013 1:16 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Na początek wystarczyłoby jeszcze mniej, ale penem mniej nie odmierzysz (bo chyba masz taki co 1 jednostkę?).

Będziesz zmieniać karmę na nisko węglowodanową, od razu odstaw suche żarcie - to też wpłynie na poziom glikemii.

agnesos: Jeżeli możesz sobie pozwolić finansowo, kup te strzykawki http://www.ebay.pl/itm/200887201535?ssP ... 1436.l2649 , są najlepsze, bo mają podziałkę co 0.5 jednostki. Jeśli nie, to kup te o pojemności 0.5 ml z podziałką co jednostkę (sheridan wysyłała Ci link). Jak będziesz miała strzykawki, zrezygnuj z pena (tzn. sam wkład insulinowy będzie normalnie do użycia, tyle że podawać będziesz strzykawkami).
Ostatnio edytowano Nie kwi 21, 2013 1:29 przez Małgorzata i Toffee, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Małgorzata i Toffee

[poprzednia][następna]