Kotinowy zwierzyniec 6 + 2 (cz. 2) Tinusia [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 13, 2013 20:53 Kotinowy zwierzyniec 6 + 2 (cz. 2) Tinusia [*]

Witamy bardzo serdecznie wszystkich w drugiej części Kotinowego zwierzyńca :torte:
Zapraszamy na podsumowanie, przedstawię zwierzaki w kolejności przybywania do naszego domu
:pisanie:

Byliśmy tu
viewtopic.php?f=1&t=138470

Najpierw te, które już są za TM :(
Szarusia (1982-1999) - kotka bezdomna, zabrana przeze mnie z piwnicy.
Obaliła wszystkie bzdurne przesądy na temat kotów. Była z nami 17 lat
Obrazek
Roki (1984-1997) ON był z nami ponad 13 lat. Był to trudny pies,
bo mimo, ze od małego chował się z dziećmi nie lubił ani obcych dzieci
ani szczeniaków, a i sukę potrafił pogonić.
ObrazekObrazek
Kiciucha
Gdy Szarusia odeszła, po jakimś czasie wzięliśmy kotkę. Dali nam ją starsi ludzie, których
– jak sami twierdzili - opieka nad nią przerosła. Kiciucha była z nami rok może półtora –
potem okazało się, że ma padaczkę albo guza mózgu. Nikt nigdy tego nie zdiagnozował,
bo trzeba było ją uśpić – ataki miała co kilka godzin :(
ObrazekObrazek

Santa (1998-2011) tę ON-kę dostaliśmy od przyjaciela rodziny. Długo nie mogliśmy zdecydować się jakie imię wybrać dla suni. Po kilku dniach stanęło na tym, że będzie Santa. Jakież było nasze zdziwienie, gdy dowiedzieliśmy się ze identycznie miała na imię … babcia Santy :lol: Sunia była z nami trochę ponad 13 lat i była psem prawie idealnym. Była bardzo wrażliwa. Bardzo ją kochaliśmy, chociaż wiele w domu zniszczyła, gdy zostawała sama. Poza tym była wzorem wspaniale ułożonego psa. Na osiedlu często zaczepiali nas ludzie pełni podziwu dla jej zdyscyplinowania i posłuszeństwa :love:

Santusia malutka .................................................... razem z małą Tinusią ............................ w ostatnich dniach życia ...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Ostatnio edytowano Nie cze 02, 2013 8:18 przez Kotina, łącznie edytowano 8 razy
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Sob kwi 13, 2013 21:03 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 cz.2

Oto Tinusia gdy była mała, obok – jak prezentuje się teraz
ObrazekObrazekObrazek

Ma 12 lat. Swój przydomek otrzymała później, bo była (do pojawienia się Cynamona) najcięższym kotem w stadzie.
Dom wydawał mi się pusty bez kota. Psy też kocham, ale koty … to zupełnie inna bajka ….. moja bajka. Wykonałam kilka telefonów, miałam szczęście, bo trafiłam w końcu na p. Marylę z Fundacji Canis. Od niej dostałam Tinusię – koteczka miała wtedy 3 miesiące. Została podpisana umowa adopcyjna i kotka została z nami.
Tinka – 3 miesięczne kocię, najpierw przyzwyczaiła się do Santy, a potem do nas. To kotka dominująca, zawsze jako ostatnia z grupy akceptuje nowego przybysza do stada. Z żadną z kotek się nie zaprzyjaźniła. Ale uwielbia człowieka. Wydaje mi się, że rozumie więcej poleceń niż inne koty i zawsze gdy się mówi do niej patrzy prosto w oczy. Pewnie to wynik przyjaźni z Santą :love:

Tysia vel Tysiaczek vel Tychunek
ObrazekObrazek
Ma 11 lat. Została wzięta z nadmiernie zakoconego domu, poleconego mi przez wolontariuszkę z fundacji Canis. Miała być towarzystwem dla Tinusi. A do tej pory nie za bardzo się lubią. Ponadto jest to kot leczący. Jeśli kogoś z domowników cos boli, jeśli jest chory na pewno Tysia od niego nie odejdzie. Będzie się kładła na człowieku i nie da się odgonić. Zawsze wraca, aby stosować swoją kocią terapię. Najłagodniejsza z kotek, nigdy nikogo nie podrapała, chociaż uwielbia wskakiwać na kark i się tam rozkładać na płasko. Lubi kolana Dużych ale też i inne koty, bardzo miziasta i gadatliwa. Lubi wylizywać filiżankę po kawie (piję czarną) i zawsze towarzyszy przy jej parzeniu. Została przybraną matką dla 3-miesięcznej Tosi, która ja tak męczyła, że aż strach. „Karmiła” ją pustym cyckiem (była sterylizowana) i pozwalała właściwie na wszystko małemu łobuziakowi z ADHD. Do tej pory jedyne moje kotki, które śpią razem.

Tośka
ObrazekObrazek

Kotka z ADHD, ma 9 lat – uratowana z działki przez koleżankę córki. Miała 3 m-ce i wybrała sobie Tysię na swoją przybraną matkę. Jest drobna i bardzo żywa, trudno jej usiedzieć na miejscu. Wszędzie jej pełno, zawsze cos próbuje otworzyć, gdzieś wejść. Nie ma nadwagi, bo nigdy nie ma czasu zjeść, zawsze dzieje się coś co, wg niej, jest ważniejsze od jedzenia. Razem z Tysiaczkiem śpią, myją się, ale gdy Tośka rozrabia, bywa, że zarobi nieuzbrojona łapą po nosie od „mamuśki”. To kotka chuligan – często gania inne koty, najbardziej na tym cierpi Cynamon, chociaż jest od niej co najmniej dwa razy większy.
Ostatnio edytowano Sob kwi 13, 2013 21:33 przez Kotina, łącznie edytowano 2 razy
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Post » Sob kwi 13, 2013 21:16 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 cz.2

Tola (Namolniczka)
ObrazekObrazek

Jest najmniejsza ze wszystkich kotek. Ma 9 lat. Trudno było ocenić jej wiek, bo zawsze była drobniutka. Któregoś dnia nasza córka była na spacerze. Nagle „coś” po prostu wdrapało się po długim palcie córki jak po drzewie. Okazało się, że to mała koteczka desperacko rzuciła się na człowieka, zapewne szukając pomocy. Tym bardziej to dziwiło, że potem – jak już była u nas w domu - to okazało się, ze boi się ręki człowieka i panicznym strachem reaguje na podniesiony głos. Była chora, z katarem, wychudzona i bardzo brudna. Córka zaniosła ja do weta. W ten oto sposób zostaliśmy właścicielami 4-ej kotki
Toleczka okazała się wielką przylepą, uwielbia spać wtulona pod pachę człowieka i mruczy wtedy bardzo głośno Ale największą jej miłością został mój mąż. Co ona z nim wyprawia, tego nie da się opisać, to trzeba zobaczyć. Śmiejemy się, że „molestuje” mojego męża.

Tiomorka (Morela vel Morka vel Morusława)
ObrazekObrazek

To kotka od Neigh, podobno mix persa i syberyjczyka, jednak charakterek to ona ma zdecydowanie „persowaty”. Ma ok. 12 lat oraz problemy z oddychaniem, ale jest pod stałą kontrolą wet. i żyje sobie całkiem dobrze, stosując wymuszanie „psychicznie” co najmniej raz dziennie. Trafiła do nas właściwie przypadkiem. Tak sobie przeglądałam ogłoszenia o adopcji kotów, tak sobie – bez konkretnego powodu zadzwoniłam, tak sobie pogadałyśmy i kotka po wizycie przed adopcyjnej wylądowała u nas.

Dziunia
ObrazekObrazek

Kotka rasy MCO - jedyna, którą kupiłam. Zawsze marzyłam o kocie tej rasy. Kolejny właściciel sprzedał ją, kiedy okazała się już nieprzydatna, miała kłopoty z porodami (były mimo to aż trzy !!) Obecnie ma 6 lat. Gdy ją wzięłam miała jeszcze dwumiesięczne kociaki, które właśnie jej właścicielka sprzedawała. Poszłam od razu z kotką do weta, aby powstrzymać laktację, potem oczywiście jeszcze trzeba było kotkę odkarmić, bo chudzina była okropna , zbadać krew itp. Na koniec sterylizacja. Teraz już odkarmiona z ładną sierścią i cudownym charakterem cieszy nas wszystkich Ta kotka nie umie fukać ani warczeć jak inne koty, kiedy są złe czy zdenerwowane. Nie drapie i nie gryzie. Ona tego nie potrafi. Zero agresji. Nie miewa humorów czy fochów. Jest delikatna, wrażliwa i kochana. Zawsze jest blisko mnie, Lubi tez bawić się z innymi kotami oraz Fitusiem. Jednak jej miłością jest Azira, ciągle ją zaczepia i prowokuje do zabawy. Dziunia nie przepada za obcymi, zawsze chowa się w najciaśniejszy kącik i panicznie boi się odkurzacza.

Cynamon vel Cymuś
ObrazekObrazek

Ma podobno ok. 8 lat. To jeden z ostatnich „strychowców” Neigh, miał być moim tymczasem, ale ja się na dom tymczasowy nie nadaję, a on nie nadaje się na kolejną zmianę domu. Kocurek jest w typie brytyjski krótkowłosy kremowy – przepiękny. Ma śliczne, gęste futerko. Tylko go głaskać. Jest u mnie ok. 1,5 roku . Ja jestem jego ukochaną dużą. Jego aklimatyzacja trwa długo i bardzo wolno. Jest raczej wycofany, nigdy nie fuka, nie gryzie, nie drapie. Nie lubi brania na ręce, do niczego nie można go zmusić (broniąc się wpada w panikę i może sobie cos zrobić). Stanowi to problem przy wizytach u weta oraz przy konieczności podawania mu leków. On musi chcieć, nic na siłę. Czasami się bawi, ale zawsze krotko. Lubi przychodzić na kolana i miziać się, domaga się głasków, czasami śpi ze mną, gdy obok nie ma innych kotów. Coraz częściej widzę, jak bawi się z Dziunieczką – to cieszy.
Ostatnio edytowano Sob kwi 13, 2013 21:35 przez Kotina, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Kotina

Post » Sob kwi 13, 2013 21:23 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 cz.2

Fituś vel Fistaszek vel Fitula

ObrazekObrazekObrazek

York (8 lat), zakapior - jak większość terierów - cwaniak i łakomczuch. Niestrudzony wędrowiec, potrafi biegać razem z ON nawet ok. 2 godzin. Nie ustępuje nikomu, nie boi się kotów ani dużych psów. Za to panicznie boi się burzy, fajerwerków, silnego wiatru, a nawet deszczu. Trzęsie się wtedy jak galareta. Odkąd jest z nami Sylwestra spędzam zamknięta z Fitusińskim w łazience słuchając głośno muzyki.
To pies naszej córki, ale gdy ta musiała coraz częściej dłużej zostawać w pracy, Fituś źle to znosił. Zamieszkał z nami i był w swoim żywiole, miał kumpelkę Santę (teraz Zirkę) oraz koty do wyboru i koloru.

Azira vel Zira vel Niunia
ObrazekObrazekObrazek

Jest z nami od maja 2012 - adoptowaliśmy ją z fundacji zajmującej się ratowaniem psiaków. Ma ok. 3-4 lat. Sunia kocha ludzi, lubi dzieci, w domu koty traktuje po „kumpelsku” (obce na podwórku goni), nie lubi przedstawicieli swojego gatunku - obcych psów i suk (szczególnie jazgocących). AZirę zostawili jej właściciele na terenie budowanego domu. Już nigdy po nią nie wrócili. Powoli sunia zapomina o tym złym co ją spotkało, zapomni też o wszystkich złych doświadczeniach ze swego dotychczasowego życia. Była bardzo chuda, żebra nie tylko wyczuwało się pod ręką, ale było widać „gołym okiem”
Zira je wszystko, każda karma jest dobra, nawet chętnie je dietetyczne żarełko .Do tego nie gardzi surową marchewką, lubi jabłka, ciasto drożdżowe a nawet sucharki Została przez naszego weterynarza wysterylizowana (było to warunkiem adopcji), Wszystkie badania wykazały, że sunia jest zdrowa tylko za chuda. No, to dla mnie drobiazg, wystarczy poważyć moje koty i ... yorka – też
Sunia najchętniej przebywa blisko mojego męża. To jest jego pies. Ma posłanie w pokoju swego pańcia, a gdy on wychodzi leży pod drzwiami w przedpokoju i czeka na jego powrót.
Nie jest sunią nadmiernie wylewną w okazywaniu uczuć. Właściwie nie liże, na powitanie dotyka ręki człowieka mokrym noskiem i merda radośnie ogonem. Jest bodyguardem Fitusia. Zawsze go broni i gotowa jest rzucić się na każdego … kogo mała zadziorna zaczepi. To niekłopotliwa sunia. Uczy się szybko i chętnie, jak to ON. Błyskawicznie przyzwyczaiła się do nowych warunków i naszego trybu życia.

Tak, tak, tak zdaję sobie z tego sprawę, że o swoich zwierzakach mogę długo, a nawet bardzo długo i nic nie wskazuje na to, że coś w tym względzie się zmieni :o
Zapraszam więc każdego kto lubi pogaduchy o kotach i psach. Będą jak zwykle fotki i opowieści z życia naszych mniejszych braci :1luvu: :1luvu:
Ostatnio edytowano Sob kwi 13, 2013 21:49 przez Kotina, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Kotina

Post » Sob kwi 13, 2013 21:38 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 cz.2

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Od: Pon sie 03, 2009 23:03

Post » Sob kwi 13, 2013 21:40 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 cz.2

Witamy się na nowym wąteczku! :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Sob kwi 13, 2013 21:42 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 cz.2

Witajcie :1luvu:

Od jutra zapraszamy na nową foto-relację z Kotinowa :piwa: :piwa:
Obrazek

Kotina

Post » Sob kwi 13, 2013 21:46 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 (cz. 2)

Na pewno będziemy!!!
A kto następny na portrecik? :1luvu:
Obrazek

Ewa L.

Post » Sob kwi 13, 2013 21:52 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 (cz. 2)

Ewa L. pisze:Na pewno będziemy!!!

Oj, Ewa .... to bardzo trudne pytanie :(
Nie wiem .... mam za duży wybór 8O
Obrazek

Kotina

Post » Sob kwi 13, 2013 21:55 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 (cz. 2)

Przybiegłam i ja:)
Brywieczorek :1luvu:
Obrazek
...Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi:
iść przez życie nie czyniąc hałasu...
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Od: Pt lip 24, 2009 22:00

Post » Sob kwi 13, 2013 22:02 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 (cz. 2)

hejka Kotinowo i Duża :1luvu: se sikniemy całą gromadką :mrgreen:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Sob kwi 13, 2013 22:03 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 (cz. 2)

Kotina pisze:
Ewa L. pisze:Na pewno będziemy!!!

Oj, Ewa .... to bardzo trudne pytanie :(
Nie wiem .... mam za duży wybór 8O

Weź całe towarzystwo i policz do 13 na kogo padnie tego malujesz :1luvu: Ułatwiłam troszkę :mrgreen:
Obrazek

Ewa L.

Post » Nie kwi 14, 2013 7:22 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 (cz. 2)

Dzieńdoberek w ten niedzielny deszczowy poranek! :mrgreen:
Obrazek

Ewa L.

Post » Nie kwi 14, 2013 7:32 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 (cz. 2)

Przybyłam i ja z swoją bandą :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Nie kwi 14, 2013 7:51 Re: Kotinowy zwierzyniec 7 + 2 (cz. 2)

AnnAArczyK pisze:Przybiegłam i ja:)
Brywieczorek :1luvu:

Witaj, Zuzko :1luvu:
ze swoim "Cudaczkowem" :wink:

puszatek pisze:hejka Kotinowo i Duża :1luvu: se sikniemy całą gromadką :mrgreen:

Hejka, Puszatku :1luvu:
sikać można :wink:

Miraclle pisze:Przybyłam i ja z swoją bandą :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Basiu, miło Cię gościć z Twoimi modelami :wink:
Obrazek

Kotina

[następna]