Petroniusz pisze:AnielkaG pisze:co dokładnie? proponujesz jakąś konkretną pomoc?
Wiedziałam, że nie uzyskam odpowiedzi na swoje pytanie
Podsumuję: jeśli temat FIV - np. po rozmowie z jakimś sensownym wetem i dokładnym przemyśleniu sprawy - przestanie mnie straszyć, to mogę myśleć o zaoferowaniu kotu łazienki jako DT.
A jeśli FIV dalej będzie mnie straszyć (jak pewnie 90 procent forumowiczów), to mogę tylko zaoferować jakąś (niezbyt wielką) kasę na leki czy cuś, niestety
Nie mam 20 kotów, ale moje cztery to dla mnie też sporo, zwłaszcza że jedyną izolatką jest łazienka

To ja po raz nie wiem który

napiszę o moich doświadczeniach z kotami FIV+.
Przez kilka lat w mojej łazience tymczasowały koty-nosiciele tego wirusa. Na ogół jeden, jak zorientowałam się, że jedynak się nudził - wręcz dobierałam do niego towarzysza FIV+.
Kilka kotów z tym wirusem oddałam do adopcji. Niektóre na kocie jedynaki, niektóre na dokocenie w domach, gdzie był już rezydent FIVowiec.
Podstawą w ogłoszeniach robionych takiemu kot jest
nie pisanie słowa FIV. To się większości społeczeństwa kojarzy jednoznacznie z HIV i ta właśnie większość społeczeństwa nawet nie spojrzy na zdjęcie, nie doczyta ogłoszenia, po prostu ucieknie gdzie pieprz rośnie.
Takiemu kotu trzeba robić ogłoszenia z informacją "kot poszukuje domu domu niewychodzącego, gdzie będzie kocim jedynakiem".
Z osób zainteresowanych kotem należy odsiać najpierw wszystkich przypadkowych chętnych. A z dobrze rokującymi, rozsądnymi opiekunami - rozmawiać długo, spokojnie, wyjaśniając, że:
- nosicielstwo wirusa może trwać długie lata i nigdy nie przekształcić się w chorobę
- wirus przenosi się WYŁĄCZNIE między kotami i jedynie drogą kontaktu bezpośredniego (kontakty seksualne u sterylizowanych kotów odpadają z założenia, pozostaje wyłącznie pogryzienie takie, w którym ślina nosiciela dostanie się do krwi zdrowego kota, a i tak nie każde takie pogryzienie skutkuje przeniesieniem się wirusa).
Jeśli ktoś ma wątpliwości, co do "trzymania kota w łazience" - te koty, które dostały taką szansę, są szczęśliwe teraz w swoich domach. Warto zaoferować chociaz łazienkę.