Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 05, 2013 13:11 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

ACHA, coś jak tu?
http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/ar ... z1cT8tILCZ

http://www.obrona-zwierzat.pl/wojtyszki.html

ACHA13 pisze:Za pozwoleniem Basi apeluję o pomoc także na jej wątku,bo sprawa pilna i tragiczna:

Władze gminy Szczytno zamierzają zawrzeć umowę ze schroniskiem w Radysach na dostarczanie tam bezpańskich zwierząt.
Radysy:
,,Schronisko w Radysach, niedaleko Ruskiej Wsi.
Mówią, że te dwa miejsca konkurują ze sobą.
Obydwa to działalność komercyjna prywatnych osób, które prowadząc schronisko zarabiają.
W Ruskiej Wsi jest już mało psów, w Radysach ok. 1,5 tyś i nadal przybywa. Na tych terenach jest mało adopcji, niedługo bez naszej pomocy liczba psów przekroczy 2000.
Spróbujcie sobie wyobrazić tysiące psów w kojcach, jeden obok drugiego, jak okiem sięgnąć, hektary niechcianych żyć i wołanie o pomoc.
Olbrzymi obszar i długie ciągi boksów. Po godzinie chodzenia mamy dość. Za dużo.
Byliśmy kilka razy i nigdy nie wyjechaliśmy z pustymi rękami, a raczej samochody nasze były wypełnione po brzegi psami, które najbardziej potrzebowały pomocy.
Z całej Polski w umówionym terminie zjeżdżają się organizacje prozwierzęce, wolontariusze i miłośnicy zwierząt i jadą do Ruskiej, Radys i kilku jeszcze miejsc, których nazw nie podamy na razie, bo to dziwne miejsca i może być różnie.
Do tej pory zabraliśmy z Radys ponad 50 psów w największej potrzebie, które nie miały żadnych szans w tak dużym skupisku zwierząt. Stare, chore, dużo szczeniaków. ,,
http://www.kurekmazurski.pl/?art=14761&nr=14_13

Musimy to zablokować!!!Psy z naszych rejonów NIE MOGĄ tam trafić!!!
Potrzebna pomoc w napisaniu petycji!!!
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt kwi 05, 2013 13:57 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

MalgWroclaw pisze:ACHA, coś jak tu?
http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/ar ... z1cT8tILCZ

http://www.obrona-zwierzat.pl/wojtyszki.html

ACHA13 pisze:Za pozwoleniem Basi apeluję o pomoc także na jej wątku,bo sprawa pilna i tragiczna:

Władze gminy Szczytno zamierzają zawrzeć umowę ze schroniskiem w Radysach na dostarczanie tam bezpańskich zwierząt.
Radysy:
,,Schronisko w Radysach, niedaleko Ruskiej Wsi.
Mówią, że te dwa miejsca konkurują ze sobą.
Obydwa to działalność komercyjna prywatnych osób, które prowadząc schronisko zarabiają.
W Ruskiej Wsi jest już mało psów, w Radysach ok. 1,5 tyś i nadal przybywa. Na tych terenach jest mało adopcji, niedługo bez naszej pomocy liczba psów przekroczy 2000.
Spróbujcie sobie wyobrazić tysiące psów w kojcach, jeden obok drugiego, jak okiem sięgnąć, hektary niechcianych żyć i wołanie o pomoc.
Olbrzymi obszar i długie ciągi boksów. Po godzinie chodzenia mamy dość. Za dużo.
Byliśmy kilka razy i nigdy nie wyjechaliśmy z pustymi rękami, a raczej samochody nasze były wypełnione po brzegi psami, które najbardziej potrzebowały pomocy.
Z całej Polski w umówionym terminie zjeżdżają się organizacje prozwierzęce, wolontariusze i miłośnicy zwierząt i jadą do Ruskiej, Radys i kilku jeszcze miejsc, których nazw nie podamy na razie, bo to dziwne miejsca i może być różnie.
Do tej pory zabraliśmy z Radys ponad 50 psów w największej potrzebie, które nie miały żadnych szans w tak dużym skupisku zwierząt. Stare, chore, dużo szczeniaków. ,,
http://www.kurekmazurski.pl/?art=14761&nr=14_13

Musimy to zablokować!!!Psy z naszych rejonów NIE MOGĄ tam trafić!!!
Potrzebna pomoc w napisaniu petycji!!!

Dokładnie.
To relacje osoby,która tam była:
,,Miałam okazję tam być i naprawdę warunki są straszne, zwierzęta nie leczone, widziałam psa z otwartym złamaniem - właściciel twierdził, że samo się zrośnie, psa z ogromnym guzem - Pan mówi, że nie będzie operował, bo pies mu zejdzie podczas zabiegu ... tym miejscem trzeba się zająć!!!,,

"Z moich rozmów z ludźmi wynika, że warunki tam panujące nie są dobre, jest wręcz odwrotnie. Osoba, która odwiedziła to schronisko kilka miesięcy temu twierdzi, że widziała czym psy są karmione. Powiedziała, ze jedzenie było trzymane w dużym kontenerze i wyglądało na resztki prawdopodobnie kanapek, ale wymieszane razem z jakimś papierem, opakowaniami. Psy podobno trzymane są w dużych grupach i nie wygląda na to, żeby np. szczenięta lub psy schorowane bądź słabsze trzymane były oddzielnie. Pewne jest, ze psy nie są sterylizowane a suki i psy trzymane są podobno razem,więc jeśli tak jest, to muszą się rozmnażać. Ludzie w okolicy dość dużo mówią o tym miejscu, włącznie z historiami opisującymi że psy są karmione tymi które padły,,

ACHA13

Od: Pon maja 31, 2010 11:23

Post » Pt kwi 05, 2013 17:40 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

Asiu, jako TOZ również wystosujemy pismo do wójta, ale nie wcześniej niż pod koniec przyszłego tygodnia, bo Przewodnicząca ma wyjazd i wróci w środę. Jeśli będzie potrzeba (a pewnie będzie) zwrócimy się do zarządu głównego TOZ, żeby również interweniował w Radysach.
Poza tym, niewykluczone, że przejedziemy się tam z ludźmi z UM, którzy sprawują nadzór nad schroniskiem, zobaczyć te wspaniałe warunki. Jeśli jednak doszłoby do przeniesienia psów gminy z naszego schroniska do tej przechowalni, będziemy je kontrolować. Na razie jest ogólne przerażenie i poruszenie tym tematem, chociaż gmina od dawna już sugerowała, że sprawdza jakieś inne miejsca, do których mogłaby psy odwozić.
A pod petycją i ja się chętnie podpiszę, jeśli więc będzie już taka gotowa, poproszę o link.

Basiu, a Ciebie ściskam mocno i wiesz... trzymaj się i nie daj się! Tak jak pisałam Ci w ostatnim mailu :wink:
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Pt kwi 05, 2013 17:41 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

https://www.facebook.com/events/627596367254786/ na facebooku jest już wzór petycji, z tego co widziałam. Oczywiście ja już podpisałam.
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Sob kwi 06, 2013 14:03 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

Podpisane.
Ile jeszcze takich miejsc jest w Polsce.....:(
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Sob kwi 06, 2013 17:48 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

Dlaczego nikt nie pisze, ze cala ta sytuacja jest wynikiem tego, ze gmina mialaby placic o wiele wiecej pieniedzy za psy niz dotychczas? Gmina sie buntuje, bo wiekszosc psow jest wyrzucana przez "miastowych" na terenie gminy i co za tym idzie- to wlasnie gmina musi za te zwierzeta placic, a bogata przeciez nie jest. Dlaczego jedni drugim rzucaja klody pod nogi? Nie ma porozumienia z gmina, bo nikt go nie chce. Taka jest prawda. Ta cala polityka doprowadza do takiej wlasnie tragedii...:(

raiya

Od: Pon sty 09, 2012 17:02

Post » Sob kwi 06, 2013 18:13 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

A moja gmina ma podpisaną umowe z Wojtyszkami . :(

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Sob kwi 06, 2013 18:16 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

:(

raiya

Od: Pon sty 09, 2012 17:02

Post » Nie kwi 07, 2013 6:36 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

Basieńko pozdrowienia z samego rana, chociaż właściwie to wstałam już 2 godziny temu, słoneczka i dużo sił;
Obrazek

sonata

Od: Czw wrz 23, 2010 13:00

Post » Nie kwi 07, 2013 16:52 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

Dotarłam w końcu i ja ,niestety mam ciężkie dni jeszcze doszedł ostry stan zap. wątroby i trzustki ,wczoraj był straszny ból.Teraz dieta i jutro wizyta lekarska w domu,może jakieś badania i usg brzucha.Od wczoraj jem kleik ryżowy ,i trochę teraz chudego rosołku koleżanka mi przywiozła,spadła mi gorączką to zasiadłam do komputera.Na diecie ból mniejszy więc bardzo uważam i biorę tylko niezbędne leki ,odstawiłam antybiotyk jeżeli trzeba będzie brać poproszę o zastrzyki.Koty dorosłe grzeczne za to Tuptuś z bratem i synkiem Bąbelkiem rozrabiają na całego szczególnie jak nie mogę wstać to Tuptuś zawzięcie wszystko zrzuca dzisiaj nawet moje radio całe szczęście ,że do wiklinowego koszyka.Łobuz i jednocześnie słodziak z niego straszny.Co do Radys to dobrze ,że wybiera się tam Was tyle by zobaczyć jak to wygląda.Z psami z gminy zawsze były problemy bo gmina robiła wszystko by nie trafiały do schroniska u nas .Przeżyłam kiedyś dramat małej suni ,która strasznie chuda przyszła do mojej pracy ,miała drut na szyji i była w wysokiej ciąży dlatego zależało mi by trafila do schroniska by zbadał ją weterynarz bo bałam się ,że nie poradzi sobie z porodem a nie miałam gdzie jej zabrać.Gmina tak jechała ,ze w końcu ja młodzi chłopcy ją odłowili ,umarła w schronisku przy porodzie za dwa dni.Niestety lekarz też zawiódł badając ja dzień wcześniej.Pisałam wtedy pismo do gazety,byłam u wójta była niezła awantura lecz sunia odeszła.Władze Gminy wtedy się pięknie tłumaczyły jak to byli tylko pieska nie było.Napisałam wtedy pismo jeszcze raz i udowodniłam,ze to nie możliwe by byli i coś zrobili.Zresztą z Gminą zawsze był problem.Fakt ,że dużo ludzi z miast porzuca psy na wsi bo myśli ,że tam rolnik je przygarnie.Niestety ze wsi do innej daleko oddalonej wsi też ludzie wywożą zwierzęta nawet o tym opowiadając ,słyszałam takie historie osobiście.Na wsi łatwiej wyrzucić niż w centrum miasta faktycznie.To jednak nie jest usprawiedliwienie.
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Nie kwi 07, 2013 16:54 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

lidka02 pisze:A moja gmina ma podpisaną umowe z Wojtyszkami . :(

Też strasznie smutne :evil:
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Nie kwi 07, 2013 17:05 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

Wolontariuszka napisała list otwarty do gazet, wyśle je do publikacji, a jeśli nasze gazety nie będą chciały opublikować, to opublikuje je jako płatne ogłoszenie. W zaistniałej sytuacji uważam, że KAŻDA wzmianka na ten temat jest ważna.
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Nie kwi 07, 2013 17:12 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

Nacierpisz sie Basiu.Strasznie mi przykro. Ale MUSI być dobrze. Trzymaj się kochana :1luvu:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie kwi 07, 2013 18:57 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

pozdrawiam cieplutko, Basiu... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :1luvu:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Nie kwi 07, 2013 19:07 Re: Tymczasy u horacy7. Basia walczy, koty szukają domów.

Horaś zdrówka :1luvu:

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

[poprzednia][następna]