Nie wiedziałam o krwiożerczości sikorek... Ale w sumie... Przecież żywią sie owadami, słoniną od nas... Jeśli brak takiego pokarmu, tak jak teraz w tę wyjątkową wiosnę.. 'Polują' na co sie da.
Jakoś tak mamy, żeby uważać za czującą istotę te zwierzęta, które albo są słodkie, bo takie malutkie dzieciaczki, albo im większe i np. puchate.. Kto myśli o tym, że owady, różne żuczki itp. też uciekają przed niebezpieczeństwem? Na wszystko nakładamy nasze wyobrażenia.
Większość 'mięsożernego' świata zwierząt tak wygląda. Nie powinniśmy się w to wtrącać. Walczymy przecież [no, niektórzy] o prawa wilkow do życia, tak? A co one robią z roślinożercami? Zwierzęta zabijają i jedzą bo muszą - taki truizm.
Tak, też mi szkoda netoperków, bardzo.
Jestem wege, ale nie mam złudzeń, że ta ilość podobnych ludzi zmieni podaż mięsa w handlu. Zmieni w sposób znaczący podejście do potrzeby jedzenia mięsa przez człowieka. Ważne by walczyć o inne warunki dla zwierząt. Pokoleń trzeba by 'przerobić' ludzi na wegetarianizm. Ale oczywiście warto to robić.
A dlatego o tym piszę, żeby powiedzieć, że zmuszanie psa do przejścia na wegetarianizm, czy nie daj boże weganizm, to ...delikatnie mówiąc przesada. A zastanawiałabym się czy nie można by tego podciągnąć pod głodzenie. Jeśli ktoś posuwa się tak daleko, to ciekawe czy np. daje jakieś suplementy, witaminy... A jeślli tak, to czy zdaje sobie sprawę ile z nich jest pozyskiwane ze zwierząt?
I w tym się mieści to:
Boćki się pomyliły, przyleciały i umierają bez jedzenia. Pojawiła się porada, żeby dokarmiać je kurzymi żołądkami i sercami, którą ktoś skomentował " no jasne - zabijmy kurczaka, żeby uratować bociana " I powiem otwarcie - sama mam z tym problem.. bo koty, psy czy jeże to drapieżniki, więc zawsze ratujemy kogoś, kosztem innej żywej istoty
Możemy - jeśli to realne - uratować bociana, nie zabijajac specjalne dla niego kurczaka, a kupując podroby, prawda? Bo tak jw - nie zmieni to systemu, a nie kupujemy dla siebie. W sumie bocian też drapieżnik chyba?
W sumie może by tak jednak zacząć od ludzi..?