Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 02, 2013 21:08 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

ja jeszcze nie spotkałam kota, który dobrowolnie jadłby conva,
natomiast Duszek uwielbia parafinę :twisted:
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Wto kwi 02, 2013 21:11 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

Kamakolo pisze:
phantasmagori pisze:convalescence ten w proszku do rozrabiania jest świetny. Ze 100ml organizm kota wyciągnie mniej więcej tyle potrzebnych składników co z saszetki lepszego jedzonka. Niestety jest niesmaczne.

No ja Cie proszę - tymczasiki na tym odchowałam, a mój Dymek (rodzony, wzięty parę lat temu ze schronu) - wyniańczony na Convie, to do dziś, jak jakiś mój tymczas je tę paćiaję, to Dymek wylizuje nawet powietrze wokół talerzyka po Convie :mrgreen:

No patrz, a niekochany Kacper opluł mi całe ściany covnem, moje podchodziły zeżreć z czystej złośliwości i odwracały się ze wstrętem :mrgreen:

Najważniejsze, że jest bardzo wartościowy, o gustach się nie dyskutuje :wink:

Co do olejku z dziurawca, mój Kmicic kiedyś zdarł sobie nos o wykładzinę (niefortunny skok z szafki kociego seniora). Babrało się długo, natomiast po olejku zagoiło się jak "na psie" mimo iż zlizywał. Przy okazji pomogło na odkłaczenie (poślizg), bo olejek dobrze działa również wewnętrznie na układ pokarmowy.
Jak ma rankę na nosku to i tak będzie się oblizywał, Kmicicowi przecierałam po prostu nochal wacikiem nasączonym olejkiem i przytrzymywałam mordkę chwilę, aby zdążyło wsiąknąć, co ważne nie było strupków.
Lizanie lizaniem, ale co zdąży wsiąknąć to i tak działa cuda. Kto miał do czynienia z olejkiem, ten potwierdzi. :wink:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Wto kwi 02, 2013 22:51 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

Czyli co szukać gdzieś tego olejku ?
KOT JEST DOMOWY NA TYLE NA ILE MU TO ODPOWIADA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE
Kupię stare widokówki Katowic

bettysolo

Od: Wto kwi 25, 2006 21:43

Post » Wto kwi 02, 2013 23:24 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

O olejek możesz dopytać Małej. Zamawiałam niedawno do schroniska.
Dla mnie to podstawa wszystkich ran. Ludzkich i kocich. Rany, otarcia, odparzenia, odleżyny, sprawdzone na kalekich kotach, na ludziach również. Jak zliże to nie zaszkodzi, a pięknie podziała na układ pokarmowy, wrażliwy po niejedzeniu. Trochę przytrzymać pycho po smarowaniu aby się choć trochę wchłonęło. Smarować często, najlepiej aby było cały czas wilgotne.
Z tego co wiem, w tej chwili na forum ma zapas Broszka, trzeba do niej zagadać :)
Gdybym miała, odstąpiła bym, ale oddałam wszystko kotu po wypadku z odleżynami i odparzeniami.
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Śro kwi 03, 2013 0:29 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

Lidzia podzieli się za mną ze swoich zapasów :1luvu:

Do Broszki też mogę napisać ale czy idzie gdzieś kupić taki olejek
W dobrej aptece albo sklepie zielarskim ?

Jutro i w czwartek mam mega młyn i kompletny brak czasu ale do apteki mogę podejść zapytać
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE

bettysolo

Post » Śro kwi 03, 2013 6:00 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

w schronie mamy olejek jakby co :wink:

a co do conwa to sa koty, które go bardzo lubią, a są tez takie które nie cierpią
Na baaardzo wielu wypróbowałam

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Śro kwi 03, 2013 10:30 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

W aptece dostaniesz tylko tłoczony. Nie znam jego właściwości. Ten o którym mówimy powstaje domowym sposobem, przez zalanie kwiatów olejem. :wink:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Śro kwi 03, 2013 10:39 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

Mała1 pisze:a co do conwa to sa koty, które go bardzo lubią, a są tez takie które nie cierpią
Na baaardzo wielu wypróbowałam

Dokładnie, 2-3 tygodniowe kociaki uratowaliśmy Convalescensem, stanowił on dla nich bazę diety przez prawie 3 miesiące życia - jedyny problem to koszty - pod koniec zjadały go już naprawdę sporo i rosły jak na drożdżach. Inne małe zabiedzone znajdule też miseczki z ciepłym convem nie odmawiały. Moja (spacerująca już niestety za Tęczowym Mostem) Grubcinka conva odmówiła jak już przestała jeść zupełnie. Niemniej faktem jest że np. zdrowe, dorosłe koty wykazują do tej papki czasami awersję.
Do zwycięstwa zła wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili

artux

Od: Pon gru 20, 2010 21:24

Post » Śro kwi 03, 2013 15:47 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

O rany Betty ale się porobiło
neta 3 dni nie miałam, "wiosna" awarię zafundowała
biedny puchacz :(
u mnie sporo pił, zarówno z miski i z kranu nad wanną
jadł mało i głównie suche, ale teraz pewnie przez katar nie chce
jak mój biedny Łoszkubek nie chciał jeść to mieliłam suche w młynku na proszek i rozrabiałam rosołkiem, i strzykawką karmiłam
wet dał mi też taki pasztet w puszce, o właściwościach conva, na tyle miękki że do strzykawki można naciągnąć, ale zapomniałam co to było, może z Hillsa, albo to na R... :roll:
dziurawiec podobno rewelacja, osobiście nie miałam okazji sprawdzić, ale córka mojej przyjaciółki spadła z huśtawki i rozcięła sobie brodę zębami na wylot, lekarz straszył że blizna zostanie, smarowała tym olejkiem i dziś prawie śladu nie ma
Obrazek Obrazek

puskas1

Od: Czw wrz 13, 2012 17:58

Post » Śro kwi 03, 2013 20:30 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

Szkaradzia kiepsko zniosła zmianę fryzury :(
nie chce jeść, cały dzień leży zwinięta na fotelu,
nie wiem czy to reakcja na stres, depresja z powodu nowego wizerunku, czy jest jej zimno, w koncu całe życie była solidnie ofutrzona.
nie sądziłam, że to kiedyś napiszę, a z utęsknieniem czekam na jej skrzeczenie i wieczne plątanie się pod nogami :roll: .
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Śro kwi 03, 2013 21:20 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

tangerine1 pisze:Szkaradzia kiepsko zniosła zmianę fryzury :(
nie chce jeść, cały dzień leży zwinięta na fotelu,
nie wiem czy to reakcja na stres, depresja z powodu nowego wizerunku, czy jest jej zimno, w koncu całe życie była solidnie ofutrzona.
nie sądziłam, że to kiedyś napiszę, a z utęsknieniem czekam na jej skrzeczenie i wieczne plątanie się pod nogami :roll: .

Takie już jest życie ze staruszkami :wink:
Jak mi Kmicic za długo śpi, nie marudzi nad uchem, to idę zobaczyć czy oddycha :D
A niby taka wytęskniona chwila spokoju :wink:
A tak w ogóle , to prawdziwa kobieta ze Szkaradzi :D ja jak wychodzę niezadowolona od fryzjera to też nie mam humoru :mrgreen:
Ostatnio edytowano Śro kwi 03, 2013 22:31 przez phantasmagori, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Śro kwi 03, 2013 21:39 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

puskas1 pisze:wet dał mi też taki pasztet w puszce, o właściwościach conva, na tyle miękki że do strzykawki można naciągnąć, ale zapomniałam co to było, może z Hillsa, albo to na R... :roll:
dziurawiec podobno rewelacja, osobiście nie miałam okazji sprawdzić, ale córka mojej przyjaciółki spadła z huśtawki i rozcięła sobie brodę zębami na wylot, lekarz straszył że blizna zostanie, smarowała tym olejkiem i dziś prawie śladu nie ma

To chyba chodziło o recovery który też jest w pasztecie
Ja tego nie rozdrabniam bo najwygodniej jest mi karmić Greya łyżeczką
Chociaż trudne te wszystkie zabiegi przy nim są okropicznie
Nie podoba mu się robienie przy nim czegokolwiek :twisted:

Lidzia wysłała mi link z dziurawcem do kupna w aptekach DOZ i jutro mam do odbioru w aptece
Jakby ktoś potrzebował to mogę zakupić
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE

bettysolo

Post » Śro kwi 03, 2013 21:45 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

Dasz link? chętnie porównam działanie, czasem olejek na cito potrzebny a nigdzie niema. Szczególnie jak dziurawiec nie obrodzi, lub przed samym sezonem. A znam parę kalekich mruczków w pampersach. :roll:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Śro kwi 03, 2013 21:57 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

A wie ktoś jak taki olejek się robi? Mogłabym poprosić sąsiadkę o udostępnienie grządki, wysiałoby się i zrobiło zapasy...Albo skrzynki mam takie na balkon, może wyrośnie. Chyba, że to z dzikiego trzeba?
Obrazek Obrazek

puskas1

Post » Śro kwi 03, 2013 22:07 Re: Tymczasowe Niekochane VI- chcą do stałych domów

http://www.krystynanosal.pl/?art=4

takie znalazłam :D
mój biedny kręgosłup by też skorzystał...
podobno da się wyhodować w doniczce
Obrazek Obrazek

puskas1

[poprzednia][następna]