Behemot VIII

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto kwi 02, 2013 8:35 Re: Behemot VIII

Normalnie, jakbym poprzedniego dnia z tej kuchni wyszła 8O

Z mięsem już by mi tak łatwo nie poszło, bo piekarnik u Eli ma swoje lata i kaprysy, ale, gdybym miała rozpiskę, to ni ma strachu :mrgreen:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Avatar użytkownika
 
Posty: 20047
Od: Śro gru 17, 2008 20:56
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk

Post » Wto kwi 02, 2013 9:37 Re: Behemot VIII

psiama pisze:Sama młodzież, dojrzała i smakowita jak wino sie tu zebrała :mrgreen: :1luvu:

kussad, oczywiście, ale ten mazur to żadna nowina, czekoladowy bierze się z tego co na wierzchu ... bo ...
czekolad tu niemało: 2 czekolady gorzkie, 2 i pół mlecznych i pół białej, razem PIĘĆ :twisted:
Czekolade topisz na parze (gorzka wymaga mleka i masła) i uruchamiasz wyobraźnię dodając orzechy i midgały :D
A spód jest klasyczny, kruchy z krupczatki, przekładany konfiturą :wink:
Jesli potrzebujesz proporcje, daj znać :wink:
Bardzo proszę o podanie więcej szczegółów i proporcje i o wklejenie przepisu w całości do nas - tutaj mi zginie a nasz wątek czytam wielokrotnie :)
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Wto kwi 02, 2013 18:50 Re: Behemot VIII

kussad pisze:Bardzo proszę o podanie więcej szczegółów i proporcje i o wklejenie przepisu w całości do nas - tutaj mi zginie a nasz wątek czytam wielokrotnie :)
Ewa, masz u siebie już linka :wink:
Obrazek

psiama

Avatar użytkownika
 
Posty: 11413
Od: Czw maja 07, 2009 13:19
Lokalizacja: Katowice/ Chorzów

Post » Wto kwi 02, 2013 19:03 Re: Behemot VIII

No i Ela odezwała się w te słowa - najbliższe święta robisz TY 8O

Ja na to - Matka! nie ma warunków sprzętowych i lokalowych! Trzeba by zabrać Twój stół i sześć krzeseł, a poza tym nie mam piekarnika !!! 8O

Ela - Dobrze. Ale przychodzisz i gotujesz. Ja się już nie będę wysilać. Wszystko wiesz.


Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Avatar użytkownika
 
Posty: 20047
Od: Śro gru 17, 2008 20:56
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk

Post » Wto kwi 02, 2013 19:21 Re: Behemot VIII

Dałaś czadu w kuchni mamowej i co sie dziwisz :mrgreen:
Nie od dziś wiem, że dobrze gotujesz :ok:

Na pociechę trochę moich osobistych czarnych mocy :D

Obrazek
Obrazek

psiama

Avatar użytkownika
 
Posty: 11413
Od: Czw maja 07, 2009 13:19
Lokalizacja: Katowice/ Chorzów

Post » Wto kwi 02, 2013 19:28 Re: Behemot VIII

Ajsjajjajajajaaj :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Piękna fota :1luvu:

Skąd wiesz psiamo droga, że ja dobrze gotuję? Hę?
Jedliście kumo?
Nie jedliście. 8)
Może ja na przykład konfulobywam, jak jeden taki gościu, co już dawno powinien dorosnąć, a nadal konfulobywa? Hę? 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Avatar użytkownika
 
Posty: 20047
Od: Śro gru 17, 2008 20:56
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk

Post » Wto kwi 02, 2013 19:46 Re: Behemot VIII

W rzeczy samej możesz konfulob....i tak dalej :mrgreen:
Ale, jest takie coś, nieuchwytne i w ogóle.
Zbudowane na podstawie wielu wspólnyhc lat tutaj, róznych rozmów i róznych klimatów.
Cos między wierszami, co mówi mi, że umiesz to i owo sporzadzić na poziomie carskim :D
Obrazek

psiama

Avatar użytkownika
 
Posty: 11413
Od: Czw maja 07, 2009 13:19
Lokalizacja: Katowice/ Chorzów

Post » Wto kwi 02, 2013 20:21 Re: Behemot VIII

W takim razie, kto fce przepis na jajeczka faszerowane, które AYO produkuje od lat i na izust' :?: :mrgreen:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Avatar użytkownika
 
Posty: 20047
Od: Śro gru 17, 2008 20:56
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk

Post » Wto kwi 02, 2013 20:26 Re: Behemot VIII

Daj :D
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post » Wto kwi 02, 2013 20:51 Re: Behemot VIII

No oszywistym jest, że prosimy :1luvu:
Obrazek

psiama

Avatar użytkownika
 
Posty: 11413
Od: Czw maja 07, 2009 13:19
Lokalizacja: Katowice/ Chorzów

Post » Wto kwi 02, 2013 20:56 Re: Behemot VIII

Proporcja jest na 5 jajek, czyli 10 produktów finalnych.

Jakie mają być?
- z pieczarkami/wzglednie innymi grzybami;
- szyneczką/ogonóweczką;
- łososiem;

:?:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Avatar użytkownika
 
Posty: 20047
Od: Śro gru 17, 2008 20:56
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk

Post » Wto kwi 02, 2013 21:03 Re: Behemot VIII

AYO pisze:Proporcja jest na 5 jajek, czyli 10 produktów finalnych.

Jakie mają być?
- z pieczarkami/wzglednie innymi grzybami;
- szyneczką/ogonóweczką;
- łososiem;

:?:

wszystkie mi podchodzą - dawaj wszystkie.
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post » Wto kwi 02, 2013 21:11 Re: Behemot VIII

Otóż to :D
Obrazek

psiama

Avatar użytkownika
 
Posty: 11413
Od: Czw maja 07, 2009 13:19
Lokalizacja: Katowice/ Chorzów

Post » Wto kwi 02, 2013 21:53 Re: Behemot VIII

Zasada jest prosta jak pier+++++++++

Wybierasz jajka, oglądasz dokładnie, czy całe;
Układasz ładnie w płaskim garnku i zalewasz na ok. 20 min. ciepłą wodą z kranu.

W tym czasie można sobie zacząć kroić dodatki, czyli:

1. do tych z grzybami, dwie średnie [ale nie za małe] cebule w drobną kosteczkę i grzybki w drobny plasterek. Na taką proporcję wystarczy np. jedno opakowanie pieczarek z biedry; usuwa się im wszystkie farfocle spod daszków i można też polecieć z daszkiem - sam ładnie schodzi. Czyli ok. 15-20 deka młodego grzyba.

Reszta dodatków będzie później 8)

Ogrzane w ten sposób jajka, odcedzamy i zalewamy GORĄCĄ wodą, tak żeby całe przykryć i gotujemy ok. 10 min na małym powerze, licząc od momentu, kiedy się zaczną burzyć. NIE WIĘCEJ, niż 10 min., bo będą sine.

1. c.d.
Na porządnej patelni rozgrzewamy dwie duże, takie zagarnięte łyżki masła i na to sypiemy cebulkę. Jak tylko złapie, zmniejszamy powera i delikatnie, kopyścią drzewniannom, doprowadzamy do stanu między podpieczeniem, a zeszkleniem i dodajemy grzybki. Jężeli grzybki mają troszki wody, delikatnie i na chwilę, podkręcamy powera - DELIKATNIE :idea: - bo bez kontroli będzie zjarane :idea: :!:
To jest jakieś 15 min akcji. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka są już. Wielokrotnie przelewamy zimną wodą i zostawiamy w zimnej wodzie do ostygnięcia.

Po wystudzeniu to już standaardzik.

- delikatnie ostukać i obrać jajco bez szkód w białku;
- opłukać i przekroić wzdłuż;
- wybrać żółtko/a i pacnąć do miseczki, w której będziemy mieszać, białko położyć na talerzyk;
- dodać do żółtek łyżkę [ALE TYLKO!!!] śmietany, dobrze utrzeć i do tego dodatek, czyli szyneczkę, pieczarki lub łososia;
- porządnie wszystko wymieszać, żeby nie było grudek, dodać NIEWIELE :idea: majonezu, doprawić wedle uznania, i tą masą dorobić połówkom białka czapeczkę.

UWAGA!!!!!! :idea: :!:

Masa farszu NIE MA PRAWA BYĆ LUŹNA :!:

2. Z szyneczką, lub inną wędlinką podwędzaną nieco :arrow: kroi się po prostu mięsko w paseczki a potem kosteczkę i dodaje do masy, a dalej to patrz wyżej :wink:

3. :wink: Z łososiem :arrow: to samo, tylko kilka plastrów łososia na zimno, w kosteczkę i td.

Takie połóweczki wstawia się na troszku do lodóweczki, żeby oprzytomniały [najlepiej na noc - serio] a nastepnego dnia wyciąga, układa na półmiseczku i dekoruje :mrgreen:

SZLUS 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Avatar użytkownika
 
Posty: 20047
Od: Śro gru 17, 2008 20:56
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk

Post » Śro kwi 03, 2013 14:08 Re: Behemot VIII

Farsz ok ale ta zabawa z jajami 8O
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 236 gości