Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie mar 31, 2013 20:42 Re: Wątek cukrzycowy VIII

ja dzis przez ta zmianę czasu o o mało co nie pomyliłam godzin podawania insuliny ktorą musze w zwiazku z chodzeniem do pracy przesunąc o godzinę czyli znowu na 6ta rano. Ta cholerna zima w Wielkanoc tylko pracy przysparza... trznadli mi się do karmnika chyba ze trzydziesci pcha na raz słonecznik sie skończył została bułka z masłem i rodzynki dla kosów, sikorki i gołębie też zalatują. W lesie tyle śniegu że lawiny lecą ze swierków - byłam powiesic słoninę dla lesnych stworów to mokra wroocilam :/ mam nadzieje ze jutro bedzie jakiś spożywczak otwarty

[usunięto plik - zawierał niebezpieczne treści (virus/trojan) / lrafal]

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Nie mar 31, 2013 21:18 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Masakra z tą pogodą, mnie się już nawet nie chce narzekać. Kraków obudził się pod śniegiem, potem topił się w wodzie i spać znowu idzie w śniegu. Ja takiej Wielkanocy nie pamiętam, a żyję już trochę.

Dagmara, te strzykawki miały dłuższą igłę i były znacznie wygodniejsze. Mnie się ta krótsza też nie podoba i też mam wątpliwości nieraz, czy porządnie weszło. No ale co robić, trzeba się nimi nauczyć.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Nie mar 31, 2013 21:43 Re: Wątek cukrzycowy VIII

U nas cały czas pada i nic się nie topi... W tv mówili ze tak ma byc do 14tego!... mam nadzieje że sie mylą

Co do cukru to trochę u nas niższe wyniki... ale nie wiem czy to znowu nie te cholerne paski coś nie teges...
Przedwczoraj rano PRE 100 (podałam 1,75) a nadiry 118 i 117... wiecz PRE 175 podałam 2jdn
Dzis otworzyłam nowa paczkę pasków z apteki i też zaciągają za dużo krwi... ale pomimo tego wyniki niższe...
Figa dzis rano jak nigdy zwrocila całe śniadanie ale nie wygląda na chorą moze to dla tego że zwykle bardzo szybko je...

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Nie mar 31, 2013 21:47 Re: Wątek cukrzycowy VIII

A u nas cały czas powyżej 300, na jutro planuję krzywą. Zobaczę co wyjdzie. Jedziemy na 1 jednostce.

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Nie mar 31, 2013 22:13 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław! A możesz mi napisać jak tam z tą karmą Bozita jest? Czy na opakowaniu jest deklarowany skład procentowy (wilgotność, białko, etc.), żeby policzyć NFE? W karmach polecanych tej karmy nie ma a na zooplus nie ma składu wypisanego.

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Pon kwi 01, 2013 8:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

chlu chlup śmigus dyngus na Was wszystkich!!!
oczywiście na futrzaki mniej :mrgreen:
moja mi dziś zrobiła dyngus z rana, bo poszła się napić wody po czym z mokrą brodą przyszła do łózka i wytrzepała mi sie na twarz. :ryk: :kotek:
u nas sypie non stop... nie mam juz siły narzekać na ta pogodę....
pozdrawiam wszystkich, szczególnie tych zaziębionych :)

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Wto kwi 02, 2013 6:31 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolcia i Dziki pisze:Molesław! A możesz mi napisać jak tam z tą karmą Bozita jest? Czy na opakowaniu jest deklarowany skład procentowy (wilgotność, białko, etc.), żeby policzyć NFE? W karmach polecanych tej karmy nie ma a na zooplus nie ma składu wypisanego.

zobacz tu: http://katzendiabetes.info/futter.php

Ja przeglądałam tę niemiecką stronę i tam znalazłam Bozitę.

Ps. Krzywej nie zrobiłam

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Wto kwi 02, 2013 10:06 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:
Karolcia i Dziki pisze:Molesław! A możesz mi napisać jak tam z tą karmą Bozita jest? Czy na opakowaniu jest deklarowany skład procentowy (wilgotność, białko, etc.), żeby policzyć NFE? W karmach polecanych tej karmy nie ma a na zooplus nie ma składu wypisanego.

zobacz tu: http://katzendiabetes.info/futter.php

Ja przeglądałam tę niemiecką stronę i tam znalazłam Bozitę.

Ps. Krzywej nie zrobiłam

A! Dzięki! Na zdjęciach jest ta karma. Ale czy masz tylko te trzy kolory - smaki?

Ja kupiłam Grau w pakiecie na dwa koty, z czego miało być pół na pół, ale Gutek nie chce jej jeść :(
I teraz myślę, czy dać Dzikiemu? W zależności od smaku mam nfe 9,5%, 10%, 10%, 11% i 11% (o 16% nie wspomnę :) Gutek zje, choćbym go miała ręką karmić). Martwią mnie te puszki po 11%, chociaż mam ich tylko 8 sztuk. Wiem, że to nie tragedia te 11%, skoro optymalnie jest do 10%, ale nie wiem jak bardzo popsują nam się wyniki :(

Czy macie z tym problemy przy zmianie karmy? Cukier mocno skacze?

Cały czas się waham, czy nie zamówić po staremu Animondy.

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Wto kwi 02, 2013 11:23 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Witam jestem tu nowa i tez nie bardzo radze sobie na forum.Mam kotka Chiwaska u którego okolo miesiąca temu zdiagnozowano cukrzyce,dostał insuline dla zwierząt ale po badaniu krwi okazało się że na nią nie reaguje wiec teraz dostaje insulinum lente jedna kreseczka strzykawka 4 ale cukier strasznie mu skacze od 74 do ponad450.Są dni kiedy jest lepiej ale ogólnie kot sie zatacza nie chce wychodzic z klatki,do kuwety muszę go nosic i po załatwieniu sie kłdzie sie w kuwecie w swoich odchodach-potem musze go wykąpac.Okazało sie rówież ze bolał go ząb-który juz ma usuniety i ząbki przy okazji zostały oczyszczone z kamienia.Do tego dochodzi problem z uszami,jakaś dziwna wydzielina mu cieknie jakby rozwodniona krew,nie ma apetytu i ogólnie zaczyna mnie to wszystko przerastac nie wiem jak mu pomóc????Wyniki krwi leukocyty-6,87,erytrocyty-10,70,hemoglobina-14,1,hematokryt-56,5,płytki krwi-194,kreatynina-1,0,mocznik-51,1,glukoza-410,amylaza788,7.GPT-45,5.Proszę pomóżcie bo nie mogę juz patrzec jak sie biedactwo męczy.....

lila13

Od: Wto kwi 02, 2013 9:59

Post » Wto kwi 02, 2013 11:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

wypełnilam również Waszą ankietę ale nie wiem czy dobrze wszystko zrobilam wiec wkleje jeszcze raz
Kot czy kotka? –kot
Jak się nazywa? –chiwas
Czy jest wykastrowany? –tak
Ile ma lat? –11

Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? –25.02.2013
Na podstawie jakich badań zdiagnozowano cukrzycę? –badanie krwi i moczu
Czy zrobiono badanie fruktozaminy? / Jaki był wynik? –

Kiedy rozpoczęto insulinoterapię? –miesiac temu
Jaką insulinę zalecił lekarz przy rozpoczęciu insulinoterapii? –zwierzęcą
Jaką dawkę startową zalecił lekarz? –1,5
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? –2 razy
Jaką podajesz aktualnie insulinę i jaką dawkę? –insulinum lente jedna kreseczka strzykawka 4
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? –2
Jakich używasz insulinówek? –4
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? –tak
Jeśli tak, to jakim? –accu-chek active
Jak często robisz pomiary glukometrem? –2 razy dziennie
Jaki jest aktualny poziom glukozy we krwi? –skacze od 455 do 74
Czy monitorujesz mocz Twojego kota na obecność ketonów? –tak

Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? –nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? / Jaki był wynik? –nie
Czy występuje u Twego kota neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? –chwiejny chod

Ile ważył Twój kot przed diagnozą? –okolo 6kg
Ile ważył, gdy zdiagnozowano cukrzycę? –4,1kg
Ile waży teraz? –4 kg
Jaką podajesz karmę? –rozne zeby tylko jadl
Mniej więcej ile podajesz karmy i w jakich odstępach czasowych w ciągu dnia? -caly czs ma dostepna bo nie chce jejsc
Czy karmisz przed podaniem insuliny, czy po? –przed
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? -ciemny

Czy Twój kot choruje też na coś innego? –bola go uszy ma wyciek krwawy
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, schorzenia wątroby, problemy dermatologiczne, choroby serca, nadczynność lub niedoczynność tarczycy, FIV, FeLV, zapalenie dziąseł itd.)
W jakim stanie jest uzębienie? –mial wyrwany zab i czyszczone zeby z kamienia
Czy podajesz jakieś inne leki oprócz insuliny? Jeśli tak, to jakie? –antybiotyk na ucho unidox

W czym moglibyśmy Ci pomóc? Opisz swój problem:chiwasek ma stałe skoki glukozy,nie ma apetytu,z uszu cieknie mu cos jakby rozwodniona krew,chwieje sie i przewraca przy chodzeniu.Nie wiem co robic,wet tez nie rozumi co sie dzieje z kotem,kazdy zastrzyk lub pomiar glukozy kot bardzo przezywa,tak samo wizyty u wet.jest osowiały nie chce sie myc.co robic??????pomóżcie!!!!!

lila13

Od: Wto kwi 02, 2013 9:59

Post » Wto kwi 02, 2013 12:24 Re: Wątek cukrzycowy VIII

TYLKO insulina lantus albo levemir. Żadna inna nie sprawdza się u kotów.
Co do wycieku z uszu - to trzeba zdiagnozować!!!
Musisz kotu podawać właściwą karmę, inaczej nie opanujesz cukru. Wyszukaj mu taka, jaką lubi, lista jest długa (animoda, miamor, bozita, grau, power of nature, moonlight dinner, ziwipeak, applaws, porta21). Ale tylko mokra. Musisz kota przyzwyczaić do pomiaru glukozy glukometrem i podawania insuliny.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Wto kwi 02, 2013 13:05 Re: Wątek cukrzycowy VIII

ja się mało znam, ale te uszy wyglądaja podejrzanie.
według tego co napisałas w ankiecie, to na starcie jesteś bardziej zaawansowana i ogarnięta niż ja jestem teraz ;)
na pewno odezwą się ludzie, którzy Ci pomogą, ja moge tylko wspierac duchowo. :kotek:

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Wto kwi 02, 2013 13:48 Re: Wątek cukrzycowy VIII

lila13, sytuacja wygląda niedobrze. Przede wszystkim masz nie do końca zdiagnozowaneego kota. Uszy wymagają natychmiastowej uwagi - potrzebna wizyta u porządnego weta i to szybko. Trzeba też zrobić badania tarczycy. Stan uzębienia i dziąseł powinien być kontrolowany.

Skoki cukru są bardzo duże i wskazują na nieopanowaną cukrzycę. Nie mam pojęcia jakie strzykawki stosujesz - co to są te "4"? W sumie nie wiem ile podajesz insuliny. To, co opisujesz wygląda na huśtawkę pomiędzy wysokim cukrem i okresami mocnego niedocukrzenia. Jednak nie wiemy co jest z uszami, a to też może powodować ogólny zły stan. http://iweterynarz.pl/artykul/6/choroby_uszu_u_kota

W sumie powinnaś zacząć od:

- lektury części edukacyjnej forum (pierwsza strona tego wątku ma linki)
- wizyty u przytomnego weta, który zapisze Ci insulinę Lantus lub Levemir (po zakupie insuliny tu zostaną Ci doradzone początkowe dawki) I OPANUJE SYTUACJĘ Z USZAMI
- zmiany karmy (pełna lista w wątku edukacyjnym; jeśli nie ogarniasz na szybko, kup np. Miamor filety z tuńczyka, a potem próbuj dalej)

To tak na szybko. Pośpiesz się z akcją, bo kot potrzebuje szybkiej zmiany.

Napisz gdzie mieszkasz, może ktoś Ci poleci sensownego weta.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Wto kwi 02, 2013 14:34 Re: Wątek cukrzycowy VIII

witam dzisiaj cukier poranny 97 na kropelce +5 65 wieczorem raczej nie podam insuliny no bo mniej się nie da zobaczymy jak zareaguje

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Wto kwi 02, 2013 15:08 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Lila!!!! badasz ciała ketonowe? jaki masz glukometr? Optium xido-to taki ktory znam i można do niego kupić paski do pomiaru cial kentonowych we krwi, obawiam się, że kot ma duzo problemów i to zagrażających zyciu. badasz mocz paskami ketodiastic? to paski które pokazuja poziom cukru w moczu ale też ciałaketonowe w moczu nimi się bada. piszesz, że nie chce jeść, a podajesz insulinę? jeśli kot nie je to podawanie insuliny możego zabić...
podajesz insullinę w strzykawach o pojemności 40 jednostek na 1ml ? tak? ile kresek(jednostek)?
z tego co piszesz wynika, że kot ma mega kontregulacje, spadki do 74 sa groźne. natychmiast nalezy zmniejszyć podawana ilość conajmniej o połowe. nastepny krok to absolutnie wizyta u weta, kotek może mieć ciała ketonowe i to wymaga kroplówek NATYCHMIASTOWEJ POMOCY WETERYNARYJNEJ POTRZEBUJE. czytaj część edukacyjną, pytaj na forum,
antybiotyk na uszy dosutnie przy słabym jedzeniu to kiepsko no ale rozumiem, że iniekcje odpadają. ile czasu ten antybiotyk dostaje? czy był robiony posiew tej wydzieliny z ucha?

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

[poprzednia][następna]