POZNAŃ-Mała Czarna ma dom.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 29, 2013 13:29 POZNAŃ-Mała Czarna ma dom.

wczoraj wieczorem moje psy wyszły na wieczorny spacer i zaatakowały obcego kota w naszym ogrodzie. kot schronił się do budy, na szczęście psy nic mu nie zrobiły.
zapakowałam kota do transportera by go w domu obejrzeć, by się ogrzał i wyszedł z szoku, zanim go wypuszczę.
uspokoił się, zjadł puszkę karmy, ogrzał się, zaczął się łasić, mruczeć, udeptywać ciepły kocyk itp.
zostawiliśmy go na noc w maciupkiej pralni z myślą, że rano go wypuścimy, bo to taki miejscowy kot, jednak znający ludzi, dotyk ręki, więc pewnie jest czyjś. jestem na 99& pewna, że to jest ten sam kot, który od listopada czasami się pojawiał u nas na jedzenie a wtedy w listopadzie był jeszcze maciupki, mieszczący się w 2 dłoniach, więc stawiam na to, że ma ok 7 miesięcy.

no i dziś rano okazało się, że jest problem. sprawdzając płeć zobaczyłam jasną, gęstą wydzielinę z pochwy. nigdy nie miałam do czynienia z ropomaciczem ale weci, z którymi to konsultowałam telefonicznie na to właśnie stawiają.
prawdopodobnie będzie trzeba kocinkę wysterylizować. nie mam sumienia wypuścić jej w takim stanie, bo wiem, że tutaj na wsi nikt się tym nie zajmie, nawet jeśli ona bywa w domu jakimś i gdzieś pomieszkuje.

ze względu na to, że mam 3 psy, 2 koty i 2 małych dzieci, nie mam możliwości by się kotką zająć. bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc!!!
mieszkamy pod wolsztynem, woj. wlkp.
Ostatnio edytowano Sob kwi 13, 2013 19:14 przez agaga21, łącznie edytowano 4 razy

agaga21

Od: Pt lut 11, 2011 20:07

Post » Pt mar 29, 2013 13:54 Re: czarna kotka z pięknymi oczami w potrzebie. POROSZĘ O PO

Moim zdaniem kotce trzeba szybko pomóc, ropomacicze to poważny stan nawet zagrażający życiu.
Nie mogłabyś zabrać jej na sterylkę i później przetrzymać nawet w tej malutkiej pralni? Kotka mogłaby spokojnie i w cieple dojść do siebie. Warto byłoby w tym czasie poszukać jej domu, rozwiesić ogłoszenia, wrzucić do netu.
Każdy z nas ma koty/psy/dzieci i czasem też przetrzymujemy zwierzaki choćby w piwnicy aby tylko im pomóc i by były bezpieczne.
Może spróbuj poszukać jakiejś fundacji lub oddziału TOZ w okolicy, może mogliby pomóc.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pt mar 29, 2013 14:26 Re: czarna kotka z pięknymi oczami w potrzebie. POROSZĘ O PO

nelka83 pisze:Moim zdaniem kotce trzeba szybko pomóc, ropomacicze to poważny stan nawet zagrażający życiu.
Nie mogłabyś zabrać jej na sterylkę i później przetrzymać nawet w tej malutkiej pralni? Kotka mogłaby spokojnie i w cieple dojść do siebie. Warto byłoby w tym czasie poszukać jej domu, rozwiesić ogłoszenia, wrzucić do netu.
Każdy z nas ma koty/psy/dzieci i czasem też przetrzymujemy zwierzaki choćby w piwnicy aby tylko im pomóc i by były bezpieczne.
Może spróbuj poszukać jakiejś fundacji lub oddziału TOZ w okolicy, może mogliby pomóc.

w najgorszym razie tak zrobię. dziś chyba ją wysterylizuję, na 18 jestem umówiona z wetem, niestety takim któremu nie ufam i takim, dla którego liczy się tylko kasa (200zł za sterylkę kotki w małym mieście to chyba sporo?). niestety nasi weci są już wyjechani na święta a tu ważny jest czas.
jeśli nie znajdzie się dla niej dom w ciągu kilku dni, to niestety po wygojeniu wróci do siebie, czyli po prostu będę musiała ją wypuścić i liczyć na to, że będzie omijała na przyszłość nasze podwórko :(

agaga21

Post » Pt mar 29, 2013 14:31 Re: czarna kotka z pięknymi oczami w potrzebie. POROSZĘ O PO

Dobrze, że zajęłaś się nią choć na chwilę i zabieg będzie zrobiony szybko.
Zmień może tytuł wątku, dopisz miejscowość. Być może ktoś z Twoich okolic się odezwie i coś podpowie.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pt mar 29, 2013 15:00 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

200 zł za sterylkę to nie jest dużo, jeżeli wet stosuje dobrą narkozę i dobre środki pooperacyjne.

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Pt mar 29, 2013 15:08 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

mapi_ pisze:200 zł za sterylkę to nie jest dużo, jeżeli wet stosuje dobrą narkozę i dobre środki pooperacyjne.

wydawało mi się że to sporo. ostatnio płaciłam 140zł za moją kocicę. w cenie już były wszystkie wizyty kontrolne po sterylce i leki.

a oto bohaterka wątku:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to cała jej przestrzeń:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

agaga21

Post » Pt mar 29, 2013 20:47 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

mała jest niesamowita! 2 godziny po sterylce a ona mruczy na mój widok, łasi się do rąk!!! jeśli ktoś da jej szansę, to jestem pewna, że zyska wspaniałą przyjaciółkę. :1luvu:

szwy są wewnętrzne, rozpuszczalne, wzmocnione czwartym poziomem. miałam okazję asystować, więc zrobiłam foty:
już po zabiegu:
Obrazek

a drugie zdjęcie wstawiam jako link, bo to wycięte bebechy z ropą:
https://lh4.googleusercontent.com/-NFwu ... 182714.jpg

wet był w szoku, że ok 7 miesięczna kocinka miała ropomacicze.
mała wiedziała kiedy dać się psom zaatakować. miała więcej szczęścia niż rozumku w tej całej akcji, bo po pierwsze psy ku mojemu wielkiemu zdumieniu jej nawet nie drasnęły (a niestety mają już kocie życie na sumieniu), a po drugie gdyby nie sterylka, to też mogło by być po niej. miała też fuksa, że dziś padał od rana śnieg i nie miałam sumienia jej wypuścić a po południu zerknęłam jakiej jest płci i zauważyłam że z niej wycieka.

bardzo, bardzo proszę o dom dla niej, choćby tymczasowy. u mnie może być max. kilka dni, do wygojenia.

agaga21

Post » Sob mar 30, 2013 9:18 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

prawdopodobnie mała czarna pojedzie na dt do poznania do asi :)
jeśli ktoś chciałby wspomóc ją karmą czy żwirkiem, byłabym bardzo wdzięczna.

kocinka zjadła śniadanko, nadal jest "pijana" ale nie wiem czy to przez zabieg czy przez kubraczek.

agaga21

Post » Sob mar 30, 2013 9:24 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

Biedactwo. Miała dużo szczęścia.
Uratowałaś jej życie :ok:
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Sob mar 30, 2013 10:02 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

:1luvu: . To szukamy domu dla miniaturowej kociczki po przejściach.

Nie ma to jak psy ze schroniska.:) zapędziły małą do budy bo widziały że jest chora i jeszcze przypilnowały. Mają u mnie po parówce.:)
A kociczce fundnę Benka lawendowego.:)

Donvitow

Od: Czw lip 02, 2009 13:46

Post » Sob mar 30, 2013 10:18 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

agaga21 pisze:mapi_ pisze:
200 zł za sterylkę to nie jest dużo, jeżeli wet stosuje dobrą narkozę i dobre środki pooperacyjne.

wydawało mi się że to sporo. ostatnio płaciłam 140zł za moją kocicę. w cenie już były wszystkie wizyty kontrolne po sterylce i leki.

Ja płaciłem troszkę ponad 200 zł (nie licząc obowiązkowych badań krwi). Mogło być taniej, gdyby została zastosowana gorsza narkoza.
Po tej narkozie, którą moja dostała, nie było śladu, gdy ją odbierałem. Po 2 godzinach od powrotu do domu piła, a po 5 normalnie jadła.

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Sob mar 30, 2013 10:54 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

Piękna kotka, i wygląda na miziastą? :1luvu: Uff, dobrze że już po zabiegu :ok:
Za domek :ok:
A Wam życzę Wesołego jajka :)
[

kasumi

Od: Pt sty 15, 2010 23:19

Post » Sob mar 30, 2013 12:33 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

Witam się u szczęściary :)

zerduszko

Od: Nie sie 23, 2009 15:35

Post » Sob mar 30, 2013 19:17 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

Fajna historia :1luvu: (czytałam na dogo ;).

Mizianko dla małej !

(conceited z dogo )

Westi

Od: Pon sty 16, 2006 23:30

Post » Sob mar 30, 2013 20:26 Re: WOLSZTYN mała czarna w potrzebie. POROSZĘ O POMOC!

mała czarna właśnie pojechała :) mój mąż ją wiezie.
malutka czuje się dobrze, apetyt ma, wciąż mruczy. jest niesamowita pod tym względem(tak, wiem, powtarzam się ;) )
zamieszka z 8 letnią dziewczyną w pokoju. mam nadzieję, że obie dziewczynki będą sobą zachwycone. w każdym razie mała czarna jest bardzo spragniona towarzystwa.

pojechała zaopatrzona w leki, tabletkę na robale, trochę karmy suchej i mokrej, jednak karma pewnie za parę dni się skończy, więc gdyby ktoś chciał się z czarnulką trochę podzielić, to byłoby niezmiernie miło.
mam nadzieję, że niedługo asia się tu odezwie i dalej będzie prowadziła wątek kocinki :1luvu:

agaga21

[następna]