Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt mar 29, 2013 18:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących

dziekuje Pixie, wetka mi powiedziala, ze tylko w leczeniu zamknietym ...

akurat swieta wiec najwczesniej moge zamawiac we wtorek :(

co zrobic z tym karmieniem ? tym miechem go jeszcze dobijam ? moze dawac tylko Renal ? juz sama nie wiem :( tyle sie naczytalam ze coraz glupsza jestem

z jednej strony bialko jest podstawowym budulcem, z drugiej dodatkowo rozwala nerki...

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Pt mar 29, 2013 18:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących

LunaKlara pisze:(...)

co zrobic z tym karmieniem ? tym miechem go jeszcze dobijam ? moze dawac tylko Renal ? juz sama nie wiem :( tyle sie naczytalam ze coraz glupsza jestem

z jednej strony bialko jest podstawowym budulcem, z drugiej dodatkowo rozwala nerki...

Poczytaj:
viewtopic.php?p=9708550#p9708550

viewtopic.php?p=9616553#p9616553

Powtórzę to co niedawno pisałam: kot z niewydolnością nerek i anemią prędzej umrze z powodu niedożywienia spowodowanego podawaniem karmy niskobiałkowej niż z powodu pogorszenia się stanu nerek w wyniku diety wysokobiałkowej, o dużej biodostępności tegoż białka, z suplementacją preparatami wiążącymi fosforany.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt mar 29, 2013 18:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących

ja też daję swojemu nerkowemu karmę dla nerkowców i teraz już nie wiem :(
jo.anna

Post » Pt mar 29, 2013 18:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących

czytalam juz te watki wczesniej stad moje watpliwosci co do karmienia bo wet to a doswiadczeni wlasciciele nerkowcow inaczej. Intuicyjnie nie wierze do konca wetom :twisted:

ok, bede wolowinke posypywac alusalem :) bo fosfor 8,8 tylko czy to zje ?

LunaKlara

Post » Pt mar 29, 2013 18:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących

jo.anna pisze:ja też daję swojemu nerkowemu karmę dla nerkowców i teraz już nie wiem :(

A doczytałaś to co zalinkowałam?
Co pisały m.in. AlkaM, Edyta i Sebastian, abstrakty dotyczące badań naukowych na ten temat?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt mar 29, 2013 18:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Pixie jeszcze jedno, chce zbadac mocz kota przez naklocie /jak on to zniesie ? na zywca da sie ? bo przy jego prametrach narkoza nie wchodzi w gre/ i pytanie - jakie parametry maja byc zbadane/sa najbardziej wazne ?

LunaKlara

Post » Pt mar 29, 2013 19:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących

teraz dokładnie doczytałam i jestem trochę zła ( na siebie też )

ale to co w takim razie ? zacząć go karmić zwykłymi puszkami z alusalem ? on nie tyka żadnego jedzenia z lekami, wszystko wyczuje ( fosfor z lutego to 4.9 )
jo.anna

Post » Pt mar 29, 2013 19:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących

pixie65 pisze:
LunaKlara pisze:(...)

Poczytaj:
viewtopic.php?p=9708550#p9708550

viewtopic.php?p=9616553#p9616553

Powtórzę to co niedawno pisałam: kot z niewydolnością nerek i anemią prędzej umrze z powodu niedożywienia spowodowanego podawaniem karmy niskobiałkowej niż z powodu pogorszenia się stanu nerek w wyniku diety wysokobiałkowej, o dużej biodostępności tegoż białka, z suplementacją preparatami wiążącymi fosforany.

od jakiegoś czasu uprawiam samowolkę i nie słucham wetów, boję się niedożywienia właśnie, bo kotka ma anemię,
więc po podawaniu karmy wysokobiałkowej wzrósł mocznik natomiast spadła kreatynina do 1,9 [z 2,2], a BUN wzrósł z 48 na 78 :evil:
Najśmieszniejsze, że każdy wet ma schizę na punkcie tych karm Renal, jak zaczarowani. Po Renalach kotka też ma biegunki. Anemia wróciła, poprzednie wyniki BUN48 [NORMA DO 41], KREA 2,2 i bez anemii - stan z 9 lutego, 20 marca powtórne wyniki i parametry, o których wspomniałam na początku. Kroplówek nie wprowadzają ze względu na anemię.

Jo.anna ja pierwotnie alusal a teraz Ipakitine do pysia - lepiej to ogarniam, kotka współpracuje dobrze

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Pt mar 29, 2013 19:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących

jo.anna Alusalu nie wyczuje :) ale nie ten do ssania.
Ostatnio edytowano Pt mar 29, 2013 19:17 przez CatAngel, łącznie edytowano 1 raz

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Pt mar 29, 2013 19:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących

LunaKlara, da się na żywca pod warunkiem, że masz weta, który już to robił.
Bezpieczniej byłoby kota lekko zsedować np. propofolem - on ma bardzo krótkie działanie.
ALE - sama mam świeżo za sobą nieprzyjemną sytuację z tym preparatem więc znowu - upierać się nie będę...
Kot ma wysoki mocznik ale kreatynina nie powala.
Być może przyczyna azotemii jest inna niż nerkowa.

Trzeba zbadać refraktometrem ciężar właściwy moczu, oznaczyć ilościowo białko i kreatyninę.
A potem obliczyć: UP (białko): C (kreatynina).
Tutaj więcej szczegółów:
http://www.laboklin.pl/pdf/pl/wetinfo/a ... _nerek.pdf

No i posiew trzeba zrobić.
Usg nerek - od razu będzie widać co z nimi.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt mar 29, 2013 19:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących

CatAngel, kupiłam ten dobry ;) a ipatkine to też gdzieś wyczytałam, że jednak się go nie poleca....no nic, idę w środę na pobranie krwi to będzie wiadomo co i jak z Karmelem ( zauważyłam jeszcze niskie alp u niego, 16 < 23-107> i nie wiem czy już zacząć się martwić )
jo.anna

Post » Pt mar 29, 2013 19:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących

jo.anna pisze:(...)
ale to co w takim razie ? zacząć go karmić zwykłymi puszkami z alusalem ? on nie tyka żadnego jedzenia z lekami, wszystko wyczuje ( fosfor z lutego to 4.9 )

A wcześniej jaki miał ten fosfor?
Bo 4,9 to przyzwoity wynik dla kota z pnn. Byle tak utrzymać dalej.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt mar 29, 2013 19:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących

wcześniej nie miał badanego, chory już trafił do mnie, on w ogóle ma super wyniki jak na kota z chorymi nerkami krea-1,3 mocznik -76, bo z tego co czytałam na wątku inne koty mają bardzo wysokie te właśnie parametry
jo.anna

Post » Pt mar 29, 2013 19:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących

LunaKlara pisze:Aranesp tylko w leczeniu zamknietym - trudny do zdobycia. wetka jako zamiennik wymienila erytropoetyne - koszt 150 za 1 dawke, powtarzana co tydzien przynajmniej na poczatku...

Mam jedną ampułkę Aranesp10 (czyli nieco więcej niż pojedyncza dawka dla kota (6,25-6,75)), z datą ważności 05.2013.
Jeśli byłabyś zainteresowana proszę o kontakt na PW.

anna41

Od: Czw lut 10, 2011 8:31

Post » Pt mar 29, 2013 19:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących

jo.anna pisze:wcześniej nie miał badanego, chory już trafił do mnie, on w ogóle ma super wyniki jak na kota z chorymi nerkami krea-1,3 mocznik -76, bo z tego co czytałam na wątku inne koty mają bardzo wysokie te właśnie parametry

Hmmm...a co z jego nerkami jest nie tak?
Przepraszam, ale nie kojarzę Waszej historii.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]