Mała Kola - a obecnie Kolia...ma fantastyczny domek!!!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 17, 2013 19:02 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Kolę musiałam porządnie wyprzytulać w sobotę i wytłumaczyć, że już za dwa dni przyjadą po nią. Jak zwykle w odpowiedzi mruczała. Później musiałam zająć się kotką którą oswajam, więc Pani Lidka dostała za zadanie wybawić Kolę, tak żeby kicia nie miała już na nic siły.

Chyba jednak Pani Lidka wymiękła pierwsza :)

Kola jest jedną z fajniejszych i barwniejszych kocich postaci w naszej lecznicy. Można powiedzieć, że stałą się kocią celebrytką i tylko czekać, aż zostanie zaproszona do "Tańca z gwiazdami" :)
Obrazek

Katalina

Od: Śro cze 22, 2011 10:08

Post » Wto mar 19, 2013 0:50 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Kola już u nas :D A właściwie Kolia, bo tak została przechrzczona. To taki drogocenny klejnocik :1luvu:

Całą drogę jechaliśmy na sygnale :wink: Nawet wyjęcie z koszyczka nie pomogło, biedna koteczka była przestraszona :(
W domu dość szybko się uspokoiła, opyliła prawie całą saszetkę, wybawiła się, wypieściła, zrobiła co trzeba do kuwetki, poprawiła suchą karmą i teraz sobie śpi, co chwilę włącza mruczando :D
Baardzo się jej spodobało łóżko, chyba jeszcze nie znała takiej dużej miękkiej przestrzeni; kołdra, poduszki, narzuta - dają setki możliwości zabaw :D Co ona tam wyprawia :!:
Z Merką myślałam, że będzie gorzej. Dziewczynki ustalają sobie chierarchię, ale nie ma żadnej agresji, przeganiania itd. Merka ma swoje miejsce, w którym zawsze śpi w nocy i często w dzień - to róg naszego łóżka. Tam głównie siedzi i obserwuje przybysza wielkimi oczami, a jak się zbliża to boruczy ostrzegawczo. Kolia w kaszę dmuchać sobie nie da i nie pozostaje dłużna 8O Nie boi się jej specjalnie i potrafi się jej postawić. A ja się bałam, że będzie ciężko, bo koteczka się będzie bała :) Do rękoczynów (a właściwie pazurkoczynów :wink: ) jeszcze nie doszło na szczęście. Muszą sobie ustalić dziewczynki swoje granice i już. A trudne to nie będzie, bo Kolia już sobie wybrała miejsce do spania :mrgreen:
Obrazek

Nie muszę chyba mówić jaka szczęśliwa jest Hania, dopiero ok. 23.00 udało mi się ją uśpić :lol:

Jeszcze parę fotek na szybko, koteczka jest po prostu niesamowita, tak rozkoszna, że odkleić się od niej graniczy z cudem :1luvu:
Obrazek

Obrazek

A tu z Merką:
Obrazek

Kasia Pe

Od: Pon sie 11, 2003 23:36

Post » Wto mar 19, 2013 7:32 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Cudownie :)
Ja też się trochę obawiałam o realcję Merki, a tu naprawdę bezproblemowo!

Zauważyłam, że kotki które nigdy w życiu nie widziały łóżka, nie mogą się nim nacieszyć przez pierwsze dni :) Tak samo było z moją Neską :)

Zdjęcia śliczne :1luvu: Czekam na kolejne :)
Obrazek

Katalina

Post » Wto mar 19, 2013 15:48 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Merka u mnie izolowana w łazience nie była,spała gdzie chciała-Kasię i Żwirka zdominowała więc i Kolię także sobie pewnie podporządkuje :mrgreen:Będą się bawić na całego :1luvu: A Hania -sama słodycz :1luvu:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

jaga1666

Od: Pon sie 06, 2012 12:48

Post » Wto mar 19, 2013 16:20 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Kola też jest niczego sobie :) Nie da sobie w kaszę dmuchać :) Dobrze, że nie da się tak do końca zdominować, nawet jeśli Merka będzie próbowała. Skoro teraz nie ma problemów, to moim zdaniem już nie będzie :)
Obrazek

Katalina

Post » Czw mar 21, 2013 1:07 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

U nas wszystko ok :)
Kolia jest cudna i przegrzeczna. Jest oczkiem w głowie Hani.
Jeszcze się kicia nie może zdecydować gdzie spać w nocy, tyle ma możliwości i miejsca :) bardzo spodobała się jej wersja "pod kołderką".
Z Merką nie jest źle, ale są momenty, że Kolię przegoni. Merka bardzo by się chciała z nią pobawić w brykanko itd. ale Kolia to nie ten kaliber (jeszcze) i się jej boi. Merka przeważnie odpuszcza kiedy się jej Kolia postawi.
Są już też momenty, że kicie razem leżą na łóżku, obok siebie się bawią zabawkami itd. Staram się je integrować wspólną zabawą i wspólnym karmieniem mięskiem - nie ma wtedy żadnych konfliktów :lol:
Kolia zwiedza coraz większe partie domu. Jeszcze wczoraj panicznie wystraszyła się psa (który na nią nie zwrócił uwagi w ogóle) i myślałam, że długo potrwa zanim odważy się wejść np. do kuchni, gdzie są psie legowiska. Ale właśnie teraz Kolia sobie kuchnię zwiedza, psy śpią i kicia nie zwraca na nie uwagi :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasia Pe

Post » Czw mar 21, 2013 7:46 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Kolia jest odważną kotką i szybko przestanie bać się Merki.
A zdjęcia są przecudne :) Hania i Kolia to chyba będzie nieodłączny duet :1luvu:
Obrazek

Katalina

Post » Czw mar 21, 2013 17:56 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Będą się razem bawić Kasiu :1luvu: Merka tak się ze Żwirusiem ganiała :mrgreen: A tak to bidulek biega sam sam z gumeczką i muszę coś mu przygarnąć :ok:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

jaga1666

Od: Pon sie 06, 2012 12:48

Post » Nie mar 24, 2013 23:16 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Kociaste coraz lepiej :D Ganiają się po całym domu, dziwnym trafem żadna nie lubi być goniona, tylko woli gonić 8)
Kolia już niemal każdy kąt domu zwiedziła, a Merka zachowuje się jak starsza siostra, łazi za nią i obserwuje.
Jakieś tam drobne zgrzyty się jeszcze zdarzają, ale coraz rzadziej. Najczęściej to Merka do Kolii ćwierka, a Kolia na nią prycha, syczy itd. ;) Trochę się jej jednak boi jeszcze, ale też czasami próbuje zaczepiać i pogonić też potrafi. Także wszystko kwestia czasu.
A kochana jest okropnie, jak widzi, że jedzonko do miseczki niosę, to pędzi jakby miała 6 nóżek, a nie 3 ;)
Korzysta z każdej okazji aby wleźć na kolana i włączyć mruczando ;)

Kolia nam już dwa razy nasikała na łóżko, w tym samym dokładnie miejscu (za drugim razem ledwo co położyłam świeżo wypraną kołdrę), z tego co wyczytałam na forum to powodów takiego zachowania może być wiele. Mam nadzieję, że z czasem jej to przejdzie jak się zaklimatyzuje, może po sterylizacji? Ona się bardzo nakręca na łóżku, szaleje, bryka, "atakuje" pościel i nagle... skupienie ;) Na razie spróbuję coś kłaść na łóżku w miejscu, w którym siusia. A może macie jakiś sposób inny aby nad tym zapanować?
Nasz poprzedni kocurek mimo kastracji sikał i znaczył nam po całym domu, udało się to opanować po ok. roku, także doświadczenia trochę mamy ;)

Kasia Pe

Post » Pon mar 25, 2013 10:07 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Takie sikanie zdarzyło się w przypadku małej Lali. Była wtedy w domku, z którego później wróciła.
Behawiorystka mówiła, że takie etapy są typowe dla kotka w wieku dojrzewania, a może oznaczać np. zbliżającą się rójkę. Kolia może nawet teraz mieć rójkę - te pierwsze podobno bywają bez typowych objawów.

Zdarzało się to też kotce mojej babci..może z 2-3 razy (kiedy była w podobnym wieku) i kotom mojej mamy, kiedy przyszedł nowy tymczas.
Behawiorystka mówiła też, że jedno jest pewne - to są przejściowe problemy. Takie sikanie nie utrzymuje się na stałe.
Trzeba koniecznie dobrze wyprać pościel i czymś to miejsce spryskać, żeby nie czuła tam zapachu "ubikacji" :)
Może być np. kocimiętka w sprayu.

Słyszałam też o metodzie podawania jedzenia w tym miejscu. Podobno kot nie załatwia się tam gdzie je :)
Obrazek

Katalina

Post » Pon mar 25, 2013 10:10 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Kasia Pe pisze:Ona się bardzo nakręca na łóżku, szaleje, bryka, "atakuje" pościel i nagle... skupienie ;)

O dokładnie tak to opisywali poprzedni opiekunowie Lali. W momencie kiedy szalała najbardziej, zdarzało jej się siusianie. Z tego co później mówili, szybko minął jej ten zwyczaj.
Obrazek

Katalina

Post » Wto mar 26, 2013 8:35 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Po sterylizacji całkiem minęło, jedynie szaleństwo w pościeli zostało :D

wiewióra11

Od: Nie mar 30, 2008 20:09

Post » Wto mar 26, 2013 8:57 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

U mnie było podobnie, starsza kotka potrafiła najpierw przyjść i łasić się w pościeli, a potem sikać na nią czule spoglądając nam w oczy. Ale po sterylizacji minęło bezpowrotnie :D
Obrazek Obrazek Obrazek

Astaroth86

Od: Pon wrz 12, 2011 20:05

Post » Wto mar 26, 2013 15:47 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Też myślę, że po sterylizacji minie :)
Teraz przerzuciła się na siusianie w nocy, więc budzimy się rano a tu mokro... Ciężko wyeliminować zapach, bo siku wsiąkło w materac, więc kicia cały czas go czuje mimo perfumowania, prania pościeli itd. Nie wiem też czy w takim wypadku podziała kocimiętka? A gdzie ją można kupić?
Podkładam teraz ceratę i w dzień kładę coś w tym miejscu. Jakoś przetrwamy. Kolia nadrabia swoją słodkością, właśnie grzeje mi kolanka :1luvu: Ja się i tak cieszę, że nie pachnie to jak znaczenie kocurowe, bo to to jest dopiero uciążliwe :wink:

Z tym karmieniem może spróbuję.

Mam trochę fotek, ale muszę znaleźć chwilkę, aby je umieścić :)

Kasia Pe

Post » Wto mar 26, 2013 16:10 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

My mamy wypróbowaną kocimiętkę w sprayu Trixie, do kupienia na allegro, ale i w lepsiejszych sklepach zoologicznych.

wiewióra11

Od: Nie mar 30, 2008 20:09

[poprzednia][następna]