Moderator: Moderatorzy
Jurek Duszyński pisze:Wklejam temat/post do wątku, by nie zaginął w czeluściach N/K
Dotyczy odmawiania przez gminy finansowania kastracji kotów wolnobytujących w ramach ograniczania bezdomności zwierząt. Opinia Kancelarii Adwokackiej.
http://www.rsoz.org/?c=mdTresc-cmPokaz-464
Przykład z Krakowa
Bubel prawny w ustawie o ochronie zwierząt - Telewizja Polska SA
http://www.tvp.pl/krakow/aktualnosci/ro ... t/10045001
Uczestniczący w pracach sejmowej podkomisji Przedstawiciele naszej Fundacji "Zwierzęta i my" (http://zwierzetaimy.pl/) , widząc niebezpieczeństwo ograniczeń ze strony włodarzy gmin, gdy przy enumaratywnie podawanych przykładach art. 11a ustawy o ochronie zwierząt, zostanie pominięta możliwość finansowania zabiegów kastracji poza schroniskami, zwracaliśmy posłom na to uwagę.
Przewodnicząca podkomisji i przedstawiciel Biura Legislacyjnego Sejmu nam wyjaśniali, że zbytnio się spieszą ze zmianami i nie zdążą sprawdzić zgodności legislacyjnej naszej propozycji dodanie do art. 11a, że gminy mogą finansować zabiegi kastracji poza schroniskami. Jednakże przekazano ważną informację, że inna ustawa - o samorządzie zezwala na szersze działania. W tym właśnie na przeznaczanie dodatkowych funduszy przez gminę, niż określone ramowo w powyższym art. 11a. ustawą o ochronie zwierząt. Może tym krokiem powinno się pójść (dopóki uoz nie zostanie poprawiony w tym punkcie) i wszędzie o tym trąbić!
Za chwilę zgodnie z uoz znowu DO KOŃCA MARCA gminy muszą uchwalić nowy Program Zapobiegania Bezdomności Zwierząt i jest pole do popisu, by wprowadziły również tę zmianę do tej uchwały.
http://www.facebook.com/jurek.duszynski
Kociara1997 pisze:Ja mam problem ponieważ kotka działkowa jest niestety niewysterylizowanagdzie należy się z nią zgłosić żeby ją wysterylizowali ,zeby nie było problemu. jakby co podaję mój mail : k-klaudia22@wp.pl
karoo.kp pisze:My mamy kotkę w rui na podwórku, bardzo fajna kicia, wygląda na to, że była z człowiekiem, ale jest przerażona i boi się podejść teraz. Chcę ją wysterylizować, ale w gminie usłyszałam, że oni teraz kasy nie mają, że mam pilnować kotki i jak będzie ślepy miot to uśpić![]()
Ma ktoś pomysł, gdzie się zgłosić? Gmina Słupsk.
VeganGirl85 pisze:karoo.kp pisze:My mamy kotkę w rui na podwórku, bardzo fajna kicia, wygląda na to, że była z człowiekiem, ale jest przerażona i boi się podejść teraz. Chcę ją wysterylizować, ale w gminie usłyszałam, że oni teraz kasy nie mają, że mam pilnować kotki i jak będzie ślepy miot to uśpić![]()
Ma ktoś pomysł, gdzie się zgłosić? Gmina Słupsk.
poprosiłam o poradę koleżankę działającą w Twojej okolicy. Mam nadzieję, że będzie OK
Jurek Duszyński pisze:Wklejam temat/post do wątku, by nie zaginął w czeluściach N/K
Dotyczy odmawiania przez gminy finansowania [...]
ewa_mrau pisze:Buziole Świąteczne dla wszystkich!
... mry!
bordo pisze:a co więcej, ludzie, którzy łapią koty na sterylizację , robią to nie dlatego bo to ich ulubiona forma spędzania wolnego czasu po pracy, to nie hobby, to działania wynikające z wrażliwości, ciężka praca w słusznej sprawie, ALE ŁAPANIE KILKA RAZY TEGO SAMEGO KOTA, WIEZIENIE GO DO WETA, PODDAWANIE GO ZABIEGOWI, BY USŁYSZEĆ: TEN KOT BYŁ JUŻ WCZEŚNIEJ WYSTERYLIZOWANY!!!, TERAZ TRZEBA GO PRZETRZYMAĆ PO NIEPOTRZEBNYM ZABIEGU, URZĄD ZAPŁACIŁ-NIEPOTRZEBNIE....A MOŻNA TEGO WSZYSTKIEGO UNIKNĄĆ GDYBY KOTY WYSTERYLIZOWANE BYŁY ZNAKOWANE - MIAŁY NACIĘTE USZKO. ALE NACINANIE USZU WYSTERYLIZOWANYM KOTOM, TO WG POWIATOWEGO I WOJEWÓDZKIEGO WETERYNARZA ZABIEG RÓWNOZNACZNY Z ZABRONIONYM PRZEZ USTAWĘ " KOPIOWANIEM USZU" wykonywanym na psach.
Bardzo słusznie, ze kopiowanie uszu psom został ustawowo zabroniony, bo kopiowanie to była czysta głupota i fanaberia. Natomiast znakowanie wysterylizowanych kotów TO BARDZO WAZNA SPRAWA DLA : ŁAPIĄCYCH, WETERYNARZY, DLA URZĘDU PŁACĄCEGO ZA STERYLIZACJE I DLA SAMEGO KOTA !!!!!!!
KOPIOWANIE USZU TO ZŁO, ZNAKOWANIE WYSTERYLIZOWANEGO KOTA TO DOBRO
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość