Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw lut 28, 2013 20:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ramirezka w dobrej formie, nawet młoda ma intensywniejsze kolory. Mogą być tez zestresowane sobą na wzajem.
Np. na trzecim zdjęciu ta na dole po lewej wygląda mi na samiczkę raczej, ale pewności nie mam. Ze zdjęcia to tak ciężko ocenić.
Bardzo duże pH dla nich. Czy w sklepie nie były na RO?
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Pt mar 01, 2013 0:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

To mi na stres nie wygląda, chyba, że z powodu samca, ramirezki są terytorialne, jeżeli na danym terenie przebywa więcej samców, ustala się hierarchia, samiec dominujący - właściciel terenu jest pięknie wybarwiony, podległe mu samce wyglądają jak samice, są blade i nie pozorne.
Jeżeli byłby to stres, ryby siedziałyby poukrywane i byłyby blade wszystkie, tu ewidentnie jest jeden dominujący "Pan na włościach"
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Pt mar 01, 2013 0:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A który to ten dominujący? Ciężko ocenić z tych zdjęć. U mnie wszystkie ramirezki były dobrze wybarwione, ale może to dlatego, że przestrzeń dzieliły z innymi rybami i nie miały w sumie ścisłych rewirów. Dominująca para była może mocniej wybariowna niż reszta, ale nigdy nie miałam tak wyblakłych. Chociaż te ze zdjęć mają jednak mniejszy rewir. Nie spotkałam się jednak z tym, żeby samica z różowym brzuszkiem okazała się samcem. Samiec jest sporo smuklejszy, ma inne promienie. Jednak bardzo młode ryby może możnaby pomylić. :wink:
Miałam kiedyś bardzo ciekawy link o tych pielęgniczkach, ale nie mogę go teraz odszukać. :oops:
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Pt mar 01, 2013 0:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

harpia pisze:Jeżeli byłby to stres, ryby siedziałyby poukrywane i byłyby blade wszystkie, tu ewidentnie jest jeden dominujący "Pan na włościach"

raczej dwa :roll:

druga rybka (ta dobrze wybarwiona) pilnowała w tym czasie swojego terenu - po prawej stronie akwarium, przy drugim korzeniu

te dwie blade były kupione jako samce

Teraz nie wiem co mam zrobić - czy któreś oddać/zamienić? Które? Czy czekać aż będzie na pewno wiadomo jakiej są płci i zostawić z tej gromadki jednego samca i ewentualnie dokupić pasującą samicę (tu mi wszystkie teraz wyglądają na samce. Tylko dlaczego dwie [te ładnie wybarwione] przez pierwsze dwa dni po kupieniu miały wyraźnie różowe brzuszki???) ?

Postaram się jeszcze film nakręcić, jak będzie widać wszystkie cztery i jak będzie widać jak się w stosunku do siebie zachowują.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie mar 03, 2013 11:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Znalazłam odpowiedź u mało doświadczonego ,ale zaangażowanego sprzedawcy w zoologu w SCC.Uczciwie przyznał,że się nie zna,ale pokazał zestaw substancji służących do pielęgnacji sklepowego krewetkarium.Otóż był tam dodawany tylko CO2.Zakupiłam taki w płynie i roślinki ruszyły-a w tak zwanym międzyczasie szlag trafił żabienicę.Mam walisneriową dżunglę :ryk:
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Pon mar 04, 2013 19:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamaja4

Post » Czw mar 14, 2013 10:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Helpun dziewczyny:
Mam prośbę możecie mi wyjaśnić jak w realu wygląda światło ciepłe jasne i zimne jasne. Korci mnie wymiana lamp w akwa i za nic nie umiem określić wizualnie jak to jest. Zależy mi na tym aby było widać czystość wody i kolor rybek. Sama mocno niedowidzę i nie umiem sobie wyobrazić tych barw. Może macie jakieś fotki?

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Czw mar 14, 2013 11:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

na youtube'ie jest mnóstwo filmów ze wszystkimi chyba świetlówkami Hagen (nie wiem jak innych firm)
przykład: https://www.youtube.com/watch?v=DbLxDneBF44

ogólnie ciepłe jasne jest bardziej żółte, a zimne jasne bardziej niebieskie...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw mar 14, 2013 11:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Helpun dziewczyny:
Mam prośbę możecie mi wyjaśnić jak w realu wygląda światło ciepłe jasne i zimne jasne. Korci mnie wymiana lamp w akwa i za nic nie umiem określić wizualnie jak to jest. Zależy mi na tym aby było widać czystość wody i kolor rybek. Sama mocno niedowidzę i nie umiem sobie wyobrazić tych barw. Może macie jakieś fotki?

http://xtremeaquaristika.blogspot.com/2 ... arium.html
:ok:

mamaja4

Post » Czw mar 14, 2013 11:30 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Bardzo mi się podobają fotki : 7. 11.12. 3 i 50. Tylko nie rozumiem textu i nie wiem jakie lampy tak robią.

persiak1

Post » Czw mar 14, 2013 11:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Bardzo mi się podobają fotki : 7. 11.12. 3 i 50. Tylko nie rozumiem textu i nie wiem jakie lampy tak robią.

50 rodzajów oświetlenia akwarium-dla porównania-tego samego zbiornika.Na zdjęciu dobnym druczkiem jest określona firma i model /rodzaj swietlówki(lub ich kombinacji).
np.7 Philips HPL -N Sun

mamaja4

Post » Czw mar 21, 2013 17:41 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Na razie wymieniłam tylko w małym akwarium bo zwyczajnie zdechła, ale dziwnie szybko bo po 7 miesiącach. Kiedyś miałam tam świetlówkę blisko pięć lat. Teraz mam światło dzienne i jestem zachwycona. Za to w drugim mam hageny dzienny plus wybarwiający od około 10 miesięcy i zastanawiam się czy je ruszać czy nie??? Mam tam tylko ryby i sztuczne rośliny. Nie pamiętam czy pytałam jeśli tak to przepraszam , ale i;e u was działają lampy bez wymiany??

persiak1

Post » Czw mar 21, 2013 19:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:ile u was działają lampy bez wymiany??

mi się przepaliła jedna świetlówka po chyba 1,5 roku
jedna żarówka energooszczędna chyba jakoś po roku się przepaliła

jedna (hagen, 8W, aqua-glo chyba) działa [nadal] od przynajmniej 1,5 roku, ale wydaje mi się że dłużej
mam też kilka podarowanych świetlówek 15W różnych firm, wszystkie były używane (nie wiem jak długo) i nadal działają, z tym, że ja używam tylko jedną z nich, która pali się u mnie z rok chyba? albo więcej?

ale ja mam akwaria dopiero od 3 lat...

Jeśli chodzi o Hageny: niektórzy akwaryści uważają, że trzeba je wymieniać po 10-12 miesiącach, bo po tym czasie tracą swoje "właściwości". Ja tam w to nie wierzę, ale może coś w tym jest... chodzi oczywiście o oddziaływanie na rośliny i być może o działanie anty-glonowe, ale tego nie jestem pewna.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw mar 21, 2013 21:40 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tak coś mi się zdaje,że to takie gadanie by klienta zdobyć. Szczerze to świetlówka nie jest tania ja z dostawą za dwie bo dwie wymieniam od razu w zeszłym roku płaciłam ponad 80 pln. Niebawem czyli w maju minie rok od zamontowania. Glonów na razie brak no może jakieś ciemne obiekty na roślinach , ale przy takiej ilości ryb to trudno się dziwić.

persiak1

Post » Pon kwi 01, 2013 16:37 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mam takie pytania dwa:
Po pierwsze czy wie ktoś ile może sobie w opakowaniu leżeć nowa świetlówka. Mam na stanie , ale jeszcze mi starych szkoda.
Znacie może jakąś super metodę na odmulanie dna. Ostatnio wyciągnęłam ze dwa albo trzy wiadra mułu , a mam wrażenie ,że go nie ubyło. Wnerwiające to jest. Miałam na wiosnę zrobić nową aranżację akwa , ale materiału szkoda bo zaraz mułem oblezie.

persiak1

[poprzednia][następna]