Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon mar 18, 2013 19:46 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Rozmawialam dzis z moja weterynarz i powiedziala, ze jezeli przez tydzien wyniki sie nie poprawia to zmienimy insuline. Raczej byla otwarta i powiedziala, ze zasiegnie literatury i bedziemy dzialaly. Takze sie ciesze bardzo. Nie bede czekac tygodnia i w czwartek pojade po recepte.

Dzisiejsze wyniki:
6.00- 500
7.00- podalam 2j
12.00- 295
17.00- 404
19.00- podalam 1,5j

Bylam dzis tez w poszukiwaniu mokrej karmy i znalazlam w zwierzyncu:

Animonda classic watrobka z kurczaka
Animonda classic z sercami indyka
Miamor ragout drobiowy
Miamor ragout drobiowy i losos

Widzialam tez animonde carny i shiny cat, ale nie wiedzialam jaki smak wybrac, czy smaki maja znaczenie w ogole?
Prosze napiszcie czy te karmy, ktore kupilam sa odpowiednie?

Dagmara03

Od: Nie mar 17, 2013 0:14

Post » Pon mar 18, 2013 20:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej!

Tu masz na samym końcu spis karm, które są OK : http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=36&t=140368&start=14

Więc:
Animonda classic watrobka z kurczaka --> tak
Animonda classic z sercami indyka --> tak
Miamor ragout drobiowy --> zdaje się, że nie
Miamor ragout drobiowy i losos --> zdaje się, że nie

Animonda Carny ale Exotic
kangur
bawół
struś

Shiny Cat
tuńczyk
tuńczyk i makrela
kurczak i barakuda
tuńczyk i krewetki
tuńczyk i kurczak
kurczak i krewetki
kurczak i rak

A smaki, to już chyba indywidualne kocie widzi-mi-się :)

Paps!

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Pon mar 18, 2013 20:31 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dagmara03 pisze:Rozmawialam dzis z moja weterynarz i powiedziala, ze jezeli przez tydzien wyniki sie nie poprawia to zmienimy insuline. Raczej byla otwarta i powiedziala, ze zasiegnie literatury i bedziemy dzialaly. Takze sie ciesze bardzo. Nie bede czekac tygodnia i w czwartek pojade po recepte.

Dzisiejsze wyniki:
6.00- 500
7.00- podalam 2j
12.00- 295
17.00- 404
19.00- podalam 1,5j

Bylam dzis tez w poszukiwaniu mokrej karmy i znalazlam w zwierzyncu:

Animonda classic watrobka z kurczaka
Animonda classic z sercami indyka
Miamor ragout drobiowy
Miamor ragout drobiowy i losos

Widzialam tez animonde carny i shiny cat, ale nie wiedzialam jaki smak wybrac, czy smaki maja znaczenie w ogole?
Prosze napiszcie czy te karmy, ktore kupilam sa odpowiednie?

zamów w zooplusie
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... zki/298660

z tego typu dwa "smaki": krczak/szynka i ewentualnie kur./pstrąg

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon mar 18, 2013 22:01 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ragout się nie nadaje:

Tuńczyk i kurczak:
mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (w tym min. 40% kurczaka), ryba i rybne produkty uboczne (w tym min. 20% tuńczyka), zboża, minerały.
Kaczka i drób:
mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (w tym min. 40% drobiu, w tym min. 20 % kaczki), zboża, minerały.
Indyk i dziczyzna:
mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (w tym min. 20% indyka, w tym min. 20 % dziczyzny), zboży, minerały.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pon mar 18, 2013 22:08 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej Molesław,

bardzo dobrze postąpiłaś, zmniejszając dziś wieczorną dawkę do 0,75 jedn. :D Chciałam już wczoraj o tym napisać, żebyś przy PRE powyżej 200 (tak do 280 mg/dl) próbowała z dawką 0,75 jedn. W ten sposób będzie chyba łatwiej ominąć zjazdy spowodowane za dużą dawką insuliny, a potem „wzloty” po zredukowaniu dawki.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

@Kochani, strasznie się w weekend przeziębiłam. Leżę i ledwo dyszę. :x Przepraszam, ale nie mam siły, żeby odpowiedzieć na pozostałe posty. :(
@Dagmara, fajnie byłoby, gdybyś założyła dzienniczek i miała go z aktualnymi wynikami w podpisie. :wink:
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon mar 18, 2013 23:14 Re: Wątek cukrzycowy VIII

^..^fuksj@ - śliczny dzienniczek:) I wyniki też niezłe:)
Liczyłam, że Tinka się wypowie.
Możesz chyba pomyśleć o zmniejszeniu o 0,25. Ale niech Mamrotek powie, co myśli:)

sheridan

Post » Pon mar 18, 2013 23:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

[quote="Molesław"]Hey ^..^fuksj@
Ładny ci wyszedł ten dzienniczek - zdolna jesteś. Wyniki też ładne - chociaz duża dawka insuliny.
dzieki :1luvu: :)
co ja sie dzis nameczylam zeby aktualizowac ten plik ech ciemna ze mnie blondyna jednak jest...
w dodatku dzis moja mama dała ostatni posiłek Grubej +8! przeciez wie kiedy... ma jej dawac ma zapisane brrrr na szcęscie wyniki takie jak zwykle... ech nie wiem kiedy doczekam sie z jakiego 80...
pozdrowka
^..^Fuksj@

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Pon mar 18, 2013 23:41 Re: Wątek cukrzycowy VIII

sheridan pisze:^..^fuksj@ - śliczny dzienniczek:) I wyniki też niezłe:)
Liczyłam, że Tinka się wypowie.
Możesz chyba pomyśleć o zmniejszeniu o 0,25. Ale niech Mamrotek powie, co myśli:)

dzieki Scheridan :) wymodziłam toto w indesignie bo dla mnie prostszy od exela jest :)
Sprobuję pomniejszyć dawkę moze nie podskoczy zbytnio... bylo by super :)

Może Tinka się odezwie jak wydobrzeje
Zdrowiej Tinko :) szkoda że mieszkasz tak daleko bo u mnie "marnują" się pochowane po całym mieszkaniu różne nalewki rozgrzewające :) mojej produkcji (spirytus nabyty z legalnego źródła :D)

A Ty Mamrotku co myslisz? Miałam jeszcze pomysł ze zmianą godzin karmienia (ostani raz +5 a nie +6) ale Gruba melduje sie na posiłki jak w zegarku jak nie dostaje punktualnie swojej miseczki to robi demolke w kredensie gdzie juz nie ma kociego żarcia ale jest mąka :/

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Pon mar 18, 2013 23:43 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinko, jutro postaram sie zalozyc dzienniczek. Zdrowka zycze :)

Dagmara03

Od: Nie mar 17, 2013 0:14

Post » Wto mar 19, 2013 10:47 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Przepraszam wszystkich zwracajacych się do mnie o zdanie, pomoc. Wypadłam z obiegu, zaglądam tu ale nie mam czasu na analizę i rzetelne doradzenie. W domu totalny koci szpital. do tego smutki i trudy musiałam uspić kocura kochanego rudasia podwórkowego, jestem bardzo tym wszystkim zmartwiona i podniszczona.przepraszam ale nie moge sie udzielić dla Fuksji, przepraszam Sheridanku.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto mar 19, 2013 11:13 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mogę sobie wyobrazić, co przeżywasz - ja dopiero co doszłam jako tako do siebie po ciężkiej rekonwalescencji Prosiątka. Pozdrawiamy cieplutko i trzymaj się.

sheridan

Post » Wto mar 19, 2013 12:12 Re: Wątek cukrzycowy VIII

^..^fuksj@ pisze:A Ty Mamrotku co myslisz? Miałam jeszcze pomysł ze zmianą godzin karmienia (ostani raz +5 a nie +6) ale Gruba melduje sie na posiłki jak w zegarku jak nie dostaje punktualnie swojej miseczki to robi demolke w kredensie gdzie juz nie ma kociego żarcia ale jest mąka :/

Mój kot robi demolkę całego mieszkania między 4.00 a 6.00 rano :cry: :evil: To jest dopiero coś! Na początku dawałam mu łyżeczkę jogurtu, ale potem ustaliliśmy, że jak ma mieć dobre wyniki i nie jeść od +6, to nie je i już! Teraz cierpimy co rano i czekamy, aż odpuści, bestia jedna :)

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Wto mar 19, 2013 15:59 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolcia i Dziki pisze:
^..^fuksj@ pisze:A Ty Mamrotku co myslisz? Miałam jeszcze pomysł ze zmianą godzin karmienia (ostani raz +5 a nie +6) ale Gruba melduje sie na posiłki jak w zegarku jak nie dostaje punktualnie swojej miseczki to robi demolke w kredensie gdzie juz nie ma kociego żarcia ale jest mąka :/

Mój kot robi demolkę całego mieszkania między 4.00 a 6.00 rano :cry: :evil: To jest dopiero coś! Na początku dawałam mu łyżeczkę jogurtu, ale potem ustaliliśmy, że jak ma mieć dobre wyniki i nie jeść od +6, to nie je i już! Teraz cierpimy co rano i czekamy, aż odpuści, bestia jedna :)

maciek demolki mi nie robi ale potrafi byc nieznosny zaraz przed jedzeniem siedzi wpatrzony w karmnik czasowy ma tam 4 komory 4 zawsze pusta i zdziwienie ze nic tam niema sypnelo sniegiem bryyy

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Wto mar 19, 2013 17:19 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław, to fantastyczne wiadomośc!! :D :D :D :kotek:
oby sie tak dalej trzymało. :) :) :)
u nas cały czas wyniki niskie, więc ostatnie dwa dni nie mierzyłam - dzis będe mierzyć. mam nadzieję, ze tez będą niskie. :) insulinę chyba będę musiała zaraz wyrzuć bo sie przeterminuje taka nieużywana :D :D :D

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Wto mar 19, 2013 19:55 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Raz lepiej a raz gorzej. Dzisiaj znowu PRE powyżej 300 ale jest to chyba związane z tym, że Molek znowu ma zaczerwienione dziąsła, zwłaszcza przy kłach, dalej ciężko zajrzeć. Stomorgyl już w domu i od jutra rana leczenie dziąsełek. Ustaliłam z wetką, że jak tylko cukier przez parę dni będzie poniżej 200-tu, to czyścimy kamień, bo te stany zapalne będą nawracać i cukier będzie się huśtał.
Zastanawiam się jaka forma czyszczenia zębów z kamienia będzie najodpowiedniejsza dla tego mojego urwisa.
Pewnie już to przerabialiście, podpowiedzcie co i jak.
:)

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

[poprzednia][następna]