Moderator: Moderatorzy
Dagmaro, powinnaś postarać się przyzwyczaić Twoją Kotkę do mokrej karmy, choć to będzie pewnie trochę trudne ze względu na przyzwyczajenia. Nie wiem, jaką karmę dostawała Twoja kicia przez całe te lata, ale jeśli tylko suchą, to będzie to pewnym problemem. Może jednak się uda. Sucha karma nie służy żadnemu kotu cukrzycowemu, bo zawiera za dużo węglowodanów w suchej masie. Karma mokra cały czas dostępna przy podawaniu Caninsuliny to też błędne zalecenie. Insulinoterapia Caninsuliną + sucha karma to jednak poważny błąd, jaki popełnia lekarz weterynarii.Hej, juz wszystko przeczytalam odnosnie karmy. Zdecydowalam sie wiec na zamowienie karmy animonda integra diabetes z kurczakiem i z wolowina. Mam nadzieje, ze o to chodzi. Bede musiala przyzwyczaic moja kotke do mokrej karmy.
Ok, rady są, ale rewolucyjne: przede wszystkim zmiana karmy z suchej na mokrą i koniecznie rozmowa z lekarzem na temat zmiany insuliny na Levemir lub Lantus.Tylko nie wiem jak jej podawac te jedzonko, bo ona jest przyzwyczajona do tego, ze zawsze ma w misce chrupk i nawet teraz jak podaje jej jeszcze sucha karme i dziele jej to na porcje to nie zjada calej porcji i nie wiem, czy wtedy mam jej zabrac miseczke i dac dopiero przy nastepnym karmieniu i tak caly czas. Czy zostawiac jej to az zje do konca? Jakies rady?
Tak właśnie funkcjonuje kontrregulacja. Lekarz, nie znający procesów zachodzących w organizmie przy cukrzycy i ustalający od początku za wysoką dawkę insuliny, w dalszym ciągu myśli błędnie, że dawka jest jeszcze za niska, jeśli wyniki są coraz wyższe. Nie przychodzi mu wcale do głowy, że zwierzę kontrreguluje. Nie zastanawia się nad przyczynami: insulina i jej dawki? karma? etc. Utrzymuje bez logicznego myślenia i chęci poszperania w literaturze fachowej (ale w tej nowszej niż 20 lat temu) swoją wyuczoną kiedyś tam terapię cukrzycy u kotów. Wtedy jednak prognoza na przeżycie wynosiła najwyżej rok. Teraz dobrze prowadzone koty cukrzycowe mogą żyć latami, oczywiście w zależności od wieku, w którym wystąpiła choroba.Insuline dostaje o godzinie 7 i 19. Do tej pory rano byly 2 jednostki, a wieczorem 1. Teraz po konsultacji z lekarzem dostaje 3 rano i 2 wieczorem z racji utrzymywania sie wysokiego cukru ponad 500, ponad 400
Dlaczego się nie poprawiają? Wet Ci na to pytanie nie odpowie, bo nie ma pojęcia o cukrzycy. Wyniki się nie poprawiają, bo Twoja filigranowa kotka dostaje o wiele za dużo insuliny i nieodpowiednią karmę.Zaleca jej zwiększenie o 1, ale wyniki wcale a wcale się nie poprawiają
Wyrzuć tę karmę do kosza. Jak nazywa się ta stara karma???Karmie ja royalem diabetic. Dzis od rana postanowilam jej dac stara karme, ktora dostawala przed rozpoczeciem leczenia i wyniki wygladaja mastepujaco:
7.00 - 592 3j
11.00 - 397
17.00 – 498
Twoja Kotka z biegiem czasu przestanie się stresować. Każdy kot przyzwyczaja się do pomiarów. O karmie napisałam powyżej. Potrzebujesz kardynalnych zmian. Podam Ci harmonogram karmienia, jak się postarasz o zmianę insuliny. Na Canisulinie możesz karmić tylko 2 x dziennie do dwóch godzin po podaniu zastrzyku.Dodam, ze kotka bardzo stresuje sie przy mierzeniu cukru i podawaniu insuliny(stczy, drapie,ucieka)
Moglby mi ktos pomoc w ustaleniu kiedy powinnam jej dawac karme, bo przyznam, ze przeczytalam duzo postow, ale jakos sie w tym nie lapie do konca
Kroplówki podskórne możesz robić sama w domu. Wystarczy, że wet Ci pokaże, jak je robić. To wcale nie jest trudne.Nasze leczenie trwa juz jakis miesiac. Zauwazylam, ze kotka schudla, duzo pila, duzo sikala. Wyniki krwi jak na taka starowinke miala dobre jezdzilam z nia na kroplowki.
Proszę nie łudź się tymczasową dobrą kondycją. Jeśli myślisz o wszystkim na serio, to powinnaś przeprowadzić poważną rozmowę z lekarzem wet.Od 2 tygodni ma sie bardzo dobrze, zachowuje sie jak dawniej i przytyla. Na poczatku wazyla 2,5 kg, a teraz 2,7kg. W moczu nie ma cial ketonowych
Potrzebuje pomocy. Chcialabym, zeby jej leczenie przebieglo jak najbardziej prawidlowo
Jak wcześniej napisałam, kontakt z wetem wykorzystaj do poważnej z nim rozmowy na temat skutecznej terapii cukrzycy u kotów. Jak wyglądają inne aktualne wyniki krwi (morfologia i biochemaia?) Jakie są parametry nerkowe?Moja kotka ma 17 lat i jestesmy w stalym kontakcie z lekarzem. Prosze o jakies rady jak postepowac.
Dagmara03 pisze:Hej wszystkim, jakie strzykawki powinnam zamowic do insuliny lantus? Lantusa jeszcze nie mam, ale strzykawki chcialabym juz dzis zamowic, zeby jak najszybciej dzialac. Czytalam wczesniejsze posty o strzykawkach, ale chcialabym aktualizacji na ten temat, zeby nie popelnic bledu.
To te ? -
Strzykawka insulinowa, 0,5ml, u-100 (m-fine+) z igłą, G30, 0,3x8 mm, 100 sztuk
Dalam dzis Ernestce 2j o 7.00 (a nie 3) i z 500 spadla do 295(najnizszy wynik od tygodnia) od wczoraj jest tylko na mokrej karmie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości