Ile powinien pić kot?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw sty 31, 2013 12:40 Re: Ile powinien pić kot?

Rada nr 1: karmić kotkę mokrym jedzeniem. Sucha karma nie jest pokarmem odpowiednim dla kota.

Poza tym można próbować zachęcić kotkę, dając jej do picia wodę zmieszaną z czymś, co lubi.
Czasem pomaga dolanie do wody śmietanki, ew. niewielkiej ilości mleka (najlepiej niskolaktozowego). Można podawać wodę po gotowaniu mięsa (bez przypraw). Można też dodać do wody kilka kropel sosu/oleju z puszki rybnej (też najlepiej, żeby było jak najmniej przypraw). Są też preparaty uatrakcyjniające smak wody dla kota.

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Czw sty 31, 2013 12:52 Re: Ile powinien pić kot?

Dzięki mapi_ będę próbować bo już nie mam do niej siły... Jedynie udaje mi się podać w strzykawce max 50 ml. a nie 200 (jak chcę dać jej więcej to ucieka i resztę wieczoru spędza pod łóżkiem) a jak nie ma mnie w domu cały dzień to nie pije.
Ogólnie kotka ma problem z moczem ma za dużo białka no i kryształki w moczu... Ma jeść saszetki niskobiałkowe i karmę dla kotów z problemami nerkowymi pomieszaną z karmą hills C/D dla kotów z kryształkami. Karmę jej ograniczyłam no ale jak jest na saszetkach to strasznie chudnie (jak jest mało białka to i mało mięska) dostaje hillsa, animondę, bozitę, gourmeta, iamsa i jeszcze czasem jakieś lepsze ale tak to tylko takie go one mają dopuszczalną liczbę białka.

ewella_K_panna

Od: Czw sty 31, 2013 12:15

Post » Czw sty 31, 2013 13:48 Re: Ile powinien pić kot?

Ja mam takiego jednego artystę, co to prawie nie pije (w zimie go zobaczyć przy misce z wodę to prawie cud) i móglby sikać raz na dobę. W badaniach ostatnio wyszedl zagęszczony, więc go dopajam strzykawką. Dostaje 30-50 ml dziennie co pewnie nie jest ilością wystarczającą, ale już na sam widok strzykawki pomyka za kanapę. Poza tym je glównie mokre, a suchego tylko jakieś 20-30 g i to nie zawsze.
Ja daję wodę źródlaną. Ale kiedyś wet doradzila mi u innego kota wodę typu "szczawa Jana" czy "zuber"; nie pamiętam już, która to byla, ale jedna z tych leczniczych dla ludzi z kamicą i problemami nerkowymi. Pamiętam, że kocur pijal chętnie.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw sty 31, 2013 16:27 Re: Ile powinien pić kot?

ewella_K_panna pisze:Dzięki mapi_ będę próbować bo już nie mam do niej siły... Jedynie udaje mi się podać w strzykawce max 50 ml. a nie 200 (jak chcę dać jej więcej to ucieka i resztę wieczoru spędza pod łóżkiem) a jak nie ma mnie w domu cały dzień to nie pije.
Ogólnie kotka ma problem z moczem ma za dużo białka no i kryształki w moczu... Ma jeść saszetki niskobiałkowe i karmę dla kotów z problemami nerkowymi pomieszaną z karmą hills C/D dla kotów z kryształkami. Karmę jej ograniczyłam no ale jak jest na saszetkach to strasznie chudnie (jak jest mało białka to i mało mięska) dostaje hillsa, animondę, bozitę, gourmeta, iamsa i jeszcze czasem jakieś lepsze ale tak to tylko takie go one mają dopuszczalną liczbę białka.

Te 200 ml to zapotrzebowanie dzienne, nic dziwnego, że na raz trudno to wcisnąć w kota. Jeśli podajesz jej mokrą karmę, to woda w niej zawarta też się liczy - czyli np. 100g mokrej karmy, (ok.) 80% wilgotności, to ok. 80 ml wody, której już nie musisz wciskać w kota strzykawką ;)
Do mokrej karmy można też dodać wody, wtedy kot pobiera jej jeszcze więcej z jedzeniem.
A tu masz więcej pomysłów, jak wcisnąć wodę w kota viewtopic.php?f=36&t=137650

U mnie woda zaczęła iść w olbrzymich ilościach, jak postawiłam dwie duże (po 1,5 l) michy na parapecie w sypialni. W kuchni picie jest widocznie mało zabawne :roll: A już z małych kocich miseczek prędzej wyparuje niż zostanie wypita.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw mar 14, 2013 21:39 Re: Ile powinien pić kot?

Znalazłam na kotkę patent :)
Okazało się, że chodzi o jakość wody.
Teraz sama pije tylko musi to być woda świeżo przegotowana, wystudzona i jeszcze lekko ciepła podana w płaskim naczyniu pod pyszczek.
A do drinkwell'a tak samo nalewam przegotowanej wody i od czasu do czasu zainteresuje się nim.

ewella_K_panna

Od: Czw sty 31, 2013 12:15

[poprzednia]