SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 11, 2013 10:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Owszem, karmy uzupełniające to mokre.

Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie jak moje zjedzą te swoje 10 kg RC to spróbuję im pomału wprowadzać którąś z bezzbożówek. Zobaczymy co z tego wyjdzie. : P
ObrazekObrazek
Obrazek

neron

Od: Wto maja 29, 2012 14:06

Post » Pon mar 11, 2013 18:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Madzio pisze:xlchtloi zrobił(a?) naprawdę super zestawienie, brakowało mi tego, gdy szukałam karmy dla kota jako początkująca w tej branży. Dzięki! Myślę, że to nadaje się do ABC :)

"Zrobiła" :wink: Dzięki. Miło być docenioną :oops:

Rozjaśniłam trochę opis karm uzupełniających i dodałam filety Sheby.

Zastanawiam się, czy jest jeszcze na forum ktoś, kto zajmuje się szczegółową analizą karm? Mam wątpliwości przy kilku i chętnie poradziłabym się eksperta :oops:

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Pon mar 11, 2013 18:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

znalazłoby się trochę ludzi, ale zasadniczo najlepsza jest Dagnes z forum barf:
http://www.barfnyswiat.org/viewforum.php?f=22

masz tam też szczegółową instrukcję podejrzliwego czytania etykiet ;) niestety listy są dopiero nadgryzione, nawet nie zrobione w części.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pon mar 11, 2013 18:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Toż to na podstawie analiz barfnoświatowych przygotowywałam tę listę :wink:
Niemniej zauważyłam, że coś od dawna nie ma tam konkretów, więc w sumie nie wiem, czy jest sens się rejestrować :?

xlchtloi

Post » Pon mar 11, 2013 18:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

jakoś we wrześniu 2012 pisałam do dagnes z pytaniem, czy lista będzie uzupełniana, otrzymałam odpowiedź, że wkrótce.
i... ;)

wychodzi na to, że musisz ją sama zastąpić :mrgreen:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pon mar 11, 2013 18:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ej, ja swoje zrobiłam :mrgreen: Lista jest? Jest!
Teraz przydałoby się, żeby ktoś spojrzał na to krytycznym okiem...

EDIT:
Hmm, a to Ci siurpryza. Niby Terra Faelis jest w polecanych, a właśnie dotarłam w BARFowym wątku do momentu, kiedy dagnes miesza ją z błotem. Sami zobaczcie: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=10&t=104755&start=1275 (darujcie, nie wiem, jak dawać odnośniki do poszczególnych postów :oops: W każdym razie jest gdzieś bliżej dołu strony)

viewtopic.php?p=6297318#p6297318

xlchtloi

Post » Śro mar 13, 2013 16:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Ej, ja swoje zrobiłam :mrgreen: Lista jest? Jest!
Teraz przydałoby się, żeby ktoś spojrzał na to krytycznym okiem...

EDIT:
Hmm, a to Ci siurpryza. Niby Terra Faelis jest w polecanych, a właśnie dotarłam w BARFowym wątku do momentu, kiedy dagnes miesza ją z błotem. Sami zobaczcie: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=10&t=104755&start=1275 (darujcie, nie wiem, jak dawać odnośniki do poszczególnych postów :oops: W każdym razie jest gdzieś bliżej dołu strony)

viewtopic.php?p=6297318#p6297318

Spokojnie, dagnes, z tego, co czytam na barfnym świecie, uznaje, że prawie wszystkie gotowe karmy są kiepskie w porównaniu z BARFem, jednakże widzie ich "zalety".
Nie można dać się zwariować, bo pomału ludzie karmiący dobrze zbilansowaną puszką będą mieć wyrzuty sumienia, że znęcają się nad swoimi zwierzakami 8)

maneki

Od: Pon wrz 19, 2011 12:40

Post » Śro mar 13, 2013 17:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

maneki pisze:Spokojnie, dagnes, z tego, co czytam na barfnym świecie, uznaje, że prawie wszystkie gotowe karmy są kiepskie w porównaniu z BARFem, jednakże widzie ich "zalety".

Trudno tego nie zauważyć :wink:
Dlatego ja teraz czytam tylko analizy, a oceniam samodzielnie. W przeciwnym razie powyższa lista składałaby się tylko z jednej kategorii :mrgreen:

xlchtloi

Post » Śro mar 13, 2013 17:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

no bo barfowcy to taka pełnoprawna sekta. albo ma być po ich, albo wcale :mrgreen:
niemniej wiedzą dużo i myślę, że warto z tej wiedzy korzystać, tak jak mówicie - ryzyko oceniając samodzielnie ;)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw mar 14, 2013 10:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi - wow, świetny ten spis :D
Czemu animonda carny exotic jest w karmach uzupełniających? zawsze myślałam, że jest w miarę zbilansowana- no może bez szaleństw, ale nie jest aż tak źle - do kategorii średniaków bym to wrzuciła.
Ja akurat traktuję Natures Menu jako w miarę dobrą karmę, a Feringę jako średnią. Ale to moje BARDZO subiektywne odczucie :wink: .

A może dałoby radę wstawić ten spis na pierwszą stronę, najlepiej do pierwszego postu? Żeby nie umknął. Kurczę, naprawdę fajny jest ten spis :D
Maneki, dałabyś radę zacytować to w pierwszym poście?
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Czw mar 14, 2013 11:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Revontulet pisze:xlchtloi - wow, świetny ten spis :D
Czemu animonda carny exotic jest w karmach uzupełniających? zawsze myślałam, że jest w miarę zbilansowana- no może bez szaleństw, ale nie jest aż tak źle - do kategorii średniaków bym to wrzuciła.
Ja akurat traktuję Natures Menu jako w miarę dobrą karmę, a Feringę jako średnią. Ale to moje BARDZO subiektywne odczucie :wink: .

Hmm, wydaje mi się, że gdzieś czytałam, że Exotic jest uzupełniająca, ale nie jestem pewna, a jak na złość nie mogę nigdzie analizy składnikowej znaleźć. Gdybyś przypadkiem miała jakąś pod ręką, to przepisz, popatrzymy, w razie czego poprawimy :wink:

Nature's Menu ma w składzie cukry, których raczej nie powinno tam być i co to, do licha, są "pochodne roślinne"? Brakuje za to cennych podrobów, tauryny jest o wiele za mało (nawet Animonda ma w tej chwili ok. 1000mg/kg). nie da się też wyliczyć tych wszystkich fikuśnych proporcji, na które polecają zwracać uwagę :wink:

Feringa jest na tej liście, ale bez analizy. Niemniej skład wygląda nieźle: aż 95% mięsa i cennych podrobów (tak cennych, że producent uważa je za mięso :lol: ), trochę dodatków, w tym takich, jakie stosuje się w BARFie (np. spirulina), wszystko jakości BIO, jeśli komuś na tym zależy :lol:
Mnie osobiście zawsze zadziwia, jak niektórzy podkreślają "organiczność" pewnych produktów - jakby zwykłe mięso i warzywa były, bo ja wiem? Mineralne? :lol:
Z drugiej strony - tylko 100 mg tauryny na kg, żadnych dodatkowych witamin i minerałów, aż sama mam wątpliwości. No, ale zobaczymy, co dagnes powie jak już się za to weźmie :|

xlchtloi

Post » Czw mar 14, 2013 14:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Hmm, wydaje mi się, że gdzieś czytałam, że Exotic jest uzupełniająca, ale nie jestem pewna, a jak na złość nie mogę nigdzie analizy składnikowej znaleźć. Gdybyś przypadkiem miała jakąś pod ręką, to przepisz, popatrzymy, w razie czego poprawimy :wink:

Jestem prawie pewna, że ona ma jakieś dodatki witaminowe. Ale nie pamiętam czy to były jakieś sensowne ilości. Wg mnie te saszetki spokojnie mogłyby znaleźć sie w kategori "średnich".

Co do Natures Menu (ach te cukry! choć wyliczając zawartość węglowodanów w suchej masie wychodzi, że w ogóle ich nie ma, mimo tych cukrów 8O zatem wygląda to tak, jakby producent podał złą analizę składu, a to mi się bardzo nie podoba) - i Feringi (karma w kategorii "dobre" wg mnie nie powinna mieć tak skandalicznie mało tauryny) tak jak napisałam, to moje bardzo sybiektywne odczucie :wink: .

Wg mnie spis jest rewelacyjny i powinien znaleźć sie na pierwszej stronie wątku :ok:
Obrazek

Revontulet

Post » Czw mar 14, 2013 20:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Revontulet pisze:Jestem prawie pewna, że ona ma jakieś dodatki witaminowe. Ale nie pamiętam czy to były jakieś sensowne ilości. Wg mnie te saszetki spokojnie mogłyby znaleźć sie w kategori "średnich".

Witaminy witaminami, a takie rzeczy jak tłuszcz? Bo to jego najczęściej brakuje w uzupełniających. I wapnia. Jak to będziemy wiedzieć, to będziemy wiedzieć wszystko :wink:

Revontulet pisze:Wg mnie spis jest rewelacyjny i powinien znaleźć sie na pierwszej stronie wątku :ok:

Przyznaję, to by bardzo ułatwiło sprawę np. nowym użytkownikom. Choć osobiście poczekałabym, aż pojawi się ostateczna wersja.

Jutro chyba się wezmę i wypiszę wszelkie wątpliwości, które mam odnośnie niektórych pozycji, a nuż ktoś będzie w stanie je rozwiać...

xlchtloi

Post » Czw mar 14, 2013 21:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Coś takiego znalazłam:
http://www.animonda.de/index.php?sid=13 ... q&mtid=109
Żadna rewelacja -ale myślę, że lepsza od zwykłej animondy carny.
xlchtloi pisze:
Revontulet pisze:Wg mnie spis jest rewelacyjny i powinien znaleźć sie na pierwszej stronie wątku :ok:

Przyznaję, to by bardzo ułatwiło sprawę np. nowym użytkownikom. Choć osobiście poczekałabym, aż pojawi się ostateczna wersja.

Jutro chyba się wezmę i wypiszę wszelkie wątpliwości, które mam odnośnie niektórych pozycji, a nuż ktoś będzie w stanie je rozwiać...

:ok:
Obrazek

Revontulet

Post » Pt mar 15, 2013 13:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ok, Exotic idzie do średnich :)

Uwag i wątpliwości część 1

W sumie największy zgryz miałam z Princess Nature's Power.
Przykładowe składy:
Skład 1: Łosoś 69%, rosół 29%, pietruszka 0,45%, brązowy ryż 1%, cykoria 0,1%, spirulina 0,1%, yucca 0,1%, olej słonecznikowy 0,1%, tauryna 0,15%
Skład 2: Gęś 35%, jagnięcina 34%, rosół 29,95%, spirulina 0,1%, rozmaryn 0,1%, cykoria 0,15%, olej lniany 0,1%, tauryna 0,15%, biotyna 250mcg
Skład 3: Świeży kurczak 65,8%, rosół z kurczaka 29%, borówki 2%, lucerna 1%, lubczyk 1%, aloes (kawałki) 1%, oliwa z oliwek 0,1%, psyllium 0,1%, biotyna 250 mcg

Na pierwszy rzut oka wygląda nieźle: duża zawartość mięsa, do tego niewielkie dodatki ziół, owoców i innych składników, których zdrowotne działanie jest wyjaśnione w przepięknej broszurce: http://www.petprinces.pl/pdf/princess.pdf
Im dłużej jednak patrzę, tym większe mam wątpliwości. Po pierwsze: nie mięso, tylko zwierz. Czyli w sumie nie wiadomo co. To może być mięso z mięśni, to mogą być podroby, to mogą być odpady poprodukcyjne. Niby producent deklaruje, że mięso o jakości tego przeznaczonego dla ludzi, ale kto by mu tam wierzył :roll:
Z drugiej strony to samo można powiedzieć o GranataPet, a jednak jest w polecanych...
Zresztą nawet jeśli to czyste mięso, to dalej brakuje podrobów czy jakiegoś źródła wapnia. Ilości wapnia i fosforu nie są nigdzie wypisane, więc nie sposób obliczyć ich stosunku. Jakoś nie napawa mnie to optymizmem...

W karmie brak jakichkolwiek dodatków witaminowych czy mineralnych. Niby spirulina wystarczy jako źródło magnezu (o ile dobrze pamiętam), a w olejach roślinnych jest jakaś tam ilość witaminy E, ale i tak to strasznie mało. Co z witaminami A i D? Suplementami jodu, żelaza, cynku, manganu?
I czy dobrze widzę, że wariant z kurczakiem i borówkami nie zawiera nawet tauryny?!
Z drugiej strony: polecane Feringa czy Terra Faelis też nie zawierają oszałamiającej ilości dodatków, choć w TF jest więcej tych naturalnych składników (skorupki jaj, algi, sól andyjska itp) i przyzwoita ilość tauryny.

I ostatnie: niektórzy twierdzą, że w karmach dla kotów absolutnie nie powinno być owoców. A jednak żurawina jest stosowana przy problemach z drogami moczowymi, a zresztą owoce występują też w niektórych wariantach karm Catz Finefood, które również są polecane. Zresztą: czy ich zawartość rzędu 1 czy 2% może wyrządzić jakąś większą krzywdę?

Jednak ostatecznym argumentem, który przemówił na niekorzyść Princesski jest to... że mój kot nie chciał tego jeść :evil:
Dlatego koniec końców ląduje w "średnich". A może to źle?

xlchtloi

[poprzednia][następna]