Sami i ja. Złe wieści.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 11, 2013 17:28 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Taak - nawet do mnie tak czule nie przemawia jak do nich :roll:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Wto mar 12, 2013 22:31 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Hej Arien co tam u was? Czekam na kolejne sprawozdanie z meczu Arien kontra Sami. :ryk:
Obrazek

Ewa L.

Post » Śro mar 13, 2013 0:41 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Mecze Arian kontra Sami są wygrane walkowerem, bo Sami zje wszystko, co dostanie zmieszane z kitketem ;)

Arian natomiast odkrywa kolejne rzeczy, które można robić z kotem na kolanach. Na przykład napisać osiem stron tekstu. Odkrywa też, że Sami naprawdę nie lubi wiertarki - ale uspokaja się, jak Arian trzyma ją na kolanach i śpiewa jej kołysanki. (Koleżanki Arian twierdzą, że Arian jest jak szurnięta młoda mama. Arian widziała kilka młodych mam i podejrzewa, ze jest szurnięta bardziej.)

Sami naprawdę nie lubi, kiedy Arian kibicuje Barcelonie.

A także - Sami nadal nie ogarnęła drapaka. Ale pracujemy nad tym.

Arian

Od: Śro lut 27, 2013 15:48

Post » Śro mar 13, 2013 1:38 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Arian pisze:A także - Sami nadal nie ogarnęła drapaka. Ale pracujemy nad tym.

a może się z nią przy tym drapaku pobawić jakąś zabawką na sznurku czy po prostu tasiemką materiałową? Tak, żeby musiała skakać na belkę drapaka i wbijać w nią pazury. Może załapie przy okazji do czego służy drapak?

Moje koty jakoś same załapały drapak :roll: ale i tak czasem kanapę czy fotel drapią... bo lubią ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Śro mar 13, 2013 9:23 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Moja znajoma nauczyła swojego kota używania drapaka bo Kajtuś uwielbiał drapać wszystko z wyjątkiem drapaka [może oszczędzał go żeby się szybko nie zużył :wink: ].W prawdzie trochę to potrwało ale kotek się nauczył. Musiała się wykazać dużą cierpliwością i ten mecz wygrała. Zrobiła to tak :
za każdym razem gdy przyłapywała Kajtka na drapaniu kanapy czy foteli wolno podchodziła do niego grożąc mu palcem i spokojnym głosem powtarzając "Kajtuś nie wolno tak robić", potem przenosiła kota na drapak i drapała jego przednimi łapkami w tenże drapak znów przemawiając tym samym spokojnym głosem " Kajtuś - dobry kotek".Za każdym razem gdy Kajtuś nawet przypadkiem drapnął łapką w drapak Chwaliła go i dawała smakołyk. Po jakimś czasie kot załapał o co chodzi i od tej pory gdy ma ochotę coś drapnąć to leci do drapaka.
Moje kotki mają 4 drapaki i dobrze wiedzą jak z nich korzystać ale mimo wszystko czasami drapią fotele i kanapę.Od tak sobie bo lubią.
Obrazek

Ewa L.

Post » Śro mar 13, 2013 9:28 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Spróbuj położyć drapak poziomo na podłodze. Niektórym tak bardziej pasuje na początek. A poza tym zapachy na nim muszą być uzupełniane, bo wietrzeją.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro mar 13, 2013 12:36 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Sami na razie w ogóle słabo ogarnia koncepcję zabawek i zabawy. Przy drapaku jest taka kulka na gumce, macham nią i macham, a sami się tylko przygląda, nie przychodzi jej do łebka, żeby na to skoczyć. Popracujemy nad tym :) Pufy i kanapa póki co jeszcze całe, więc nie martwię się tak bardzo. Zresztą, najwyżej podrze, będę zszywać.

W planie jest teraz uszycie Sami myszek na gumce i nauczenie, na czym polega zabawa. W dalszym planie - laserek, to podobno działa na wszystkie koty.

Arian

Post » Śro mar 13, 2013 13:17 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Co do laserka mam inne zdanie - otóż wierz mi że na wszystkie koty nie działa. Moja starsza kotka nie jest zachwycona czerwonym punkcikiem latającym tu i tam za to młodsza skacze za nim nawet na wysokość 1,8 m. Dobrze wie z kąt się bierze światełko bo jak tylko biorę latarkę do ręki to przylatuje do mnie ,pogada i leci do drzwi,siada przed nimi w oczekiwaniu.Gdy kliknę jest gotowa do skoków.Bardzo można ją wtedy zmęczyć. :ryk: Może to też dlatego że od młodych lat była obeznana z zabawkami a starsza kicia nie chociaż i ona od czasu do czasu ma nastrój zabawowy i bawi się swoimi zabawkami jak młode kocię. Może z Sami jest tak samo - nie zna zabawek bo nikt się do tej pory z nią nie bawił. :wink:
Obrazek

Ewa L.

Post » Śro mar 13, 2013 14:26 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

U mnie kulka na drapaku nie cieszyła się nigdy powodzeniem, trudno powiedzieć, dlaczego. Za to wędka z miękką zabawką na końcu - wielkim. Taka wędkę bez trudu można samemu zrobić z gałęzi i kawałka sznurka z przywiązanym na końcu świstkiem papieru. Jeśli Sami załapie, baw się wędką tak, aby chwytała ją na trzonie drapaka - nie ma kota, któremu by się to nie spodobało.
Z laserkami różnie bywa, bo nie wszystkie dają się nabrać na wirtualne byty - te koty, które mieszkały na dworze, polowały - raczej na to nie reagują.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro mar 13, 2013 15:28 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Moja Frotka też wie skąd się bierze światełko z laserka, więc... zamiast patrzeć się na światło na ścianie patrzy się na laser :twisted:
Jest chyba za mądra na taką zabawę... :roll: :| :ryk:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Śro mar 13, 2013 17:59 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Moje ganiają jeszcze za "zajączkiem" słonecznym, takim od malutkiego lusterka.
Obrazek
Mruczek i Inka

Advena

Od: Pon lut 08, 2010 22:00

Post » Śro mar 13, 2013 18:01 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

To tak jak moja Pola. :ryk:
Obrazek

Ewa L.

Post » Pt mar 15, 2013 13:16 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Nowości z naszego życia:

1. Sami zaczyna się bawić! Jak szuram jej drutem do robótek po drapaku, to paca go łapką. Piłka dalej jej nie ciekawi, ale już zamówiłam jej piórka na wędce i nie możemy się doczekać, aż przyjdą. Ostatnio nawet podrapała drapak kilka razy! (Nie żeby przestała drapać pufy, aż tak dobrze to nie ma...)

2. Wszyscy moi znajomi się w niej zakochują, może dlatego, że jak tylko przychodzą, Sami włazi im na kolana i domaga się pieszczot. Będę musiała pilnować, żeby ktoś pod kurtką nie wyniósł ;)

3. Poza tym, Sami odkryła parapet na kaloryferem, muszę jej uszyć jakąś podusię na wymiar, bo to chyba będzie jej ulubione miejsce.

4. Sami przychodzi do mnie spać. Włazi pod kołdrę, układa się na poduszce i liże mnie na dobranoc po nosie. Muszę spać całkiem nieruchomo, bo boję się, że ją zgniotę, jak się będę wiercić.

5. Arian wygrała ligę antybiotykową i puchar przeciwzapalny, ale odpadła w półfinałach pucharu robakowego. Kolejny mecz w sobotę, Sami vs. wet. Może on sobie poradzi. Te tabletki na robale śmierdzą tak, że nawet Kitiket nie skutkuje :/

Arian

Post » Pt mar 15, 2013 20:33 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Arien - wklejam ci swój wątek. Zajrzyj to zobaczysz jakie mamy drapaki i całą resztę.
viewtopic.php?f=1&t=151257
Obrazek

Ewa L.

Post » Nie mar 17, 2013 8:32 Re: Jeszcze nie mam kota. Już mam :) Sami poznaje rodzinę.

Dzień dobry :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

[poprzednia][następna]