Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor chuligan :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 03, 2013 19:19 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

:( patrząc na Maurysia nie powiedziałabym że może mu coś dolegać
nie trać wiary Kinia, musi być dobrze

ja tydzień temu myślałam że już straciłam moją Burisię, jak wpadłam do weta to byłam pewna że już nie żyje :cry:
a na drugi dzień szalała jakby nic się nie stało
i takie to nasze życie urozmaicone z kociastymi mamy
Obrazek Obrazek

JolaJ

Od: Pt sty 14, 2011 18:58

Post » Nie mar 03, 2013 20:51 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Ojej, co się stało Burisi?
Biedulka :( . Ty też :( .
Mam nadzieję, że już wszystko w jak najlepszym porządku :ok: .
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Nie mar 03, 2013 22:18 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Do jakiej d...? Spokojnie bo się koty zdenerwują.. Wyniki to nie kot. Wyczekaj tej kontroli i się okaze coś może. W sumie jak się dobrze czuje i zachowuje to może i wyniki da sie poprawić.
A co z nimi jest nie tak?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Nie mar 03, 2013 22:39 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

morelowa pisze:A co z nimi jest nie tak?

Wszystko!
Morfologia, biochemia, jonogram. Triglicerydy wyleciały w kosmos, właściwie do innej galaktyki... Pojawiła się jakas lipemia.
A Maurycy jest okazem zdrowia i właśnie ma klasyczną kocią głupawkę :twisted: .

A tu proszę zdjęcie Fiodusia - dzidziusia jeszcze z DT :D :
Obrazek

Po wczorajszym szaleństwie z suchą karmą mam 100% pewności, że Fiodor nie może jej jeść :roll:
Obrazek

Revontulet

Post » Pon mar 04, 2013 7:50 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Revontulet pisze:Wszystko!
Morfologia, biochemia, jonogram. Triglicerydy wyleciały w kosmos, właściwie do innej galaktyki... Pojawiła się jakas lipemia.

Ojej, a możesz wstawić wyniki?
albo przesłać mi na pw?

Revontulet pisze:Po wczorajszym szaleństwie z suchą karmą mam 100% pewności, że Fiodor nie może jej jeść :roll:

Wiesz - kotu jedzącemu wyłącznie mokre podanie nagle na raz całą michę suchej nie było zbyt rozsądne ;) Podejrzewam że u każdego kota w takiej sytuacji wystapiłyby problemy :wink:
Dlatego nasze dostają codziennie symbolicznie po kilka chrupek żeby układ trawienny był zawsze przygotowany na ewentualną konieczność podania suchego posiłku.
Myślę że Fiodor mógłby dobrze tolerować suche z niewielką zawartością ryżu - np tą nową PoN.
Swoim jelitowcom podaję wysokomięsne karmy z niewielką zawartością ryżu, bardzo dobrze wpływa na wrażliwy układ pokarmowy.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon mar 04, 2013 8:13 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

To co się Fiodkowi stało po tej karmie?
Jak widać - zapowiadał się bardzo dobrze już w dziecięńctwie :D

Biedny Mauryś :( A nie ma wersji, że jakaś pomyłka czy coś... ? :? I czy na coś - poza astmą - one wskazują wg Twoje wiedzy?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pon mar 04, 2013 9:32 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Ojej, zmartwił mnie Maurycy :(

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pon mar 04, 2013 9:38 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Broszka, masz rację. Tylko że Fiodor zjadł ok. 30 g tej karmy (Porta 21 ta zielona- wiec chyba dla wrażliwców). To było przed południem, potem jadł już tylko mokre. Kupa była w nocy.
Fiodor jadł RÓŻNE suche karmy i zawsze efekt był ten sam.
Co ciekawe mokre mogę mieszać swobodnie (w ciągu jednego dnia dostaje bardzo dobre puszki i średnie i surowe mięso) - i nic się nie dzieje, niezależnie od tego co zje.

Revontulet pisze:Dlatego nasze dostają codziennie symbolicznie po kilka chrupek żeby układ trawienny był zawsze przygotowany na ewentualną konieczność podania suchego posiłku.

Symboliczna ilosć to ile? Fiodor w ostatnim miesiącu czasem dostawał po 10 sztuk (! liczone :wink: ) poduszeczek odkłaczających whiskasa. Jeżeli to było raz na kilka dni- nie było problemu. Ale gdy już dostał je dwa dni pod rząd już pojawiał się smród.
Oczywiscie będę eksperymentować z suchymi karmami w maleńkich ilościach - wolałabym, żeby jednak trochę suchej też jedli.
morelowa pisze:To co się Fiodkowi stało po tej karmie?

Nic strasznego :wink: .
To co zawsze- ostatni kawałek kupy luźniejszy. Dokładnie to samo co zwykle, żadnych gwałtownych reakcji.

Broszka pisze:
Revontulet pisze:Wszystko!

Ojej, a możesz wstawić wyniki?
albo przesłać mi na pw?

Nie :mrgreen: .
Wyniki mam w PDF i nie umiem ich wstawić na forum (zreszta nie chcę żeby były na forum, przynajmniej do czasu wizyty u lekarza).
Mogę Ci przesłać mailem :wink:

morelowa pisze:Biedny Mauryś :( A nie ma wersji, że jakaś pomyłka czy coś... ? :? I czy na coś - poza astmą - one wskazują wg Twoje wiedzy?

Jasne, że brałam pod uwagę pomyłkę.
Ale to chyba nie to.
Na razie nic nie robię.
W środę wieczorem jedziemy do Niziołka, potem bedę tez kontaktować się z naszą panią doktor i zobaczymy.
Maurycy jest zdrowy!!!
Jak zawsze- dobrze wygląda tylko badania ma do kitu- też jak zawsze. Tylko tym razem bardziej do kitu...
Obrazek

Revontulet

Post » Pon mar 04, 2013 9:46 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

ja zawsze na wiosnę robię przegląd Srebkowi
jakoś tak koło kwietnia-maja

i zawsze się boję wyników
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Pon mar 04, 2013 10:10 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Revontulet pisze:Porta 21 ta zielona- wiec chyba dla wrażliwców

Moje wrażliwce nie tolerują tej karmy ;)

Revontulet pisze:Symboliczna ilosć to ile? Fiodor w ostatnim miesiącu czasem dostawał po 10 sztuk
Średnio tyle ile zmieści mała łyżeczka. Ale nie wszystkie dostają jednakowo, niektóre dosłownie kilka szt.
Odkłaczacz Whiskasa to chyba nie jest dobry przykład karmy suchej :mrgreen:
30g to strasznie dużo było - moim zdaniem oczywiście... Tym bardziej że chrupki Porty z tego co pamiętam są dość lekkie? :roll:

zaraz wyślę mojego maila na pw
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon mar 04, 2013 10:41 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Broszka pisze:
Revontulet pisze:Porta 21 ta zielona- wiec chyba dla wrażliwców

Moje wrażliwce nie tolerują tej karmy ;)

Fiodor nie toleruje żadnej suchej :mrgreen: .
Ale będę testować.
Zaraz wyślę Ci wyniki
Obrazek

Revontulet

Post » Pon mar 04, 2013 10:52 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

To ja i moje koty mamy znowu lepiej.. :? Oba żreja Portę zieloną [za radą Broszki :D ] i w róznych ilościach, zależnie od dnia i okoliczności i oba mają [puk,puk, puk ] normalne kupy i inne zachowania :mrgreen:
A jaka to jest ta dobra karma z ryżem? bo Porta jest z kartofelkami... :wink:
Kusi mnie żeby zmienić.. może na TotW?

Obrazek

morelowa

Post » Pon mar 04, 2013 12:20 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Revontulet pisze:Broszka, masz rację. Tylko że Fiodor zjadł ok. 30 g tej karmy (Porta 21 ta zielona- wiec chyba dla wrażliwców). To było przed południem, potem jadł już tylko mokre. Kupa była w nocy.

Raz kupilam tą zieloną.
Wszystkie koty mialy śmierdzącą sraczkę - nigdy więcej :evil:
Od dluższego czasu jedzą TOTW i żadnych problemów z tym nie ma.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon mar 04, 2013 12:36 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Oj Dziewczyny, strasznie sie przyczepiłyście do tej karmy :wink: .
To jeszcze raz: Fiodor jadł RÓŻNE suche karmy (RC, Orijen, Applaws, PoN, Wild cat Etosha, Porta 21- dwa rodzaje, przez moment RC Gastro) i ZAWSZE kupy miał TAKIE SAME- śmierdzące i kawałek luźniejszy.
Po odstawieniu suchego- problem całkowicie zniknął.
Teraz po jednorazowym podaniu JEDNEJ porcji suchej karmy (nie wiem czy to było 30 czy 20 g czy ile- nie ważyłam :wink: ) - znowu było TO SAMO- kawałek luźniejszy (90% kupa normalna, 10% luźniejsza).
Zjedzenie jakiejkolwiek mokrej karmy, czy jakiegokolwiek mięsa NIGDY nie doprowadziło do luźniejszych kup!
felin pisze:Od dluższego czasu jedzą TOTW i żadnych problemów z tym nie ma.

U niektórych zdarza sie, że wszystkie koty mają sraczkę po ToTW, a chwalą np. Applaws, u innych sytuacja jest zupełnie odwrotna. To raczej jest reakcja osobnicza.
Maurycy nigdy nie miał sraczki po niczym. Co nie znaczy, że każda karma jest dobra.
Fiodor ma problem z każdą suchą- co nie znaczy, ze każda sucha jest zła (tzn. w jakiś tam sposób jest, ale...).
W ogóle jestem zła i boję się o Maurycego :( I wszystko mnie wkurza :twisted: No!
Obrazek

Revontulet

Post » Pon mar 04, 2013 13:50 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, rok z Fiodem-chuligane

Ja się nie przyczepiłam!
Moje na razie nie miały żadnych sraczek po żadnej. Lubią suche. Muszę wydzielać i zastępować...

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]