Duża fabryka, dużo kotów - potrzebujemy pomocy dla Ślepaczka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 27, 2013 23:55 Duża fabryka, dużo kotów - potrzebujemy pomocy dla Ślepaczka

Jest w Poznaniu taki zakład, pewnie całkiem znany - STOMIL. Mieści się na obrzeżach miasta, rzadko kto tam zagląda, bo ów moloch jest ogrodzony, strzeżony i poza pracownikami właściwie nikt nie ma tam wstępu.

I oczywiście są tam koty.

Ile? Trudno powiedzieć - na pewno nie mniej niż 35, pewnie ponad 40, ale szacunki zależą od tego z kim się rozmawia. Koty są podzielone na 4 mniejsze stadka, z czego widziałyśmy z Hollis (z którą byłam tam na przełomie listopada i grudnia) trzy z nich, bo czwarte urzęduje podobno w jednej z hal fabrycznych, nie na zewnątrz, jak reszta. A że byłyśmy tam po godzinach pracy zakładu, to już się do tych halowych kotów nie dostałyśmy.

Władze fabryki początkowo wydawały się przychylne pomysłowi wysterylizowania całej tej kociej ekipy, ale im dalej w las, tym więcej drzew i każda kolejna rozmowa z Panami Dyrektorami Różnego Szczebla jest trudniejsza. Ostatnio dowiedziałam się np. że pan prezes uważa, że tych kotów jest za dużo i jak już je połapiemy, to mamy ich już tam nie przywozić z powrotem 8O Mhm, jasne. Poza tym mam sobie nie myśleć, że tak będę mogła wjeżdżać na teren, jak mi się podoba (dodam, że się zapowiadam telefonicznie i grzecznie pytam, czy tego i tego dnia można się pojawić). I jeszcze mam skonsultować to całe łapanie z opiekunami kotów z fabryki. Ok, skonsultowałam. Zgoda jest. Po czym dowiedziałam się od jednej z karmicielek, że pan kierownik wykonał telefon sprawdzający, czy mu aby nie nakłamałam i spytał panią karmicielkę, czy ona się zgadza na tę całą akcję, na co mu pani karmicielka rezolutnie odpowiedziała, że chyba oszalał że ją o takie rzeczy pyta, tak jakby to były jej prywatne koty :lol: Po czym dosadnie panu kierownikowi wytłumaczyła, że ma nie wydziwiać, nie robić problemów i się cieszyć, że ktoś chce pomóc w opanowaniu sytuacji. Na jak długo wystarczy ten komunikat, zobaczymy.

A propos karmicieli - są. Jest pani Basia - opiekująca się stadkiem nas stawem. Karmi koty głównie tym, co zostanie z pracowniczego cateringu. Na zdjęciach będzie widać, co jest w menu. Głównie ziemniaki z dodatkami, np. kapusty. Na w miarę przyzwoitą karmę dla kilkunastu kotów jej nie stać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koty ukrywają się gdzie bądź, nie mają żadnego stałego schronienia. Ten maluszek już nie żyje - zamarzł w Nowy Rok, bo nie znalazł kryjówki :cry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec menu:

Obrazek

Obrazek

Jest też stadko mieszkające w kanałach pod fabryką. Panowie z fabryki, twierdzą, że kotom niczego nie brakuje, ale misek pełnych jeszcze tam nie widziałam. Widziałam za to opakowanie po serku homogenizowanym z resztkami tegoż oraz wodę. Wyglądają te koty, cóż, smutno :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
(wyżerka przyjechała z nami)

Podczas wizyty dowiedziałyśmy się, że część kotów ginie w tych kanałach, w których próbują się chować przed zimnem - klinują się i "zapychają rury", jak mi to wytłumaczyli panowie :evil: Po czym opisali, jak wyciągali z takiej zatkanej rury napuchnięte od wody kocie zwłoki. Horror :evil:

I jest też stadko obok tokarni - nimi zajmuje się pan tokarz. Niektóre z tych kotów dają się głaskać. Mają się chyba relatywnie najlepiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod opieką tego pana, jest m.in. kot niewidomy - opiekował się nim od kociaka, małemu zaczęły ropieć oczy, pan przemywał mu je rumiankiem, i tak aż do momentu, aż kociak zupełnie stracił wzrok... :roll:

Obrazek

Taki sam los, czekałby z pewnością tego malca, którego zastałyśmy z Hollis w tokarni:

Obrazek

Obrazek

Po wysłuchaniu historii o tym, że na jego problemy z oczami, też na pewno pomoże rumianek, i że mały jest apatyczny, tylko dlatego że jest śpiący, a nie dlatego, że coś mu dolega, czarne toto zostało spontanicznie zapakowane do pudełka po piwie i powiezione przez całe miasto do weterynarza. Gdzie oczywiście dostało toto antybiotyki pod skórę i do oczu oraz kroplówę. A wszystko to na to zaspanie, ma się rozumieć :roll:

W ostatnią niedzielę, złapałyśmy w STOMILU, wspólnie z merka_85, pierwsze cztery koty - 2 kotki (w tym jedna 3-miesięczna) i 2 kocury. Ale to dopiero początek tej akcji. Będziemy tam musiały łapać jeszcze kilkanaście razy, żeby opanować sytuację, zanim posypią się maluchy. W tej chwili korzystamy z miejskich talonów na sterylizację, zobaczymy na jak długo ich wystarczy. Ale bardzo przydałoby się wsparcie: głównie w postaci karmy dla tych zwierzaków i pomocy w opłaceniu kosztów opieki weterynaryjnej. I pomoc przy ich transporcie - z fabryki do naszej kociej piwniczki, i stamtąd do weterynarzy. Gdyby ktokolwiek chciał nas wesprzeć w naszych działaniach w Stomilu, w jakikolwiek sposób, będziemy bardzo wdzięczne...
Ostatnio edytowano Nie kwi 28, 2013 12:28 przez MartaK, łącznie edytowano 2 razy

MartaK

Od: Sob mar 18, 2006 22:02

Post » Czw lut 28, 2013 0:06 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Hej, ja chciałabym Was wesprzeć finansowo albo karmą, jak mogę to zrobić?

Kibicuję Wam, żal takiej ilości kotów...
Sierpień 2020! Bazarek z dobrymi kosmetykami dla kota z TRIADITIS: viewtopic.php?f=27&t=198359&p=12306398#p12306398

variovorax

Od: Nie cze 24, 2012 12:41

Post » Czw lut 28, 2013 0:08 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

właśnie. poprosimy o konkretne namiary (konto i takie tam)
banerek też nie byłby bez znaczenia
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw lut 28, 2013 9:12 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

I ja jestem :) Konto będziemy znały na dniach, jest w trakcie załatwiana. Więc prosimy jeszcze na chwilkę się wstrzymać. Dziś wieczorem powstanie wydarzenie kotów na FB.
Mamy już wprawę w takich akcjach, robiłyśmy dworzec PKP i PKS w Poznaniu. Więc wiemy jakie to są koszty poza samym zabiegiem.
Także przyjmiemy każdą ilość karmy, mokrej, suchej, żwirki i witaminy.

No i trzymajcie kciuki za nas :)

Postaram się też o Banerek dla tego wątku.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Czw lut 28, 2013 9:43 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

straszne :cry:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Czw lut 28, 2013 10:26 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

variovorax pisze:Hej, ja chciałabym Was wesprzeć finansowo albo karmą, jak mogę to zrobić?

Kibicuję Wam, żal takiej ilości kotów...

Dziękujemy :) Tak jak napisała itaka, konto będzie dostępne najpóźniej w połowie przyszłego tygodnia. Od razu podam je wtedy w wątku.

Gdyby natomiast ktoś chciał zamówić dla Stomilaków prowiant lub żwirek , to na priv mogę podać zainteresowanym adres do wysyłki.

Zabers, ja się banerków nie tykam, nie mam zielonego pojęcia jak się je robi, liczę w tej sprawie na itakę :oops:

MartaK

Post » Czw lut 28, 2013 10:54 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Straszne :(
Ile jeszcze takich miejsc mamy w Poznaniu? Strach pomyśleć ...
I tak mają sporo szczęścia te koty, że nie są zabijane, bo przeszkadzają.

Nie mam jak teraz pomóc, ale np gdyby powstało coś w stylu ulotki o kotach w Stomilu (w wersji elektronicznej, ja sobie wydrukuję), mogłabym rozdawać na kocich wystawach i pokazach.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw lut 28, 2013 11:20 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Witam!
Jestem nowa na forum, ale chciałabym pomóc i kupić chociażby karmę dla kotów.
Proszę o wiadomość na jaki adres wysłać karmę i podpowiedź jaka karma może to być.

Pozdrawiam!

Asia90

Od: Pon lut 04, 2013 18:37

Post » Czw lut 28, 2013 11:27 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Gdyby ktoś chciał kupić coś dla kociaków Stomilowych, mam kod na rabat 15zł w zoo-dragonie - ale ważny tylko dziś.
Jakby co, proszę pw, to wyślę kod.
Obrazek

Avian

Post » Czw lut 28, 2013 11:29 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Avian pisze:Straszne :(
Ile jeszcze takich miejsc mamy w Poznaniu? Strach pomyśleć ...
I tak mają sporo szczęścia te koty, że nie są zabijane, bo przeszkadzają.

Nie mam jak teraz pomóc, ale np gdyby powstało coś w stylu ulotki o kotach w Stomilu (w wersji elektronicznej, ja sobie wydrukuję), mogłabym rozdawać na kocich wystawach i pokazach.

Pomysł z truciem i zabijaniem miał poprzedni prezes, bardzo niechętny kotom, ale chyba miał ważniejsze sprawy, i koty się mimo wszystko ostały. Ale ich los jest niepewny, bo STOMIL jest w stanie upadłości - nie wiadomo kiedy zakończy się funkcjonowanie tej fabryki, ale jak znikną stamtąd ludzie, to będzie niewesoło... Nie będzie komu doglądać tych zwierząt.

Avian, co do ulotek, to będziemy miały zachęcające do przekazania 1% z krótkim opisem działań na dworcu i teraz w Stomilu, więc jak będą gotowe, to bardzo chętnie przekażemy do rozdawania :)

Asia 90, dziękuję, zaraz wysyłam priv :ok:

MartaK

Post » Czw lut 28, 2013 11:36 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Avian pisze:Gdyby ktoś chciał kupić coś dla kociaków Stomilowych, mam kod na rabat 15zł w zoo-dragonie - ale ważny tylko dziś.
Jakby co, proszę pw, to wyślę kod.

Autocytat ;)

Znalazłam jeszcze drugi kod, wiec na dwa zakupy.
Obrazek

Avian

Post » Czw lut 28, 2013 12:39 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Zaznaczę sobie i pomyślę, w czym mogłabm się przydać.

Magis

Od: Pon lis 14, 2005 13:41

Post » Czw lut 28, 2013 13:00 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Musicie miec jakies konto zeby mozna bylo cos wplacic.
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Czw lut 28, 2013 13:12 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Wiemy i pracujemy nad tym. Jeśli ktoś ma potrzebę wsparcia Stomilaków wpłatą, a nie chce czekać do przyszłego tygodnia, kiedy będę mogła podać numer rachunku, to na razie mogę udostępnić numer swojego konta i wpłaty, które na nie wpłyną, będę na bieżąco rozliczała w wątku. Proszę tylko o priv w tej sprawie.

MartaK

Post » Czw lut 28, 2013 14:23 Re: STOMIL Poznań - duża fabryka, dużo kotów, dużo do zrobi

Jeżeli nie wpadnie jakieś inne miejsce, gdzie pilnie będę potrzebna do łapania, to mogę łapać & wozić :D Ino po 11.03....

Duża von Focha

Od: Śro kwi 29, 2009 14:04

[następna]