halbina pisze:Dojechaliśmy po 12.00, kot rozluźniony zniósł radość maluszków i zwiedził od razu mieszkanie.
Proszę forumowiczów, którzy lepiej znają się na rasach norweskim i ewentualnie mco, bo coś z takich ma w sobie Puszek - sierść, umiłowanie wody bieżącej i zimna... o porady dla Pani Ani, jak prawidłowo powinna zająć się jego higieną i dietą (szampon, szczotka, czesanie, rodzaj karm dobrych a nie najdroższych i inne przysmaki). Na razie Pani Ania jest przejęta, ale to ich pierwszy kot, a ma dwoje małych dzieci, więc w sumie teraz troje... I podrzucajcie linki do niedrogich, a dobrych np. kuwety krytej albo drapaka fajnego.
A Panią Anię zachęcam do częstych wpisów i dzielenia się swoją radością i wątpliwościami oraz o pytania.
PS: Koleżanki samochód zepsuł się w drodze powrotnej...

Witam z domu gdzie są 4 panny norweskie leśne i najważniejsza czarna domowa Panterka.
Sierść - trzeba sprawdzać, czy nie tworzą się kołtuny np. pod paszkami, na ogonie, na kryzie, na portkach - nie każdy kot musi mieć skłonność
najlepiej początkowo wyczesywać, gdy kot śpi
ogona nie czeszemy albo bardzo delikatnie, kołtunów jeśli nie chcą sie rozczesać - uciąć ( jak najmniej sie da)
do szczotkowania sierść szczotka drobna dla długowłosych o w takim stylu ,
http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... mery/30589 ale wydaje mi sie że w sklepach zoolog czy nawet marketach mozna taniej kupić
+ grzebień metalowy ( szerszy rozstaw zębów)
kota wystarczy wyczesywać np raz w tygodniu, czesanie jest też masażem dla skóry
woda - lubią pić też np kapiącą z kranu, albo wejść do wanny i trochę zmoczyć łapy, lub zagarniać wodę z miski
kot nie potrzebuje kąpieli, chyba że jest to kot wystawowy; normalnie wystarczy przetrzeć futro np. wilgotną ściereczką
zimno - jak każdy kot są "egzemplarze" , którym zimno nie przeszkadza,a wręcz lubią, ale są i ciepłolubki - gdy kotu jest za gorąco wykłada sie na kafelkach w kuchni czy łazience
karma - najlepiej znaleźć znajomego i wspólnie składać zamówienia
Norweskie/ norwesko podobne , MCO, syberyjczyki są to koty o charakterze psa.
Lubia sie bawić.
Nasze warczą, gdy coś nieprzyjaznego dzieje sie na klatce schodowej itp. W lecie nasza Alga zaprowadziła mnie do pokoju, gdzie usłyszałam za oknem spazmatyczny płacz niemowlecia - nietrzeźwy chlopak chcial wyjmować dziecko z wózka, zaplatało mu sie w szelkach.
Irbis daje znać, gdy mam wracać do domu, czeka pod drzwiami, podobnie pod drzwiami łazienki itp.
Tigi jak pies cicho wpatruje sie w człowieka i zaprowadza w miejsce, gdzie czegoś chce.
Jak im sie chce, potrafia nauczyć się sztuczek jak pies.
Tu np. nasza Bestla
http://www.youtube.com/watch?v=okh2LHEDWRgŻyczę wielu radości, jak sie pokochacie, bedzie cudnie