Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 22, 2013 22:10 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Powiem Wam, że po tym temacie teraz posprawdzałam na wszystkich moich kotach.
Filcak jest dobry, jak nie ma filcu to pięknie wyczesuje i podszerstek i Maniowi i Lusi.
Tam gdzie go nie ma w nadmiarze ślizga się tylko lekko po kocie i można zrobić długi ruch, jak napotka duże ilości "waty" to ją zbiera i od razu tak tempo "chodzi", trzeba uważać bo to ciągnie kota, ja to robię w tym momencie krótkimi ruchami naciągając skórę powyżej (wtedy kota nie szarpie i nie boli).
Tigrze jedne portki (na jednej nodze) tym potraktowałam i też ok, wyczesał kłębek watowatego futra, drugiej nogi nie dałam rady na raz bo zwiała :) . Czesząc bałam się, że straci portki (że za bardzo wyczesze) ale nie, wyglądają normalnie.
Czyli podsumowując, filcak jest chyba praktyczniejszy (bo i na podszerstek i na dredy). Kupę futra mam już w koszu, będzie mniej w domu. :)
Najfajniej to wygląda u Lusi bo z czesanego czarnego kota mam kłęby biało srebrnego futra (ona ma pod spodem biało srebrny podszerstek).
12 stycznia 2014 mija rok od kiedy Tigra jest z nami :)

ManfredkotTusi

Od: Czw cze 18, 2009 0:42

Post » Pt lut 22, 2013 22:25 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

koteczekanusi pisze:A próbowałaś wersję dla długowłosych? Bo są dwie - i może warto kupić dla psów długowłosych.

a jaka to wersja?
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pt lut 22, 2013 22:26 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

ManfredkotTusi pisze:Powiem Wam, że po tym temacie teraz posprawdzałam na wszystkich moich kotach.
Filcak jest dobry, jak nie ma filcu to pięknie wyczesuje i podszerstek i Maniowi i Lusi.
Tam gdzie go nie ma w nadmiarze ślizga się tylko lekko po kocie i można zrobić długi ruch, jak napotka duże ilości "waty" to ją zbiera i od razu tak tempo "chodzi", trzeba uważać bo to ciągnie kota, ja to robię w tym momencie krótkimi ruchami naciągając skórę powyżej (wtedy kota nie szarpie i nie boli).
Tigrze jedne portki (na jednej nodze) tym potraktowałam i też ok, wyczesał kłębek watowatego futra, drugiej nogi nie dałam rady na raz bo zwiała :) . Czesząc bałam się, że straci portki (że za bardzo wyczesze) ale nie, wyglądają normalnie.
Czyli podsumowując, filcak jest chyba praktyczniejszy (bo i na podszerstek i na dredy). Kupę futra mam już w koszu, będzie mniej w domu. :)
Najfajniej to wygląda u Lusi bo z czesanego czarnego kota mam kłęby biało srebrnego futra (ona ma pod spodem biało srebrny podszerstek).

moim zdaniem jest praktyczniejszy i lepszy :wink:
Obrazek

dalia

Post » Sob lut 23, 2013 8:12 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

ooo to ja chyba filcaka potrzebuje, zeby te warstwy podszerstka wyczesac, zwlaszcza na podwoziu kota :?
dom bez kota to nie domObrazek
ObrazekObrazekKarolObrazekZara
Wesemir[*]zawsze bede tesknic.

alma_uk

Od: Pt lut 18, 2011 19:03

Post » Sob lut 23, 2013 9:31 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

no i znów jestem do tyłu :oops:

koteczekanusi pisze:Korneliusz za często molestuje małą, to chyba jednak w jej oczach przekracza zabawę. Niby najpierw jest fajnie, lizanie po łebku itd., ale potem zaczyna ją gryźć, ona odpycha się łapami i wrzeszczy, a potem ucieka. Stresuje się. Nie wiem, jak Korneliusza oduczyć tego. Kiedy to się dzieje przy mnie, interweniuję, chociaż niby wiem, że nie powinnam się wcinać w kocie stosunki. Mam nadzieję, że upomnienia typu "niedobry Korneliusz" coś dadzą, bo nie chcę, by mała popadła w nerwicę.

u nas/u mamy Lulka tak miłośnie Teklę napadała aż ta się wkurzała i szła gdzie indziej, unormowało się, leją się ile wlezie, ale to raczej w formie zabawy, w każdym razie obie mają się dobrze:)

i chyba też sobie filcak sprawię 8O bo Kotul uparcie nie chce stać się kotem krótkowłosym, może krótką sesję filcakiem by już przetrwał
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Sob lut 23, 2013 21:54 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Ja nie potrzebuję filcaka, bo nie mam kotów z długą sierścią, którym się robią dredy. Chodzi mi tylko o to, by pozbyć się latających po domu kłaków. Tak jak na tej reklamie na youtube, którą wkleiłam. Chyba jednak filcak nie działa tak jak furminator. NO owszem wyczesywać cos tam wyczesuje, ale to i szczotka część futra wyczesze.
Dla dalii wersje furminatora: http://www.zooplus.pl/ask?q=oryginalny+ ... tor&num=20

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Sob lut 23, 2013 21:59 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Uwierz mi, ja też mam 2 krótkowłose (pisałam o tym), szczotki wszelakie i grzebienie. Nic tak nie wyczesze kłaków :)
Nagrałabym film co on robi krótkowłosemu ale to trudne technicznie samemu :wink:

ManfredkotTusi

Post » Sob lut 23, 2013 22:12 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

koteczekanusi pisze:Ja nie potrzebuję filcaka, bo nie mam kotów z długą sierścią, którym się robią dredy. Chodzi mi tylko o to, by pozbyć się latających po domu kłaków. Tak jak na tej reklamie na youtube, którą wkleiłam. Chyba jednak filcak nie działa tak jak furminator. NO owszem wyczesywać cos tam wyczesuje, ale to i szczotka część futra wyczesze.
Dla dalii wersje furminatora: http://www.zooplus.pl/ask?q=oryginalny+ ... tor&num=20

dzięki obejrzałam
u dobrze owłosionego kota nie wyczesze kołtunka
ja mam grzebienie o ząbkach długości min 3 cm i one do skóry dochodzą
są rewelacyjne do wyczesywania długiego futra
ficak jest typowo na kołtuny - rozcina je i wyciąga z futra
Obrazek

dalia

Post » Sob lut 23, 2013 23:30 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Nie mam kołtunów, Korneliusz raz miał, ale to zaraz po schronisku. Mam grzebień i szczotkę dla każdego kota. Największy problem w tym, że ani nie chce mi się kotów regularnie wyczesywać, ani Korneliusz tego zbyt nie lubi. Kawa już nauczyła się to traktować jako pieszczotkę. A te dwa są źródłem kłaków.
W końcu wzięłam i zamówiłam ten furminator, zobaczymy, co z niego będzie.
Jeśli kupujecie w zooplusie, to za punkty rabatowe można dostać Furmaster (czyli nie ten oryginalny).

koteczekanusi

Post » Nie lut 24, 2013 15:11 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

A wiecie może, czy jest jakiś tańszy odpowiednik Uro-petu? To pasta - do zakwaszania moczu chyba. W każdym razie ma zwalczać kryształy. Niestety, u moich tubka starcza ledwo na tydzień, a mam dawać przez 3 miesiące... Albo jakiś inny sposób na zakwaszanie. Coś czytałam kiedyś o witaminie C, ale czy to działa na koty?
Od razu zaznaczam, że nie przejdę na karmę urinary.

koteczekanusi

Post » Nie lut 24, 2013 15:43 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Wit.C- nie.
Cystone - poczytaj. Wet mi zaproponował zamiennie za pastę, kiedy sie nie zgodziłam na urinary. Jest dużo tańsze. U mnie jest zalecenie 1/4 tabletki a jest ich 60.
Jest odpowiednik Cystone , specjalnie dla zwierząt, ale ma ten sam skład i nie jest dostępne w Polsce więc nie ma co się zajmować.
Wtykam w gardło w kapsułce, po podzieleniu.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Nie lut 24, 2013 16:06 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Już doczytałam, że witamina C nie, za to żurawina tak.

koteczekanusi

Post » Nie lut 24, 2013 16:46 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Przypadkiem kupiłam dziś tani furminator za 15 zł na stoisku w Galerii Łódzkiej (pokaz kotów) :D
http://sklep.zookarina.pl/towary_obrazy ... 4753_a.jpg
W sklepie internetowym ten sam kosztuje 60,15 zł.
Będę testować później :)
Ostatnio edytowano Nie lut 24, 2013 22:17 przez ManfredkotTusi, łącznie edytowano 1 raz

ManfredkotTusi

Post » Nie lut 24, 2013 17:29 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

A ja dla posiadaczom kotów pól i długowłosych będę polecać ten grzebień: http://germapol.istore.pl/pl,product,13 ... alowy.html
Idealnie dochodzi do skóry, wyciąga mniejsze kołtuny. I raz na rok kąpiel w dobrym szamponie by pozbyć się martwego podszerstka.
Wypróbowałam furminator, ale ja nie chcę mieć kotów krótkowłosych, tylko półdługowłose a furminator użyty z rozmachem potrafi przerobić tak kota.

Podpisano: posiadaczka Bajry, ktorej kołtuny robią się od podmuchu wiatru.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie lut 24, 2013 19:01 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Koty długowłose (takie mam i o takich mogę pisać) nie powinny być czesane furminatorem.
Generalnie uważa się na np.Planecie Persji,że furminatory są niezbędne TYLKO dla niektórych ras psów i to tylko w okresach linienia.
Podszerstek kota można nim tylko uszkodzić.
Pers to podszerstek, ten puch.
Jestem wrogo natawiona do łysych persów!

A już furminator za 15 zł...ja za mój grzebień (podobny do tego z linku) płaciłam ponad 70 zł.
Szczotka do łapek kosztowała 100.
Nie boicie się czesać czymś takim?
Przecież uszkodzona sierść to kilka miesięcy pracy!

Pamiętam historię z Planety o persie któremu się ogon puszył.Pan wyczesywał a ogon się puszył nadal.
W końcu panu się udało: przestał się puszyć.Łysy był.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

[poprzednia][następna]