Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt lut 22, 2013 15:41 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Warto mieć, ja używam swojego w czasach "wielkiego linienia", mam taki inny niż te na foto (nie proste zęby- noże ale zakrzywione ale wolałabym taki prosty jak grzebień), ze sklepu stacjonarnego i potwierdzam, że jak się człowiek zagalopuje to wytnie kota na krótkowłoso i cieniuśki kot się robi . :ryk:
12 stycznia 2014 mija rok od kiedy Tigra jest z nami :)

ManfredkotTusi

Od: Czw cze 18, 2009 0:42

Post » Pt lut 22, 2013 15:49 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

MariaD pisze:
rastanja pisze:Świta mi coś, że kiedyś na forum ktoś odradzał furminator... sama się nad nim zastanawiałam, bo kłaczorów tyle fruwa w powietrzu, że hej. Przeszperam forum jeszcze raz.

Furminator nie jest zły, tylko trzeba kupić dobrej marki. Bywają "podróbki" tańsze ale do luftu.
Czesałam kiedyś podróbką i się zraziłam do produktu, dopóki nie dostałam do wypróbowania oryginału. Wyczesanie tony futra zajmuje 5 minut, kot długo pozostaje bezkołtunowy. Tylko trzeba uważać by nie przesadzić i nie zrobić z kota łysola.

MariaD a jakiej firmy polecasz? Może też sobie sprawię, bo Bono strasznie się kołtuni :? . Ma zupełnie inną sierść niż Luna.
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Pt lut 22, 2013 15:56 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

rastanja pisze:
MariaD pisze:
rastanja pisze:Świta mi coś, że kiedyś na forum ktoś odradzał furminator... sama się nad nim zastanawiałam, bo kłaczorów tyle fruwa w powietrzu, że hej. Przeszperam forum jeszcze raz.

Furminator nie jest zły, tylko trzeba kupić dobrej marki. Bywają "podróbki" tańsze ale do luftu.
Czesałam kiedyś podróbką i się zraziłam do produktu, dopóki nie dostałam do wypróbowania oryginału. Wyczesanie tony futra zajmuje 5 minut, kot długo pozostaje bezkołtunowy. Tylko trzeba uważać by nie przesadzić i nie zrobić z kota łysola.

MariaD a jakiej firmy polecasz? Może też sobie sprawię, bo Bono strasznie się kołtuni :? . Ma zupełnie inną sierść niż Luna.

Nie wiem jaka to była firma, pożyczyła mi ewkaa. Pisz do niej pw. Jak walcze z koltunami przy pomocy stalowego grzebienia.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt lut 22, 2013 16:09 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Też mam stalowy grzebień, z resztą z Twojego polecenia :mrgreen: Fakt - też bardzo ładnie wyczesuje, ale Boniś nie ułatwia mi zadania... jakby to powiedzieć... mało dba o swoją higienę :mrgreen: Luna pucuje się non stop a on bardzo rzadko i cała pielęgnacja spada na mnie. Może ten furminator raz na jakiś czas troszkę by mi dopomógł :D
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Pt lut 22, 2013 16:17 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

O ja mam taki, nie mam porównania, które lepsze ale ten mój się sprawdza, choć kiedyś kupię taki jak Wy macie bo chyba lepsze są od mojego.
Obrazek

ManfredkotTusi

Post » Pt lut 22, 2013 17:50 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Ja mam taki jak na tej aukcji http://allegro.pl/furminator-maly-i3013506460.html . Tylko nie wiem czy akurat ten rozmiar.

Jek

Od: Czw paź 23, 2008 19:18

Post » Pt lut 22, 2013 18:12 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Wrzućcie sobie w wyszukiwarkę w zooplusie, tam będzie ten oryginalny. Zresztą chyba dałam link we wcześniejszym poscie. Dla kota chyba 119 zł. Można pewnie kupić XS dla długowłosego psa za 99.
Ale jak działa ten furminator? On nie wyczesuje, tylko jakoś wycina futro? Bo wygląda jak zwykły grzebień.
Z opinii negatywnych na zooplusie czytałam, że usuwa (wycina?) też zdrowe włosy i jeśli za często się używa, to zwierzak robi się wyłysiały. A w opisie jest, że niby codziennie trzeba tym czesać.

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Pt lut 22, 2013 18:25 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Tak, mój jakby goli (wyrywa, wyczesuje) te krótkie pod spodem a długie zostawia. Jednak gdy nie ma nadmiaru podszerstka nic nie zostaje na zębach furminatora.

Obrazek

Edit
Taka moja uwaga.
Na filmach podszerstek spada ze zwierzaka a w moim zostaje na zębach urządzenia, trzeba ręcznie wyjmować to co wyczesze :)
Ostatnio edytowano Pt lut 22, 2013 19:25 przez ManfredkotTusi, łącznie edytowano 1 raz

ManfredkotTusi

Post » Pt lut 22, 2013 19:22 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

Czyli jednak może warto zainwestować...

koteczekanusi

Post » Pt lut 22, 2013 19:25 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

ManfredkotTusi Twój grzebień to nie furminator a filcak
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pt lut 22, 2013 19:27 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

ManfredkotTusi pisze:Tak, mój jakby goli (wyrywa, wyczesuje) te krótkie pod spodem a długie zostawia. Jednak gdy nie ma nadmiaru podszerstka nic nie zostaje na zębach furminatora.

Obrazek

Edit
Taka moja uwaga.
Na filmach podszerstek spada ze zwierzaka a w moim zostaje na zębach urządzenia, trzeba ręcznie wyjmować to co wyczesze :)

to bylby idealny dla mojej Zarazy.
Mimo wysilkow, wycinania, czesania, dorobilismy sie juz nie koltuna a filcu zbitego na blache na piersi kotki :evil: akurat zaraz pod kryza. W tygodniu idziemy do fryzjera wygolic, a potem to chyba kuoie furminator, bo co mi zostaje?
dom bez kota to nie domObrazek
ObrazekObrazekKarolObrazekZara
Wesemir[*]zawsze bede tesknic.

alma_uk

Od: Pt lut 18, 2011 19:03

Post » Pt lut 22, 2013 19:28 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

dalia pisze:ManfredkotTusi Twój grzebień to nie furminator a filcak

8O no popatrz jak to człowiek żyje w nieświadomości ale filcak też dobry :)
To znaczy, że ten filcak używa się do sfilcowanych miejsc?
Właśnie się dziwiłam, że mi Google mojego "furminatora" nie wyszukuje a teraz jak wpiszę filcak to tego w pytę mam w wynikach, dzięki za oświecenie :)

ManfredkotTusi

Post » Pt lut 22, 2013 20:00 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

ManfredkotTusi pisze:
dalia pisze:ManfredkotTusi Twój grzebień to nie furminator a filcak

8O no popatrz jak to człowiek żyje w nieświadomości ale filcak też dobry :)
To znaczy, że ten filcak używa się do sfilcowanych miejsc?
Właśnie się dziwiłam, że mi Google mojego "furminatora" nie wyszukuje a teraz jak wpiszę filcak to tego w pytę mam w wynikach, dzięki za oświecenie :)

on jest właśnie na kołtuny
te ząbki rozcinają skołtunioną sierść

ja osobiście furminatora dla długowłosych nie polecam - nie dochodzi do skóry więc kołtunkom nie szkodzi :twisted:
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pt lut 22, 2013 20:13 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

W takim razie chyba lepiej mieć filcaka bo i krótkowłose obrobi zmniejszy ilość podszerstka (foto) i długowłosemu się przyda na ewentualne kołtuny.
Jednak przy okazji kolejnych zakupów zanabędę jakiś tani (jako wyposażenie dodatkowe) furminator.

ManfredkotTusi

Post » Pt lut 22, 2013 22:01 Re: Koty generalnie,acz nie zawsze normalnie na 5

A próbowałaś wersję dla długowłosych? Bo są dwie - i może warto kupić dla psów długowłosych.

koteczekanusi

[poprzednia][następna]