Nie chce bezo petu też - ale tym trudniej pluć. Co nieco powąchał, ale jeść nie chciał tylko się wody napił. Co do odrobaczania - wg książeczki dostał tak:
- 18.01.2013 - paratex
- 22.01.2013 - milbemax
- 01.02.2013 - milbemax
- 15.02.2013 - cestal
21.01.2013 - szczepienie (nie ma nazwy i rodzaju szczepionki, więc nie napiszę).
Poza tym 3 zastrzyki co 10 dni carthropen vet (ostatni 17.02.2013) oraz onsior (pierwszy wpis jest o nim z 28.01.2013), mam zalecenie podawać go codziennie (dostałam chyba 10 tabletek) - to niesterydowy przeciwzapalny i przeciwbólowy;
ulotka, w której piszą m.in.
Stosowanie u kotów z wadami serca, nerek lub wątroby, odwodnionych lub cierpiących na hipowolemię lub hipotensję może stwarzać dodatkowe ryzyko dla zdrowia. Jeśli nie można uniknąć stosowania produktu, koty powinny znaleźć się pod ścisłą obserwacją.
U kotów zagrożonych owrzodzeniem żołądkowo-jelitowym lub wykazujących wcześniej nietolerancję na inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), stosować niniejszy produkt leczniczy weterynaryjny pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym.
[...]
4.6 Działania niepożądane
Często zgłaszano łagodne i przemijające biegunki, luźne stolce lub wymioty.
[...]
4.9 Dawkowanie i droga podawania
Dawkowanie doustne.
Podawać bez pożywienia lub z małą ilością pokarmu. Tabletki Onsior są łatwe w podawaniu i dobrze tolerowane przez większość kotów. Tabletek nie należy łamać lub dzielić.
Zalecana dawka robenakoksibu to 1 mg/kg masy ciała; dawka może wynosić 1-2,4 mg/kg. Podawać codziennie, raz na dobę, o tej samej porze przez okres do 6 dni, zgodnie z poniższą tabelą.
Co do wyników - z 20.01.2013: za niskie erytrocyty, hemoglobina i hematokryt, za wysokie monocyty, MCH i MCHC typowe osłabienie, anemia i jakiś stan zapalny) oraz za wysoki potas. ALT i AST w normie, fosfotaza zasadowa, mocznik i kreatynina sporo poniżej normy, wapń minimalnie za niski.
Wyniki z 07.02.2013 (czyli 12 dni przed moim przyjazdem po niego) - mocznik w normie, kreatynina za niska, albuminy 1,65 (norma: 2,7 - 3,9). Czerwone krwinki poniżej normy /spadły w stosunku do wyników z 20.01./, białe - powyżej.
Hemoglobina też spadła i hematokryt (HGB z 7.4 do 5.2, HCT z 21.07 do 18.1). Jak się zmieniły wątrobowe po tych odrobaczaniach i lekach to nie wiem, bo ich nie mam. Leukocyty spadły o 0.1 i nadal za wysokie.
Co do RTG - zmiany zwyrodnieniowe stawów oraz silna deformacja nasad kości długich.
Jak powiedział ortopeda (patrz wpis na blogu) - karmić, ćwiczyć i wszystko zależy od organizmu Norbiego. Wet powiedziała mi, że wg niej to już tam w lecznicy za bardzo nie da się więcej zrobić i że tylko w domu ma szansę, ale musi zacząć jeść wartościowe jedzenie a nie fast food.
Nadal myślicie, że Jego problemem jest oko i że do okulisty pilnie trzeba? Nie wydaje mi się... zobaczę jak będzie jutro z Jego apetytem - jeśli coś zje, to poczekam do środy z badaniami (morfologia, biochemia) jak będę szła na zastrzyk na stawy (nie chcę Go zbyt wiele razy stresować wetem), a jeśli nie - jutro pójdę tam, gdzie mają sprzęt na miejscu i zrobię mu morfologię i biochemię, żeby widzieć, co się od tego 07.02. (dwa tygodnie) zmieniło i w którym kierunku.
Na razie siada, chodzi, myje się, kuwetkuje. Wtorek wieczorem, środę i wczoraj chodził na adrenalinie jakby się czegoś nawciągał co najmniej (mam nadzieję, że tylko na adrenalinie). Dzisiaj emocje opadły i śpi...
...