Mam jeszcze jedno pytanie: czy przyrząd do infuzji, czyli tę całą rurkę, można użyć więcej niż jeden raz? Frodo ma mieć kroplówki co ok. 4 dni.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
alahari pisze:Dziś pierwszy raz robiłam kotu kroplówkę - glukoza + NaCL 2:1. Miał dostać 250-300ml, czyli połowę butelki. Niestety nie byłam w stanie jej dobrze obserwować i nie zauważyłam, że się zassała, wydawało mi się, że jeszcze nie wlaliśmy tyle ile trzeba (pół). Potem okazało się, że poszło więcej, poziom przez to wgniecenie wydawał się wyższy. Frodo mógł dostać ok. 400 ml. Czy to mu nie zaszkodzi??
Mam jeszcze jedno pytanie: czy przyrząd do infuzji, czyli tę całą rurkę, można użyć więcej niż jeden raz? Frodo ma mieć kroplówki co ok. 4 dni.
alahari pisze:Tak, oczywiście
felin pisze:Spokojnie. Wlewy podskórne wchlaniają się bardzo powoli - szansa, że mu 100ml więcej zaszkodzi jest w zasadzie żadna.
ana pisze:Z własnych doświadczeń:
1. 400 ml. to sporo, ale stało się, trudno. Po prostu na przszyszłość trzeba będzie uważać.
Ja, żeby uniknąć takich niespodzianek zawsze w trakcie podawania kroplówki otwieram zawór odpowietrzający - ta niebieska klapka w części przy butli. Tam jest filtr i mikroby się przez niego nie przedrą. Dodatkowo staram się co trochę "podpompować" zapadające się ścianki butli, żeby przez zawór intensywniej wchodziło powietrze.
Oczywiście po skończeniu sesji zawór zamykam.
2. Kroplówki zawierające glukozę (świetną pożywkę dla wielu drobnoustrojów) zawsze traktowałam jednorazowo, ew. dopuszczałam półdniową przerwę między jednym a drugim podaniem. Myślę, że u Ciebie zasadniej by było po prostu kupować od weta mniejsze butle:250ml.
Jeśli nie ma, poproś, żeby Ci sprowadził. Możesz też spytać w aptece, czy będą honorowali zwykłą receptę od lekarza weterynarii -- w przypadku kroplówek z glukozą, mogą wymagać specjalnego druku, ale to Ci wyjaśnią i w razie czego dadzą/przyślą druk.
Użytkownicy przeglądający ten dział: ametyst55, Bestol, elmas, Google [Bot], Silverblue i 379 gości