Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
margoth82 pisze:Dziewczyny i Chłopaki,
czy ktoś z Was kojarzy koty spod Superjednostki? Ostatnio moja firma przeniosła się do nowego biurowca i dostałam parking między Ślizgowcem, a budkami handlowymi od strony Skargi (tam gdzie gastromatic) i przyuważyłam tam grupki kotów/ głownie czarnych/, na dachu budki z chlebem, obok samochodów itp.
Zrobiłam rekonesans i spotkałam starszą panią karmicielkę, jak sama stwierdziła okazjonalną, pokazała mi kocie domki pod Superjednostką /niektóre w średnim stanie/ wg niej kotów jest ok.10 i nie są kastrowane /częsciowo potwierdza to moją obserwację - wśród kotów z parkingu były niekastrowane kocury/. Jak zapytałam o sterylizację/kastrację na UM, pani poinformowała mnie, ze się nie da, "bo jakaś inna pani, która dokarmia koty regularnie się na sterylki nie zgadza" :/
Moje pytanie czy ktoś z Was kojarzy jakieś działania lub sam działa w tamtej okolicy?
Jeśli to prawda, ze koty są nieciachniete to chciałabym coś z tym zrobić, bo ciepło się robi,a one odżywione, mogą się mnożyć na potęgę :/
Mieszkam teraz obok Rybnika, gdzie też mam sporo kotów na głowie i dojeżdżam tylko do pracy do Katowic, ale w miarę możliwości chciałabym i mogę się zaangażować się, z tym, że najlepiej byłoby zeby ogarnął to ktoś lokalny. W razie czego mogę służyć darmowym transportem do lecznicy, jakimiś funduszami jeśli nie dałoby się kastrować na UM, transporterkiem, pomocą w łapaniu /myślałam żeby je do siebie przyzwyczajać dokarmiając przy samochodzie moim/, a nawet przechowaniem po zabiegu.
Mała1 pisze:
margoth82- tam koty były od zawsze i była chyba niejedna akcja sterylizowania ich, ale dawno
przynajmniej takie info gdzieś mi biega po zakamarkach głowy
Tak to jest, wystarczy jeden, dwa nowe i juz znów są maluchy, które szybko dorastają
Co roku jest akcja sterylizacji bezdomniaków w K-cach, ale zawsze rusza około marca/kwietnia dopiero.
Zadzwoń co UM, zapytaj
im więcej ludzi będzie o nią pytać tym może szybciej podpiszą kosztorys ( choc w tym roku sa jakies problemy podobno)
Pomóc możemy tylko pożyczając łapkę , albo kenelówke do przetrzymywania kota
łapankowo nie mogę pomóc, kompletnie nie mam juz czasu niestety
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], puszatek i 754 gości