Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 17, 2013 22:04 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Spis chyba wszystkich preparatów na odrobaczanie, wraz z podanymi pasożytami na które działają oraz z podanym składem:
http://www.molosy.pl/preparaty_do_odrob ... molosy.htm
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie lut 17, 2013 22:50 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

*anika* pisze:Spis chyba wszystkich preparatów na odrobaczanie, wraz z podanymi pasożytami na które działają oraz z podanym składem:

Świetna tabelka, tylko należy pamiętać, że dawkowanie jest podane dla psów, nie kotów.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie lut 17, 2013 23:12 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Jana pisze:
*anika* pisze:Spis chyba wszystkich preparatów na odrobaczanie, wraz z podanymi pasożytami na które działają oraz z podanym składem:

Świetna tabelka, tylko należy pamiętać, że dawkowanie jest podane dla psów, nie kotów.

Dawkowanie chyba i tak podaje weterynarz przy zakupie preparatu? Przynajmniej mnie się wszędzie zawsze pytają "dla kogo i ile ważą".
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon lut 18, 2013 0:12 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

*anika* pisze:
Jana pisze:

Dawkowanie chyba i tak podaje weterynarz przy zakupie preparatu? Przynajmniej mnie się wszędzie zawsze pytają "dla kogo i ile ważą".

Różnie to bywa. Np. może ktoś znajdzie w szufladzie jakiś preparat i zajrzy na stronę, żeby sprawdzić dawkowanie :wink:
Poza tym nie ma tam preparatów typowo kocich (np. milbemaxu).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto wrz 30, 2014 11:29 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

To jak pdam na kark jakiegoś spota , któy działa przez miesiąc,
to znaczy ,że zabije wszystkie robaki
i te , które wylegną się z larw po 2 tygodniach ??

Mam 2 koty , którym tylko w ten sposób mogę podać środek odrabaczający...
Jestem wtedy pewna,że dostały prawidłową dawkę.
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Wto wrz 30, 2014 21:48 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

kristinbb pisze:To jak pdam na kark jakiegoś spota , któy działa przez miesiąc,

No raczej tak, bo skoro wylęgną się po 2 tygodniach, a preparat działa miesiąc, to to mówi samo za siebie ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro paź 01, 2014 14:46 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

*anika* pisze:
kristinbb pisze:To jak pdam na kark jakiegoś spota , któy działa przez miesiąc,

No raczej tak, bo skoro wylęgną się po 2 tygodniach, a preparat działa miesiąc, to to mówi samo za siebie ;)

A ja bym powtórzyła. Tym bardziej, że sposób podania (spot) jest kontrowersyjny. Niektórzy weci podchodzą do spotów z dystansem. Uważają, że podanie przez skórę nie wytłucze do końca pasożytów wewnętrznych.

Obecnie osobiście obserwuję, że spoty nie są skuteczne nawet na pasożyty zewnętrzne. Np. po zakropleniu Fyprystu czy Fronline pchły nadal latają po kotach. Nie ma to jak spryskanie całego kota spray'em z tym samym preparatem.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro paź 15, 2014 20:07 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Zaznaczam sobie,muszę odrobaczyć stadko wolnożyjących :)

bobkowa

Od: Sob sie 30, 2014 21:37

Post » Sob gru 20, 2014 16:39 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Witam!
Widzę,że jest tutaj wielu specjalistów od odrobaczania.A ja mam problem z moją kotką.
Zaczynając od tego,że moja kota bardzo często ma robaki-odrobaczana Drontalem (06.06.2014),poprawiona dla pewności Cestalem (07.07.2014).
W listopadzie mała wymiotowała glistami,więc od razu ruszyłam do weta,sama,bo myślałam,że sprawa prosta i nie trzeba kota fatygować.Dostałam znów Cestal (11.11.2014) i po dwóch tygodniach poprawiona przez Optivermin (miałam podawać przez trzy dni - 6,7,8.12.2014,ale jedna tabletka niestety nie trafiła do pyszczka...:/).
Po tym ostatnim Szprotka jadła dużo dużo mniej,aż się cieszyłam,bo jest trochę grubaskiem i przydałoby się jej odchudzanie.Na dodatek przestało jej śmierdzieć z pyszczka,z czym miała notorycznie problem.
Niestety,od jakiś dwóch dni kot ma taki apetyt,że je tyle co mały koń i cały czas jest głodna,bo domaga się jedzenia.Daję jej Applaws łosoś z kurczakiem,który jest raczej dobrą jakościowo karmą i kot nie powinien jeść tak dużo.I na dodatek znów śmierdzi w pycholcu...:(
Dozuję jej dawki,ale się domaga.Po odrobaczaniu mogłam nasypać kopkę żarcia do miski,a i tak zostawało,teraz wypędzluje wszystko do zera.Spodziewam się,że ten wzmożony apetyt spowodowany jest nawrotem robali,ale przecież nie mogę odrobaczać kota co dwa tygodnie...
Poradźcie,co mam zrobić,już nie mam siły...

smarkulaaa

Od: Wto cze 03, 2014 10:55

Post » Sob gru 20, 2014 16:49 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Bardzo dobrze działa ziemia okrzemkowa.
http://www.perma-guard.com.pl/zastosowanie
Podaje sie tak jak oni piszą, do jedzenia, przez jakiś miesiąc, po miesiącu przerwy lub kiedy jest potrzeba, można powtórzyć.
Robaki nie umierają wszystkie na raz tylko stopniowo, co jest bardzo korzystne, bo nie wydziela się na raz dużo toksyn z martwych glist.

Zastanów sie, skąd Twoja kotka tak często sie zarobacza? czy jest wychodząca?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob gru 20, 2014 17:18 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Kotka nie jest wychodząca,z kontaku z otoczeniem to w lato siedziała na parapecie mojego okna i to jest wszystko... :cry:
Możliwe,że urodziła się już tak zarobaczona lub przynoszę coś do domu na butach (u mnie w bloku jest parę bezdomnych kotów).Nie mam pojęcia,czemu tak jej się to powtarza.... :cry:
A ten zapach z pyska jest nie do przejścia :x

smarkulaaa

Od: Wto cze 03, 2014 10:55

Post » Nie gru 21, 2014 13:05 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Słuchajcie, mam dwa koty.. roczna i 3miesięczna
Moja rezydentka 1 raz odrobaczana Flubenol(em), jak pokazały się larwy tasiemca to milbemax - od tamtej pory była już odrobaczana 5 razy (luty, marzec -powtórka, czerwiec, wrzesień i grudzień) --- mimo że nie ma robali zawsze wet daje ten środek. Jest dość silny, prawda? Powiedzcie czy nawet jak kot odrobaczany jest tylko zapobiegawczo też ma dostawac milbemax? Środek na odrobaczanie nie jest dla kota obojętny i mam wątpliwości. Rozwiejcie je, albo coś doradźcie. Weterynarz nigdy nie proponował innych tabletek.

Aa i jeszcze maluch.. odrobaczany został jakąs pastą.. (jaką? Nie mam pojęcia, w książeczce jest tak napisane, jakby wcale..;/. Zaczynam się wkurzać u weta, bo podając leki, nigdy nie mówi jaki konkretnie...chociaz proszę, żeby mi wpisano w ksiażeczkę.). Ale, co do malucha..odrobaczony został jakieś 3 tygodnie temu, jak będą robaki - powtórzyć. Robali nie było..i ja nie wiem, czytałam że maluchy powinny być co najmniej 3 razy odrobaczone (raz, za dwa tygodnie i za miesiac). A mi wet mówi że nie ma potrzeby..no ale jak to było jej 1 odrobaczanie, to czekać te 3 miesiące?

Jutro idziemy do weterynarza, może uda się szczepić już, ale po prostu chcę widzieć o co pytać i jak argumentować.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Czw mar 05, 2015 10:44 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Ostatnio odrobaczam koty Perma - Guard.
Jak ktoś ma ochotę może poczytać...
Dzisiaj pierwszy wpis na ten temat.

http://www.klubkotajasna8.blogspot.com/2015/03/1perma-guard-odrobaczanie-kotow-i-psow.html
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw mar 05, 2015 11:01 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

jak długo to dajesz i przerwa?
ja dostałam trochę na próbę
wiem że łyżeczka na kota i łyżeczka na psa, najpierw mniej i stopniowo coraz więcej
ale jak długo to dawać? i ile przerwy?
w smaku jest świetne -bo zupełnie dla mnie bez smaku-spokojnie wymieszam zwierzakom z mielonym mięsem
daje im do mięsa hemoglobinę, taurynę, droźdże - to i ziemie okrzemkowa domieszam

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw mar 05, 2015 12:38 Re: Odrobaczanie stada-czym ekonomicznie i skutecznie?

Ale jeszcze sprawa skuteczności. Daj znak jak oceniasz?
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

[poprzednia][następna]