Kroplówki podskórne u nerkowców - istotne pytania

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 24, 2009 18:39

guga13 pisze:Płyn w wężyku można podgrzać wkładając część wężyka do naczynia z gorącą wodą.

Nie sądzisz, że:

1. Trzymanie otwartego naczynia z gorącą wodą, w pobliżu kota, który może sie szarpnąć z nienacka, jest pomysłem inteligentnym inaczej?
2. Jak zapewnisz kontrolę temperatury płynu dopływającego do kota?

Tinka, u nas flaszki nie są jałowe w miejscu wkłucia wężyka, więc dezynfekcja to mus.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie lut 17, 2013 20:14 Re: Kroplówki podskórne u nerkowców - istotne pytania

Jak wkłuć się podskórnie u chudego kota ? Jak podciągam skórę to zaraz "przykleja" mi się skóra z drugiej strony i nie mam wolnej przestrzeni, no nie ma :( Dziś przekułam się 5x na wylot i poddałam się :( Próbowałam zrobić piramidkę ale też skóra skleja się. Igłę wbijałam płytko a i tak przekuwałam się.

Ktoś ma pomysł jak wkłuć się poprawnie?

chemica

Od: Czw lis 29, 2007 8:32

Post » Nie lut 17, 2013 20:19 Re: Kroplówki podskórne u nerkowców - istotne pytania

chemica pisze:Jak wkłuć się podskórnie u chudego kota ? Jak podciągam skórę to zaraz "przykleja" mi się skóra z drugiej strony i nie mam wolnej przestrzeni, no nie ma :( Dziś przekułam się 5x na wylot i poddałam się :( Próbowałam zrobić piramidkę ale też skóra skleja się. Igłę wbijałam płytko a i tak przekuwałam się.

Ktoś ma pomysł jak wkłuć się poprawnie?

Jesli weźmiesz w rękę płat kociej skóry i zrobi Ci się coś jakby namiot (nie umiem tego inaczej określić). To musisz wkłuć iglę pomiędzy płaty. Wówczas najlepiej poruszać igłą - powinna się swobodnie przemieszczać pod skórą, wtedy będziesz wiedziała, że nie jesteś w tkance, ani nie przekłułaś się na wylot.

Nie wiem, nigdy nie miałam przypadku "sklejania" się skóry.
Jesli nie dasz rady, może przez kilka dni kroplówki dożylne?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

[poprzednia]