Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lut 14, 2013 19:39 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:
Mamrot pisze:
Molesław pisze:O 18 miałam podać insulinę, a tu szok cukier - 182. Zgłupiałam, zadzwoniłam do lekarki więc kazała się wstrzymać i zrobić pomiar cukru po 2 godzinach. Ale dowiedziałam się, że mój Moluś jest 2 kotem z cukrzycą, więc z doświadczeniem też pewnie nie bardzo.

Poradźcie jak postępować w takim przypadku.

podajesz 0,25 jednostki?
jak karmisz? podaj ilości i godziny karmienia

Tak podaję 0,25 jednostki. Rano o przed podaniem insuliny dostał całą saszetkę (85g) Gourmeta fileciki, w połowie jedzenia wkłucie. Zjadł wszystko w ciągu godziny i poszedł spać do szafy - tak lubi. Ponieważ wychodzę o 7 do pracy zostawiłam mu w misce saszetkę. Podejrzewam, że spał do południa. Jak wróciłam po 16 tej miska była pusta, a Molek domagał się dokładki. Wyłożyłam karmę - zjadł może 1/4 około 17-tej. aha, obecnie miska jest już pusta

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Czw lut 14, 2013 19:51 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Zmierzyłam przed chwilą cukier. Wzrósł do 256 więc podałam mu insulinę ale tylko 0,2 jednostki, zgodnie z zaleceniem lekarza. /mam nadzieję, że wszystko to związane jest z początkami "przygody" z insuliną. Martwię się, bo wczoraj w badaniu moczu glukoza wynosiła >= 1000

Molesław

Post » Czw lut 14, 2013 20:47 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław, powiem Ci jak mnie zalecała postępować Kociara (tutejsza ekspertka od cukrzycy)
Gdy cukier spadł do 187, powinnaś podać ponownie 0,25U. (Jeżeli nie dasz zastrzyku, cukier znów poszybuje.)
Jeżeli za 12 godzin będziesz miała wynik 50-80, dopiero wtedy zmniejszasz dawkę o połowę (0,12U). Ja najpierw odczekiwałam, aż cukier z 50-80 dojdzie do 100 i dopiero wtedy dawałam insulinę (tu; 0,12U).
No i powinnaś obserwować kota i mierzyć częściej cukier, czy nie dochodzi do niedocukrzenia.
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Czw lut 14, 2013 21:00 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Piotrze takie eksperymenty z dawkami (różne pory podawania, za szybka zmiana ilości insuliny) mogą nie wyjść na zdrowie Twojemu Maćkowi.
W leczeniu cukrzycy potrzebna jest cierpliwość. Nie wolno robić gwałtownych ruchów, np. zmniejszać dawki z 1,0 do 0,5. Ja czekałam (starając się być cierpliwą) dwa miesiące na wyniki niższe niż 400. Po następnych 4 miesiącach doczekałam się prawidłowego poziomu cukru, by w styczniu skończyć z insuliną. (Nie twierdzę, że cały czas mądrze robiłam. Kociara miała za mną co dobrego, bo ja co rusz wyskakiwałam z jakąś głupotą.)
Takim postępowaniem możesz wszystko popsuć i nie dojść do remisji. Trzustka zgłupieje. Gdy zmniejszysz dawkę z 1,0 do 0,5 możesz mieć same "Hi".
Obrazek

Carreras

Post » Czw lut 14, 2013 21:03 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Cukrem w moczu się nie przejmuj, on będzie w moczu do puki ilość cukru we krwi będzie miała przekroczony próg nerkowy, czyli jesli we krwi będzie go ponad 200. Wtedy organizm pozbywa się cukru wraz z moczem. Oczywiście nie od razu przy wynikach cukru ponizej progu nerkowego cukier z moczu zniknie to zawsze troche trwa... Czy imię Molesław pochodzi od zainteresowania kotka molami? Czy od "molestowania" ludzi? :) Mnie właśnie "molestuje" moja najmłodsza kicia - zasłania mointor i bodzie po twarzy eh już mam pełno siersci w nosie :/
pozdrówka

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Czw lut 14, 2013 21:15 Re: Wątek cukrzycowy VIII

^..^fuksj@ pisze:Cukrem w moczu się nie przejmuj, on będzie w moczu do puki ilość cukru we krwi będzie miała przekroczony próg nerkowy, czyli jesli we krwi będzie go ponad 200. Wtedy organizm pozbywa się cukru wraz z moczem. Oczywiście nie od razu przy wynikach cukru ponizej progu nerkowego cukier z moczu zniknie to zawsze troche trwa... Czy imię Molesław pochodzi od zainteresowania kotka molami? Czy od "molestowania" ludzi? :) Mnie właśnie "molestuje" moja najmłodsza kicia - zasłania mointor i bodzie po twarzy eh już mam pełno siersci w nosie :/
pozdrówka

Molesław to imię, które kumpela, nota bene, archeolog, nadała małemu po urodzeniu. Nie zmienialiśmy, bo jest niepowtarzalne a w skrócie Molek. I tak został, a że molestuje swojego Pańcię, nie mnie to inna sprawa. Nawet teraz, po 8 latach potrafi wleźć mu na kolana i ssać palec. Dobry jest nie?

Molesław

Post » Czw lut 14, 2013 22:33 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Carreras pisze:Piotrze takie eksperymenty z dawkami (różne pory podawania, za szybka zmiana ilości insuliny) mogą nie wyjść na zdrowie Twojemu Maćkowi.
W leczeniu cukrzycy potrzebna jest cierpliwość. Nie wolno robić gwałtownych ruchów, np. zmniejszać dawki z 1,0 do 0,5. Ja czekałam (starając się być cierpliwą) dwa miesiące na wyniki niższe niż 400. Po następnych 4 miesiącach doczekałam się prawidłowego poziomu cukru, by w styczniu skończyć z insuliną. (Nie twierdzę, że cały czas mądrze robiłam. Kociara miała za mną co dobrego, bo ja co rusz wyskakiwałam z jakąś głupotą.)
Takim postępowaniem możesz wszystko popsuć i nie dojść do remisji. Trzustka zgłupieje. Gdy zmniejszysz dawkę z 1,0 do 0,5 możesz mieć same "Hi".

no z tym hi to fakt wyniki od 18-00 sprawdzane co godzine same hi po 1,0 jednostce od rana wracam na 0,75 i siedze na tym do skutku az zalapie

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Czw lut 14, 2013 22:42 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:
Molesław pisze:
Mamrot pisze:
Molesław pisze:O 18 miałam podać insulinę, a tu szok cukier - 182. Zgłupiałam, zadzwoniłam do lekarki więc kazała się wstrzymać i zrobić pomiar cukru po 2 godzinach. Ale dowiedziałam się, że mój Moluś jest 2 kotem z cukrzycą, więc z doświadczeniem też pewnie nie bardzo.

Poradźcie jak postępować w takim przypadku.

podajesz 0,25 jednostki?
jak karmisz? podaj ilości i godziny karmienia

Tak podaję 0,25 jednostki. Rano o przed podaniem insuliny dostał całą saszetkę (85g) Gourmeta fileciki, w połowie jedzenia wkłucie. Zjadł wszystko w ciągu godziny i poszedł spać do szafy - tak lubi. Ponieważ wychodzę o 7 do pracy zostawiłam mu w misce saszetkę. Podejrzewam, że spał do południa. Jak wróciłam po 16 tej miska była pusta, a Molek domagał się dokładki. Wyłożyłam karmę - zjadł może 1/4 około 17-tej. aha, obecnie miska jest już pusta

nie powinno się karmić na 7 godzin przed insuliną czyli saszetka rano i zostawiona saszetka na czs twojej nieobecności to maks. a następny posiłek dopiero przy następnej insulinie, trudno domaga sie ale musi poczekac do pomiaru i ins. o 18tej

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pt lut 15, 2013 9:26 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dzieki Mamrot za tę cenną informację. Insulinę o 18 podaję w trakcie jedzenia czy przed podaniem "michy", czy potem na noc też mu mogę dać jeść i zostawić w misce? bo Gourmeta to on pochłania i rano miska jest wręcz wylizana. Wczoraj na wieczór dałam mu trochę animondy classic, ale nie chciał jej jeść.

Molesław

Post » Pt lut 15, 2013 10:56 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Dzieki Mamrot za tę cenną informację. Insulinę o 18 podaję w trakcie jedzenia czy przed podaniem "michy", czy potem na noc też mu mogę dać jeść i zostawić w misce? bo Gourmeta to on pochłania i rano miska jest wręcz wylizana. Wczoraj na wieczór dałam mu trochę animondy classic, ale nie chciał jej jeść.

taki plan konecznie ilośc karmy podzielona i takie same ilości w cyklach 12 godzinnych:
np.
godz. 6.00 badanie PRE+ insulina + 1sza porcja jedzonka( jeśli nie masz możliwości kupienia karmnika to niestety podajesz całą porcję "12to godzinna") gdybys miała karmnik to najlepiej podzielić porcję "12 godzinna" na 3posiłki
czyli o 6.00 1/4 porcji, plus 2-2,5 godziny (czyli koło 8.00 - 8.30) 2/4porcji i najpóźniej o 11.00 - 1/4 porcji,
do 18tej kocisko pości o powtarzasz cykl do 23ciej.
musisz tak podzielic karmę żeby porcje 12to godzinne były równe, czyli jesli wbilansie dnia kot zjada 4 saszetki to wiesz co robić. jesli mniej to też musisz to podzielic na równe porcje.

Mamrot

Post » Pt lut 15, 2013 11:09 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Martwiłam się czy nie za dużo je, bo te 4 saszetki wcina dziennie, ale okazuje się, że idealnie będzie można to podzielić na porcje.
Dzisiaj rano cukier był na poziomie 396 ale mogłam sie tego spodziewać po wczorajszej mniejszej dawce insuliny. Zgodnie z Waszymi zaleceniami dawka w dalszym ciągu 0,25j, a krzywą będę robić w przyszłą niedzielę tj. 24 lutego. Wcześniej nie dam rady zorganizować sobie dnia wolnego.

Molesław

Post » Pt lut 15, 2013 13:42 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław. dobrze, gdyby udało Ci się kupić karmnik dla kota, który ustawia się na daną godzinę.
http://allegro.pl/automatyczny-karmnik- ... 38007.html
Ostatnio edytowano Pt lut 15, 2013 13:43 przez Carreras, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Carreras

Post » Pt lut 15, 2013 13:43 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Niestety ale każdy wynik jest powyżej 200 PRE z dziś 8:00 246 wczoraj wieczorem 20:00 PRE 259 po podaniu insuliny mniej więcej po 6h jest 160-1800

Vista87

Od: Sob mar 17, 2012 22:17

Post » Pt lut 15, 2013 15:43 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Vista87 pisze:Niestety ale każdy wynik jest powyżej 200 PRE z dziś 8:00 246 wczoraj wieczorem 20:00 PRE 259 po podaniu insuliny mniej więcej po 6h jest 160-1800

wygląda na potrzebe minimalnej korekty dawki insuliny w górę, ale nie znam szczegółów,
typu ile je w jakich godzinach, od kiedy ta dawka

Mamrot

Post » Pt lut 15, 2013 19:47 Re: Wątek cukrzycowy VIII

dawka insuliny 0,5, je po 50gram o 8:00, 14:00 suche wazone 50gram 18:00 50gram i o 22:00 50gram. dawka od ponad 2 tyg

Vista87

Od: Sob mar 17, 2012 22:17

[poprzednia][następna]