Moderator: Moderatorzy
mania* pisze:Podałam wczoraj kotkowi wątrobe skoczyło sie wielkim wymiotami.
Lunszpik pisze:Kroplówki czynią cuda, kreatynina u mojej Tusi spadła z 7,0 do 2,9. Wczoraj czuła się na tyle dobrze, że bawiła się sznureczkiem, czego nigdy przedtem nie robiła. Kamień spadł mi z serca, oby tak dalej...
phantasmagori pisze:Profilaktycznie zaznaczę sobie wątek i przy okazji zapytam, ponieważ na nerkach nie znam się zupełnie.
Kot, prawie 16 lat. Wymioty i wodnista biegunka.
Wszystkie wyniki krwi (morfologia, biochemia, jonogram) po środku normy, prócz kreatyniny która jest na poziomie 2.
Domyślam się iż podwyższona kreatynina jest wynikiem odwodnienia po wymiotach i biegunce?
Slonko_Łódź pisze:phantasmagori pisze:Profilaktycznie zaznaczę sobie wątek i przy okazji zapytam, ponieważ na nerkach nie znam się zupełnie.
Kot, prawie 16 lat. Wymioty i wodnista biegunka.
Wszystkie wyniki krwi (morfologia, biochemia, jonogram) po środku normy, prócz kreatyniny która jest na poziomie 2.
Domyślam się iż podwyższona kreatynina jest wynikiem odwodnienia po wymiotach i biegunce?
Kreatynina może być wynikiem odwodnienia. A co z tą biegunką i wymiotami? Planujesz kontrolę- warto by zbadać za jakiś czas czy nic tam się nie dzieje. I jak się uda złapać mocz- zrobić mocz ogólny- badanie kosztuje koło 10zł więc żadne pieniądze a SG i białko pokażą jak nereczki pracują.
CatAngel pisze:No ale gdzie tą przyczynę szukaćjak nawet u Skitelsa nie znaleziono. Tuśka lubi jeść folię, worki, lizać taśmę
Pojechałam z nią tylko dlatego że jadła ten żwirek no i w sumie też że robię kotom te podstawowe badania.
A do jej zachowania teraz nie można sie przyczepić.
Taizu umiesz odczytać wyniki może ? Bo widze niektóre poniżej normy a wet mówił że jest odwodniona ale nie przesadnie. Tyle
Ja widzę HGB 76g/l norma 93-153 Zbyt niskie wartości mogą świadczyć o anemii, zbyt wysokie np. o odwodnieniu organizmu.
Dyktatura pisze:Witam wszystkich
Wczoraj dowiedziałam się, że mój Lilek ma zainfekowane nerki i raczej nie jest to stan zapalny tylko przewlekły.![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości