Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 13, 2013 14:14 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Witam,

U nas wszystko dobrze, jesteśmy sobie na lantusie i jestesmy całkiem zadowolone, wyniki jakie kotka ma przed podaniem insuliny to około 270-290.

Vista87

Od: Sob mar 17, 2012 22:17

Post » Śro lut 13, 2013 14:36 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:no z uwagi na brak odpowiedzi zdecydowalem sie na taki oto zabieg ranne pre 0,5 po 6 godzinach podalem jeszcze 0,25 o 18+6 wynik byl 400 podalem 0,25 24-00 wynik 478 podalem 0,25 6 rano dzis wynik 351 podalem 0,5
8-00 378+2
10-00 337+4
11-00 333+5
niewiem morze karma jest zbyt obfita dajmy na to ze kot naraz pochlania 50 gr wiec jakies odbicie na glukozie musi to miec o 6 dostal 40gr wynik ranny wynosil 351 o 8-30 50gr a o 11 ostatnie 40 potem ma 7h przerwy no insulinke nabieram ok podaje wszystko jak nalezy no nic zobaczymy jak to bedzie dalej dzis od 18 wracam na stary tor bede podawac 0,75 co 12h

chyba nie rzozumiem tej operacji

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro lut 13, 2013 15:11 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Vista87 pisze:Witam,

U nas wszystko dobrze, jesteśmy sobie na lantusie i jestesmy całkiem zadowolone, wyniki jakie kotka ma przed podaniem insuliny to około 270-290.

Vista! ale to PRE jest za wysokie- powyżej progu nerkowego , trzeba dązyc do bycia poniżej 200 conajmniej...
jaka dawka u Was? podaj wyniki z kilku dni

Mamrot

Post » Śro lut 13, 2013 19:21 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mam na zbyciu 3 wkłady insuliny Lantus - termin ważności sierpień 2013 po atrakcyjnej cenie 15zł. za sztukę. E-mail beapie1@o2.pl

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Śro lut 13, 2013 21:11 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot, pilnie obserwuję wyniki Piotrowego Maćka. Nie odzywałam się, bo nie chciałam źle doradzić. Jestem za mało doświadczona. Ale skoro zostałam wywołana do tablicy, powiem, co mnie się wydaje. :)
- Ja bym nie zmniejszała dawki (z 0,75 do 0,5). No chyba, że wystąpiłaby kontregulacja.
- Postarałabym się dawać jeden rodzaj mokrej karmy przez dłuższy czas. Gdy mnie Kociara doradziła zrezygnować z gotowanego kurczaka i przejść wyłącznie na mokre (dawałam Animondę Classic), nastąpił przełom, cukier w końcu (po 2 miesiącach podawania Levemiru) zaczął spadać.
- To co dzisiaj napisał Piotr o swoim eksperymentowaniu z dawkami uważam za ryzykowne. Mnie Kociara zalecała podawać insulinę dwa razy dziennie, co 12 godzin. Bałabym się takiego kombinowania. Ale może nie mam racji...

Nie wiem, jaki wpływ na cukier mają ipaktine i hepatiale, które Piotr podaje Maćkowi.

Gdybym teraz nadal podawała swojemu kotu insulinę, starałbym się jak najdłużej "trzymać' dawkę. Przekonałam się bowiem, że koci organizm długo przyzwyczaja się do insuliny, zanim "zaskoczy".

Mamrot, jeszcze z innej beczki. Kiedyś poleciłaś mi Miamora kurczak z pstrągiem. Daję go do dziś. U Carrerasa karma ta powodowała największe spadki cukru. :)
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Śro lut 13, 2013 22:43 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Carreras pisze:Mamrot, pilnie obserwuję wyniki Piotrowego Maćka. Nie odzywałam się, bo nie chciałam źle doradzić. Jestem za mało doświadczona. Ale skoro zostałam wywołana do tablicy, powiem, co mnie się wydaje. :)
- Ja bym nie zmniejszała dawki (z 0,75 do 0,5). No chyba, że wystąpiłaby kontregulacja.
- Postarałabym się dawać jeden rodzaj mokrej karmy przez dłuższy czas. Gdy mnie Kociara doradziła zrezygnować z gotowanego kurczaka i przejść wyłącznie na mokre (dawałam Animondę Classic), nastąpił przełom, cukier w końcu (po 2 miesiącach podawania Levemiru) zaczął spadać.
- To co dzisiaj napisał Piotr o swoim eksperymentowaniu z dawkami uważam za ryzykowne. Mnie Kociara zalecała podawać insulinę dwa razy dziennie, co 12 godzin. Bałabym się takiego kombinowania. Ale może nie mam racji...

Nie wiem, jaki wpływ na cukier mają ipaktine i hepatiale, które Piotr podaje Maćkowi.

Gdybym teraz nadal podawała swojemu kotu insulinę, starałbym się jak najdłużej "trzymać' dawkę. Przekonałam się bowiem, że koci organizm długo przyzwyczaja się do insuliny, zanim "zaskoczy".

Mamrot, jeszcze z innej beczki. Kiedyś poleciłaś mi Miamora kurczak z pstrągiem. Daję go do dziś. U Carrerasa karma ta powodowała największe spadki cukru. :)

mi też "nie pasuje " ta akcja z 0.5 potem 025 dostrzyknięte.mam nadzieje,że wróci na 0,75 i wytrzyma. karma miamor delikatna przekąska ma jeszcze lepszą wersję kuczak-szynka, jeszcze mniej dodatków niekorzystnych. moja Kropa na tym od paru mies.ciesze się, że twój kocior tak dobrze.

Mamrot

Post » Czw lut 14, 2013 0:19 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Mam na zbyciu 3 wkłady insuliny Lantus - termin ważności sierpień 2013 po atrakcyjnej cenie 15zł. za sztukę. E-mail beapie1@o2.pl

Hej ho jestem zinteresowana tą insulinką napisalam Ci też to samo na mila
pozdrowka
^..^fuksj@

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Czw lut 14, 2013 1:31 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Witam
No to ja też robię błąd żywieniowy, bo z powodu tego że Figa w ogole nie pije wody odlewam jej do karmy rosół gotowany na kurzych podrobach lub skrzydłach... dodaje jej tez do karmy (np animondy) to ugotowane mięso... robie tak od polowy stycznia
wyniki Figi poranne sa zwykle niższe poniżej 200 od133 -195 do ale wieczorne przeważnie w okolicach 230... dawki insuliny na razie nie zmiejszam (2U) bo przy ponad 200 to chyba nie ma sensu... Nastepnym razem kupię tą karmę o której wspominałyscie skoro pprawia wyniki :) oprócz tego rosołu Figa dostaje Animondę diabetic i inne animondy rózne. Shiny Kurczak z róznymi rybami jest w tej karmie, i ostatnio kupiłam też schumsy - okoń tuńczyk i sardynki w galarecie... oprócz tego Figa dostwje codzinnie na kolację gotowaną nototenię. Nie wiem czy nie za duzo podaję tego kurczaka cholera... moze ktoś sie wypowie która z tych karm choć jest na liście dozwolonych nie za bardzo służy cukrzykom?
Ja ostatnio (czasem tak robie :)) spróbowałam Shiny tuńczyk z kurczakiem i chyba go już nie kupię bo bardzo słona ta karma jest
pozdrówka
^..^fuksj@

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Czw lut 14, 2013 7:55 Re: Wątek cukrzycowy VIII

^..^fuksj@ pisze:
Molesław pisze:Mam na zbyciu 3 wkłady insuliny Lantus - termin ważności sierpień 2013 po atrakcyjnej cenie 15zł. za sztukę. E-mail beapie1@o2.pl

Hej ho jestem zinteresowana tą insulinką napisalam Ci też to samo na mila
pozdrowka
^..^fuksj@

Już wysłałam Ci odpowiedź :kotek:

Mój Molek wczoraj dostał pierwszą dawkę insuliny - 0,25 j. Przed podaniem miał cukier 407, po 2 godzinach - 325 a po 6-ciu 300. Dzisiaj PRE - 335. Apetyt dopisuje. Humor też. :P

Molesław

Post » Czw lut 14, 2013 17:37 Re: Wątek cukrzycowy VIII

A u nas cukier zwariował przez to jedzenie, niejedzenie, jedzenie wątróbek, a teraz najchętniej byłoby suche. Niby applaws bezbożowy i niby tylko dosypuję na zachętę, ale skutki są opłakane. Nie ma mowy o jedzeniu w jakiś rozsądnych porach, kocie pogryza przez cały dzień małe ilości. Stąd pomysł, żeby przejść na co 4h może jak kiedyś, ale to chyba też się nie sprawdza, już sama nie wiem. I nie wiem, co ważniejsze: żeby jadła cokolwiek i cukier szalał (jesteśmy powyżej progu nerkowego właściwie cały czas), czy jednak nie dawać jej rzeczy niewłaściwych, co w zasadzie oznacza jedzenie prawie żadne (jak odstawiłam wątróbki, z jedzeniem bardzo cienko).

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Czw lut 14, 2013 18:10 Re: Wątek cukrzycowy VIII

no witam podawalem insulinke jak pisalem co 6h nie 12h i powiem tyle zauwazylem ze wyniki byly lepsze to znaczy ponad 300 max 230 min niestety nie moge tak robic caly czas od poniedzialku do pracy wracam podnioslem dawke na 1,0 co 12h jesli wyniki beda gorsze niz na 0,5 oraz 0,75 to niewiem juz sam bedzie trzeba zejsc powoli w dół mi sie wydaje ze jednorazowa dawka 0,75 nie wspomne juz o 1,0 jest za wysoka dzis na 1,0 PREranne hi a+5 420 potem juz tylko w gore hi hi i tak do 18 podalem jeszcze raz 1,0 bede kontrolowal zostane na takiej dawce jakis czas jesli wyniki beda wysokie wracam na 0,5 karme podaje caly czas mokra mam spore zapasy ketony 0
Ostatnio edytowano Czw lut 14, 2013 19:13 przez piotr2422, łącznie edytowano 1 raz

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Czw lut 14, 2013 18:19 Re: Wątek cukrzycowy VIII

O 18 miałam podać insulinę, a tu szok cukier - 182. Zgłupiałam, zadzwoniłam do lekarki więc kazała się wstrzymać i zrobić pomiar cukru po 2 godzinach. Ale dowiedziałam się, że mój Moluś jest 2 kotem z cukrzycą, więc z doświadczeniem też pewnie nie bardzo.

Poradźcie jak postępować w takim przypadku.

Molesław

Post » Czw lut 14, 2013 19:29 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:no witam podawalem insulinke jak pisalem co 6h nie 12h i powiem tyle zauwazylem ze wyniki byly lepsze to znaczy ponad 300 max 230 min niestety nie moge tak robic caly czas od poniedzialku do pracy wracam podnioslem dawke na 1,0 co 12h jesli wyniki beda gorsze niz na 0,5 oraz 0,75 to niewiem juz sam bedzie trzeba zejsc powoli w dół mi sie wydaje ze jednorazowa dawka 0,75 nie wspomne juz o 1,0 jest za wysoka dzis na 1,0 PREranne hi a+5 420 potem juz tylko w gore hi hi i tak do 18 podalem jeszcze raz 1,0 bede kontrolowal zostane na takiej dawce jakis czas jesli wyniki beda wysokie wracam na 0,5 karme podaje caly czas mokra mam spore zapasy ketony 0

Piotrze nasze sugestie dotyczyły dłuzszego wytrzyania na 0,75.nie eksperymentowałabym też z podawaniem co 6 h. ta 1 u jest chyba przedwczesna

Mamrot

Post » Czw lut 14, 2013 19:31 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:O 18 miałam podać insulinę, a tu szok cukier - 182. Zgłupiałam, zadzwoniłam do lekarki więc kazała się wstrzymać i zrobić pomiar cukru po 2 godzinach. Ale dowiedziałam się, że mój Moluś jest 2 kotem z cukrzycą, więc z doświadczeniem też pewnie nie bardzo.

podajesz 0,25 jednostki?
jak karmisz? podaj ilości i godziny karmienia

Mamrot

Post » Czw lut 14, 2013 19:36 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot pisze:
Molesław pisze:O 18 miałam podać insulinę, a tu szok cukier - 182. Zgłupiałam, zadzwoniłam do lekarki więc kazała się wstrzymać i zrobić pomiar cukru po 2 godzinach. Ale dowiedziałam się, że mój Moluś jest 2 kotem z cukrzycą, więc z doświadczeniem też pewnie nie bardzo.

podajesz 0,25 jednostki?
jak karmisz? podaj ilości i godziny karmienia

Tak podaję 0,25 jednostki. Rano o przed podaniem insuliny dostał całą saszetkę (85g) Gourmeta fileciki, w połowie jedzenia wkłucie. Zjadł wszystko w ciągu godziny i poszedł spać do szafy - tak lubi. Ponieważ wychodzę o 7 do pracy zostawiłam mu w misce saszetkę. Podejrzewam, że spał do południa. Jak wróciłam po 16 tej miska była pusta, a Molek domagał się dokładki. Wyłożyłam karmę - zjadł może 1/4 około 17-tej.

Molesław

[poprzednia][następna]