Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
taizu pisze:Gdyby coś, to w Laboklinie robia badania na hemobartonellę metodą PCR, http://www.laboklin.pl/pdf/pl/wetinfo/i ... er_pcr.pdf nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze powinny one wykrywac zaraza także pomiedzy rzutami, czyli nawet wówczas, gdy go nie widać w rozmazie.
bananowy_kot pisze:Kochani, melduję co następuje.
Krwinki czerwone spadły do 4.9, jednak retikulocyty pokazują cały czas pracę szpiku kostnego.
Sierść zestroszona, ale już nie tłusta w dotyku i wyraźnie puchata, jest jej o wiele więcej.
Tosia dostaje teraz steryd co drugi dzień + specjalne preparaty na wzmocnienie. Kontrola moczu wykazała, że nie ma już zapalenia pęcherza. Dziś, kiedy sprzątałam, Tosia biegała sama za kuleczką, wyraźnie w nastroju zabawowym .
Następna wizyta kontrolna Tosi za tydzień u p. Barbary.
Pozdrawiam Cię Ewuniu i wszystkich Was zainteresowanych Tosią
aga9955 pisze:bananowy_kot pisze:Kochani, melduję co następuje.
Krwinki czerwone spadły do 4.9, jednak retikulocyty pokazują cały czas pracę szpiku kostnego.
Sierść zestroszona, ale już nie tłusta w dotyku i wyraźnie puchata, jest jej o wiele więcej.
Tosia dostaje teraz steryd co drugi dzień + specjalne preparaty na wzmocnienie. Kontrola moczu wykazała, że nie ma już zapalenia pęcherza. Dziś, kiedy sprzątałam, Tosia biegała sama za kuleczką, wyraźnie w nastroju zabawowym .
Następna wizyta kontrolna Tosi za tydzień u p. Barbary.
Pozdrawiam Cię Ewuniu i wszystkich Was zainteresowanych Tosią
Jezeli beda nadal spadały czerwone, mimo produkcji przez szpik kostny, to naprawde sugeruje dodac unidox. Nawet jezeli w rozmazie recznym, ani w PCR nie wychodza pasozyty to nie znaczy ,ze ich nie ma. Jezeli nie ma zadnej innej przyczyny spadku parametrow czerwonokrwinkowych ,to wystarczy podac antybiotyk i kot bedzie jak nowy.
Pisze z własnego doswiadczenia.
http://dobryweterynarz.wroclaw.pl/81_Za ... 3%B3w.html
mziel52 pisze:Przyłączam się do tych sugestii o hemobartonelli. To świństwo utrzymuje się przez dwa lata w organizmie i nawet zaleczone daje o sobie znać, wtedy trzeba powtarzać kurację.
aga9955 pisze:.zasugerujcie wetowi hemobartonelle.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 447 gości