Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto sty 22, 2013 16:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Animus pisze:Dziękuję za odpowiedź, a czym karmisz?
W ogóle mokrego nie serwujesz? Muszę coś zrobić z tym jedzonkiem.
Chyba, że dam rezydentom. Póki co (odpukać) zdrowe.

Mój kot już ponad rok ma zdiagnozowaną pnn. Weterynarz radziła stopniowo przechodzić na dietę nerkową, jakoś tak w ciagu jedengo tygodnia, potem starałam się karmić specjalną karma dla nerkowcą, ale wiadomo droga, nie wszystko mojej Zycie smakowała, a jak cos zasmakowało, to jak w kółko to jadła to się znowu tym znudziła.

Staram się urozmaicać jedzenie. Karmię trochę nerkowym a trochę normalnym ale z tych normalnych staram się wybierać z małą ilością białka i fosforu. O ile procent białka zawsze podają to z fosforem bywa już różnie.
W karmach RC zawsze obok nazwy np Oral 30, Indoor 27, Hairballs 34, Light 40 występuje numer to procent białka. Taki np Indoor ma mniej 27 % a niż Renal 28 %. , tak że z wśród normalnych karm teź można znaleźć taki z mała ilością białka. Ważne też aby karmy były wsyokiej jakości.

Moja Zytka jada:
- Oral, bo ma chore dziąsła
- Hairballs, bo wymiotywała kłaczkami a ja potem się martwiła czy to aby na pweno z kłaczków czy możę się źle czuje
- Indoor bo ma niską zawartość białka
- Renal saszetki z RC
- Animoda Nieren sa takie tacki, ładnie to pachne sama bym chętnie zjadła taka mieloneczka :)
- największy przebój Animonda Soup Senior saszetka 8 % białka tak jak saszetki RC Renal
- czasmi dostaje też kawałeczek, bardzo mały szyneczki bo uwielbia :) wiem że nie powinna :?
Tym fosforem się tak nie przejmuję jak białkiem, bo i tak na obniżenie fosforu ma przepisany alusal.

pozdrawiam :)

Zyta Felicjańska

Od: Śro kwi 20, 2011 13:27

Post » Wto sty 22, 2013 17:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Czy kot może jeść tą karmę z wypalaczami fosforu http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 37185#more bo chwilowo mi odmówił renala jak i Carny którą jadł :?
A ma od czasu do czasu takie dni, że Nie ta karma jest dzisiaj nie dobra chcę inną
Pisze tam Tuńczyk z kurczakiem: stosunek wapnia/fosforu wynosi 1,09

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Wto sty 22, 2013 19:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących

mania* pisze:Animus az boje sie spytac jak sie u ciebie skończyła?

Kochana, u nas zaczęło się od niewydolności nerek, później nawadnianie, identyczny zjazd,
parametry nerkowe ok, za to morfologia masakra, w rozmazie krwi wyszła hemobartonella,
to o czym mówi Taizu, w tej chorobie też są objawy nerkowe, poczytaj forum,
teraz jesteśmy po przeleczeniu unidoxem i schodzimy ze sterydu, udało mi się trafić do nefrolog,
więc dalsze leczenie odbędzie się w nowym gabinecie. Anemiczna kicia wybredna, dopiero
dzisiaj podeszła sama do chrupek :/ Podaję ipakitine i różne suplementy. Ogólnie bez szału,
nie wszystkie wyniki w normie niestety, ale kotka biega za myszą, coś tam pochrupie, ja
do pysia podaję gourmeta mus w strzykawce, suche royala dla kotów 12+ :D bo skład nerkowy.

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Wto sty 22, 2013 20:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Witam. Piszę, bo tak mnie dzisiaj zdenerwowali, że aż muszę to z siebie wyrzucić. Pojechałam po pracy do lecznicy po wyniki badania moczu Toffiego (spory kawał do przejechania miałam bo z Targówka na końcówkę Sadyby), a tu mi pańcia w rejestracji mówi, że wyników nie ma i nie może mi dać, bo "pan doktor zabrał do akt". To mówię, ze idę do niego odebrać, a ona" ale pana Doktora nie ma jest na urlopie, a ja bez jego zgody nic nie wydaję". No żesz.............<------ tu wpisać odpowiednio. Jutro biorę zaliczkę z pracy na poczet wypłaty i jadę z kociątkiem do innej lecznicy. Zraziłam się , jest mi żal, bo zawsze tam koty leczyłam i było ok, a tu raptem takie hocki-klocki. :evil: Przyjechałam do domu taka cała chodzaca a moje "ogonki" od razu się przytuliły i zaczeły mi mruczeć każdy z innej strony. Dobrze, że choć one mnie rozumieją. Moje kochaniutkie :D
Każde pudełko i torba w Twoim domu może być zajęte przez kota-kocie prawo zajętości.

sufka

Od: Nie sty 20, 2013 18:57

Post » Wto sty 22, 2013 20:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Boschhhhhhh jaka komercha!
Odwala tym wetom normalnie!
Ja bym nie podarowała tak łatwo!

Animus

Post » Wto sty 22, 2013 21:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących

CatAngel pisze:Czy kot może jeść tą karmę z wypalaczami fosforu http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 37185#more bo chwilowo mi odmówił renala jak i Carny którą jadł :?
A ma od czasu do czasu takie dni, że Nie ta karma jest dzisiaj nie dobra chcę inną

Kot przede wszysctkim COŚ musi jesć, wiec jak nie ma niczego innego... Tuńczyk i kurczak mają sporawo bialka, więc tak w ogóle to nie zachwalalabym, ale, jak pisalam, kot musi jeść... :(
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto sty 22, 2013 21:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących

No odwala odwala co poniektórym. Co do zawartości białka w mięsie wyczytałam, że najmniej ma mięso żaby. Teraz rozumiem, dlaczego mój Toffi na Mazurach tak chętnie żaby łapie a potem się "pieni" :):):)
A poważnie : Ja Kotkowi mieszam Rc Rental rozmoczony w wodzie z kurczakiem obgotowanym z warzywkami i zmielonym w blenderze (taki domowy Gerberek), wsuwa to pięknie. Rybek bym raczej nie podawała, chyba że masz dostęp do świeżutkich ryb z pewnego źródła (ryby marketowe czasami bywają skażone metalami cięzkimi niestety). I taką rybkę na parze obgotuj. Wywar z gotowanej ryby może ci też posłużyc jako dodaterk "zapachowy" na zabicie smaku innego jedzonka. Pozdrawiam
Każde pudełko i torba w Twoim domu może być zajęte przez kota-kocie prawo zajętości.

sufka

Od: Nie sty 20, 2013 18:57

Post » Śro sty 23, 2013 11:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących

taizu pisze:
CatAngel pisze:Czy kot może jeść tą karmę z wypalaczami fosforu http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 37185#more bo chwilowo mi odmówił renala jak i Carny którą jadł :?

Kot przede wszysctkim COŚ musi jesć, wiec jak nie ma niczego innego... Tuńczyk i kurczak mają sporawo bialka, więc tak w ogóle to nie zachwalalabym, ale, jak pisalam, kot musi jeść... :(

Tak wiem wiem :) Pamiętam.
Pytałam o Smille bo akurat na nią padło i tam pisało stosunek wapnia/fosforu wynosi 1,09 i nie bardzo wiem o co chodziło :|
Karmy mokre ma różnego rodzaju, żeby właśnie jak jakąś odmówi to będzie inna do wyboru.
Skitels nie je żadnego innego jedzenia typu kurczak itp. Zauważyliśmy że źle sie po tym czuje. Więc wole żeby tylko mokre jadł i suche.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro sty 23, 2013 14:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Animus pisze:
mania* pisze:Animus az boje sie spytac jak sie u ciebie skończyła?

Kochana, u nas zaczęło się od niewydolności nerek, później nawadnianie, identyczny zjazd,
parametry nerkowe ok, za to morfologia masakra, w rozmazie krwi wyszła hemobartonella,
to o czym mówi Taizu, w tej chorobie też są objawy nerkowe, poczytaj forum,
teraz jesteśmy po przeleczeniu unidoxem i schodzimy ze sterydu, udało mi się trafić do nefrolog,
więc dalsze leczenie odbędzie się w nowym gabinecie. Anemiczna kicia wybredna, dopiero
dzisiaj podeszła sama do chrupek :/ Podaję ipakitine i różne suplementy. Ogólnie bez szału,
nie wszystkie wyniki w normie niestety, ale kotka biega za myszą, coś tam pochrupie, ja
do pysia podaję gourmeta mus w strzykawce, suche royala dla kotów 12+ :D bo skład nerkowy.

Kochana pytałam weterynarza juz na samym wstępie wykluczyl ta bakterie oraz Fifa i białaczkę. Wiem ze na pewno kotek mial testy na wirusy oraz morfologie ( kilika razy). wieczorem opisze ostatni wynik. Wczoraj dostal dawkę neorecormonu, aby go nie stesowac podalismy go w domu. Oczywiscie po konsultacji z weterynarze. Ogolnie jego stan jest dobry. Fakt mniej pije ale je. Podaje sklad podobny do twojego czyli gurmete oraz renala dla nerkowcow. Boje sie tylko tego ze transfuzja daje efekt krótkotrwały.

mania*

Od: Pon sty 21, 2013 15:38

Post » Śro sty 23, 2013 14:43 Re: Kot nerkowy dla początkujących

taizu pisze:Koniecznie bym zbadała rozmaz z krwi pod mikroskopem, żeby zobaczyć, czy to nie hemobartonelloza. To zarazek żywiący się czerwonymi krwinkami i pod mikroskopem widać, że są jakby ponadgryzane. Problem w tym, ze są dni większego nasilenia ich występowania i mniejszego i można trafić na taki dzień, że niczego nie bedzie widać, choć coś jest.
Żelazo koniecznie trzeba podawać, a nie tylko o tym mowić, jak najszybciej zaczynając, najlepiej ChelaFerr bio-complex, to ludzki lek bez recepty, dla kota trzeba 1/4 -1/2 kapsułki dziennie, dosypywac zawartosc do jedzenia

Bo w tej chwili dajesz kotu lek na wytwarzanie krwinek, ale bez żelaza nie dajesz mu materialu, z którego ma krwinki robić :(
I trzeba zbadać mocz, ważny jest ciężar wlaściwy moczu badany refraktometrem, kwestie pH, obecność zlogów i bakterii
Jeśli Twoja wetka leczy kota na nerki nie zbadawszy moczu, to popelnia poważny błąd, koniecznie go zbadajcie!!!

Witam. Weterynarz wykluczyl bakterie na samym wstepie ( kot mial testy oraz mofroligie). Ogolnie wczoraj podalismy dawke nerecormonu, troche boje sie mu podac zelazo bo podobno po tym moze wymiotowac. Zreszta dzisiaj wysle wynki. Pozdrawiam

mania*

Post » Śro sty 23, 2013 14:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Mania nie ma testu na FIA, jest rozmaz, był robiony?????

Animus

Post » Śro sty 23, 2013 15:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących

[quote="Animus"]Mania nie ma testu na FIA, jest rozmaz, był robiony?????[/quotes Kot mial robiony tes na FIV i bialaczke. Rozumiem ze FIA to jeszcze cos innego

mania*

Post » Śro sty 23, 2013 15:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących

tak! to o czym pisze Taizu, rozmaz koniecznie żeby zobaczyć krwinki

Animus

Post » Śro sty 23, 2013 15:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Animus pisze:tak! to o czym pisze Taizu, rozmaz koniecznie żeby zobaczyć krwinki

Wczoraj pytalam weterynarza o wlasnie ta bakterie mowił ze ja wykluczyl ale czy ja mozna ja zobaczyc w zwyklej morfologii? Za duzo tych chorob u kociaków.

mania*

Post » Śro sty 23, 2013 15:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących

mogą być niewidoczne
http://dobryweterynarz.wroclaw.pl/81_Za ... 3%B3w.html
ale warto włączyć unidox

Animus

[poprzednia][następna]