Morelowo-migdałowo..:)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 20, 2013 15:15 Re: Morelowo-migdałowo..:)

morelowa - ja mam o tyle dobrze, że kupujemy wspólnie w kilka osób karmę w zooplusie. Dzięki temu sanabelle sensitive wychodzi w okolicach 11 zł za kg, jak kupowałyśmy kiedyś mokre to też dzieliło się dzięki czemu nikt nie zostawał "z ręką w nocniku". Zresztą ja mam na szczęście kilka przepaściołków co zawsze chętnie jedzą, więc w razie wpadki doczyszczają miski.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie sty 20, 2013 16:02 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Ja też kupowałam urinovet w animalii.
Niestety nie mam z kim robić wspólnych zakupów z zoo+ ale mam taką gromadę do wykarmienia że spokojnie sama załapuję się na największe pakiety :evil:
Po prostu kupuję dużo ale rzadziej bo tak najbardziej mi się opłaca.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Nie sty 20, 2013 16:07 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Już miałam proponować, że zamówię Ci UrinoVet w animalii (sama odbieram więc nie płacę za dostawę), ale chyba nie opłaca się- kurier kosztuje tylko 10 zł więc gdybym wysłała Ci pocztą to chyba niewiele taniej by wyszło (zwłaszcza po ostatnich podwyżkach na poczcie :twisted: ).
Jakbyś robiła tam zamówienie to zamów sobie, tzn. kotom, puszki GranataPet :mrgreen: . Skład bardzo dobry i jako jedne z niewielu zawierają olej z łososia. I nie straszą tak bardzo ceną. Moje koty najbardziej lubią mintaja+struś.
Zachęcam też do saszetek Natures Menu.
W animalii można zamawiać pojedyncze sztuki więc warto przy okazji potestować :wink: . A może sprawdź też Ziwipeak?- wygląda koszmarnie i jak dla mnie śmierdzi. No i wg mnie za drogie, ale raz na jakiś czas daję to kotom, bo uwielbiają.

morelowa pisze:Strasznie mi przeszkadza, to iż na ogół nie można podziellić i po kilka puszek różnych smaków zamówić

Nie znoszę tego w zoo+, nawet mimo tego, ze moje koty prawie wszystko jedzą i nic się nie marnuje.

morelowa pisze:Ja się nie odżegnuję od porządnego zakwaszania, ale nie chcę tego robić w ciemno.

:ok:
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Nie sty 20, 2013 17:19 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Też staram się rzadziej.
Dzięki, Revontulet, że pomyśłałaś, ale faktycznie jest tak, że skąd by nie jechało to trzeba zapłacić. Muszę coś/zakwaszacz zamówić, ale z puszkami to raczej poczekam do następnego zamówienia - ten miesiąc mamy już z głowy finansowo :twisted:
A, własnie - musze kocie dać olej!
Wczoraj jak szukałam na zoo+ to wypatrzyłam Hermanssa taki pakiet 7x2, gdzie każda para to inny smak. Ale ceny maja z kosmosu :?

O te wspólne zakupy to moge tylko Dortę zapytać. Też tam kupuje. Ale nie wiem co...
A poza tym upiekłam sernik i chciałam się podzielić , a ona telefonu nie odbiera...
Sernik pierwszy raz po ok....kilkunastu latach..
Jadalny :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Nie sty 20, 2013 18:01 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Przy mnie o serniku? To podchodzi pod znęcanie się nad stworzeniami żywymi. Serniczek domowy. Mniamiiiiii. Coś cudownego i najjjjjjjjpyszniejszego na świecie. Niestety zupełnie poza moim "wykonawczym" zasięgiem :crying: . Mniamiiiii.
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Nie sty 20, 2013 18:02 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Z mąki orkiszowej? Ze mną też się podziel sernikiem :mrgreen:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Nie sty 20, 2013 18:24 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Broszka pisze:Z mąki orkiszowej? Ze mną też się podziel sernikiem :mrgreen:

Oczywiście - dzielę się natychmiast. Wpadnij , kawę też dam :D

Z jakiej mąki, kobieto? Z sera!
No , dobra - 2 łyżki mąki OCZYWIŚCIE, ŻE ORKISZOWEJ :mrgreen: też są, bo nie pamietałam, czy te naście lat temu dawałam...ot,pamięć...
Robię taki wiedeński - z sera, bez ciasta. Z ciastem nie umiem :oops: Ale lubię, jakby co..

Kinnia, też wpadaj! Akurat taki sernik jest najłatwiejszym ciasem na świecie, poza muffinami i florentynami. A jak sie ma mikser - którego ja nie mam - to w ogóle żadna robota. Sie miksuje, sie piecze...Sie je.
http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-wiedenski
Ja - bez mąki ziemniaczanej, bo nie mam w domu; bez aromatów bo podobnie; cukier brązowy bo mam; nie przesiewam niczego bo mi się nigdy nie chciało, a mąkę ma 630. W końcowej fazie posłużyłam się ... blenderem.. no, ciasto miało konsystencje wcale nie gęstej śmietany, a i tak się upiekło.
Mój sernik się bardzo dziwnie zachowywał w prodiżu...Ale jakoś to opanujemy.
Jest mięciutki, leciutki, delikatny jak dla dzidziusia... No, niechcący taki jest :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Nie sty 20, 2013 18:32 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Jestem żądna krwi tzn. SERNIKA. :evil: :evil: :evil: Gadacie o moim życiowym przysmaku, którego nigdy, podkrzeslam NIGDY nie jestem w stanie upiec poniewaz wychodzi ZAWSZE zakalec we wszystkich kolorach tęczy. Piekę torty makowe i wszelkie inne, które są zakałą gospodyń domowych. Jednego nie upiekę, tzn upiekę zakalec - to sernik. Wiem, to brzmi jak histeria ale ja naprawdę uwielbiam sernik :crying: A Morelowa jeszcze do tego mówi, że upiekła go "od niechcenia". zgroza.
Obrazek

Kinnia

Post » Nie sty 20, 2013 18:39 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Aaaa, bo ja ostatnio piekę sernik na kruchym spodzie i tak jakoś mąkę na ten spód miałam na myśli :roll:
Miałam w planach jakieś ciasto na weekend ale TZ mi się rozchorował na grypę i ma jadłowstręt :|
Ale to nic - zaraz sobie sięgnę do spiżarki po słoiczek bo narobiłaś mi smaka na coś słodkiego :mrgreen:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Nie sty 20, 2013 18:40 Re: Morelowo-migdałowo..:)

ooo, w końcu wątek mi wpadł w oko - zaznaczę, potem doczytam. :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie sty 20, 2013 19:13 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Cześć Marzenia :D A pw to Ty ode mnie dostałaś...?

Broszko, czy Tobie te słoiczki się nigdy nie skończą? Już dawno wyżarłam wszystko, potem w napadzie pożądania dżemów własnej roboty zrobiłam z gruszek kupionych... I ostatni trzymam dla dzieci moich [dużych]. I rozglądam sie z czego by tu zrobić, bo poczułam wyjatkową odrazę do wszelkich kupnych dżemów.

Kinnia - jak w serniku umiesz zrobić zakalec??
JUż pomijając, że zakalec jest pyszny :mrgreen:

Obrazek

morelowa

Post » Nie sty 20, 2013 20:54 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Jak to jak. Normalnie. Biorę -najlepiej- sprawdzony przepis na sernik, robię go zgodnie z "rozkładem". Do piekarnika -też z rozkładem- i..... mamy zakalec. Proste :evil: .
Co do smakowitości rzeczonego zakalca proszę się skontaktować z moim mężem i synem. Pożerają z zachwytem. A ja? Dalej nie mam serniczka. A ze sklepu to nie to samo :(
Obrazek

Kinnia

Post » Nie sty 20, 2013 20:59 Re: Morelowo-migdałowo..:)

A ja w końcu zrobiłam nam tiramisu. Opinia Ali? No niezłe, ale mogłoby być słodsze. Jej nie czytam tego o serniku, bo jeszcze by w pociąg wsiadła do Opola a przecież jutro do szkoły musi...
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie sty 20, 2013 21:30 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Hmm, serniczek, tiramisu, dżemiki...litości nie macie!

W zeszłym tygodniu miałam przepyszny sernik.
Nie, nie ja robiłam. Nie potrafię :(
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Pon sty 21, 2013 9:51 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Z autopsji - sernik po nocy spędzonej w zamknięciu i chłodzie jest lepszy!! :mrgreen: :mrgreen:

Revontulet - spójrz na przepis! W którym miejscu on jest trudny? Szczególnie jak masz mikser.

Najlepsze tiramisu jadałam robione przez mojego syna - on ma cierpliwość, dokładność i takie inne podobne cechy, których mnie brak :D

Alienor, Ala może przyjechać, nie ma sprawy , jeszcze jest :D Weźmie dla Ciebie jak nie zechcesz przyjechać.. :mrgreen:

Ze wspomnień
mój ojciec ze swoim bratem, jak byli młodzi [teraz nie żyją :( ] specjlanie robili tak ciasto, żeby sie zrobił zakalec :roll: Ja też lubię!

W Bieszczadach mieliśmy krowy. Więc normalną koleja rzeczy i mleko. Prawdziwe, najprawdziwsze. Swoje masło, ser itp. Jak nie miałam pomysłu na obiad, to robiłam duży sernik - z tego sera, do którego nawet masła nie mogłam dodać bo się rozpłynołby - dzieliliśmy na trzy i był obiad :mrgreen:

Kinnia - Twój link się nadal nie otwiera. Zrób go może normalnie niebieski?

Poza tym - dzień jest jest pogodowo jeszcze bardziej ponury niż poprzednie, co sie chyba jakoś przekłada na samopoczucie kotów - choć moim zdaniem nie powinno...- są ...bylejakie..
Ale śniadanie zjadły.
I zoo+ przysłał powiastke, że paczka poszła do kuriera.. :D

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]