» Sob sty 19, 2013 20:01
Re: Kotka Kalinka w DT nie je i nie pije. Czy znajdzie DS?
hugulaśny, może to być stres - jeśli jest tak silny, to wet Ci podpowie zapewne karmę uspokajającą czy coś. U mnie Mokate pierwszej doby wychlipała tylko trochę rosołu z indyka (specjalnie gotowany bez soli itd. dla Niej), a drugiego dnia jedzenia dla Niej nie tknęła, co nie przeszkodziło Jej wskoczyć odbiciem z moich kolan na stół i porwać biały ser z mojej kanapki. Podsuwaj Jej różne rzeczy (karma, śmietanka, mięsko - gotowane lub świeża surowa wołowina /tylko taka o mocnym zapachu, czyli mocno czerwona/, gotowana rybka) - może na coś się skusi, a jak już wystartuje, to będzie jadła. Tak samo jest z karmami - Mokate żadnego mokrego nie chciała tknąć (przy niektórych polizała galaretkę), a suche najpierw lubiła RC dla sterylizowanych kotek, później dla alergików.
Nie wiem co jej dajesz jeść, ale to samo co w jej poprzednim domu / DT? Może trzeba jej dać to, co dobrze zna. No i głaskać /tylko nie na siłę/, zapewnić ciszę i takie tam typowe rzeczy, żeby się stresowała jak najmniej.
Ale może też być jakaś choroba (pod wpływem stresu wyłażą różne świństwa, które dotąd siedziały cicho) - jedna doba to nie tragedia, ale jak to potrwa dłużej, to nie będzie dobrze, bo koty są wrażliwe na głodowanie.
...