Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto sty 15, 2013 6:36 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

cairo pisze:Kurcze biały "James Bond" wygląda jak brat bliźniak mojego osobistego białego persa. W stosunku do kotów jest agresywny, tak? A w stosunku do ludzi nie daje się tylko macać, czy coś jeszcze?

zachowanie, które jest obserwowane u niego obecnie nie jest miarodajne
parę dni temu zmieniły mu się warunki życiowe i to na dodatek zamieszkał ze stadem kotów ( to są koty z interwencji więc nie mam pewności, czy już wszystkie są ciachniete - możliwe, że jeszcze jakieś stoją w kolejce do weta),
ponadto nie jest wykastrowany (najprawdopodobniej)
jest wychudzony więc dodatkowo inne koty może odbierać jako konkurencję do jedzenia
skołtuniony wiec na pewno odczuwa dyskomfort a może nawet ból
w klatce siedzi spokojnie i się nie rzuca na koty, ot popyskują sobie wzajemnie na siebie

do ludzi jest przyjazny i grzbiecik i boki dał sobie wyciąć - podwozie nie ale to nie jest agresja, może nie lubi grzebania po zakołtunionym brzuchu
poza tym zajmujące się nim osoby są dla niego obce co nie jest bez znaczenia

dziś więc trudno określić na 100% jak to jest z kotami, bo z ludźmi jest dobrze
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Wto sty 15, 2013 7:24 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

kotkins - robimy. Karmel jest w Warszawie - chwilowo w lecznicy, gdzie umieściłyśmy go z jo.anna. Nie może być przewożony na razie przynajmniej, dlatego weźmie go na tymczas jo.anna, ale jeśli byłby inny, bardziej doświadczony (i bez psów, których się boi) tymczas, byłoby to dla niego lepsze. Wsparłybyśmy DT opłacając ewentualne leczenie (o ile będzie konieczne). Jeśli nie znajdzie szybko DS, możliwe że będzie musiał przyjechać do mnie na DT bo co prawda mam dużo kotów, ale nie mam ani pół psa, więc może mniej by się stresował. Karmel ma wątek tu i na persji, ma FB. Na razie nie jest w na tyle dobrym stanie, żeby go ogłaszać. Podziękowałyście DT poza Warszawą - jeśli czytają ten wątek może się odezwą do nas? Bo może się okazać, że konieczność kroplówek zniknie, gdy Karmel znajdzie się w domu i zacznie normalnie jeść. Wtedy mogłybyśmy go przewieźć do odpowiedzialnego, persodoświadczonego DT bez psów, co byłoby raczej dla kota lepsze niż DT u nas, jako że żadna z nas nie ma doświadczenia z persami. Podpowiedz, co jeszcze mogłybyśmy zrobić dla Karmela?
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto sty 15, 2013 9:49 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Zrezygnowałyśmy z DT poza Warszawą z uwagi na nimożność ich weryfikacji.Ze znajomych DT zgłosiłaś się tylko Ty i LaMonture.
Zresztą DT w Warszawie stawiły się liczne (a jeden okazał sięnawet DS dla Michasi:))
Na szczęście norwegi nie wymagały DT, to nas uratowało.
Czy Karmel miał robione badania?Może on ma coś z wątrobą,skoro głodował?A jak zębiska?
Musi iść do DT i być dokarmiany.
To najlepsze co możecie mu zaoferować!

To, co napisałam o pomocy nie jest kierowane do Ciebie Aleinorku,ale do osób , które wrzucają nam zdjecia z lokalnych ogłoszeń znalezionych w szeroko pojętej Polsce.Poprostu- Neigh, Kotkins i Kasia wezmą każde zwierze , jakie zostanie im pokazane.GDZIE mamy wziąść te zwierzęta?
W fundacj jest PEŁNO po kokardę.Owszem, nie zostawia nikogo bez pomocy.Ale warunki - jeśli nadal będą napływały koty- będą coraz trudniejsze.
Żadna z nas nie ma możliwości pojechania na drugi koniec Polski po kota.
Szczególnie bulwersują mnie osobiście pw w stylu: " przy moim domu w Bielsku Białej biega skudlony pers.Czy przyjedziecie po niego dzisiaj?Bo ma dziś wolny dzień i zapraszam na kawę PRZY OKAZJI!"
Jasne.Ja ruszę z Poznania,zostawiając tłum pacjentów przed gabinetem ,albo Neigh zostawi klasę zamiuast ją uczyć i pojedziemy na kawę oraz łapankę 500km.

Jasne ,że chętnie poradzimy, podpowiemy, itp. itd

I jeszcze drobna prywata: Amelka Kotkinsówna NIE JEST ne sprzedaż, nie szuka domu do adopcji.Amelka DOM MA.Konkretnie ma go u mnie,na zawsze.Proszę o nie przesyłanie pw z ofertami adopcyjnymi dla niej.Bo takowe dostałam i opadły mi ręce.
Wiem,że ona jest ładna i łapie za serce, bo mała, bo ma różowy nosek itp.
Ale inne persy są rónie ładne ,albo BĘDĄ.
To one szukają domu, NIE Amelka!!!! :mrgreen:

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto sty 15, 2013 9:56 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Pytaj Alienorku, pytaj.O ile będę wiedziała -podpowiem.
Ja bym obejrzała zęby.Persy mają słabe zęby, persy są w ogóle wrażliwce.Badania też są konieczne.Dobrze by było USG brzuszka,ale to już marzenia podejrzewam.
Persy są delikatne.
I cffaniaki- Leoś już nie jada RC mokrego u mnie.On chce rypę bo posmakował puszki amelkowej.I mu PASUJE.
Więc z miną głodującego kota miast i wsi siedzi przed pełną miseczką i czeka...
Persy tylko tak wyglądają,jakby trzeba je było "wziąść w pampersy".To są cffane bestyje.A Leon najcwańszy peres..:)

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto sty 15, 2013 10:26 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Karmel ma zrobione badania i testy. Testy ujemne, badania--parametry nerkowe lekko podwyższone. Zęby z lekkim kamieniem i zapalenie dziąseł, które ma już leczone.
jo.anna

Post » Wto sty 15, 2013 10:58 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

kotkins pisze:I jeszcze drobna prywata: Amelka Kotkinsówna NIE JEST ne sprzedaż, nie szuka domu do adopcji.Amelka DOM MA.Konkretnie ma go u mnie,na zawsze.Proszę o nie przesyłanie pw z ofertami adopcyjnymi dla niej.Bo takowe dostałam i opadły mi ręce.

Tia 8) . A co to był za casting na twoim wąteczku? Którego zresztą nie wygrałam :wink:
Kotkinsie, umów DS dla Amelki, a zawieź innego persa. Przefarbuje się na biało, doczepi trochę kudłów i będzie niby-Amelcia jak ta lala :mrgreen:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Wto sty 15, 2013 13:19 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Karmel i ten biały to dwa różne koty, prawda? Mnie się już troszku wszystkie mylą :oops:

Strasznie się cieszę,że Gwiazdeczka i Angelina maja super domki :ok: no i Michasia.
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Miya2

Od: Sob paź 08, 2011 16:17

Post » Wto sty 15, 2013 13:41 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

MB&Ofelia pisze:
kotkins pisze:I jeszcze drobna prywata: Amelka Kotkinsówna NIE JEST ne sprzedaż, nie szuka domu do adopcji.Amelka DOM MA.Konkretnie ma go u mnie,na zawsze.Proszę o nie przesyłanie pw z ofertami adopcyjnymi dla niej.Bo takowe dostałam i opadły mi ręce.

Tia 8) . A co to był za casting na twoim wąteczku? Którego zresztą nie wygrałam :wink:
Kotkinsie, umów DS dla Amelki, a zawieź innego persa. Przefarbuje się na biało, doczepi trochę kudłów i będzie niby-Amelcia jak ta lala :mrgreen:

Ale, jeśli dobrze pamiętam, Amelka wcale nie deklarowała przeprowadzki? Jak rozumiem, ona zamierzała kogoś obdarzyć swoją osobą czasowo i sprawdzić, czy cudzy trawniczek naprawdę jest bardziej zielony...
Już by jej Kotkins na inną wyprawę nie puścił. :mrgreen:

A James Blond bardzo mi się podoba. Już to widzę, jak wchodzi i mówi: "Jestem Blond. James Blond. W sytuacjach towarzyskich czuję sie wstrząśnięty, ale wcale nie zmieszany."

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Wto sty 15, 2013 16:13 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Wiecie co? Wierzcie nie wierzcie.......ale jak sobie tak czasem poczytam pw i maile, które otrzymuję.......to się zaczynam bać. Poważnie. Nie miałam świadomości, ze na świecie hmmm noo jest tyle ludzi hmmmm jak to ładnie ująć.... noo hmmm "normalnych inaczej?"

np. jak do jasnej anielki mam traktować poważenie kogoś, kto jako argument za adopcją persa pisze, ze ma doświadczenie bo " czesze bezdomne koty".

I zeby nie było niedomówień - nie ma na myśli wizyt w schronie celem pielęgnacji.......Nie....Bezdomne takie.....
Czyli co grzebień w dłoń - hajda na piwnicę. BACH jest długowłosy.........nooo to my tu go zaraz wyczeszemy........

Ludzie ja zwariowałam? Czy świat jest teges ( tu znaczący ruch w okolicach potylicy.......).
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Wto sty 15, 2013 16:17 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

A skąd wiesz że czesze długowłose :?: 8)
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Wto sty 15, 2013 16:34 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Neigh współczuję tych PW i mejli 8O Czasem czytam co Wam ludzie wypisują to mi mowę odbiera i zamuruje na chwilę.
Dzisiejsze ogłoszenie "Oddam kotka nie na części,nie trzeba składać zrób to sam" 8O 8O 8O to chyba żart.Takie durnoty czytam nieraz z ciekawości patrzę i dla zabicia czasu bo na moim lapku nic nie można innego robić tylko przeglądać. Poraża mnie ogłoszenie NIE CHCĘ JEJ ! ODDAM ROCZNĄ KOTKĘ PERSKĄ najlepiej z moją dziewczyną :( kot był prezentem i oczy ma w brązowej wydzielinie,a jest tricolorką piękną :( nie zna kotów,ani psów.Gdybym nie miała kota zabrałabym choć dla mnie zbyt płaska jest,ale i tak piękna.Dziwi mnie że tyle dni kotka jest... coś musi być z nią nie tak (psychika) że nikt nie bierze skoro całkiem za darmo.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Wto sty 15, 2013 17:27 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

vailet pisze:nie zna kotów,ani psów.Gdybym nie miała kota zabrałabym choć dla mnie zbyt płaska jest,ale i tak piękna.

To, że "nie zna", czyli, jak rozumiem, obecnie nie mieszka, wcale nie znaczy, że się nie dogada. Nawet jeśli jest z pseudo (zresztą pewnie nie "nawet", tylko na 100% ktoś sprawił prezencik za max 3 stówy), to jednak przez pierwsze tygodnie musiała żyć z jakimiś kotami.

vailet pisze:Dziwi mnie że tyle dni kotka jest... coś musi być z nią nie tak (psychika) że nikt nie bierze skoro całkiem za darmo.

Głupie gadanie. To ludzie mają coś nie tak z psychiką, jeśli już. Poza tym koty, nawet za darmo, nie zawsze idą jak świeże bułeczki i wcale to nie znaczy, że "coś z nimi jest nie tak". Po zdjęciu nie widać, że kot "ma coś nie tak z psychiką", a ludzie w ogłoszeniach patrzą na zdjęcia. Poza tym kot nigdy nie jest za darmo - koszt zakupu ma się nijak do kosztu utrzymania.

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Wto sty 15, 2013 19:00 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Kotka jest na 100 procent za darmo lecz gościu jednak nie chce byle komu oddać.Nie pisze jak w innych ogłoszeniach że za koszt utrzymania.Wielkimi literami jest wszystko.On jej nie chce.Są dwa jego ogłoszenia to pierwsze napisane w okropny sposób :( Pisze że całkiem za darmo.Na Gumtree w Warszawie.Ja nie dzwonię bo nic nie poradzę.Nie ma testów,ani pewnie szczepień,a kupił ją u pseudo bo bez papierów.Mnie jego ogłoszenie zszokowało.Całe wielkimi literami i krzyczy nie chcę jej :( Kupił ją swojej dziewczynie z którą się rozchodzi.Nie wiem czy jest po sterylce już nie pamiętam.Niektórzy właśnie nic nie chcą za persy bo są kłopotliwe z oczami i kłaczkami.Ładne jak małe,a potem się nudzi opieka.
Obrazek ,

vailet

Post » Wto sty 15, 2013 19:04 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Wiem 99 procent ogłoszeń nie jest że kot jest za darmo.Koszty utrzymania itp. :evil: 800zł.ale uwierzcie są czasem zupełnie za darmo.Wczoraj w Toruniu był syberyjczyk 14 miesięczny.Oddam całkiem za darmo i dziś już nie ma!Srebrny,piękny,duży kot.Pani wyjeżdża i szuka domu.Z ciekawości dziś patrzyłam czy go oddała.
Obrazek ,

vailet

Post » Wto sty 15, 2013 20:04 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Jeśli nie będzie lepszej opcji, to ja białego Jamesa Blonda mogę przygarnąć na DT. Tylko że jest kilka "ale" i nie wiem czy to jest dla niego najlepsza możliwość. Jeśli Blond nie lubi innych kotów to niestety musiałby zamieszkać u mnie w klatce- ja też mam dwójkę nie lubiącą innych kotów i taka mieszanka swobodnie poruszająca się po domu byłaby dla wszystkich zainteresowanych ze mną na czele nie do przyjęcia. Mój kot Miro ostatnimi czasy trochę chorował na jakieś przeziębienia itp. w związku z czym we wrześniu minęły mu szczepienia i dopiero za tydzień będzie miał nowe, do tego czasu nie mogę wziąć nowego członka stada. Dobrze by było jak najszybciej odjajczyć Blonda, bo kocurzego zapachu, który wejdzie mi w mieszkanie boję się jak diabli (wystarczą mi "zwykłe" siki w łóżku, które przynajmniej raz w tygodniu się tam pojawiają ;) ). No i jeśli Blond zawitałby u mnie, to po odpasieniu i oddredowaniu liczyłabym na pomoc w znalezieniu dla niego DS.
Jest jeszcze jedna sprawa. Mogłabym go wziąć tylko jeśli poza dobrą karmą i zwykłymi zabiegami pielęgnacyjnymi nie wymagałby regularnych wizyt u weterynarza, leków itp. Do marca nie będę mieć samochodu, do tego dość często wyjeżdżam i po prostu takiej bardzo czasochłonnej opieki nie jestem w stanie się podjąć.
No i oczywiście musiałby mieć negatywne FIV/FELV.
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

[poprzednia][następna]