12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro paź 31, 2012 20:52 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Błagam o pomoc w napisaniu oficjalnego pisma do urzędu miasta Knurowa, nie znam się na przepisach, nie wiem jakich argumentów popartych prawem użyć, żeby do urzędników coś dotarło.

Mieszkam od 10 lat w Knurowie (niestety), knurowskim kotom staram się pomagać na własną rękę (i własną kieszeń), jest kilka karmicielek, które dokarmiają koty - po nocach, bo większość mieszkańców jest temu przeciwna. Niszczą budki, wyrzucają miseczki - ogólnie paranoja.
Urzędnicy - a konkretnie ta urzędniczka, która w UM ma zajmować się ochroną środowiska jest nie posiada żadnej wiedzy praktycznej na temat kotów wolno żyjących.

18 kwietnia 2012 r uchwalono program opieki nad bezdomnymi zwierzętami. Uchwała nr XIX/272/12
Ogłoszono przetarg, wybrano lecznicę.
Warunki, które trzeba było spełnić żeby uzyskać skierowanie na zabieg były oczywiście wzięte z kosmosu :-)
W czerwcu, kiedy wybrany wet miał już zakupione klatki bytowe i przystosowane pomieszczenia do przechowywania kotów po sterylce i można było coś robić w tym kierunku okazało się, że UM zamilkł.
Wet wysłał pismo z pytaniem o podpisanie umowy.
Otrzymał taką odpowiedź : " Urząd Miasta informuje, iż Nadzór Prawny Wojewody Śląskiego badając Uchwałę nr XIX/272/12 w sprawie przyjęcia Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie gminy Knurów, stwierdził jej niezgodność z art. 11a ust.2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt (tj. DzU z 2003 r Nr 106 poz. 1002 z późn. zmianami. W świetle powyższego Urząd Miasta Knurów z przykrością informuje, iż nie może podpisać umowy na wykonywanie zabiegów weterynaryjnych obejmujących bezdomne i wolno żyjące koty"

Nie ukrywam tego co robię i nigdy nie ukrywam numeru swojego telefonu i w zasadzie kto chce mnie odszukać to nie ma z tym problemu. W związku z tym non stop ktoś do mnie dzwoni i prosi o pomoc w sterylizacji - nie daję już rady. Zadzwoniłam do UM z pytaniem jak wygląda sytuacja z zabiegami, kto to robi jak nie wet z Knurowa.
Usłyszałam, że robi to "przedsiębiorca z Rybnika". Knurów ma podpisaną umowę ze schronem w Rybniku już od kilku lat. Na samochód interwencyjny z Rybnika czeka się średnio 3 godziny.
Poprosiłam o informację co się dzieje z wolno żyjącymi kotami po zabiegu, jak zabiegi są rozliczane, czy ktoś kontroluje czy zabieg przez "przedsiębiorcę" faktycznie został wykonany, jak to jest ewidencjonowane - pani naczelnik nie wiedziała, poproszono mnie o numer telefonu. Odpowiedź otrzymałam po około 2 godzinach : koty są wypuszczane w okolicach rybnickiego schroniska.
Na moje pytanie kto je karmi w okolicach rybnickiego schroniska najpierw usłyszałam, że mają znakomite warunki, karmi je schronisko, powiedziałam, że bzdury mi gada (i jeszcze parę słów niekoniecznie cenzuralnych) to wtedy usłyszałam, że koty wolno żyjące są wolno żyjące i same sobie muszą dać radę ze zdobywaniem pożywienia.
Czyli wg mnie są skazywane na śmierć.
Na pytanie dlaczego nie odwożą kotów w miejsce bytowania do karmicieli stwierdziła, że sąsiedzi karmicieli nie zgadzają się na te koty, więc one nie mogą wrócić.
Na chwilę obecną kotów do sterylki jest kilkadziesiąt. I wyobraźcie sobie, że jakimś cudem schronisko je wyłapie ( nie wiem kto to ma zgłaszać, kto łapać , kto zapisywać ile tych kotów zostało złapanych - rozliczają się ryczałtem, więc schron bez nadzoru może wpisać co chce). I gdzie te koty wypuści ??? w okolicach schroniska ? Dla mnie to jest jakiś absurd.
Czy takie działanie UM można gdzieś zgłosić ? A może jest to prawnie dopuszczone ? Ratujcie.

Ewa
Ewa 507 953 900 e-mail korespondentka2@wp.pl
Zajrzyj na 1 stronę, zakochaj się :-) http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13 ... 84&start=0
JAMNIKI DO ADPCJI : http://jamniki.eadopcje.org/
www.poomoc.pl

Korespondentka

Od: Wto lis 09, 2010 22:42

Post » Czw lis 01, 2012 7:53 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Wyślę Ci mailem parę materiałow w sprawie kotów wolno żyjących. Niestety z przykładem przez Ciebie opisywanym parę razy się już spotkałem. Projekty uchwał Rady Miasta, w tym w sprawie programu przeciwdziałania bezdomności zwierząt przygotowuje Urząd Miasta, następnie jest on procedowany przez Radnych. Jeśli projekt jest napisany wadliwie pod względem prawnym (celowo lub z braku wiedzu autorów projektu uchwały) to najczęściej skutkiem jest uchwalenie uchwały Rady Miasta, którą w częście lub całości kwestionuje organ nadzoru jakim jest Wojewoda.
Zakwestionowanie uchwały nie zwalnia Radę Miasta od poprawienia jej i ponownego wniesienia pod obrady. Często jednak jest tak, że po zakwestionowaniu uchwały do poprawienia jej się nie powraca i to jest niedopuszczalne
Poproszę zaprzyjaźnioną Fundację, aby zapytała pisemnie Prezydenta Miasta o praktyczą realizację ustawy o ochronie zwierząt w Knurowie w zakresie uchwalenia programu przeciwdziałania bezdomności zwierząt. Daję Ci 100% pewności, że pismo będzie wyważone wraz z dołączeniem materiałow informacyjnych, żadnego ataku na UM. Wiem, że sprawa Cię denerwuje, ale musisz opanować emocje w kontaktach z UM (przynajmniej na jakiś czas :lol: ) , czasami postawa, którą opisujesz nie wynika ze złej woli urzędników, ale z braku wiedzy.
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Czw lis 01, 2012 22:31 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

miluś pisze: Wiem, że sprawa Cię denerwuje, ale musisz opanować emocje w kontaktach z UM (przynajmniej na jakiś czas :lol: ) , czasami postawa, którą opisujesz nie wynika ze złej woli urzędników, ale z braku wiedzy.

Generalnie nie jestem zadymiarą :wink: , ale brak wiedzy tam, gdzie ta wiedza być powinna nie jest tłumaczeniem. Ja mogę nie znać się na przepisach, które nie dotyczą mojej pracy, ale wyobraź sobie, że idziesz do szpitala na wycięcie wyrostka, zamiast wyrostka wycinają Ci kilka innych narządów i Twoja rodzina dostaje info, że to nie była zła wola lekarza, tylko brak wiedzy.

Mnie denerwuje to, że ja słyszę w głosie pani urzędniczki nie tylko brak wiedzy, ale i kompletną ignorancję i wiem, że dotąd dopóki coś porządnie nie zagrzmi, to nic się nie zmieni. I że ta akurat osoba tej wiedzy zdobyć nie chce, a poza nią nie ma dodatkowych osób w urzędzie, które tym się zajmują.

Jak będą potrzebne jakieś dodatkowe informacje to proszę o pw lub nr telefonu na pw - oddzwonię.
Ewa 507 953 900 e-mail korespondentka2@wp.pl
Zajrzyj na 1 stronę, zakochaj się :-) http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13 ... 84&start=0
JAMNIKI DO ADPCJI : http://jamniki.eadopcje.org/
www.poomoc.pl

Korespondentka

Od: Wto lis 09, 2010 22:42

Post » Sob lis 17, 2012 18:54 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

hej gdzie w gliwicach mozna za darmo albo dosyc tanio wykastrowac kocura?

wino

Od: Nie lis 04, 2012 7:00

Post » Czw lis 29, 2012 8:39 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

witajcie...w sosnowcu jest na dziłace 6 dzikusków do sterylizacji:( orientujecie sie gdzie mozna bezpłatnie je wysterylizowac???? kotka sie mnozy ...kociaki choruja na kk ...teraz wyłapane 2 i leczone ...ale wiem ze trzeba je wysterylizowac:(....
agula76

Post » Nie gru 02, 2012 10:21 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

agula76 pisze:witajcie...w sosnowcu jest na dziłace 6 dzikusków do sterylizacji:( orientujecie sie gdzie mozna bezpłatnie je wysterylizowac???? kotka sie mnozy ...kociaki choruja na kk ...teraz wyłapane 2 i leczone ...ale wiem ze trzeba je wysterylizowac:(....

Poproś o pomoc lub poradę organizacje prowadzące działania w Sosnowcu. Stowarzyszenie Nadzieja na Dom
prowadzi w Sosnowcu Kocią Chatkę, może oni Ci coś doradzą.
http://www.nadziejanadom.org/?content=kontakt-
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

miluś

Post » Wto gru 04, 2012 14:07 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pon gru 10, 2012 19:46 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

A obecnie jest jakieś dofinansowanie do sterylizacji i chipowania w Warszawie? :mrgreen:

Sylwia1701

Od: Nie lis 11, 2012 22:12

Post » Czw gru 27, 2012 1:33 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

2 przykłady stosowania ustawy w Polsce po prawie roku obowiązywania nowego prawa:

1. W Kazimierzu Dolnym program opieki nad wolno żyjącymi kotami ogranicza się do dokarmiania i ustalania miejsc pobytu, o kastracji w całym programie ani słowa :roll:

2. ANGORA nr 47 (25.11.2012), str. 23

Zrobiony w "kota"

Samorząd Gostynia stworzył dość nietypowe stanowisko... społecznego karmiciela kotów. To skutek przyjęcia przez gminnych radnych programu opieki nad bezdomnymi zwierzętami. Wynika z niego, że w przypadku bezdomnych kotów należy zorganizować społecznych opiekunów, którzy zajmą się ich karmieniem. Znaleziono takiego, tylko że nikt nie zapytał go o zdanie, czy chce nim być.
Radni przyjęli "Program opieki nad zwierzętami bezdomnymi na terenie miasta i gminy Gostyń" w marcu tego roku. Przed zimą zaczęto szukać chętnego, który zaopiekowałby się bezdomnymi kotami. I znaleziono takiego. Został nim Lech Męczarski, który od wielu lat opiekuje się takimi czworonogami. Tylko że nikt nie zapytał go, czy takim oficjalnym społecznym karmicielem kotów chce być. Został po prostu wskazany przez członków Gostyńskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Zwierząt Noe.
- Pierwszego kota przygarnąłem 22 lata temu; od tego czasu przewinęło się ich około sześćdziesięciu - przyznaje Lech Męczarski z Gostynia. - Karmiłem je i szukałem dla nich nowych właścicieli niemal w całym powiecie gostyńskim. Starałem się, aby trafiały w dobre ręce. Niektóre przychodziły, a potem same znikały. Są to zazwyczaj dzikie koty, które nie pozwalają wziąć się na ręce. Przychodzą do mnie, bo tu znajdują pokarm, mają też bardzo dobre warunki: duży ogród i ciepłą piwnicę. Dzisiaj mam siedem kotów- jeden jest mój, domowy, pozostałe są dzikie, ale przychodzą tu od kilku lat. Kupuję im jedzenie, najczęściej jakieś nerki, wątróbkę, karmę w puszkach. Wydaję na to około 200 złotych miesięcznie.
Pan Lech, po "ogłoszeniu" go społecznym karmicielem, otrzymał cztery puszki karmy dla kotów od stowarzyszenia Noe oraz suchą karmę. Tej jednak koty nie chcą jeść i nadal kupuje im świeży pokarm.
- To jest na razie cała pomoc, jaką otrzymałem - mówi. - A szum wokół mojej osoby zrobił się ogromny, przyjechała nawet ogólnopolska telewizja. Ja się na społecznego karmiciela kotów nie zgadzałem, nikt mnie o to nie pytał. Uważam, że są sformalizowane instytucje, które powinny zajmować się bezdomnymi zwierzętami. Boję się, że ludzie zaczną do mnie znosić bezpańskie koty albo wręcz wrzucać je przez płot do ogrodu. Mój dom to nie kociarnia, a sąsiedzi nie są zadowoleni z takiego sąsiedztwa; koty chadzają przecież własnymi ścieżkami. Nie rozumiem, co to ma znaczyć, że karmię koty społecznie- jestem jakimś dobroczyńcą, wolontariuszem?
Pan Lech podkreśla, że wręcz chciałby, aby koty, które już u niego są, zostały zabrane do schroniska. Uważa też, że powinny zostać wysterylizowane, aby się nie rozmnażały. Stanowisko społecznego karmiciela kotów, jakie zostało mu przydzielone, mocno go zdziwiło.
- Mam wiele własnych spraw i rodzinnych problemów, nie mogę poświęcać swojego czasu tylko kotom - zaznacza.

Po reakcji ludzi na moje odpowiedzi na ogłoszenia o kociakach/ szczeniakach widzę, że pozytywny odzew jest, ale zastanawiam się, jak zachęcić ludzi do kastracji kotki bądź suni PRZED pojawieniem się niechcianego przychówku, jak rozreklamować kastrację...

fajną rzecz widziałam ostatnio w Grodzisku Mazowieckim - na deptaku stoi gablota ze zdjęciami psów do adopcji i informacjami, dlaczego warto kastrować. Miasto oddało tablicę we władanie zwierzakowej organizacji :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Nie sty 06, 2013 19:39 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

to znowu ja... z 3 postulatami, które nie wiem jak inaczej przekazać 8)

1. myślę, że sporoby dało wprowadzenie informacji o odpowiedzialnej opiece nad zwierzętami do szkół zamiast szerokiego omawiania budowy pantofelka czy dżdżownicy. Często spotykam się z nastolatkami piejącymi nad słodkimi kociaczkami od ich domowych kotek...

2. niestety w wieku prywatnych azylach nadal pozwala się na rozród (wstawiałam tu już takie ogłoszenia, słyszałam też o kolejnej aferze w ostatnich dniach tu na forum). Moim zdaniem fundacje, prywatne azyle, a nawet domy tymczasowe powinny mieć obowiązek kastracji psów i kotów, jeśli tylko ich wiek i stan zdrowia na to pozwala.

edit: 3. jak dotrzeć do ludzi pozwalających na rozród nierasowych psów i kotów, nie decydujących się nawet na darmową kastrację? Jak ukrócić proceder oddawania w "dobre ręce" i do schronisk? Warto by to uregulować, ale jak?
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Nie sty 13, 2013 23:31 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Witam. Proszę o szybką odpowiedź...
Mieszkam w Szprotawie (koło Żagania, woj. Lubuskie) czy gdzieś w okolicach sa bezpłatne sterylki? :(
Są 2 bezdomne kociczki, mieszkają od małego na ulicy - sypiają w piwnicach w mojej klatce, dokarmiam je. ;(

Bratka.a10

Od: Wto gru 11, 2012 23:45

Post » Wto sty 15, 2013 20:00 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

czy w 2013 roku będzie akcja kastrowania za polowe ceny?

czy może są lekarze godni polecenia w okolicach gliwic albo bielska białej którzy wykonują niedrogo ten zabieg, a są solidni?

wino

Od: Nie lis 04, 2012 7:00

Post » Śro sty 16, 2013 16:00 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Szkoda, że teraz dopiero się o tym dowiaduje, nie wiecie czy może mogę znaleźć taką opcje we Wrocławiu? Moje kocie grono się powiększa więc potrzebuje też się odpowiednio przygotować.

Aneta234

Od: Śro sty 16, 2013 15:56

Post » Śro sty 16, 2013 19:20 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Aneta234 pisze:Szkoda, że teraz dopiero się o tym dowiaduje, nie wiecie czy może mogę znaleźć taką opcje we Wrocławiu? Moje kocie grono się powiększa więc potrzebuje też się odpowiednio przygotować.

Temat sterylek we Wrocławiu ma swój wątek na miau http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=133976
Osobiście wątku nie czytałem, ale myślę, że oprócz informacji znajdziesz tam kontakt do ludzi, którzy są w temacie.

miluś

Post » Pt sty 25, 2013 13:32 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Ja też ślę zapytanie o bezpłatną sterylizację w Warszawie. Czy ktoś coś wie na ten temat?
Z góry dziękuje za pomoc!
Mój ulubiony lekarz- ortodoncja warszawa

edi88

Od: Pt sty 25, 2013 13:29

[poprzednia][następna]