Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
iwoo1 pisze:To ogólnie o sterylizacji i skutkach podawania leków hormonalnych
http://www.kocipazur.org/index.php?id=283
Kiedy należy sterylizować?
Zaleca się sterylizowanie kotek po osiągnięciu dojrzałości płciowej, tj. po pierwszej rujce. Na zachodzie, szczególnie w USA preferowane jest przeprowadzenie zabiegu wcześniej (nawet u 3-miesięcznych kotek). Niesie to jednak za sobą pewne ryzyko zaburzenia rozwoju kotki i w rezultacie jej niedojrzałości psycho-fizycznej. Wysterylizowanie przed drugą rujką zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu sutka do 1%, natomiast po trzeciej rui już tylko do 26% - nie warto więc zwlekać z decyzją.
Kinnia pisze:Karmienie na żądanie?
Wszystkie moje futra i te psie i te kocie, moje prywatne i tymczasy zawsze (24h na dobę) mają pełne michy suchego. Tymczasy zwykle na poczatku napychaja się, czasami jest zjadł-żygł, ale zwykle w okolicach tygodnia sytuacja się uspokaja. U mnie tak jest od ponad dziestu lat (kiedys karme przywoziłam z innego kraju). Metoda sprawdza mi się - futro jest mądre i zawsze szybko dochodzi do wniosku, że jedzonko jest na swoim miejscu zawsze. Mokre dostają w określonych godzinach 3 razy dziennie "do oporu" czyli ile kto chce czegoś jeść. Nie są otyłe, nie rzucają się na jedzenie. Czasami któreś dochodzi do miski drugi czy trzeci raz ale to wyjątkowo. Nie jedzą po prostu "na zapas" bo stoi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Gosiagosia, MB&Ofelia, Silverblue i 37 gości