ManfredkotTusi chodzi mi tylko o to, żeby dowiedzieć się więcej. Faktycznie pora była późna i ja z gorączką. Cytowałam Ciebie, bo napisałaś, że właśnie adoptujesz jednego takiego kociaka. Czyli pewnie przygotowujesz się na jego przyjęcie, myślałam, że napiszesz jak.
Sama kota mam dopiero 2 miesiące i moja wiedza jest mocno początkująca

. Mam, niestety, duże grono znajomych chętnych na tanie "rasowe" koty ("rodowód to snobizm"). Staram się tłumaczyć, zniechęcać do zakupów u pseudo ("jakie pseudo? to mała domowa hodowla"). Często polecam znajomym to forum i strony różnych Fundacji, żeby sprawdzali, bo pojawiają się tam też kociaki w typie i chciałabym wiedzieć co zrobić, żeby dobrze zająć się takim kotkiem.
Wiem, że każdy kot może zachorować, ale kotki "po przejściach", pochodzące z niekontrolowanego inbreed, są chyba bardziej narażone na choroby. Mam bardzo dużo pytań: Co zrobić, żeby jak najwcześniej wyłapać problemy zdrowotne? Jakie badania powinno się zrobić w pierwszej kolejności? Bo pewnie u takiego osłabionego kociaka wszystkie badania to zły pomysł? Czy wybór weta, u którego leczy hodowca danej rasy to dobry pomysł (bo wie jak kot danej rasy powinien się rozwijać) czy lepiej jest wybrać weta, który ma dużą praktykę w leczeniu różnych biedactw po przejściach?
Nie chcę zaśmiecać wątku ślicznotki szukającej domku, najchętniej popisałabym na pw, ale jeszcze nie mogę. Będę wdzięczna za rady w temacie opieki nad takim kociakiem, na pw (niestety nie odpowiem), albo na
coffeina.coffeina@gmail.com.