Puchaty i tygrysek w dt, szukają domu. Śląsk

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon sty 07, 2013 21:22 Re: oddam 2 kotki

neron pisze:Moi rodzice się rozwodzą, dziadek ma raka, mam kiepską pracę, koty w osobnych pokojach bo skaczą sobie do gardeł :) Moje życie nie jest idealne. Nie napisałas dokładnie jaka masz sytuacje więc trudno mi jest cokolwiek doradzić.

niedługo kończę swoja przygode z miau.pl więc na odchodne trochę sobie "powalę" :lol:

neron wiem, ze nie na temat, ale nie odchodź z miau. Im nas więcej tym większa szansa, że coś wspólnie wymyslimy, zrobimy, pomożemy większej ilości kotów.

margoth82

Od: Pon lut 15, 2010 21:10

Post » Wto sty 08, 2013 0:04 Staruszko

a czy jest jakaś szansa żeby kotów jeszcze przez jakiś czas nie oddawać? wiesz teraz jest zima...
wydaje mi się że dobrze byłoby gdybyś zaktualizowała ogłoszenia i koniecznie dopisała czy koty są kastrowane - to istotne zwłaszcza w przypadku DT

margoth82

Post » Wto sty 08, 2013 1:17 Re: oddam 2 kotki

Alienor pisze:Weź jeszcze napisz dużymi literami że to nasza wina że w schronisku umrą :evil:
staruszko - starsza pani co musiała iść do domu starców jak poprosiła dziewczyny z fundacji o pomoc to zaprosiła do siebie, pokazała każdego (aparatu nie miała więc sama zdjęć nie zrobiła, ale im to ułatwiła) i opisała je - wiek, charakter, wady, co lubią jeść - gotowiec na kartce czekał. Był jasny termin i wszystkie koty znalazły DT lub DS.
Nie opisałaś kotów (poza wiekiem) - jeśli spodziewałaś się im w ten sposób znaleźć choćby DT to gratuluję optymizmu. Gdybym wiedziała wcześniej, że ich nie wywaliłaś/nie oddałaś do schronu/nie znalazłaś im domu, miałyby szanse - a przynajmniej jeden na DT. Ale to miejsce już zajęte. Wątek, w którym założycielka nie pisze przepadnie w otchłaniach forum, tak jak nieodświeżane ogłoszenia zaginą wśród tysięcy kotów poszukujących domu. Nie mogłaś raz w tygodniu się przejść do biblioteki i z darmowego internetu wysłać nowych wieści o kotach (zakładam że tam gdzie mieszkasz nie masz dostępu do sieci).
Żaden DT nie dostaje pieniędzy z Urzędu Miasta/Ministerstwa?Fundacji - więc żaden dobry DT nie rzuci się z okrzykami radości na informacje "macie tu 2 koty". Na takie akcje chętne są głównie zbieraczki, które wezmą od ludzi, którzy chcą się pozbyć problemu, koty w dowolnym wieku, stanie i wyglądzie a potem zamorzą je głodem, karmiąc bułką z wodą (tak jak w koreańskich obozach karnych ludzi karmią zupą z trawy). Bo to 2 koty w nie wiadomo jakim stanie, nie wiadomo jak wyglądające, nie wiadomo z jakich charakterem - więc niestety istnieje opcja że DT zostanie z tymi kotami "at mortem defecatam" i będzie na nie łożył ze swoich prywatnych, zarobionych w pocie czoła zarobków.
Jak się nazywają te koty? Jak wyglądają (zdjęcia)? Jak się zachowują? Co lubią jeść? Jakie są z nimi problemy (zawsze są - albo się załatwiają poza kuwetą, albo gadają od rana do nocy i w drugą stronę, albo mają ADHD, albo jeszcze milion możliwości)?

Edit: zrobiłaś zdjęcia, przeprasza. Zostały zamienione na link, dlatego ich od razu nie zauważyłam.

Znowu się spotykamy, Alienor :wink:
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Wto sty 08, 2013 2:31 Re: oddam 2 kotki

Boże nawet nie wyobrażam sobie jak te koty z dużej domowej przestrzeni trafiają do klatki schroniskowej metr na metr :( :(

Raz mnie spotkała jedna nie przyjemność z pewną osobą która mnie zostawiła z kotem. Do dnia operacji kot miał awaryjne miejsce schronienia, ale wieczór wcześniej okazało się nagle, że kot nie ma gdzie wrócić na drugi dzień po operacji. Jaki miałam wku..... :evil: :evil: na tą osobę, że mnie zostawiła tak na lodzie :evil:
Kotkę zabraliśmy bez żadnego słowa od tej osoby(i do tej pory zero kontaktu z nią) i pojechała na zabieg. Miałam tylko 10godzin(po tylu miałam ją odebrać od weta po zabiegu) na znalezienie jej domu tymczasowego. Do siebie nie mogłam zabrać bo sama mam koty w tym jednego śmiertelnie chorego i nie może mieć żadnego stresu. Nic innego nie robiłam tylko siedziałam na necie od rana i szukałam, szukałam po 6godzinach poszukiwań i apeli na FB i miau miałam cztery DT i jeden DS. I to mnie przekonało w tym, że jak człowiek jest zdesperowany może wszystko. I ani razu nawet mi do głowy nie przyszło słowo schronisko.

Powiedzmy sobie to szczerze, ale niestety te koty skazujesz na śmierć.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Wto sty 08, 2013 8:38 Re: oddam 2 kotki

Cześć halbino, nawet wiesz o jakiej starszej pani mówię? :wink:

staruszko - czy możesz w końcu podać te informacje które są najważniejsze: na ile koty są "obrobione" (czyli odrobaczenie, szczepienia, kastracja); jakie mają charaktery i nastawienie do ludzi, innych kotów, psów (jeśli byłaś z nimi u weta tego typu rzeczy często już się wie); jakie są rzeczy potencjalnie problematyczne.
No, chyba że zrobiłaś im nowe ogłoszenia na 100 stronach w internecie, wydarzenie na Facebooku i dom już się znalazł.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto sty 08, 2013 9:35 Re: oddam 2 kotki

Nie żebym była złośliwa...ale ta pani chyba już się nie odezwie. I wątpię szczerze, żeby koty były wykastrowane. Ta sytuacja od początku była jakaś dziwna. Zastanawia mnie czemu nagle po pół roku znowu trzeba je oddać. Przecież ostatnie posty są z sierpnia i wtedy też na gwałt trzeba było je oddawać. A tu nagle cisza tak długo i znowu... Może zaczęły znaczyć teren i to jest problem. Ale tu by można gdybać i gdybać a takich przypadków jest niestety mnóstwo...
ObrazekObrazek
Obrazek

neron

Od: Wto maja 29, 2012 14:06

Post » Wto sty 08, 2013 11:19 Re: oddam 2 kotki

staruszko-w sierpniu Cię broniłam, bo sytuacja była świeża/nagła/zdarza się
Po pól roku wygląda na to że nie zrobiłaś NIC tylko bierzesz na litośc
szkoda kotów
Ciebie niekoniecznie
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Wto sty 08, 2013 12:29 Re: oddam 2 kotki

ej, nie bądźcie tacy surowi w ocenach. Koty były podrzutkami, kobietka je wzięła i sądząc po opisie (drapak, spacery, sucha i mokra karma itp.) dbała o nie i była z nimi związana, coś się stało, ze nie mogła już ich mieć, bardzo możliwe, ze coś niezależnego od niej. Może np. musiała zmienić wynajmowane mieszkanie i właściciel zrobił jej aferę o koty? może dziecko zachorowało i lekarz wyzwał ją od nieodpowiedzialnych matek i kazał pozbyć się kotów (obie sytuacje znam z życia), może ma depresję, albo przewlekle na coś choruje i nie ma kto się kotami zająć gdy jest w szpitalu. Nigdy nie wiadomo CO się naprawdę stało. Może ona nie chciała się kotów pozbyć, na początku spanikowała i zaczęła szukać im domku ale potem sprawa przycichła i może myślała, ze jakoś jej sie uda, coś się zmieni i nie będzie musiała się ich pozbywać, a teraz znowu ktoś lub coś wywiera na nią presję? W końcu nie tak łatwo pozbyć się swoich kotów, które się wcześniej przygarnęło i kochało.
Nie wiem NIE ZNAM sytuacji. I dlatego nie oceniajmy, tylko starajmy się tak jak Alienor dowiedzieć jak najwięcej i nakierowac tą osobę na jakieś sensowne akcje żeby koty finalnie nie skończyły w schronie.

Widzę, że staruszka zrobiła kotom nowe ogłoszenia:
http://www.mojpupil.pl/modules.php?name ... 2&id=45133
Ostatnio edytowano Wto sty 08, 2013 22:26 przez margoth82, łącznie edytowano 1 raz

margoth82

Post » Wto sty 08, 2013 20:40 Re: oddam 2 kotki

Zaproponowałam im dt, napisałam na pv, czekam na odpowiedź.
W Bytomiu jest fundacja pomagająca kotom, na Śląsku jest ich kilka... Zawsze warto zwrócić się o pomoc do fundacji, jeśli nawet kotów nie weźmie, to podpowie, jak szukać domów. Podstawą są dobre zdjęcia!
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\

halbina

Post » Wto sty 08, 2013 21:02 Re: oddam 2 kotki

Super!!!

margoth82

Post » Śro sty 09, 2013 0:25 Re: oddam 2 kotki

podrzucam i czekam na ciąg dalszy! :idea:

mlsla

Od: Sob gru 03, 2011 17:44

Post » Śro sty 09, 2013 10:15 Re: oddam 2 kotki

i jak? coś więcej wiadomo?

margoth82

Post » Śro sty 09, 2013 10:31 Re: oddam 2 kotki

Napisałam pw do Halbina. Czy dziś mogę zadzwonić.Info podam telefonicznie lub umówię się na spotkanie jeżeli będzie możliwość.Podam wszystkie informacje i co tylko bedzie trzeba.

staruszka

Od: Pon sie 06, 2012 23:46

Post » Śro sty 09, 2013 10:34 Re: oddam 2 kotki

Rzeczywiście ogłoszenie jest. Powodzenia. :ok:
Staruszko mogę jeszcze podpowiedzieć, że dobrze jest ogłoszenia dodawać przed weekendem, np. w piątek, żeby w weekend były na górze. Po tygodniu te ogłoszenia spadają na 4, 5 stronę. Dobrze jest je odnowić. Ja robię tak, że usuwam ogłoszenie z poprzedniego tygodnia i dodaję na nowo. Trochę to zajmuje czasu, ale ogłoszeń kotów jest bardzo dużo i trudno się ze swoim przebić.
Najbardziej popularne portale to gumtree i tablica. Mam nadzieję, że na nich też dodałaś ogłoszenia.

Edit. Widzę, że rady spóźnione. :oops:
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Czw sty 10, 2013 15:35 Re: oddam 2 kotki

Wczoraj nie byłam na Miau, odpisałam dziś, Staruszka ma też mój numer telefonu. Przypominam, że na Miau jest wątek fundacyjny z Bytomia: viewtopic.php?f=1&t=83271&start=465 Moja Fundacja - "Szara Przystań" działa w Zabrzu.
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\

halbina

[poprzednia][następna]