Moderator: Moderatorzy
.Ten lek w przypadku kotów nerkowych ma w praktyce ograniczać białkomocz u kotów z PNN na etapie I i II. Według różnych badań ma to pewien wpływ na postęp choroby i czas przeżycia. Jednak w przypadku kotów z bardziej zaawansowaną PNN - nie stwierdzono już takiej zależności.
Jeśli chodzi o obniżanie ciśnienia - Twój kot nie miał robionego badania i nie wiadomo jakie to jego ciśnienie jest. I o ile w celu faktycznego obniżenia ciśnienia stosuje się zwykle inny preparat bo teoretycznie benazepril jest mało skuteczny to na przykład moje doświadczenia z tym lekiem pokazują, że kot może być po nim trochę śnięty.
Vetserwis pisze:Inhibitory ACE - Inhibitory ACE (ACE-I) to leki, których działanie polega głównie na rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co wydaje się poprawiać funkcję nerek oraz i zmniejszać białkomocz. Najczęściej stosowanym lekiem z tej grupy jest benazepril (preparat Fortecor). Niestety, nadal nie ma naukowych dowodów na to, że leki te dają pozytywne efekty w leczeniu kotów z niewydolnością nerek, szczególnie gdy podawane są przez długi okres czasu. Mimo początkowo obiecujących wyników benazepril nie powoduje także wydłużenia życia kota. U niektórych kotów podawanie benazeprilu wiąże się ze znacznym pogorszeniem dopływu krwi do nerek i gwałtownym podniesieniem poziomu mocznika we krwi. Dlatego zalecana jest duża ostrożność w stosowaniu tego leku, a także regularne kontrolowanie ciśnienia krwi, a także badania krwi i moczu.
patkazal pisze:Witam się na wątku nerkowców, mam prośbę o pomoc w interpretacji wyników badań i sugestie co dalej. Wyniki wkleiłam tu:
viewtopic.php?f=36&t=149592
Będę ogromnie wdzięczna za pomoc, bo w temacie nerek jestem jeszcze zielona, a nie chciałabym popełnić jakiegoś błędu, który później ciężko będzie odkręcić..
Pozdrawiam,
Patka
pixie65 pisze:Moim zdaniem to lepszy preparat niż eprex.
O zamawianiu aranespu pisałam już kilkakrotnie:
Aranesp można zamówić do apteki bezpośrednio z Amgen.
Zadzwoń albo napisz maila do Amgen i zapytaj, z którą apteką w Twojej okolicy współpracują (w niektórych aptekach nie wiedzą co to aranesp i/albo boją się zamawiać).
Zamówienia przyjmowane są od poniedziałku do czwartku w godzinach: 8.30-17.00, w piątek od 8.30 do 14.30 pod nr telefonów:
Tel: (22) 581 30 17, (22) 581 30 62
Fax: (22) 581 30 04
Mail: eu-cee-pl-zamowienia@amgen.com
Aranesp jest w ampułkostrzykawkach w różnych dawkach: aranesp10 to 10 mikrogramów (czyli nieco więcej niż pojedyncza kocia dawka [6,25-6,75]). Kosztuje około 100zł.
Aranesp20 to 20 mikrogramów czyli nieco ponad trzy kocie dawki. Kosztował ostatnio jakieś 190 zł.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości