BORYS i YOKO czyli Galimatias Krakowski - dołączył SZANDOR

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro sty 02, 2013 20:25 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Głęboka analiza obu postaw, sprzyjanie dalszej integracji mimo różnic charakterów, dostrzeganie potencjału w o obu - jestem pełen uznania znajomości kociej psychologii tj. nauki daleko bardziej złożonej chyba niż nasza psychologia ;)
p.s. Zoja, piękne imię, piesek mojej siostry niegdyś się tak bawił.

sas

Od: Śro sty 02, 2013 16:39

Post » Śro sty 02, 2013 21:48 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

:mrgreen: dziękuję Ci sas - robim co możiem Obrazek

Koty są mądre , więc mi pomagają jak mogą, bo wiadomo, "człowieki" robią głupoty i się nie znają.
Ja po prostu zachowuję się jak kotka co ma młode :mrgreen: fukam, karmię, sprawdzam, besztam, chwalę,bawię się - jestem naśladowcą i ta metoda działa, póki co :ok:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Śro sty 02, 2013 22:19 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Monika_krk, przejrzawszy Twoje posty na tym watku poznalem krotka, bo miesieczna, historie kociej "koabitacji" Borysa i Yoko.
Twoj przepelniony niemal kocia ematia nadzor nad tym procesem i plastyczno - emocjonalny (w najlepszym tego slowa znaczeniu) opis, sprawil, ze oto przeszedlem najkrotszy kurs rozumienia na czym to wszystko polega :) Dziekuje Ci za to. Wiem juz jakie zadania wyznacze swojej corce, ktora podjela w wieku 15 lat dojrzaja decyzje o checi zycia z kotem :)
pozdrawiam p.

sas

Post » Śro sty 02, 2013 23:18 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

sas

Obrazek

I jakby co to : "Kot-etariusze wszystkich krajów - łączcie się" - pytajcie o co chcecie, Ty i córka.
Jak tylko będę umieć to pomogę :ok:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger

Monika_Krk

Post » Czw sty 03, 2013 7:59 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Monika_krk

Dziękuję, to miłe być pod opieką prawdziwego "profesora" w tematyce kotów :)

A Borys wychodzi na dwór czy przestrzeń domowa jest dla niego wystarczająca? (tzn. na pole, w waszym galicyjskim języku ;) )

sas

Post » Czw sty 03, 2013 9:40 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Borys jest kotem niewychodzącym, po pierwsze mieszka w centrum miasta...
Po drugie nawet gdy chciałam go wyprowadzać na szelkach - reagował straszną paniką :( i długo chorował ze stresu.

Na wystawy nie jeździmy , tak się boi tłumu, ludzi, nowości...
On z własnej woli, nosa poza drzwi domu nie wystawi. O nie, to jest LEW ale wyłącznie Salonowy :D

Za to Yoko - katapulta między nogami i świata ciekawa, więc będzie szelkowcem.
Tylko na razie warczy na szelki i trudno mi rozmiar dopasować :roll:
Już drugie kupiłam, zakładam - przyuczam, w domu.
Barrrdzo jej się to nie podoba , ale jak zaaprobuje wyjdziemy na świat.
Ona się niczego i nikogo nie boi, będzie więc kotem torebkowo-spacerowym :wink:

W końcu prawie wszędzie jak już, to jest napisane "psów wprowadzać nie wolno" - o kotach,świnkach morskich i kanarkach, ni słowa ... :wink:

PS pole --- no tak--- my w Galicji wychodziliśmy z dworu na pole , nie inaczej
:P :P :P

Monika_Krk

Post » Czw sty 03, 2013 14:04 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Zaznaczam sobie.
Podczytywaczka :mrgreen:

dana.b

Od: Śro lis 09, 2011 12:01

Post » Czw sty 03, 2013 15:13 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Ja mam jedngo takiego odważnego i ciekawskiego kota, który niby sie niczego nie boi, jak ktokolwiek wychodzi to piszczy bo bardzo go interesuje klatka schodowa :mrgreen: kupiłam więc szeleczki żeby go ew. na spacer wyprowadzać, ale nic z tego - jego odwaga kończy się 1 m od drzwi wejściowych :lol: :lol:
po 1 próbie (nawet na dwór nie zdążyłam wyjść) już nawet nie wychodzi na klatke. Stoi w otwartych drzwiach.
Może to i lepiej, po co wyprowadzać? Gdybym była spragniona spacerów to miałabym psa 8)
ObrazekObrazek

Jagooda

Od: Czw wrz 08, 2011 12:47

Post » Czw sty 03, 2013 15:58 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

8) Ja mogę i chcę zabierać Yoko, od czasu do czasu na spacery np. :twisted:

Widzę , że ona nawet u weterynarza obchodzi cały gabinet, wraca jak pies do nogi, wszyscy się śmieją, że rezolutna nad miarę.
Na klatkę to aż "wypstrykuje" jak z katapulty,ale też wraca jak ją wołam. Dobrze, że to wysokie piętro.
A w transporterku jak ją niosę to leży ciekawa, łapka na łapkę nonszalancko i gada do ludzi, ale tak z ciekawością nie ze strachem.
Nie wiem, ale spróbować warto - :twisted:
Tym bardziej, że tak jak mówiłam ona nawet fajerwerki zlekceważyła - "małpa zielona" 8O

Monika_Krk

Post » Czw sty 03, 2013 17:03 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

:D Tak jak mój Bobinek (ten ciekawski) siedział na parapecie i przyglądał sie fajerwerkom baaardzo zaciekawiony - reszta schowała sie pod łóżko
ObrazekObrazek

Jagooda

Post » Czw sty 03, 2013 17:31 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Jagooda przyznaj się :mrgreen: ciągnie Cię do białego teraz ?

Nie mówię że zaraz chcesz brać- wiadomo, ale podobają Ci się białe kolorki ? 8)

Monika_Krk

Post » Czw sty 03, 2013 17:53 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Monika_Krk pisze:Jagooda przyznaj się :mrgreen: ciągnie Cię do białego teraz ?

Nie mówię że zaraz chcesz brać- wiadomo, ale podobają Ci się białe kolorki ? 8)

Białe podobają mi sie od lat.
Na to forum trafiłam właśnie szukając białego kota a w końcu dokociłam się Bobinkiem (tymczasem który został na stałe) Albertem (mąż i syn marzyli o brytyjczyku) i na koniec "prawie" białym, a snieżnobiałego nadal nie mam.
Mój rudy maine coon (najstarszy z mojego stadka) też miał być biały, ale w końcu uległam mężowi, że lepiej ciemniejszy bo od białego mnóstwo sierści będzie
Biały Maine coon różnooki lub z niebieskimi oczami to cały czas moje marzenie, ale już nie musi być maine coon, wystarczy zwykły mieszaniec.
Kiedyś zrealizuję to marzenie, ale chyba jeszcze nie teraz - każdy kot to dodatkowy koszt
ObrazekObrazek

Jagooda

Post » Czw sty 03, 2013 17:59 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Jagooda wiem co piszesz , bo ...
ja się tak zakochałam w kocie Maru - z tutejszych wątków.
Dla mnie jest to kot jak z bajki - już znalazł domek i w tym tygodniu do niego pojedzie.
Jest to najcudowniejszy kot jakiego miałam okazję zobaczyć.
Ma taką urodę i wdzięk...a miny stroi filmowe, a bawi się jak dziecko ( są filmiki z jutuba na wątku)

:1luvu: No oszalałam...

Wiem, że nie powinnam tego mówić na wątku moich kotów :twisted: bo się obrażą.
No ale jestem zawsze szczera...
Popatrz na zdjęcia z 1-szej strony Top Model:
viewtopic.php?f=1&t=147263
i na jutuba:
http://www.youtube.com/watch?v=cTg4d7meSBs

Też nie mogę więcej kotów, póki co...ale tego bym zacałowała jakbym dorwała w ręce to :1luvu:

Monika_Krk

Post » Czw sty 03, 2013 20:16 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Monika_krk, Jagoda,
aż miło śledzić wasz dialog w temacie, który nieśmiało sam wywołałem pytaniem o inklinacje Borysa do spacerów na świeżym powietrzu :)
Bardzo podoba mi się podsumowanie Jagody zdaniem, że gdyby chciała wychodzić na spacery to miałaby psa. To jest kwintesencja.
Mądrzę się nieco jako dyletant w dziedzinie kotów, ale intuicyjnie wyczuwam, że aby zabezpieczyć przyszłego kota przed nadopiekuńczością 15-to latki, lepiej by kota bezpiecznie ograniczyć do przebywania w czterech ścianach, zwłaszcvza gdy sam tego oczekuje.
Dziękuję zatem za cenne Wasze uwagi płynące z doświadczenia :)
p.s.
z tym "polem" mogłem spodziewać się takiej odp., z dwóch powodów: 1. co Krakus to krakus, zazwyczaj ma rację ;), 2..... kiedy indziej napiszę ;)
p.

sas

Post » Czw sty 03, 2013 22:54 Re: Cudna kotka - w nowym domku ( zero klatek , zero depresj

Widzę Moniś,ze ja jak Ty poległam na widok Maru :oops: :oops: :oops:
Miejmy nadzieję,że domek nas zasypie jego fotami :ok: :ok: :ok: :ok: :oops:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

[poprzednia][następna]