Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 28, 2012 20:50 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

W dalekim swiecie nie jest lepiej :cry:

W centrum stolicy wielki pokaz, podobnie jak w Valparaiso. Ludziska juz cie ciesza i w wiadomosciach mowia za ile to milionow peso bedzie to warte :oops:

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Pt gru 28, 2012 20:56 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

kociamyszo, to mnie jeszcze tylko bardziej zgnębiło. Rodzaj ludzki jest potworny.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob gru 29, 2012 5:15 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Oszczedze Ci wiec innych opowiesci, choc sa i bardzo pozytywne sprawy, chocby karanie wlascicieli za porzucenie zwierzecia czy wysokie kary (ograniczenia wolnosci i finansowe) za szkodzenie zwierzakom.

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Nie gru 30, 2012 14:59 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

MalgWroclaw pisze:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200269698213090&set=a.1298806518227.44399.1472331950&type=1&theater

świetny plakat, nie umiem niestety wklejać zdjęć

obejrzyjcie krótki film -apel dyrektora Tatrzańskiego Parku Narodowego:
http://www.tpn.pl/nowosci/news/652/Nie- ... -sylwestra
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Nie gru 30, 2012 14:59 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

ewexoxo pisze:Nie wiem czy dokładnie o to chodziło, ale zgodnie z obietnicą przygotowałam drugi plakat, który publikujemy na stronie ślepaczków na FB z dopiskiem: "Petrady i fajerwerki to nie tylko przerażone hukiem zwierzęta. To także poparzenia głównie rąk i twarzy, często nieodwracalne poważne urazy związane z urwaniem palców, pożary wywołane zaprószeniem ognia oraz pieniądze "puszczone z dymem" - dosłownie..."

Obrazek

Jeżeli ktoś będzie potrzebował - prześlę na maila w większej rozdzielczości :)

dziękujemy :)
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Nie gru 30, 2012 22:06 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

W wielu miastach jest wprowadzony zakaz odpalania petard poza 31 grudnia i 1 stycznia, a i tak nikt sie do niego nie stosuje. Bez sensu... Dopóki nie będzie wprowadzony ZAKAZ SPRZEDAZY nic się nie zmieni... :(

Mam nadzieję że w Zakopanem taki przepis wejdzie w życie i śladem tego miasta pójdą inne...

Negro

Od: Sob wrz 13, 2008 15:55

Post » Pon gru 31, 2012 11:38 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Według mnie dopóki w akcję uświadamiania ludzi o cierpieniu zwierząt
spowodowanym sylwestrowymi fajerwerkami i petardami
nie włączą się FUNDACJE pomagające zwierzętom, Straż dla Zwierząt,
SCHRONISKA, ogrody Zoologiczne, lecznice weterynaryjne, sklepy zoologiczne,
programy telewizyjne i radiowe o zwierzętach, gazety o psach i kotach,
strony internetowe o zwierzakach, forum miau i dogomania itp.
niewiele się zmieni ...

bardzo dziwi mnie to, że FUNDACJE nie apelują na swoich stronach internetowych
o nie strzelanie z petard i fajerwerków

nie mogę tego zrozumieć ...

wystarczy tylko chcieć i wpisać kilka słów

Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pon gru 31, 2012 12:41 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Koteria wstawiła fajny, zabawny plakat http://www.facebook.com/JaPaczeSercem?r ... =1&theater
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Pon gru 31, 2012 13:47 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

na naszej klasie fundacja Przyjazna Łapa też zachęca do nie strzerlania z petard i fajerwerków:
http://www.przyjaznalapa.pl
(wpis z 29.12.2012) NIE STRZELAM W SYLWESTRA - BO KOCHAM ZWIERZĘTA !!!

a przy okazji prowadzą wspaniałą akcję Ciepła Buda :
"Od listopada będziemy odwiedzać posesje w Puławach i sprawdzać czy właściciele przygotowali swoich pupili na nadchodzącą zimę.
Prosimy!
- Zapewnij swojemu psu ciepłą budę! Nie musi być piękna!
Wystarczy, że będzie szczelna i ocieplona, że będzie w niej kawałek ciepłego koca,
suchej słomy, wejście będzie osłonięte od wiatru czy padającego śniegu.
- Zapewnij swojemu psu ciepły posiłek
- Zapewnij swojemu psu stały dostęp do wody pitnej
- Pozwól swojemu psu chociaż raz dziennie swobodnie pobiegać, weź go na spacer, żeby mógł się rozruszać, zagrzać
- Jeśli Twój pies ma na szyi metalową obrożę ( kolczatkę), ściągnij ją! załóż normalną - skórzaną bądź z tworzywa
- W najbardziej zimne noce zapewnij psu nocleg w jakimś pomieszczeniu zamkniętym.

Uwaga!!! Jeżeli jakiś zwierzak w Twojej okolicy posiada złe warunki, a nie wiesz, jak mu pomóc to skontaktuj się z nami
http://www.przyjaznalapa.pl/cieplabuda.html
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pon gru 31, 2012 16:40 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Myślę, że wielu ludzi zrezygnowałoby z fajerwerków gdyby zobaczyli panikę
psów przy budzie, zwierząt w zoo, w schroniskach, panikę ptaków i bezdomnych kotów ...

marzy mi się, żeby za rok była taka ogólnopolska akcja do której udział zgłaszałyby
fundacje, azyle, schroniska, hotele dla zwierząt, ogrody zoologiczne, parki narodowe
i inne stowarzyszenia - wtedy możnaby akcję nagłośnić i zachęcać do zabawy sylwestrowej
bez straszenia zwierząt

życzę Wam Radosnego i Spokojnego Sylwestra
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto sty 01, 2013 15:32 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Gazeta Wyborcza (pogrubienie moje):
" Tragedia na warszawskiej Białołęce: zginęła 5-letnia dziewczynka.
Do tragicznego wypadku doszło na Białołęce. - W nocy podczas spotkania sylwestrowego na terenie prywatnej posesji doszło do nieszczęśliwego wypadku. Zginęła około 5-letnia dziewczynka - powiedział asp. Mariusz Mrozek, rzecznik stołecznej policji.
- Około północy podczas korzystania z fajerwerków, dziewczynka najprawdopodobniej została uderzona plastikową częścią jednego z nich. Dziecko źle się poczuło. Po przybyciu lekarza na miejsce konieczna był reanimacja, ponieważ dziewczynka straciła przytomność. Nie udało jej się uratować - dodał.

Dziecko przebywało pod opieką dorosłych osób. Były trzeźwe, tylko u jednej stwierdzono niewielką ilość alkoholu we krwi.

Przyczynę zgonu wyjaśni sekcja zwłok. Sprawę bada prokuratura."
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Wto sty 01, 2013 17:21 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

U nas było w miarę cicho,pół godziny strzelaniny i około 1.00 w nocy ucichło,teraz wybuchają petardy takie pojedyncze wystrzały,na szczęście do tragedii nie doszło nigdzie.

rudy kociak

Od: Śro paź 19, 2011 18:21

Post » Wto sty 01, 2013 19:30 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

co za tragedia :cry:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro sty 02, 2013 21:46 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

tak na świeżo po Sylwetrze mogę śmiało powiedzieć że
FAJERWERKI i PETRADY to ZNĘCANIE SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI
to okrucieństwo i tortury
a wynikają z nieświadomości i bezmyślności

dlatego koniecznie trzeba zrobić co tylko można
żeby Sylwester 2013 był cichszy,
żeby jak najwięcej ludzi już nie chciało strzelać
ze współczucia dla zwierząt i troski o nie
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw sty 03, 2013 0:11 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

narazie mamy rok spokoju, ale myślę że warto wspierać i propagować akcje typu "Sylwester w schronisku" jak np. w Korabiewicach.
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

[poprzednia][następna]