Choco i Nero w MAJU GŁOSUJĄ NA PKDT na KRAKVET cz.3,

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 26, 2012 21:28 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Bardzo dziękuję za wiadomość! Zdążyłam ją przeczytać zanim wyszłam na dłużej z domu – do kościoła i na psi spacer. :1luvu:
W Warszawie też jest nijako – rano gdy byli na nartach przez 2 godziny świeciło słońce. Potem zrobiło się szaro i ponuro. Prześwituje trawa, wszędzie woda i roztopiony lód a miejscami lód pod wodą… :(
Za Maluszki i za Was nadal nieustająco :ok: :ok: :ok:

Kończą się Święta! Jutro mam jeszcze urlop i na godzinę 8:00 mamy dojechać poza Warszawę zawieźć samochód do przeglądu. :wink:

Pytałam o potrawy :)
My tradycyjnie:
Zupa rybno-grzybowa z łazankami,
Ryba smażona,
ryba po grecku,
kapusta z grzybami ( zawsze są w niej suszone śliwki a w tym roku była dodatkowo soczewica z cebulką),
kapusta z grochem,
Barszcz czerwony i uszka z grzybami,
pierogi z kapustą i grzybami, w tym roku były też krokiety z grzybami)
Śledzie są różne i zostają do śniadania:
W tym roku były – z cebulką w oleju, na słodko z rodzynkami i pomidorami, w sałatce ziemniaczanej w sosie majonezowo-śmietankowo z rozmiksowaną cebulką i jabłkami, które w tym roku zamiast wkrojone były wmiksowane do sosu.
Zawsze równocześnie w tym samym sosie robię sałatkę – jarzynową.
Sernik, makowiec, piernik.
Kompot z suszu owocowego – śliwki, jabłka, gruszki.
Tutaj nie przyjęły się inne potrawy – :|
Karp w piwie z rodzynkami – lubiła Teściowa ale nie smakuje Mężowi i Krzysiowi.
Paluszki z makiem i ze śmietaną też – za słodkie…

Dziś usłyszałam – "Mamo poproszę coś słodkiego" – więc było pieczenie „Ciasta szefowej” wg przepisu Alusi. Z upieczonego popołudniu w tej chwili jest połowa tortownicy… :twisted:

Pytałam Was o ciekawostki albo coś przeniesionego z domu rodzinnego do obecnego życia
My mamy taką dzwoniąca choineczkę. Kupili ją w NRD ponad 40 lat temu Moi Rodzice. Na końcach jej gałązek były maleńkie banieczki – do tej pory większość się rozbiła. Lubię słuchać jej dźwięk – przenoszę się wtedy myślami do swojego domu rodzinnego, do czasów gdy żyli Moi Rodzice. Wygląda tak:
Obrazek

Oto świąteczny Maluszek - łobuz przyłapany prawie od tyłu na gorącym uczynku :
Obrazek
Pozdrawiamy Ewa&Choco&Nero
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Śro gru 26, 2012 22:34 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Piękna choinka. Myśle, że fajnie miec coś takiego z dawnych lat, co jak czary przenosi natychmiast tam, wtedy, do tamtych chwil :1luvu:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Pt gru 28, 2012 12:36 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

psiama pisze:Piękna choinka. Myśle, że fajnie miec coś takiego z dawnych lat, co jak czary przenosi natychmiast tam, wtedy, do tamtych chwil :1luvu:
Tym bardziej to cenię, że nawet jestem w całkiem innym miejscu :D

Święta, Święta i po Świętach! Jak większość spośród Was wróciłam już do pracy! Na ulicach, w tramwaju i autobusie widać znacznie mniej ludzi. Mam nadzieję, że nie choruje dużo dzieci! Jest ślicznie – świeci słońce ale wieje lodowaty wiatr. Rano codziennie jest chodzenie po lodzie. Wczoraj przez pół dnia do wieczora padał deszcz. :evil:

W tym okresie miałam bardzo dużo pieczenia ciast z powodu Krzysia z taką częstotliwością. Może jeszcze wieczorem będzie chciał coś kolejnego. Wyjeżdża do Krakowa jutro popołudniu i nie wiem kiedy przyjedzie następny raz. Ryba po grecku w w/w menu była wyjątkowo w wersji smażonej a nie dietetycznej.

Post u Asi:
kussad pisze:Asiu OKI - współczuję Takich przeżyć podczas Świąt :( Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej :ok:
Nam „tylko” prawie równocześnie padł odkurzacz, robot kuchenny, drukarka i wiertarka :wink: Dostałam od TZ zalecenie - "Ty już lepiej niczego nie dotykaj" :twisted:
U Hani i Kardamona
kussad pisze:Świetne zdjęcia :ok: Do mojego nadal nie dotarło (tzn. kastracja) mimo, że minęło trochę więcej czasu i dalej gwałci kocyk :twisted:
Jak spędziliście Święta? Czy jesteście zdrowi i jak się czujecie? Jak czują się Maleńkie – czy już lepiej?
Za Wszystkich trzymamy kciuki :ok: :ok: :ok:
Miłego dnia! :ok: Pozdrawiamy Ewa&Choco&Nero
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Pt gru 28, 2012 15:14 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

:)
Dobrze, że już po Świętach :)
My na Wigilii mieliśmy barszcz z uszkami, 2 rodzaje sałatki śledziowej, pierogi legnickie i piernik...

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt gru 28, 2012 16:02 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

MaryLux pisze:My na Wigilii mieliśmy barszcz z uszkami, 2 rodzaje sałatki śledziowej, pierogi legnickie i piernik...
Jakie sałatki śledziowe i co to są pierogi legnickie? :D

O Nerusiu usłyszałam, że po kastracji może jeść nadal karmę dla kociaków ale należy dodawać dobrą karmę dla sterylizowanych… :D

Choculi kończy się karma. Kupiłam ostatnio trochę na wagę i mam temat do myślenia co zamówię. Próbuję porównać ile które mają mięsa i… nie zawsze to rozumiem. – czasem jest określenie ilości protein a nie ilości mięsa w %.... :oops: Okazuje się, że skoro ukończyła 7 lat to to już psi senior…. :twisted:

„Nutra Gold” nam się kończy. Nie wiem jak w niej traktowana jest mączka mięsna – czyli ile jest %mięsa?
http://www.krakvet.pl/nutra-gold-breede ... 18697.html http://www.krakvet.pl/nutra-gold-breede ... 18697.html Mięso z kurczaka (20%), mączka z kurczaka (20%), mąka ryżowa (18%), kukurydza, mączka kukurydziana, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli), jaja (6%), pulpa buraczana, siemię lniane, środki wspomagające trawienie pochodzenia drobiowego, drożdże browarniane, glukozamina, chondroityna, witaminy i minerały.

Bosch http://animalia.pl/produkt,3902,58,bosc ... e-1kg.html
Białko 22.5% Fosfor 0.95% Popiół 7.0% Tłuszcz 14.0% Wapń 1.25% Wilgotność 10% Włókno 2.5%
Skład Ryż(min. 37.5 %), sproszkowana jagnięcina (min. 20 %), jęczmień, tłuszcz zwierzęcy, gluten ryżowy, białka ziemniaczane, pulpa buraczana, sproszkowane jaja, siemię lniane, ekstrakt z mięsa, groch, błonnik, suszone drożdże, chlorek sodu, chlorek potasu, sproszkowane muszle, sproszkowana cykoria

Brit http://www.krakvet.pl/brit-premium-adul ... -3137.html Skład:Kurczak (41%), kukurydza, pszenica, ryż, tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami), olej z łososia, drożdże browarniane, naturalny aromat, suszone jabłka, minerały, wyciągi z ziół i owoców (300 mg/kg), mannooligosacharydy (150 mg/kg), fruktooligosacharydy (100 mg/kg), wyciąg z juki Schidigera (80 mg/kg), miedź organiczna, cynk organiczny, selen organiczny.

Nie rozumiem w ofercie RC ile ma mięsa: :oops:
http://animalia.pl/produkt,624,58,royal ... -15kg.html

Purina http://www.krakvet.pl/purina-chow-adult ... 10935.html SKŁADNIKI:
Zboża (min. 4% ryżu), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 4% kurczaka), produkty pochodzenia roślinnego (min. 0,5% pulpy buraczanej), oleje i tłuszcze, minerały, warzywa (min. 0.5% cykorii) ANALIZA: Białko 25%, tłuszcze 12%, popiół 7%, węglowodany 2.5%, woda 9.5%, wapń 1.2%, fosfor 0.9%
http://animalia.pl/produkt,797,58,purin ... -15kg.html
Analiza: Białko ogólne 25.0% Tłuszcz surowy 12.0% Popiół surowy 7.0% Włókno surowe 2.5%Wapń 1.2% Fosfor 0.9%
Składniki: zboża (min. 4% pełnoziarnistych zbóż, min 4% ryżu), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 14% mięsa), roślinne ekstrakty białkowe, oleje i tłuszcze, produkty pochodzenia roślinnego (min 0,5% pulpy buraczanej), warzywa (min 0,5% cykorii), składniki mineralne. Czyli ile ma mięsa 4 czy 14%.

Prawie nigdzie nie widzę informacji o glukozaminie a mój zwierz jest baaardzo ruchliwy…. :twisted:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Pt gru 28, 2012 16:54 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Te choineczki były kiedyś bardzo popularne. Paląca się świeczka podgrzewała te "gałązki", które poruszając się uruchamiały dzwoneczki. W wielu domach to widziałam.

Ja mam kilka bombek i zabawek jeszcze z domu moich dziadków ( Babcia urodziła się w 1888r.)
Mam ulubione zabawki choinkowe mojej Mamy. Gdy ubieramy choinkę zawsze staramy się zrobić to tak jak robiła Mama, bo miała w tym kierunku duże zdolności.
Jak żyła Mam robiłam kutię, ale teraz już nie robię, bo tylko dla siebie nie che mi się, a reszta nie lubi.
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Sob gru 29, 2012 9:06 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Obrazek ObrazekObrazek

Wszystkiego najlepszego Ewuniu w dniu urodzin!
Dużo zdrowia, miłości Najbliższych
i życzliwości wszystkich, których masz wokół Siebie.
Niech Ci się spełnią wszystkie plany i marzenia,
a znikną przeszkody i kłopoty!

ObrazekObrazekObrazek
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Sob gru 29, 2012 10:32 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Przyłączam się do tych pięknych Życzeń :birthday: :flowerkitty: :balony:
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Sob gru 29, 2012 12:55 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Wszystkiego naj naj! :birthday:
Obrazek

hanelka

Od: Nie lut 24, 2008 19:33

Post » Sob gru 29, 2012 19:35 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Życzę dużo zdrowia (bo to najważniejsze), szczęścia (zdrowy człowiek je doceni) i pieniędzy, żebyś mogła w pełni wykorzystać zdrowie i szczęście
wiewiur

Obrazek

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Sob gru 29, 2012 22:26 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Ewuś full zdróweczka przede wszystkim,reszta to tylko dodatek
nie mam przygotowanej żadnej kartki ,ale życzenia spod samego serducha idą

:balony: :birthday: :balony:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Sob gru 29, 2012 22:29 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Bardzo Wam dziękuję za śliczne życzenia Małgosiu, Ewuniu, Haniu, Marysiu, Krysiu i Sylwia! :1luvu:
Małgosiu dzięki Tobie miałam bardzo miły początek dnia – złożyłaś mi życzenia wcześniej niż nawet Wojtek, Krzyś, Robert, Tenia. :1luvu: :1luvu: :1luvu:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Nie gru 30, 2012 21:11 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Obrazek
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Pon gru 31, 2012 12:05 Re: Choco i Nero 3 w Krakvecie głosujemy na RTOZ z Radomska

Życzymy Wam szczęścia, co radość daje, miłości, zdrowia – które są najważniejsze, spokoju, wiary, co nadzieję prowadzą i co rodzą wytrwałość, nowych wschodów słońca i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2013!
Karteczkę pożyczam od Basi i dołączam do Jej życzeń
puszatek pisze:wszystkim zaglądającym na nasz wątek....spokojnego Nowego Roku :1luvu: :1luvu:
Obrazek
...Obrazek...Obrazek

kussad

[poprzednia][następna]