Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie gru 30, 2012 16:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Dziś były wyniki :| Mocznik pozostał na poziomie 100, kreatynina obniżyła się do 3,04 ale hematokryt spadł :(
To co pozostaje to opieka paliatywna i cuda.
To co nie pogrąża mnie w ogromnym smutku to fakt, że ten kot resztki swojego życia spędzi u mnie, a nie w schronie...

chemica

Od: Czw lis 29, 2007 8:32

Post » Nie gru 30, 2012 16:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Zadziwiające, że tak łatwo skreślasz kota, który nie ma tragicznych wyników...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie gru 30, 2012 17:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących

chemica pisze:Jestem w stałym kontakcie z wetem, na razie trzeba było skupić się na moczniku, lada dzień ponownie biochemia i mocznik we krwi. W weta nie wątpię. Dzięki za podpowiedź.

A powinnaś wątpić. W Polsce jest zaledwie około 5-10 wetów, którzy umieją sensownie prowadzić kota nerkowego i kilkunastu może, którzy robią sensownie to w oparciu o wskazówki owych 5-10. Twój wet moze być świetny w innych sprawach, ale widać, że akurat w sprawach nerek nie jest na bieżąco.
Już w tej chwili kot powinien pilnie dostać preparat krwiotwórczy (aranesp/EPO + żelazo + witaminy), tak, by preparat mial czas zadziałać. Kroplówki może brać równolegle, to niczemu nie przeszkadza. Za kilka dni będzie za późno, kot zacznie sie dusić i umrze z braku tlenu (bedzie za mało hemoglobiny, by natlenic organizm tlenem z płuc),
Twoje i weta postepowanie się zrozumieć, jeśli nie stac Cię 200-300 złotych na lek, ale jeśli poddajesz się jego "wskazówkom" w naiwnej wierze w autorytet i kit, który Ci wciska, to jest to głupota i zabijanie kota na raty.
Rekordzistka na tym forum, niejaka Hruptak, zyje z pnn juz 7 lat, Ty swojej kotce dajesz moze 3-4 tygodnie, głównie w męczarniach. :evil:
Złap weta za łeb i zmuś do podania środka pobudzajacego tworzenie czerwonych krwinek, albo z pełną świadomością, że to Twój wybór, żegnaj się z kotem. :evil:
Ostatnio edytowano Nie gru 30, 2012 19:04 przez taizu, łącznie edytowano 1 raz
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie gru 30, 2012 17:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Dziękuję moim przedmówcom za wsparcie i życzliwość.

Taize, sama złap się za łeb i zastanów 2x nad formą wypowiedzi.

chemica

Od: Czw lis 29, 2007 8:32

Post » Nie gru 30, 2012 17:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Nie mogę czytać i ściska mnie w dołku, jak pomyślę, że kot ma cierpieć!

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Nie gru 30, 2012 17:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących

chemica pisze:Dziękuję moim przedmówcom za wsparcie i życzliwość.

Taize, sama złap się za łeb i zastanów 2x nad formą wypowiedzi.

Gdy pisałyśmy łagodnie, powaga sytuacji zwiazanej z anemią do Ciebie najwyraźniej nie docierała. Na razie Twoj kot zyje i ma szansę. Walcz o nią!!!!
Mam niewiele współczucia dla osób, które moga pomóc kotu, ale rezygnują, bo im się np. nie chce podyskutować z wetem, większość mojego współczucia zachowuję dla tych, którzy z różnych powodów nie mieli szansy pomóc zwierzakowi.

taizu

Post » Nie gru 30, 2012 18:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących

chemica pisze:Dziękuję moim przedmówcom za wsparcie i życzliwość.

A co tu wspierać?
Masz jakieś pytania, wątpliwości?
Mamy życzliwie wspierać fakt, że sukcesem będzie to, że kot umrze w domu a nie w schronie?
To nie ten wątek.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie gru 30, 2012 18:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących

A co tu ma do rzeczy forma wypowiedzi, no, co???
Treść i rady zawarte się liczą. A ostry ton to tylko dowód, że komuś na czyimś życiu zależy, a nie może się inaczej przebić przez obojętność i to powinnaś , chemica , wziąć pod uwagę.
Obrazić się możesz potem.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro sty 02, 2013 8:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Witam.
Ponieważ o kotach nerkowcach mam mierną wiedzę a temat jest właśnie dla takich mam pytanie. Rano zobaczyłam, ze Rudy zostawił kropelkę na podłodze moczu zabarwioną na czerwono. Rudy zawsze bardzo dużo pił wody i sikał gdzie popadnie. Jest wentrem- zabieg miał robiony w lipcu zeszłego roku, drugiego jajeczka nie odnaleziono. Czy to może być przyczyna krwi w moczu? Jutro idę i tak do weta, mam się umówić na drugą już kastrację, bo znaczy teren jak kocurek pełno- jajeczny...

Iwona J

Od: Śro wrz 22, 2010 7:06

Post » Śro sty 02, 2013 10:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących

W tym momencie kot jest chory i absolutnie nie powinnaś poddawać go tak powaznej operacji, jak szukanie jądra u wnętra!
Mozliwe, że w tle choroby gdzies są te problemy z jadrem, ale w tej chwili to nie ono jest najwazniejsze

W tej chwili najprawdopodobniejsze są: infekcja dróg moczowych, kamienie (piasek), albo syndrom urologiczny, SUK/FIC

Zanim umowisz sie na kastracje, koniecznie zbadaj kota: krew (przynajmniej morfologia,mocznik, kreatynina), mocz, takze pod kątem bakterii, no i zrób mu usg dróg moczowych i jamy brzusznej

taizu

Post » Śro sty 02, 2013 10:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących

taizu pisze:W tym momencie kot jest chory i absolutnie nie powinnaś poddawać go tak powaznej operacji, jak szukanie jądra u wnętra!
Mozliwe, że w tle choroby gdzies są te problemy z jadrem, ale w tej chwili to nie ono jest najwazniejsze

W tej chwili najprawdopodobniejsze są: infekcja dróg moczowych, kamienie (piasek), albo syndrom urologiczny, SUK/FIC

Zanim umowisz sie na kastracje, koniecznie zbadaj kota: krew (przynajmniej morfologia,mocznik, kreatynina), mocz, takze pod kątem bakterii, no i zrób mu usg dróg moczowych i jamy brzusznej

Wieczorem- po 18-tej idę do weta. Pewno od razu pojadę z nim na badania krwi- w tym gabinecie NIE robią takich badań.
Zauważyłam, że jest bardzo osowiały. Próbuje się wysikać i nie daje rady, nawet kropli.
On jest kotem niewychodzącym- czy to mozliwe, że ma zapalenie pęcherza? Wiem, że bez wyników badań nie ma co gdybać.

Iwona J

Post » Śro sty 02, 2013 10:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Zmieniłam termin pójścia do weta, bo jeżeli to jest poważna sprawa, to nie co czekać. A zdrowie jest najważniejsze!

Iwona J

Post » Śro sty 02, 2013 10:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Zapalenie pęcherza moze miec kazdy kot. U weta nie dawaj wyciskać moczu (niech pobiora strzykawką z pecherza albo cewnikuja, bo mozna uszkodzic cewkę, a jeśli to infekcja, to moze skażony mocz cofnąc sie do nerek
I niech pobiorą mocz na posiew zanim kot zacznie dostawac antybiotyki

taizu

Post » Śro sty 02, 2013 11:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Dobra, dzięki.
Zostawił właśnie kropelkę krwi na pościeli. Widać, że jest bardzo niespokojny. Próbuje sikać i nie daje rady. Coraz bardziej się martwię, bo widać że cierpi. No i muszę czekać na transport- bardzo boi się jazdy samochodem- a do autobusu nie chcę go brać, większy stres przeżyje.
Znajoma proponowała, żeby dać mu połówkę nospy. Warto?

Iwona J

Post » Śro sty 02, 2013 11:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Iwona J pisze:Dobra, dzięki.
Zostawił właśnie kropelkę krwi na pościeli. Widać, że jest bardzo niespokojny. Próbuje sikać i nie daje rady. Coraz bardziej się martwię, bo widać że cierpi. No i muszę czekać na transport- bardzo boi się jazdy samochodem- a do autobusu nie chcę go brać, większy stres przeżyje.
Znajoma proponowała, żeby dać mu połówkę nospy. Warto?

Tak, chyba, ze zaraz masz weta

taizu

[poprzednia][następna]