Szczytno. Pomagamy kotom ze schroniska. Dołącz do nas.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 24, 2012 10:31 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

:s4: :s4: :s4: Obrazek :s4: :s4: :s4:

Życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i radosnych świąt.
Niech spełnią się nasze marzenia o kocim szczęściu w kochających domach!

dana.b

Od: Śro lis 09, 2011 12:01

Post » Pon gru 24, 2012 14:08 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

Obrazek

Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt wszystkim pomagaczom życzę :1luvu:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Pon gru 24, 2012 14:09 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

Zdrowych , Radosnych , Rodzinnych pro zwierzęcych Świat Bożego Narodzenia życzy justa zwierzakami :s3: :s3: :s3:
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Śro gru 26, 2012 12:32 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

zapraszam serdecznie :P viewtopic.php?f=20&t=149326
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Śro gru 26, 2012 17:52 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

My też z Zuluskiem (oczywiście troszkę spóźnieni :mrgreen: :mrgreen: ) życzymy Wam Wesołych Świąt (już troszkę nieaktualne :ryk: ), Szczęśliwego Nowego Roku, dużo zdrowia, szczęścia, radości i spełnienia marzeń :1luvu:

Co do Zuluska - jego zachowanie troszkę zaczyna mnie przerażać...
Kot siedzi u mnie 3 tydzień. Nie trzymamy go w mieszkaniu bo nie ma takiej możliwości - moja mama jest uczulona na koty.
Zulciowi nie wystarczają spotkania ze mną, które trwają 1-2 godziny jedno. On by cały czas siedział z człowiekiem. Kiedy wchodzę do niego kot nagle zeskakuje z rury, biurka, szafki prosto na mnie. Przyczepia się pazurami, wtula się i mruczy. Jeżeli go nie głaszczę to szturcha mnie noskiem.
Chciałam sprawdzić czy tak samo zareaguje na mojego tatę - czy po prostu tęskni za człowiekiem w pewien sposób - ale jak mój tata do niego wszedł to kot uciekł. Dopiero po ok. 5-10 min kot do taty podszedł i dał się pogłaskać po czym znów uciekł.
Zachowuje się tak tylko w stosunku do mnie, co mnie martwi. Boję się, że przez ten czas który u mnie jest ZA BARDZO się przywiąże i że będzie kłopot. Gdyby zachowywał się tak także w stosunku do mojego taty to by mnie tak nie martwiło. Ale mi skacze od razu na ręce i się przytula a od mojego taty ucieka.
Nie wiem Julia, czy do Ciebie też by podszedł.
Poza tym kolejny problem - znów pojawił się problem jedzenia. Znów przy jedzeniu piszczy, odskakuje, wsadza łapkę do mordki...
Rady mile widziane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

gazzy

Od: Pt wrz 19, 2008 15:43

Post » Śro gru 26, 2012 18:18 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

Śliczny jest.Niestety ja też mam problem z tym ,że ja i zwierzęta przywiązujemy się do siebie lecz one w nowych cierpliwych domach szybko się odnajdują;Kleksik też był ze mna mocno związany lecz w ds jeszcze rozkwitł i jest królem całej kocio -psiej czwórki.Mi zaś serce się śmieje.Martwi mnie te piszczenie przy jedzeniu ,niestety nie zetknęłam się z tym u moich tymczasów.
Ostatnio edytowano Śro gru 26, 2012 18:32 przez horacy 7, łącznie edytowano 1 raz
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Śro gru 26, 2012 18:30 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

Śliczny i kochany :)

gazzy

Post » Śro gru 26, 2012 19:01 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

Może stan zapalny dziąsełek, lub bolący ząb, może gardło boli?
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Śro gru 26, 2012 20:25 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

kropkaXL pisze:Może stan zapalny dziąsełek, lub bolący ząb, może gardło boli?

Też pomyślałam o zębach lub dziąsłach. Dobrze, żeby wet go zobaczył.
Tak samo zachowuje się podczas jedzenia suchego i mokrego?
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Śro gru 26, 2012 20:45 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

Całą jamę ustną i gardło ma dokładnie obejrzane - w premedykacji. Kamień zdjęty również.
To może być przewlekłe zapalenie dziąseł. Zęby w każdym razie są w porządku.
Zulus musi być poddany dokładniejszej diagnostyce, ale już nie u nas. Ewelina wie o tym zachowaniu i na pewno przebada kota dokładniej. Mało tego, rozmawiałam z Nią o tym i po opisanych objawach powiedziała, że Jej któryś kot ma to samo (podała nawet jakąś nazwę tego schorzenia), i że ma specjalną maść na to do smarowania dziąseł.
Niestety nic tu już nie poradzimy. Żadnym dokładniejszych badań nie ma czasu już tu robić.
Mam nadzieję, że nic się nie zmieniło i że najpóźniej w weekend Zulu pojedzie do swojego domu :ok:
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Czw gru 27, 2012 12:37 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

Ja jak zwykle z innej beczki... :roll:

Chciałabym zamówić karmę dla Szczytniaków. Przed świętami wysyłałam zapytania do kilku sklepów zoo odnośnie dołożenia się do zamówienia symbolicznym workiem karmy. Niestety bez odzewu... :roll: Zatem zakupy robimy przez zooplus, który ma w zasadzie największy asortyment obok KV.
Proszę o określenie co jest potrzebne dla kotów i kto odbierze zamówienie. Jeżeli Julia zgodzi się (a pozostali nie będą mieli nic przeciwko) sugerowalibyśmy właśnie ją, ponieważ chyba najlepiej zna koty ze schroniska.
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Czw gru 27, 2012 12:46 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

Święta, święta... i po :s3:

Mam nadzieję, że nic się nie zmieni i za kilka dni Zulus będzie już w swoim domu. Przywiązał się skurczek do Agi, że hej. Ale myślę, że i do nowej rodziny przywiąże się równie mocno albo mocniej nawet :ok:
Przed świętami kupiłam dla Zulka whiskasy i wcisnęłam Adze. Zapłaciłam 50zł (zapas do końca pobytu tutaj), mam dwa rachunki: pierwszy na mniejszą kwotę, bo to ostatnie sztuki w jednym sklepie były, a w drugim dokupiłam resztę: https://www.dropbox.com/s/w260qliontekp13/whiskasy.jpg
Dostałam już zwrot pieniędzy (50zł) z bazarkowych od Ali. Alu, dziękuję bardzo :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Trochę muszę tu delikatną sprawę finansowo-karmową poruszyć, skoro już te pieniądze Ala mi przelała. Nie ustalałam tych zakupów whiskasowych na forum, bo też wcale na zwrot pieniędzy nie liczyłam. Ala zapytała mnie, czy przypadkiem nie kupić karmy dla Zulka i nie wcisnąć Agnieszce zanim odmówi (nie tylko ja jak widać na taki chytry plan wpadłam), na co ja odpisałam, że właśnie to zrobiłam. Zanim się obejrzałam, Ala przelała mi pieniądze z bazarku.
Nie poruszałam też na forum tych zakupów, ponieważ w pierwszym poście tego wątku jest napisane, że dotychczas zebrano 75,5kg karmy na schroniskowe. Nie ma natomiast wpisu, ile do tej pory zostało do schronu zaniesione. Teoretycznie, zamiast kupować karmę dla Zulka, mogłam ją wziąć z tej uzbieranej, bo przecież Zulek kotem schroniskowym jest, a te pieniądze byłyby na testy albo leczenie. Ale ja nie wiem ile tej karmy jeszcze jest, czy w ogóle jest, i gdzie jest. Nie chciałam już tu karmą zamieszania robić w tym przedświątecznym czasie, dlatego bez uzgodnień whiskasy kupiłam.
W ogóle jakoś tak ciężko mi tu o pieniądze prosić. Niby dana2509 pisała mi wprost:
dana2509 pisze:Julia- musisz napisać jakie są koszty tych badań i leków i trzeba opłacić to z pieniędzy tu uzbieranych. One miały służyć pomocy schroniskowym kotom, więc niech spełniają swoją rolę :P
Asiu- skarbniczko, czekamy tu na Ciebie :P

...ale jakoś mi cały czas niezręcznie :oops:

Nie ja te bazarki robię, a mam wrażenie, że tylko ja cały czas te pieniądze "wyciągam", choć oczywiście wyłącznie na cel, na jaki są zbierane, czyli na pomoc kotom w schronisku.
Byłoby łatwiej, gdyby jednak wszyscy tu głos zabrali w kwestii karmy i finansów, o co nieśmiało proszę :oops:

Święta minęły i czas też wspólnie zastanowić się, na co przeznaczyć wygraną w Ja Pacze Sercem. Żeby jednak nie wydawać tych pieniędzy pochopnie, musimy tu wiedzieć, czy i ile z tej karmy i pieniędzy z pierwszego postu zostało, bo może lepiej będzie dołożyć też trochę pieniędzy i zrobić jakiś konkretny zakup.

Z góry przepraszam za wtrącanie się tutaj w kwestie finansowe, ale myślę, że pewnie wszyscy chcą być na bieżąco (i zbierający i darczyńcy) a nikt jakoś pierwszy tematu nie porusza. A może tylko ja mam takie odczucia :oops: :oops: :oops:
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Post » Czw gru 27, 2012 13:01 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

Tak jak Julia napisała wyżej, karmę mi wcisnęła - chociaż jej nie chciałam. Uparła się i koniec. Poza tym razem z Alą każą mi robić jakieś dziwne rozliczenia... :mrgreen: o czym napisały kilka stron wcześniej.
Co do zakupów w zooplus (jeżeli oczywiście mogę się wtrącić) - jak najbardziej Julia powinna je przejąć. Często bywa w schronisku, zna koty, szuka im domów, dokarmia itd.

gazzy

Post » Czw gru 27, 2012 13:06 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

gazzy pisze:Co do zakupów w zooplus (jeżeli oczywiście mogę się wtrącić) - jak najbardziej Julia powinna je przejąć. Często bywa w schronisku, zna koty, szuka im domów, dokarmia itd.

Mogę je przejąć w sensie, żeby były wysłane na mój adres. Ale ustalenia jakie to zakupy zróbmy tu wspólnie :ok:

To drugie zdanie to jakąś taką ironią zaleciało Aguś :evil: Ty znasz lepiej koty w schronisku niż ja.
ObrazekObrazek

Nowa_Sztno

Post » Czw gru 27, 2012 13:10 Re: WĄTEK POMOCOWY!SZCZYTNO! POMÓŻ RATOWAĆ KOTY ZE SCHRONISK

dobrze Julia ,że zauważyłaś ostatnie zdanie,bo mi to zabrzmiało jakby Aga nie robiła nic w schronisku a wiadomo jak jest :)
Aga nie bądź taka skromna :ok:
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

[poprzednia][następna]